Bizi Takip Edin

RUSYA

Reuters: Rusya vatandaşları, Türkiye’yi toplu halde terk etmeye başladı

Yayınlanma

Reuters ajansının haberine göre Türkiye’de yaşayan Rusya vatandaşları, oturum izinlerine yaşanan sorunlar ve mali zorluklar nedeniyle ülkeyi terk ederek ‘daha istikrarlı’ Sırbistan ve Karadağ’a gittiklerini bildirdi.

Habere göre, Ukrayna’ya dönük askeri müdahale sırasında ülkeyi terk ederek Türkiye’ye gelen Ruslar, oturma izinleri ile ilgili sorunlar ve mali zorluklar nedeniyle toplu halde başka ülkelere gitmeye başladı.

Resmi istatistiklere atıfta bulunan ajans, Türkiye’de oturum iznine sahip Rusların sayısının 154 bin olduğu 2022 yılı sonuna kıyasla bu ay 96 bine gerilediğini belirtti.

Ayrıca ülkede Rusya vatandaşları tarafından kurulan şirket sayısı da azaldı ve 2022’de 140 olan rakam geçen yıl 68’e düştü.

Reuters, ülkeyi terk eden ya da terk edenleri tanıyan dokuz Rusya vatandaşıyla konuştu. Söz konusu kişiler, Türkiye’den sonra Sırbistan ve Karadağ’a geçtiklerini kaydetti.

Ruslar, oturum izinlerini yenileyememenin yanı sıra yaptırımlar nedeniyle bankalarla sorunlar yaşıyor ve Türkiye’de nisan ayında yüzde 70’e ulaşan yüksek enflasyon nedeniyle sıkıntı çekiyor.

Ajansa konuşan 46 yaşındaki bilişim uzmanı Dmitriy, “Türkiye’de geleceğinize dair tahminde bulunmanız mümkün değil,” dedi.

Eylül 2022’de ülkenin kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından St. Petersburg’dan ayrıldığını ve eşi ve dört yaşındaki oğluyla birlikte İstanbul’a geldiğini dile getiren Dmitriy, Ocak 2023’te oturma izni başvurusunun reddedildiğini ve ailesiyle birlikte ‘ekonomik ve siyasi olarak daha istikrarlı’ Karadağ’a gitmek zorunda kaldığını ifade etti.

Rusya’da hakkında siyasi dava açıldıktan sonra Rusya’yı terk eden 35 yaşındaki Kirill Alekseyev de Türkiye’de kalmanın son derece pahalı olduğunu ve oturum izni almak için 2 bin dolar ödemek zorunda kaldığını kaydetti.

İstanbul’a gelen Ruslara barınma ve hukuki destek sağlayan Ark projesinin koordinatörü Eva Rapoport da Türkiye’yi terk edenler arasında yer aldı.

Pek çok kişinin bürokratik sorunlar nedeniyle ülkeyi terk ettiğini ve sistemin ‘yabancılara karşı daha düşman’ hale gelip gelmeyeceğinin belirsiz olduğunu savunan Rapoport, ayrıca Türkiye’deki siyasi atmosferden hoşnut olmadığını dile getirdi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Ayşem Biriz Karaçay, ajansa verdiği demeçte “Türkiye şu anda çok fazla yabancıyı kabul etmek istemiyor,” ifadelerini kullandı.

Karaçay, ülkeyi terk eden Rusların varış noktaları arasında sadece Balkan ülkelerinin değil, Arjantin ve Brezilya gibi Latin Amerika ülkelerinin de olduğuna dikkat çekti.

Rusya vatandaşlarının Türkiye’de oturum izni başvurusunda bulunurken veya sürelerini uzatırken karşılaştıkları zorluklar arasında, satın alınan gayrimenkulün maliyet eşiğinin 200 bin dolara yükseltilmesi (daha önce 50 ila 75 bin dolardı), ek belgelerin istenmesi (özellikle ulusal elektronik bildirim sistemi adresi) bulunuyor.

Bununla beraber bazı bankalar (örneğin Denizbank) hesap açmak için Rusların oturum iznine sahip olmalarını şart koşmaya başladı ve kart almak isteyenlere yönelik koşulları sıkılaştırdı. Ayrıca çoğu banka, Rus şirketlerinin hesaplarını kapatmaya başladı.

RBK: DenizBank, Rusya vatandaşlarına hesap açma prosedürlerini sıkılaştırdı

RUSYA

Ukrayna, Sivastopol’a ABD yapımı ATAMCS füzeleriyle saldırdı: 151 yaralı

Yayınlanma

Rusya Savunma Bakanlığı, Sivastopol kentinin 23 Haziran günü öğle saatlerinde ABD yapımı uzun menzilli ATACMS füzeleriyle saldırıya uğradığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre füzelerin dördü düşürüldü, bir tanesi uçuş yolundan saptı ve savaş başlığı havada infilak etti.

Misket bombaları bölge sakinlerinin tatil yaptığı plajlara düştü.

Bakanlık, misket başlıklı beş ATACMS füzesiyle gerçekleştirilen saldırıdan en başta söz konusu silahlı Ukrayna’ya veren ABD’nin sorumlu olduğuna vurgu yaptı.

Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, füze saldırısında ikisi çocuk olmak üzere dört kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. 151 kişi yaralandı, 82 kişi hastaneye kaldırıldı.

Telegram kanalından açıklamada bulunan Razvojayev, “Kentte spontane anma törenleri düzenleniyor: İnsanlar kurbanların anısına Kahramanlar Şehri sokağındaki Sivastopol steline ve Komsomolskiy Parkındaki çeşmeye çiçekler ve çocuk oyuncakları getiriyor. Sivastopol yas tutuyor. Rusya da bizimle birlikte yas tutuyor,” ifadelerini kullandı.

24 Haziran günü Sivastopol’de yas ilan edildi, eğlence etkinlikleri iptal edildi.

Rusya Soruşturma Komitesi, saldırıya ilişkin soruşturma başlattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Razvojayev’i arayarak can kayıpları dolayısıyla taziyelerini iletti. Putin, tüm federal kurumlara kurbanlara yardım etmeleri talimatını verdi.

Rus Ortodoks Kililesi Patriği Kirill, Ortodokslar için kutsal bir gün olan Kutsal Üçleme Günü’nde Sivastopol’a gerçekleştirilen saldırıyı soğukkanlı bir zalimlik ve hayret verici bir alaycılık olarak nitelendirdi. Ayrıca kurbanların ve yaralıların tüm yakınlarına başsağlığı diledi.

Mahaçkale ve Derbent’te silahlı saldırılar: 15 polis hayatını kaybetti, 25 sivil yaralandı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Mahaçkale ve Derbent’te silahlı saldırılar: 15 polis hayatını kaybetti, 25 sivil yaralandı

Yayınlanma

23 Haziran akşamı silahlı şahısların Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’ne bağlı Derbent’te bir kilise ve sinagog ile Mahaçkale’de bir trafik polisi noktasına saldırmasının ardından hayatını kaybedenler ve yaralananlar oldu. Rusya Soruşturma Komitesi terör saldırısıyla ilgili inceleme başlattı.

Saldırının ardından Derbent’teki bir sinagog alev aldı; yangın ancak birkaç saat sonra söndürülebildi. Derbent’teki Meryem Ana Şefaat Kilisesinde 40 yılı aşkın bir süredir görev yapan Peder Nikolay, saldırıda hayatını kaybetti.

Soruşturma Komitesi, terör saldırısıyla ilgili bir ceza davası açtı. Dağıstan Devlet Başkanı Sergey Melikov, olayı bölgedeki durumu istikrarsızlaştırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi.

Mahaçkale ve Derbent’te polis ile saldırganlar arasındaki çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti.

Melikov’a göre 15’ten fazla polis memuru öldürüldü ve sivil kayıplar da var. Dağıstan Müftülüğü en az 25 kişinin yaralandığını bildirdi.

Melikov, Moskova saatiyle yaklaşık 2.30’da bölgede sürdürülen terörle mücadele operasyonunun aktif aşamasının tamamlandığını ve operasyonel tedbirlerin ve saldırganların suç ortaklarını arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Emniyet güçleri, beş militanın etkisiz hale getirildiğini bildirdi. RIA Novosti haber ajansı ise, kolluk kuvvetlerine atıfta bulunarak en az altı saldırganın ortadan kaldırıldığını kaydetti.

İnterfaks ajansına göre, bunlardan üçünün Dağıstan’ın Sergokala rayonu belediye başkanı Magomed Ömerov’un oğulları ve yeğeni olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan Ömerov, polis tarafından sorgulanmak üzere götürüldü.

İktidar partisi Birleşik Rusya, Ömerov’u ‘itibarsızlaştırıcı eylemleri nedeniyle’ partiden ihraç etti.

Rusya makamları ve uluslararası toplumdan tepkiler

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, olayla ilgili taziyelerini ifade etti. Saldırının amacının ‘düşmanlık ateşini tutuşturmak, nefret ve nifak tohumlarını ekmek’ olduğuna işaret eden Kirill, saldırı için Ortodoksların bayramının nedeninin de bu olduğunu da sözlerine ekledi.

Çeçenistan lider, Ramzan Kadirov olayı ‘alçakça bir provokasyon ve mezhepler arasında anlaşmazlık yaratma girişimi’ olarak nitelendirdi. Saldırganların ‘ne inancı, ne milleti, ne de erkekliği’ olduğunu ifade eden Kadirov, ayrıca faillerin ‘hak ettikleri cezayı’ alacaklarından emin olduğunu vurguladı.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, hem Dağıstan’daki saldırıların hem de Sivastopol’a yapılan saldırının Rusya halkına yönelik ‘aşağılık ve iğrenç bir terör eylemi’ olduğunu söyledi. Medvedev, “Dolayısıyla şimdi hepsi; Amerikan yetkilileri, Banderist rejim ve çılgın fanatikler -bizim için aynı,” dedi.

Saldırı, bir dizi Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkesinin liderleri tarafından da kınandı. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya’ya suçun soruşturulmasında yardım teklifinde bulundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, terörle mücadelede aktif işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti. Kırgız lider Sadır Caparov, kurbanların ailelerine metanet ve yaralılara acil şifalar diledi. Caparov, Kırgızistan’ın Rusya hükümetinin ‘ulusal güvenliğini tesis etme’ çabalarını desteklediğini vurguladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Melikov’a ayrı ayrı telgraflar gönderdi. Azerbaycan lideri, telgraflarında başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diledi. Aliyev, ayrıca Bakü’nün ‘bu kanlı suçları şiddetle kınadığını’ ve terörle mücadeleyi desteklediğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı da Rusya hükümeti ve halkına başsağlığı ve taziye dileklerini iletti. Bakanlık, Tahran’ın Dağıstan’daki terör saldırısını kınadığını ve her türlü terörü insanlığa ve uluslararası güvenliğe yönelik bir tehdit olarak gördüğünü ifade etti.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Zhang Ming Dağıstan’dan gelen haberler karşısında şok olduğunu söyledi ve başsağlığı diledi. Zhang, terörün hiçbir haklı gerekçesi olamayacağını ve ŞİÖ’nün ‘bu suç olgularının tamamen ortadan kaldırılmasını ısrarla takip edeceğini’ de sözlerine ekledi.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, dokuz ülke ile vizesiz seyahat müzakereleri yürütüyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Departmanı Başkanı Aleksey Klimov, Moskova’nın dokuz ülkeyle daha vatandaşları için vizesiz seyahat görüşmeleri yürüttüğünü bildirdi.

RİA Novosti ajansına konuşan Klimov, Sadece son dört yıl içinde bu türden 15 anlaşma imzalandı ve yürürlüğe girdi. Buna ek olarak, dokuz ülkeyla daha şu anda bu tür anlaşmaları müzakere ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Klimov, 65’ten fazla ülkenin vatandaşlarının vize formalitelerinin kaldırılmasına ilişkin anlaşmalar kapsamında Rusya’ya giriş yapabildiğini de sözlerine ekledi.

Yetkili, ayrıca vizesiz rejimin tek taraflı olarak tesis edilmesinin, dost ve tarafsız ülkelerin gözünde de dahil olmak üzere Rusya’nın dış politika güvenilirliğine ciddi zarar vereceğini vurguladı.

Klimov’a göre bu tür tedbirler, uluslararası arenada önemli bir rol oynamayan sahil turizmine sahip ülkeler tarafından uygulanıyor.

Bu ayın başında Endonezya’nın Rusya ile vize rejimini iptal etmeyi düşündüğü bildirilmişti.

Geçen haftalarda Rusya İktisadi Kalkınma Bakanlığı Çok Taraflı İktisadi İşbirliği ve Özel Projeler Departmanı başkanı Nikita Kondratyev, Hindistan’dan ilk vizesiz turist gruplarının 2025 yılında Rusya’ya gelebileceğini açıklamıştı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English