Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu yılki ilk Afrika turuna başladı. Lavrov’un ziyaretleri, bu kez Batı ve Orta Afrika ülkelerini kapsıyor.
Pazartesi gecesi Gine’nin başkentine varan Lavrov, Dışişleri Bakanlığı’na gitti ve burada mevkidaşı Morissanda Kouyate tarafından karşılandı.
“Sizinle tanışmak benim için büyük bir zevk” diyerek sözlerine başlayan Kouyate, “Sizi bir dost, hatta bir kardeş olarak karşılıyorum,” dedi.
Bakan, Rus ortakların ziyaretinin Gine için büyük bir onur olduğunu vurgulayarak “Gine Cumhuriyeti’ne, bağımsız bir ülkeye hoş geldiniz,” ifadesini kullandı.
Kouyate, “Sömürgeciler bizi mümkün olan her şekilde cezalandırmak istiyorlardı; demiryollarımızı, telekomünikasyonumuzu, paramızı elimizden aldılar,” anımsatmasını yaptı.
Ancak Gineli bakan, ülkenin SSCB ile ilişkilerine büyük saygı duyduğunu belirttikten sonra geçmişi bir kenara bırakarak ikili ilişkiler de dahil olmak üzere geleceğe odaklandıklarını söyledi.
Boksit yataklarının geliştirilmesiyle ilgilenenler de dahil olmak üzere Rusya’dan bir dizi şirketin ülkede faaliyet gösterirken ve kar ederken diğer yandan da ülkenin kalkınmasına katkılarının daha da büyük olabileceğini kaydeden Kouyate, “Gine’nin hala normal yolları, su kaynağı ve elektriği yok,” dedi.
Lavrov ise yaptığı açıklamada “Ülkeniz dekolonizasyon sürecinin ön saflarında yer aldı ve bu baskıdan ilk kurtulanlardan biri oldu,” diye konuştu.
Lavrov, “Gine’de faaliyet gösteren şirketlerimiz hükümetinizin yarattığı iyi koşullardan faydalanıyor,” diye konuştu.
Rus şirketlerinin sosyal sorumluluğa her zaman özel bir önem verdiğini de dile getiren Lavrov, Gine’deki yatırım payı bakımından en büyük olan Rus şirketi olan Rusal’ın boksit madenciliği ve binlerce Gineliye istihdam sağlamanın yanı sıra ‘son derece önemli ve anlamlı bir sosyal program’ uyguladığını ifade etti.
“Genel olarak, karşılıklı ticaret hacmine ilişkin iyi göstergelerimiz var,” diye özetleyen bakan, iki ülkenin jeolojik keşif, maden kaynaklarının geliştirilmesi, altyapı, balıkçılık, tarım ve enerji gibi alanlarda beklentileri olduğunu da sözlerine ekledi.
Sergey Lavrov, Gineli mevkidaşı ile yaptığı görüşmelerin ardından Geçici Cumhurbaşkanı Mamady Doumbouya tarafından kabul edildi.
Doumbouya, düzenlediği basın toplantısında Rus ortaklarına Gine’nin ‘Rusya’ya dost kalmaya devam edeceği’ konusunda güvence verdi.
Bakan, ülkedeki iktidar değişikliğinin ardından Conakry’nin Rusya ile ikili ilişkilerde üstlendiği taahhütlere bağlı kaldığını ve Moskova ile ‘anlaşmaları yeni gerçeklere uyacak şekilde uyarladığını’ vurguladı.
Bu arada Mamady Doumbouya’nın durumu hâlâ soru işaretleri yaratıyor.
Rusya’nın Asya ve Afrika ile ithalat ve ihracatı arttı
Gine’deki askeri darbe
Seçkin bir özel kuvvetler birliğine komuta eden albay, 2021 yılında darbe sonucunda Gine’de iktidara gelmişti.
Darbeciler iktidarı ele geçirdikten sonra Cumhurbaşkanı Alpha Condé’yi tutukladı, parlamentoyu ve hükümeti feshetti ve anayasayı hükümsüz ilan ederek yerine geçici bir tüzük koydu.
Bir ay sonra Mamady Doumbouya, geçiş dönemi için Gine Cumhurbaşkanı olarak yemin etti ve gelecekte cumhurbaşkanlığı için yarışmayacağını ancak seçimler yapılana kadar iktidarda kalmayı amaçladığını belirtti.
Darbeye bölgesel kuruluşlardan tepki geldi. Gine, Afrika Birliği üyeliğini kaybetti ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) yaptırımları altına girdi.
Bu durum yeni yetkilileri bir geçiş programı geliştirmekten bahsetmeye ve politikacılar, sivil toplum temsilcileri ve endüstri liderleriyle müzakere etmeye sevk etti.
Sonuç olarak ordu, ülkede seçimler yapılana kadar, 2024 yılı sonuna kadar iktidarda kalacağını açıkladı. Ancak bu bahar Gine’nin yeni başbakanı Amadou Ba, geçiş döneminin en az 2025 yılına kadar erteleneceğini açıkladı.
Ba’ya göre mevcut yetkililer henüz hedeflerine ulaşamadılar ve ‘ekonomiyi, mali durumu ve siyasi durumu istikrara kavuşturmak için hala çalışmaları’ gerekiyor.
Rusya’ya göre Afrika ayrı bir “kutup” oluyor