Reuters ajansının haberine göre Türkiye’de yaşayan Rusya vatandaşları, oturum izinlerine yaşanan sorunlar ve mali zorluklar nedeniyle ülkeyi terk ederek ‘daha istikrarlı’ Sırbistan ve Karadağ’a gittiklerini bildirdi.
Habere göre, Ukrayna’ya dönük askeri müdahale sırasında ülkeyi terk ederek Türkiye’ye gelen Ruslar, oturma izinleri ile ilgili sorunlar ve mali zorluklar nedeniyle toplu halde başka ülkelere gitmeye başladı.
Resmi istatistiklere atıfta bulunan ajans, Türkiye’de oturum iznine sahip Rusların sayısının 154 bin olduğu 2022 yılı sonuna kıyasla bu ay 96 bine gerilediğini belirtti.
Ayrıca ülkede Rusya vatandaşları tarafından kurulan şirket sayısı da azaldı ve 2022’de 140 olan rakam geçen yıl 68’e düştü.
Reuters, ülkeyi terk eden ya da terk edenleri tanıyan dokuz Rusya vatandaşıyla konuştu. Söz konusu kişiler, Türkiye’den sonra Sırbistan ve Karadağ’a geçtiklerini kaydetti.
Ruslar, oturum izinlerini yenileyememenin yanı sıra yaptırımlar nedeniyle bankalarla sorunlar yaşıyor ve Türkiye’de nisan ayında yüzde 70’e ulaşan yüksek enflasyon nedeniyle sıkıntı çekiyor.
Ajansa konuşan 46 yaşındaki bilişim uzmanı Dmitriy, “Türkiye’de geleceğinize dair tahminde bulunmanız mümkün değil,” dedi.
Eylül 2022’de ülkenin kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından St. Petersburg’dan ayrıldığını ve eşi ve dört yaşındaki oğluyla birlikte İstanbul’a geldiğini dile getiren Dmitriy, Ocak 2023’te oturma izni başvurusunun reddedildiğini ve ailesiyle birlikte ‘ekonomik ve siyasi olarak daha istikrarlı’ Karadağ’a gitmek zorunda kaldığını ifade etti.
Rusya’da hakkında siyasi dava açıldıktan sonra Rusya’yı terk eden 35 yaşındaki Kirill Alekseyev de Türkiye’de kalmanın son derece pahalı olduğunu ve oturum izni almak için 2 bin dolar ödemek zorunda kaldığını kaydetti.
İstanbul’a gelen Ruslara barınma ve hukuki destek sağlayan Ark projesinin koordinatörü Eva Rapoport da Türkiye’yi terk edenler arasında yer aldı.
Pek çok kişinin bürokratik sorunlar nedeniyle ülkeyi terk ettiğini ve sistemin ‘yabancılara karşı daha düşman’ hale gelip gelmeyeceğinin belirsiz olduğunu savunan Rapoport, ayrıca Türkiye’deki siyasi atmosferden hoşnut olmadığını dile getirdi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Ayşem Biriz Karaçay, ajansa verdiği demeçte “Türkiye şu anda çok fazla yabancıyı kabul etmek istemiyor,” ifadelerini kullandı.
Karaçay, ülkeyi terk eden Rusların varış noktaları arasında sadece Balkan ülkelerinin değil, Arjantin ve Brezilya gibi Latin Amerika ülkelerinin de olduğuna dikkat çekti.
Rusya vatandaşlarının Türkiye’de oturum izni başvurusunda bulunurken veya sürelerini uzatırken karşılaştıkları zorluklar arasında, satın alınan gayrimenkulün maliyet eşiğinin 200 bin dolara yükseltilmesi (daha önce 50 ila 75 bin dolardı), ek belgelerin istenmesi (özellikle ulusal elektronik bildirim sistemi adresi) bulunuyor.
Bununla beraber bazı bankalar (örneğin Denizbank) hesap açmak için Rusların oturum iznine sahip olmalarını şart koşmaya başladı ve kart almak isteyenlere yönelik koşulları sıkılaştırdı. Ayrıca çoğu banka, Rus şirketlerinin hesaplarını kapatmaya başladı.
RBK: DenizBank, Rusya vatandaşlarına hesap açma prosedürlerini sıkılaştırdı