Bizi Takip Edin

RUSYA

Putin Ukrayna birliklerinin başına neden Gerasimov’u getirdi?

Yayınlanma

Ukrayna’daki “özel askeri operasyondan” sorumlu Müşterek Askeri Kuvvetlerin başına getirilen Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, 3 ay içinde Rusya’nın Ukrayna kuvvetlerinin başındaki ikinci değişiklik oldu.

Rusya’nın en kıdemli generali olan 67 yaşındaki Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, ülke içinde milliyetçiler tarafından “Ukrayna’daki başarısızlık” gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kalmıştı. Hatta Gerasimov’un görevden alınacağına dair söylentiler dolaşıyordu.

Ancak Gerasimov, Ukrayna’daki operasyonun sorumluluğuna getirilirken, Rus Savunma Bakanlığı, “özel askeri operasyon”dan sorumlu komutanın kıdeminin, harekâtın ölçeğinin genişlemesini ve organizasyon ile komutayı iyileştirme ihtiyacını yansıttığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da bugün yaptığı açıklamada, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un Ukrayna’daki Rus kuvvetlerinin komutanlığına atanmasının, “özel askeri operasyondaki hedeflerin genişletilmesiyle” ilgili olduğunu belirtti.

Gerasimov’dan üç ay önce aynı göreve atanan “General Armageddon” lakaplı General Sergei Surovikin, Kara Kuvvetleri Ordusu Başkomutanı General Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Albay-General Alexei Kim, Gerasimov’un yardımcıları olacak.

Nükleer silah riski arttı

Yeni atamayı Rus Devlet Televizyonuna değerlendiren askeri uzman askeri Igor Korotchenko, Putin’in kararının Ukrayna’nın Batı’dan daha uzun menzilli ağır silahlar, zırhlı savaş araçları ve muhtemelen savaş tankları alması ihtimalinden kaynaklandığını söyledi.

Gerasimov’un gelişinin Rusya’nın Ukrayna’da savaş alanı nükleer silahlarını kullanma olasılığını artırdığını belirten Korotchenko, “Gerasimov’un atanması, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin cephaneliklerindeki tüm imha araçlarının – istisnasız – kullanılabileceği anlamına geliyor” dedi.

Putin’in Gerasimov ile Batı’ya savaşı kazanma kararlılığı mesajı verdiği yorumları yapılırken, diğer yandan da artık ülkenin genelkurmayının “her şeyden” doğrudan sorumlu tutulabileceğine işaret ediliyor.

Gerasimov kimdir?

Moskova’nın yaklaşık 800 kilometre doğusundaki Rusya’nın Kazan şehrinde işçi sınıfından bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Gerasimov’un, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ele geçirmesinde ve Suriye savaşına desteğinde önemli roller oynadığı biliniyor.

2016 yılında Putin, Gerasimov’a Rusya’daki en yüksek onursal unvan olan Rusya Federasyonu Kahramanı ünvanını verdi.

Aralık 2021’de Gerasimov, Ukrayna hükümetinin Donbass’taki savaşı güç kullanarak çözme girişimine karşı bir uyarı yayınlamış ve Kiev’in “Minsk Anlaşmalarının gereklerini yerine getirmediğini” söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrasında, Putin’in yanı sıra savaştan doğrudan sorumlu üç üst düzey Rus’tan biri olduğunu söyleyerek Gerasimov’a yaptırım uygulamıştı.

RUSYA

Rusya’da yıllık enflasyon geriledi

Yayınlanma

10-16 Eylül tarihleri arasında Rusya’da haftalık enflasyon, bir önceki haftaki yüzde 0,9’luk oranın ardından hızlanarak yüzde 0,1’e geriledi. Kommersant gazetesinin derlediği verilere göre yıllık bazda ise fiyat artış hızı yüzde 8,85’ten yüzde 8,74’e düştü. Eylül ayının başından 16’sına kadar olan dönemde enflasyon yüzde 0,18 olurken, yıl başından bu yana yüzde 5,46 olarak kaydedildi.

Maliye Bakanlığı’na göre, gıda ürünlerindeki fiyat artış oranı neredeyse geçen haftaki seviyede (yüzde 0,06) kaldı.

Rosstat verilerine göre, tereyağı (yüzde +1,1), salatalık (yüzde +1,9), muz (yüzde +1,6) ve domates (yüzde +0,9) fiyatlarında artış yaşandı. Buna karşılık, meyve ve sebze ürünlerinde (yüzde -1,5), özellikle lahana (yüzde -6,8), havuç (yüzde -4,5), patates (yüzde -4,3) ve sofralık pancar (yüzde -3,6) fiyatlarında düşüş görüldü.

Gıda dışı ürünler segmentinde ise enflasyon yüzde 0,11’e geriledi. Elektrikli ev aletleri (yüzde +0,13), ilaçlar (yüzde +0,11) ve temizlik malzemeleri fiyatlarındaki artış yavaşlarken, giysi fiyatlarında düşüş kaydedildi. Motorin fiyatı yüzde +0,2, dizel yakıt ise yüzde +0,1 oranında arttı.

Düzenlenmiş fiyatlı turistik ve ev hizmetleri segmentinde enflasyon yüzde 0,14 oldu. Bu oran, iç hat uçuşları için uçak bileti fiyatlarındaki yüzde 2,16’lık artışı da içeriyor. Sanatoryum (yüzde -0,38) ve otel (yüzde -0,36) hizmetlerinin maliyetinde ise azalma görüldü.

13 Eylül’de Merkez Bankası Yönetim Kurulu, politika faiz oranını yüzde 18’den yüzde 19’a yükseltmişti.

Ayrıca Merkez Bankası, enflasyonu yüzde 4’lük hedefe indirmek için uzun süreli bir sıkı para politikası uygulanmasının gerekeceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Banka, artan enflasyon beklentileri ve yüksek borçlanma maliyetleri nedeniyle yıllık enflasyon artışının, öngörülen yüzde 6,5 ila 7 aralığının üzerinde olabileceğini belirtmişti.

Rusya’da hükümet ve Merkez Bankası, enflasyonla mücadele için eylem planı hazırladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ile iş yapmayı kesti

Yayınlanma

Rusya makamlarının, Türkiye ile banka ödemelerinin önündeki engellerin kaldırılması konusunda anlaşmaya varmak için altı ayı aşkın süredir sürdürdüğü girişimler çıkmaza girdi.

TASS haber ajansının konuya aşina bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ve Belarus ile ilgili işlemlere hizmet vermeme kararı aldı.

Kaynağa göre, Rus şirketlerine yönelik ödemeler Türkiye’deki yabancı ortaklı tüm bankalar tarafından halihazırda durdurulmuştu ve şimdi yabancı ortağı olmayan kamu ve özel bankalar da bu uygulamaya katılma niyetinde.

Kaynak, ajansa yaptığı açıklamada, bankaların “gelecekte ortaya çıkabilecek olası kısıtlamalar ve yaptırımlardan kendilerini korumaya çalıştıklarını” belirtti.

Bunun yanı sıra kaynak, Rus-Türk ticaretine hizmet vermeye devam eden ülkedeki tek bankanın fiilen Emlak Katılım olduğunu söyledi. Türk lirası ve ruble cinsinden ödemeler devam ederken, dolar ve avro cinsinden işlemler birçok Türk bankası tarafından anında engelleniyor.

Türk bankaları Rusya’dan Avrupa’ya yapılan ödemeleri engellemeye başladı

Türkiye ile ödemelerde yaşanan sorun ocak ayında, ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptırım rejimini sıkılaştıran kararnameyi imzalamasının ardından başladı. Söz konusu kararname, dünya genelindeki bankaları Rusya’nın savunma sanayii ile yaptıkları işlemler nedeniyle küresel dolar sisteminden çıkarılmakla tehdit ediyordu.

Nisan ayında ABD’li yetkililer baskıyı artırarak Rusya ile çalışan bankaların üst düzey yöneticilerini kişisel yaptırımlarla tehdit etmeye başladı.

Rus diplomatlar şubat ayında Türkiye ile “çalışmalar yürütme” ve “dış ticaret faaliyetlerine katılanları koruma” sözü vererek görüşmelere başlamış olsalar da bu görüşmelerden bir sonuç alınamadı ve Türk bankalarında Rusya’ya mal transitinde yer alan şirketlerin “sıkıştırılması” vakaları daha sık görülmeye başlandı.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, geçen haftalarda yaptığı açıklamada bu tür müşterilerin aktif olarak tespit edildiğini ve transferlerinin engellendiğini ya da hesaplarının tamamen kapatıldığını belirtti.

Ağustos sonunda Ziraat Bankası, ruble hesabı açmayı durdurdu. RIA Novosti‘nin kaynakları, Türkiye’deki diğer kamu bankalarının da benzer bir politika izlediğini, bazı özel bankaların ise hala ruble ile işlem yapmaya devam ettiğini bildirdi.

İthalatçılar ve aracılar arasından üç kaynağın Vedomosti‘ye verdiği bilgiye göre, eylül ayında Türk bankaları Rus şirketlerinin Avrupa Birliği (AB) ve diğer ülkelere ödeme yapmasını toplu olarak reddetmeye başladı. Kaynaklara göre, bankaya teslimatla ilgili ek belgeler sunmak bile sorunu çözmüyor.

Büyükelçi Yerhov: Türk bankaları Rusya ile çalışan şirketlerin hesaplarını kapatıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, Paşinyan’ın KGAÖ’ye yönelik sözlerine yanıt verdi

Yayınlanma

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dünya Ermeni Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) ülkesinin güvenliğini ve egemenliğini tehdit ettiğini öne sürdü. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) İşleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Konstantin Zatulin, RTVI‘ye verdiği demeçte, Ermenistan Başbakanı’nın Rusya’ya “açıkça meydan okuduğunu” ancak “her lafına cevap vermeye değmeyeceğini” belirtti.

Milletvekiline göre Paşinyan, yıllar önce “kimse onu ciddiye almazken” söylediklerinin neredeyse aynısını tekrarlıyor: “Sıradan bir gazeteciyken bile Ermenistan’ın Rusya yönelimini bırakması, KGAÖ’den çıkması, Gümrü’deki üssü kapatması gibi konularda ısrar ediyordu. Bunu, pek az kişinin dinlediği bir muhalif olarak dile getiriyordu. 2018’de başbakan olmasıyla birlikte kısa bir sahte dostluk dönemi yaşandı ve şimdi yine eski haline döndü.”

Ayrıca Zatulin, Paşinyan’ın eleştirisinin “açık bir meydan okuma” olduğunu, ancak Rusya’nın “tartışmanın seviyesini düşürmemek” adına aynı üslupta yanıt vermekten kaçındığını söyledi.

Zatulin, KGAÖ’nün Ermenistan’ı hâlâ birliğin bir üyesi olarak gördüğünü ve iş birliğini sürdürdüğünü hatırlattı: “Fakat gerçekleri görmezden gelmemeliyiz. Sayın Paşinyan’ın nereye gittiğini, Ermenistan’ı hangi yöne çektiğini anlamalıyız. Önemli olan, Sayın Paşinyan’ın dünyadaki tüm Ermeniler üzerinde yarattığı etkidir. Sanki bazılarının inandığı gibi baş Ermeni oymuş gibi bize meydan okuyor, Ermenistan’ı kötülediğimizi iddia ediyor, zira bu örnekte KGAÖ sadece bir bahane.”

Bunun yanı sıra Zatulin, KGAÖ hakkında Paşinyan’ın “aslında Rusya’yı hedef aldığını” zira “KGAÖ’nün Rusya’nın savunma alanındaki varlığının bir ifadesi olduğunun herkes için açık olduğunu” söyledi.

Zatulin, “Rusya’ya açıkça karşı çıkıyor, Ermenistan ve Kafkasya’daki etkisini en aza indirmeye çalışıyor. Düşmanların, hasımların yaptığı budur, özellikle de askerî harekât yürüttüğümüz ve Batı ile karşı karşıya geldiğimiz bir dönemde. Bu durum herkes için açık olmalı ki bu konuda bir skandal yaratma arzusu olmasın. Her söylenene tepki vermemize karşıyım. Paşinyan’ın hükümetinin ve kendisinin doğası hakkında kendi içimizde sonuçlar çıkarmalıyız, hepsi bu” diye ekledi.

Paşinyan KGAÖ’yü neyle suçlamıştı?

İkinci Dünya Ermeni Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Paşinyan, Erivan’ın KGAÖ üyeliğini, örgütün “Ermenistan’ın güvenliğini sağlama yükümlülüklerini yerine getirmediği” için değil, KGAÖ’nün “Ermenistan’ın güvenliğine, varlığına, egemenliğine ve devlet olma özelliğine tehdit oluşturduğu” için askıya aldığını öne sürmüştü. Ermenistan başbakanına göre, ülke örgütle ilişkilerinde “geri dönüşü olmayan noktaya” yaklaşmış durumda.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın Paşinyan’ın KGAÖ’nün çalışmalarına ilişkin değerlendirmesine “kesinlikle katılmadığını” belirtti. Kremlin sözcüsü, örgütün Ermenistan’ın egemenliğini hiçbir şekilde tehdit etmediğinin altını çizdi.

Peskov, “Aksine, bu örgüt üye devletlerin egemenliğini korumaktadır. Ancak bu durumu sabırla Ermenistan yönetimine anlatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Paşinyan: KGAÖ, Ermenistan’ın güvenliği, varlığı ve egemenliğine tehdit oluşturuyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English