Rusya
Rusya halkının geliri son 17 yılın en güçlü artışını gördü

Ukrayna’daki askeri müdahale ve ağır yaptırımlar, paradoksal bir şekilde Rusya halkının mali durumunu iyileştirmeye devam ediyor.
Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre, nüfusun reel geliri (vergi ve kredi gibi zorunlu ödemelerden sonra ve enflasyona göre ayarlanmış olarak) ikinci çeyrekte yüzde 9,6 oranında arttı.
Bu, gelirlerin çift haneli bir oranda arttığı ve yıl sonunda yüzde 12,1’e ulaştığı 2007 yılından bu yana görülen en yüksek değer.
Verilere göre 2024 yılının ilk yarısında gelir artışı yüzde 8,1 oldu. Ayrıca haziran ayında işsizlik oranı sadece yüzde 2,4 ile yeni en düşük rekorunu kırdı.
Ocak-mayıs döneminde maaşlar bir önceki yıla göre yüzde 18,7, enflasyona göre ayarlandığında ise yüzde 10,1 daha yüksekti. Sonuç olarak, nüfusun reel geliri içindeki payları bir yıl önceki yüzde 60 seviyesinden ikinci çeyrekte yüzde 62’ye yükseldi.
Emlak gelirleri de arttı ve bunda yüksek faiz oranlarının etkisi oldu: Merkez Bankası’na göre, haziran ayında Ruslar mevduatlardan yaklaşık 300 milyar ruble faiz geliri elde etti (önceki aylarda yaklaşık 200 milyar rubleydi).
Yılbaşından bu yana halkın bankalardaki mevduat hesapları 4,8 trilyon ruble (yüzde 10,5) artarak 49,8 trilyona ulaştı.
Diğer yandan emekli maaşları enflasyon karşısında eridi. Emekli maaşları, reel olarak yılın ilk yarısında yüzde 0,3, ikinci çeyrekte ise bir önceki yıla göre yüzde 0,5 düştü.
Raiffeisenbank analistlerine göre, yakın vadede işgücü piyasasındaki açığın yan etkileri kendini gösterecek, yeni çalışanları çekmek için maaşları yükseltmek etkisiz hale gelecek.
Rusya
Putin, Rusya’nın savunma planını iki yıl uzattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin savunma planının süresini 2027 yılına kadar uzatan kararnameyi imzaladı. Daha önce 2021-2025 yıllarını kapsayan plan, savunma alanında yolsuzlukla mücadele tedbirlerinin etkin şekilde uygulanmasını amaçlıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin savunma planının geçerlilik süresini iki yıl daha uzattı.
Putin tarafından imzalanan ve yayımlanan kararnameyle, daha önce 2021-2025 yıllarını kapsayan “Rusya Federasyonu Savunma Planının Yürürlüğe Konulması Hakkında” başlıklı planın süresi 2027 yılına kadar uzatılmış oldu.
Söz konusu belge, imzalandığı gün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Bundan önceki savunma planı 2020 yılında yürürlüğe konmuştu ve resmi açıklamalara göre “savunma alanındaki tedbirlerin uygulanması” amacını taşıyordu.
Bu planın detaylı içeriği kamuoyuyla paylaşılmamıştı ve geçerlilik süresi 2025 yılına kadardı.
Daha önceki bir plan ise 2015 ile 2020 yılları arasını kapsıyordu. O dönemde Savunma Bakanı olan Sergey Şoygu, bu planın temel hedefinin modern silah ve askeri teçhizat konusunda belirlenen parametrelere ulaşmak olduğunu belirtmişti.
Şoygu ayrıca, devlet savunma siparişlerinin “zamanında ve eksiksiz yerine getirilmesinin” amaçlandığını vurgulamıştı.
Bakan, 2015 yılında yaptığı açıklamada, Rusya ordusunun yaklaşık 700 zırhlı araç, binden fazla otomobil, 126 uçak, 88 helikopter ve iki İskander-M operasyonel-taktik füze kompleksi almasının beklendiğini, donanmanın ise iki denizaltı ve beş savaş gemisiyle güçlendirileceğini söylemişti.
Devlet Başkanı Putin ise devlet savunma siparişleri alanındaki genel durumdan memnuniyet duyduğunu ancak bazı sorunların da varlığını kabul ettiğini ifade etmişti.
2024 yılının başından itibaren Savunma Bakanlığı’nda görevli bazı generaller ve sivil memurların yanı sıra devlet savunma siparişlerini yerine getiren şirketlerin çalışanlarına yönelik bir dizi yolsuzluk, zimmete para geçirme ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla bağlantılı yüksek profilli tutuklamalar gerçekleşti.
Putin, yaptığı konuşmalarda Rusya’nın ekonomik güvenliğinin sağlanmasının en öncelikli görevlerden biri olduğunu ve bu durumun devlet savunma siparişleri alanını da kapsadığını sıkça dile getirmişti.
Daha önce Putin tarafından onaylanan Ceza Kanunu değişiklikleriyle, devlet savunma siparişi koşullarının ihlali durumunda on yıla kadar hapis cezası öngörülmüştü.
Rusya
Putin, Rusya Kara Kuvvetleri Komutanı Salyukov’u görevden aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Oleg Salyukov’u görevden alarak Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığına atadı. Kararname, Salyukov’un askeri hizmet için üst yaş sınırına yaklaşmasıyla aynı döneme denk geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orgeneral Oleg Salyukov’u Rusya Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinden alarak Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığına atadı.
Söz konusu atama, Salyukov’un 21 Mayıs’ta askeri hizmet için zorunlu olan üst yaş sınırına ulaşacak olması sebebiyle gerçekleşti.
Kararnamede, “Salyukov Oleg Leonidoviç’in, mevcut görevinden alınarak Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığına atanmasına karar verilmiştir,” denildi.
Orgeneral Salyukov, 2008-2010 yılları arasında Uzak Doğu Askeri Bölgesi birliklerine komuta etmiş, ardından 2014 yılına kadar Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştü.
Mayıs 2014’te devlet başkanlığı kararnamesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmıştı.
2023 yılında ise Ukrayna’daki birleşik Rus kuvvetleri komutan yardımcılığı görevine getirilmişti.
Salyukov ayrıca, 9 Mayıs 2025’te Zafer’in 80. yıl dönümü şerefine Kızıl Meydan’da düzenlenen askeri geçit törenini komuta etmişti.
Yeni göreve atanması, generalin 21 Mayıs’ta 70 yaşına basarak askeri hizmet için belirlenen azami yaş sınırına ulaşmasının hemen öncesine denk geldi.
Mevcut Rusya yasalarına göre, bu yaştaki subayların, haklarında özel bir istisna kararı olmadıkça silahlı kuvvetlerden ayrılmaları gerekiyor.
Salyukov, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle bazı Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar listesinde bulunuyor.
Oleg Salyukov’un yeni görev aldığı Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi’nin başkanlığını, 2024 yılından bu yana eski Savunma Bakanı Sergey Şoygu yürütüyor.
Rusya
İstanbul’da kurulan müzakere masasından beklentiler

Rusya ve Ukrayna heyetleri, Türkiye’nin arabuluculuğunda barış görüşmeleri için İstanbul’da bir araya gelmeye hazırlanırken, Rusya Devlet Başkanı Danışmanı Vladimir Medinskiy, Rus heyetinin 16 Mayıs sabah saat 10.00’dan itibaren Ukrayna tarafını İstanbul’da bekleyeceğini duyurdu.
Medinskiy, Rusya’nın Ukrayna ile ön koşulsuz doğrudan müzakerelere hazır olduğunu vurguladı. Bu gelişme, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rus heyetiyle Dolmabahçe Sarayı’nda yaptığı görüşmenin ardından geldi.
Anadolu Ajansı‘nın Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, 16 Mayıs’ta Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında üçlü bir toplantı yapılması planlanıyor.
Rusya Devlet Başkanı Danışmanı Vladimir Medinskiy, dün Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde düzenlediği basın toplantısında, Rus müzakere heyetinin İstanbul’daki görüşmeleri, 2022’de kesintiye uğrayan çözüm sürecinin devamı olarak gördüğünü belirtti.
Medinskiy, “Heyet, çözüm yolları ve ortak noktalar bulmaya odaklanmış durumda. Görev, çatışmanın temel nedenlerini ortadan kaldırarak uzun vadeli barışın tesis edilmesidir,” dedi.
Medinskiy’e göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 14 Mayıs arifesinde Ukrayna ile yürütülen askeri müdahalenin tüm komutanlarıyla yaptığı toplantının ardından görevleri belirledi ve müzakere pozisyonunu tanımladı.
Rus heyetinin “Ukrayna ile müzakerelerin yeniden başlamasına hazır olduğu ve İstanbul’daki görüşmeler öncesinde çalışma havasını koruduğu” ifade edildi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 15 Mayıs sabahı Ankara’ya geldi. Zelenskiy’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Başkanlığı Sarayı’ndaki görüşmesi, planlanandan biraz geç, Türkiye saatiyle 13.00’te başladı. Zelenskiy, görüşme öncesinde Rusya’nın İstanbul’daki heyetinin yapısını ve seviyesini “göstermelik” olarak nitelendirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Zelenskiy’i “acınası bir insan” olarak tanımlayarak İstanbul’daki müzakerelerin bir “muamma” olarak kaldığını ve bir şans verilmesi gerektiğini belirtti.
Lavrov, “Hiç kimse her şeyin sorunsuz olacağını garanti etmiyor. Aksine, üç yıl önce İstanbul’da olduğu gibi kesinlikle sorunlar olacaktır,” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna ihtilafına ilişkin temasların “yeni fırsatlar doğurduğunu” söyledi.
Anadolu Ajansı‘nın aktardığına göre Erdoğan, “şansın kaçırılmayacağına” dair güvencesini dile getirdi. Erdoğan’ın Zelenskiy ile görüşmesi yaklaşık üç saat sürdü.
Moskova Devlet Dil Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. İkbal Dürre’ye göre, Türkiye 2022’den bu yana Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk deneyimi biriktirdi.
‘Erdoğan, Zelenskiy’i ikna etmeye çalıştı’
Vedomosti gazetesine konuşan Dürre, Ankara’nın daha önce tahıl anlaşması ve esir takasında önemli rol oynadığını hatırlatarak, Erdoğan’ın Türkiye içindeki dikkati ekonomik durumdan ve muhalefetle mücadeleden diplomatik zaferlere kaydırmak için dış politikada başarıya ilgi duyduğunu belirtti.
Uzman, çatışmanın sona ermesinin Erdoğan için bir diğer nedeninin de Ukrayna’nın yeniden inşasından Türk şirketlerinin kâr elde etme beklentisi olduğunu ekledi: “Türkiye, AB ve ABD’nin ülke üzerindeki artan baskısı nedeniyle artık Rusya-Ukrayna çatışmasından ekonomik çıkar sağlayamıyor.”
Dürre, Ankara’nın Moskova üzerinde neredeyse hiç baskı aracı bulunmadığını, ancak Kiev üzerinde bulunduğunu kaydederek, “Erdoğan, Ankara’da Zelenskiy’i gerçekten müzakere masasına oturmaya ikna etmeye çalıştı,” dedi.
Zelenskiy, Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin ardından Ukrayna Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenledi. Burada yaptığı açıklamada, İstanbul’a Savunma Bakanı Rustem Umerov başkanlığında, Rusya’dan gelenlerden daha üst düzey bir heyet göndereceğini belirtti.
Zelenskiy, “Rusya’dan gelenler arasında karar alıcı kimseler görmüyoruz. Buna rağmen, ABD Başkanı Donald Trump’a, Türkiye’ye ve Erdoğan’a saygıdan dolayı, anlaşmayı denemek, gerilimi azaltmaya yönelik ilk adımları atmaya çalışmak istediğim için heyetimizi İstanbul’a göndermeye karar verdim,” ifadelerini kullandı.
Zelenskiy’e göre, Ukrayna heyeti İstanbul’da Amerikalılarla görüşecek ve 16 Mayıs’ta da orada kalacak. Zelenskiy, sözlerinin sonunda ABD’nin Kiev’e Moskova’dan daha fazla baskı yaptığından yakındı.
Haber yayına hazırlandığı sırada Ukrayna tarafının Rusya’dan yetkililerle müzakereleri henüz başlamamıştı. Zelenskiy, görüşmelerin 15 Mayıs akşamı veya 16 Mayıs’ta olabileceğini belirtmişti.
TASS haber ajansı, 15 Mayıs akşamı kendi kaynaklarına dayandırarak, o gün Ukrayna ile “lojistik nedenlerle” görüşme olmayacağını bildirdi.
‘Heyet başkanı olarak Umerov’un atanması Kiev’in çatışmanın bitmesini istemediğini gösteriyor’
Öte yandan Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Enstitüsü Ukrayna Sektörü Başkanı İvan Skorikov, gazeteye yaptığı açıklamada, Umerov’un heyet başkanı olarak atanması ve müzakerelerin ilan edilen hedefinin 30 günlük ateşkes olmasının, Kiev’in çatışmanın sona ermesiyle ilgilenmediğini, sadece bir mola istediğini gösterdiğini savundu.
Uzman, bunun krizin derin nedenlerini çözmediği için Rusya’nın çıkarlarına uygun olmadığını söyledi.
Türkiye’nin güneyindeki Antalya’da 15 Mayıs’ta NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının gayri resmi zirvesi gerçekleştirildi. Zirve öncesinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Sibiga, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi.
Zirve marjında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çatışmanın çözümü için bir fırsat penceresi açıldığını ve ittifak ülkelerinin sorunun çözümüne yönelik desteği görüşeceğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Rubio ise Antalya’daki zirvede Avrupa’nın Rusya-Ukrayna müzakerelerindeki kritik önemine değindi.
Fidan daha sonra ABD’den gözlemci bir heyetin İstanbul’a gönderileceğini teyit etti. Rubio ile birlikte Trump’ın özel elçisi Steve Witcoff’un da orada olması bekleniyor.
Skorikov’a göre, Zelenskiy İstanbul’daki müzakereleri, Moskova’yı anlaşmaya yanaşmamakla suçlamak ve Trump’ı kendi tarafına çekmeye çalışmak için bir enformasyon kampanyasında kullanmaya çalıştı.
Trump ise Katar’dan BAE’ye giderken yaptığı açıklamada, Putin’in Türkiye’ye gelmemesinden “hayal kırıklığına uğramadığını” söyledi.
Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayınlanan ses kaydına göre Trump, “Neden hayal kırıklığına uğrayayım ki? Bu heyet hakkında hiçbir şey bilmiyorum, kontrol bile etmedim. Dinleyin, ben ve Putin görüşene kadar hiçbir şey yerinden oynamayacak. Belli ki o (Putin) gitmeyecekti. Hazırdı ama benim de gideceğimi düşündü. Bensiz gitmeyecekti,” ifadesini kullandı.
Trump başlangıçta Türkiye’ye gelme olasılığını dile getirmiş, ancak daha sonra Katar ziyareti nedeniyle meşgul olduğunu belirtmiş, ardından Reuters‘ın haberine göre fikrini değiştirmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Rubio, 15 Mayıs akşamı yaptığı açıklamada, ABD’nin olası bir Putin-Trump görüşmesine ilişkin kararını İstanbul’daki Ukrayna müzakerelerinin sonuçlarına göre vereceğini belirtti.
‘Mesaj basit: Moskova’nın pozisyonu değişmedi, zira kendi anlayışına göre çatışmanın temel nedenleri ortadan kaldırılmadı’
Rusya Bilimler Akademisi ABD ve Kanada Çalışmaları Enstitüsü kıdemli araştırmacısı Pavel Koşkin, Trump’ın uygun, hiçbir bağlayıcılığı olmayan bir pozisyon aldığını ve belki de demagojisinin ve Rusya’nın yanıtının dikkati ve müzakere yanılsamasını sürdürmek için bir test veya blöf olduğunu dile getirdi.
Geriye kalanın, acil canlandırma gerektiren durmuş bir süreç olduğunu kaydeden Koşkin, tarafların başladıkları noktaya geri döndüğünü ve daha önce Zelenskiy ile dayanışma gösteren Trump’ın yeniden söylem değiştirdiğini ifade etti.
Koşkin, “İstanbul formatına dönüş semboliktir ve 2022 başlarına bir gönderme olarak Rusya için daha avantajlıdır. Mesaj basit: Moskova’nın pozisyonu değişmedi, zira kendi anlayışına göre çatışmanın temel nedenleri ortadan kaldırılmadı,” diye konuştu.
Bununla birlikte Skorikov, İstanbul’daki müzakerelerin başarısız olması durumunda bile Beyaz Saray’ın arabuluculuk misyonundan vazgeçmeyeceği ve bazen Moskova’ya, bazen de Kiev’e baskı yapmaya devam edeceği görüşünde.
Putin’in çağrısıyla başlayan İstanbul süreci sarpa sardı: Taraflar ne diyor?
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan ve Pakistan savaşır mı?
-
Rusya1 hafta önce
Rusya’da havaalanlarında toplu uçuş ertelemeleri
-
Görüş1 hafta önce
Kim kazandı?
-
Görüş1 hafta önce
Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı
-
Dünya Basını2 hafta önce
Güçlü Amerikan Tanrıları, Trump ve Uzun Yirminci Yüzyılın Sonu
-
Asya1 hafta önce
Cammu ve Keşmir: Yarım asırlık çatışmanın tarihi
-
Söyleşi1 hafta önce
Alexander Rahr: Bu hükümetin dört yıl dayanması beni şaşırtır
-
Amerika4 gün önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!