Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, faiz oranını yüzde 21’e yükseltti

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, ekonomideki enflasyonist baskılara karşı baz faiz oranını yüzde 21’e çıkararak sıkı para politikasını sürdürme kararı aldı. Bu adımın piyasa üzerindeki etkileri ve ekonominin yavaşlama riskleri uzmanlar arasında tartışılmaya devam ediyor.

Rusya Merkez Bankası, baz faiz oranını yüzde 19’dan yüzde 21’e yükseltti. Bu, Temmuz 2023’te yüzde 7,5 seviyesinden başlayan bu döngüdeki sekizinci artış anlamına geliyor.

Yeni oran, Şubat 2022’de Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinin ardından Merkez Bankası tarafından belirlenen seviyenin bile üzerinde.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bu kararın “önceden belirlenmiş olmadığını” söylese de piyasalar faiz artışını bekliyordu; tek soru artışın yüzde 20 seviyesinde mi yoksa daha fazla mı olacağıydı

Ekonomist Yegor Susin’e göre yüzde 20 yeterli bir seviye: Endişe verici göstergelere rağmen, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası etkisini göstermeye başladı.

Ancak önceki faiz artışlarının ekonomiye ve enflasyona etkisinin hissedilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç var. Sovcombank Baş Ekonomisti Mihail Vasiliyev, şubat ayındaki son toplantıya kadar faiz oranının yüzde 22’ye ulaşacağını öngörüyor. Zira mevcut enflasyonist baskılar azalma belirtisi göstermiyor.

Promsvyazbank analisti Denis Popov, toplantı öncesinde Merkez Bankası’nın birçok olumsuz veri aldığını belirtiyor.

Kredi büyümesi ve enflasyon, Merkez Bankası’nın temmuz tahminlerinin oldukça üstünde seyrediyor.

Ülke toplumunun enflasyon beklentileri aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, işletmelerin fiyat beklentileri de yükseldi. Bütçe harcamaları artarken, kamu hizmet tarifelerindeki artış ve ücretlerin hızlı artışı da devam ediyor.

Yakın zamana kadar Merkez Bankası’nın enflasyonu hedefe geri döndüreceğine inanan analistler bile bu konuda hayal kırıklığı yaşamaya başladı.

“Artık durumu kontrol edemediklerini düşünüyoruz,” diyen Susin, Merkez Bankası’nın yıl sonu ve 2025 enflasyon beklentilerini yükselterek yüzde 5,3 seviyesine çektiğini ve yüzde 4 hedefini artık gerçekçi bulmadığını da sözlerine ekledi.

Merkez Bankası, kararını açıklarken enflasyonun temmuz tahminlerinin önemli ölçüde üzerinde olduğunu ve iç talepteki artışın arzı geçtiğini belirtti. Ek bütçe harcamaları ve 2024’te beklenen bütçe açığının genişlemesi de enflasyonu artıran faktörler arasında.

Bu durumun ışığında, Merkez Bankası “bir sonraki toplantıda faiz oranını yeniden artırma ihtimalini” kabul ettiğini belirtti; bu da aralık ayında yeni bir faiz artışının olabileceğini işaret ediyor.

Merkez Bankası’nın tahminlerini dramatik şekilde güncellemesi, durumun aciliyetini de ortaya koyuyor. Temmuz ayında enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 6,5-7 seviyelerine ulaşmasını beklerken, yeni tahmin yüzde 8-8,5 seviyesine çıkarıldı. Üstelik Merkez Bankası ilk kez 2025 yılı için yüzde 4’lük hedefe ulaşmanın zor olduğunu kabul etti.

Faiz indirimi ise uzun süre gündemde olmayacak. Merkez Bankası, yıl sonuna kadar ortalama faiz oranını yüzde 21-21,3 ve gelecek yıl ise yüzde 17-20 aralığında tahmin ediyor. Bu, aralık ayında faiz oranının 200 baz puan artarak yüzde 23 seviyesine çıkabileceğini gösteriyor.

Nabiullina ve yardımcısı Aleksey Zabotkin, gerektiğinde faiz oranını daha da artırmaya hazır olduklarını vurguluyorlar. Ancak bu riskli bir strateji: ekonomi zaten yüksek faiz oranlarından dolayı yavaşlama belirtileri gösteriyor. İktisadi Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov da bu durumu kabul ederek, “Üçüncü çeyreğin sonunda ve dördüncü çeyreğin başında ekonomide bir yavaşlama gözlemliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Savaştan hemen sonraki kısa bir dönem hariç, Rusya son 20 yıldır bu kadar yüksek faiz oranlarını görmedi. 2022 yılı sonu ile 2003 yılı başlarında refinansman oranı yüzde 21 seviyelerindeydi. Fakat o döneme kıyasla enflasyon oranları oldukça farklı.

2002’de enflasyon yüzde 15,1 seviyesindeyken bugün yıllık yüzde 8,5 civarında seyrediyor. Bu yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 8’e yaklaşması bekleniyor, ancak tüm bu çabalara rağmen Merkez Bankası enflasyonu düşürmekte zorlanıyor.

RUSYA

Rusya hükümetinden alkol tüketimini azaltma planı

Yayınlanma

Rusya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre hükümet, alkol tüketimini azaltmayı hedefleyen eylem planını onayladı.

TASS ajansının aktardığına göre planın temel amacı, 2030 yılına kadar alkol tüketimini ve buna bağlı ölüm, hastalık ve sakatlık oranlarını azaltmak olarak öne çıkıyor.

Plana göre, Rusya’nın bölgelerinde alkolün perakende satış süresine ilişkin mevcut uygulamaların analizi yapılacak ve mağazalarda alkol ürünlerinin kasa bölümlerine yerleştirilmesine yönelik kısıtlamalar değerlendirilecek.

Ayrıca, alkol perakende satışlarının kapasitelere bağlı olarak sınırlandırılması, kaçak içki makinelerinde uzaktan satışın yasaklanması ve bu makinelerle ilgili reklam, tanıtım ve dolaşımın düzenlenmesi planlanıyor.

Bu çabalar sonucunda kişi başına düşen alkol tüketiminin 7,8 litreye düşürülmesi hedefleniyor.

Bunun, sağlık ve demografik göstergelerin iyileşmesine, Rus halkının yaşam kalitesinin ve ömrünün uzamasına katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Geçen haftalarda Rus basını, geçen yılın aynı dönemine kıyasla alkol ve alkollü içecek üretiminde yüzde 0,5’lik bir düşüş yaşandığını bildirmişti. Bu eğilim, 2024 yılının ilk dokuz ayında da devam etti.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Medvedev: Suriye’de yaşananlardan Beşar Esad sorumlu

Yayınlanma

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Suriye’deki Beşar Esad hükümetinin çöküşünün, yönetim sırasında yapılan hataların bir sonucu olduğunu iddia etti.

TASS ajansının aktardığına göre Medvedev, “Ülkenin iç durumu, tamamen eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın hükümetine bağlıydı. Maalesef Suriye ordusunun bu konuda yetersiz olduğu ortaya çıktı. Bu da devlet yönetimindeki yanlış hesaplamaların açık bir kanıtıdır,” ifadelerini kullandı.

Medvedev, Rusya’nın Suriye’ye “oldukça ciddi destek” verdiğini, zira ülkenin Orta Doğu’daki diğer bazı ülkeler gibi parçalanmasından endişe duyduğunu belirtti.

Esad döneminde Sünniler, Şiiler, Aleviler, Dürziler ve Hıristiyanlar arasında bir çıkar birliği sağlandığını hatırlatan Medvedev, şöyle devam etti: “Yeni muhalif güçlerin liderliği altında bu mümkün olur mu? Bundan çok şüpheliyim.”

Beşar Esad, 8 Aralık’ta Suriye Devlet Başkanlığı görevinden istifa ederek ülkeyi terk etti. Bu olay, silahlı grupların İdlib vilayetinden başlattıkları ve kısa sürede başkent Şam’a ulaşan saldırının üzerinden henüz iki hafta geçmeden gerçekleşti.

59 yaşındaki Esad, babası Hafız Esad’ın yerine geçtiği 2000 yılından beri devlet başkanlığı görevini sürdürüyordu.

Esad rejimi neden sadece 12 günde çöktü?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya ordusu, Pokrovsk’u ele geçirmek üzere

Yayınlanma

Rus birlikleri, Donetsk’teki Pokrovsk yönünde ilerlemeye devam ederken, şiddetli çatışmaların sürdüğü bildirildi. Ukrayna ordusu kritik savunma hatlarını korumakta zorlanıyor ve şehirde altyapı sorunları nedeniyle doğalgaz kesintisi yapılacağı açıklandı.

Rusya ordusu, Donetsk oblastındaki Pokrovsk’a doğru ilerleyişini sürdürüyor.

Ukraynalı DeepState projesine göre, Rusya ordusu şehrin dış mahallelerine yalnızca üç kilometre mesafede bulunuyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırkskiy, Pokrovsk yönündeki çatışmaların son derece zorlu geçtiğini belirtti. Sırkskiy, Rusya’nın Ukrayna savunma hatlarını yarmak için tüm gücünü kullandığını ifade etti.

Rus birlikleri şehrin yakın çevresine kadar ilerlemiş durumda. Hortitsya görev gücü sözcüsü Nazar Voloşin, Rusların Ukrayna mevzilerini ya ele geçirdiğini ya da yok ettiğini aktardı.

‘Bahmut gibi olacak’: Ukrayna, Pokrovsk’u 2-3 ay içinde kaybedebilir

Voloşin, “Düşman, Novotroytskoye’nin güneyindeki Vozrojdenye köyünün batısında Pokrovsk yönündeki tahkimatlarımıza saldırdı. Uzun süren çatışmalar sonucunda mevzilerimizden ikisi imha edildi, biri ise kaybedildi,” ifadelerini kullandı.

Bu arada Donetskoblgaz, Pokrovsk’ta doğalgaz tedarikinin sürekli bombardıman nedeniyle hasar gören altyapının onarılamamasından dolayı bugünden itibaren kesileceğini duyurdu.

Pokrovsk’un önemi

Pokrovsk yönü, aylardır doğu cephesindeki en yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelerden biri oldu.

Pokrovsk büyük bir şehir olmasa da (savaştan önce yaklaşık 60 bin nüfusa sahipti), stratejik olarak askeri merkezleri birbirine bağlayan önemli bir yol üzerinde bulunuyor.

Kent, Donetsk oblastında Ukrayna kontrolündeki kısmında Ukrayna savunmasının omurgasını oluşturuyor. Pokrovsk’un Rusya’nın kontrolüne, Ukrayna için son ayların en büyük stratejik kaybı olabilir.

Ukrayna, Pokrovsk’u kaybederse çelik üretiminde yüzde 50’den fazla düşüş görebilir

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English