Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya, Microsoft’taki kesintiden neden etkilenmedi?

Yayınlanma

Rusya, teknoloji devi Microsoft’un bilişim sistemlerinde 19 Temmuz’da meydana gelen ve havalimanları, seyahat şirketleri ve bankaların çalışmalarını felç eden küresel arızaya dair tartışmalar devam ediyor.

Şirketlerin açıklamalarına göre Rus bankaları ve havalimanları kesintiden neredeyse hiç etkilenmedi. Ülkedeki şirketlerin kayda değer bir bölümüne karşı Microsoft, 2024 baharında tüm yazılım güncellemelerini devre dışı bırakmıştı.

Rusya Dijitalleşme Bakanlığı, geçen hafta ülkedeki havalimanlarında herhangi bir teknik arıza bildirilmediğini aktardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Microsoft kaynaklı durum, her şeyden önce yabancı yazılımların ithal ikamesinin önemini bir kez daha gösteriyor,” değerlendirmesini yaptı.

CrowdStrike, ABD’de siber güvenlik alanında uzmanlaşmış en büyük bilişim şirketlerinden biri.

Antivirüs yazılımı üreticisi McAfee’nin eski üst düzey yöneticileri George Kurtz, Dmitriy Alperoviç ve Greg Marston’un tarafından 2011 yılında kurulmuştu.

Şirketin ana ürünü güvenlik, bulut savunması, güvenlik, günlük ve güvenlik açığı yönetimi için kullanılan CrowdStrike Falcon. Şirketin internet sitesine göre, küçük işletmeler, seçim güvenliği, eyalet ve yerel yönetimler ve ABD federal hükümeti, sağlık hizmetleri, eğitim, finansal hizmetler ve ticaret için teknoloji çözümleri sunuyor.

Veri analiz şirketi HG Insights’a göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde Azure’un küresel bulut pazar payı yüzde 24’e ulaştı ve müşteri tabanı yüzde 14,6 büyüyerek 350 bin şirkete ulaştı.

Positive Technologies danışmanı Aleksey Lukatskiy, Vedomosti gazetesine verdiği demeçte CrowdStrike’ın güvenlik araçlarının Batı’nın yanı sıra Latin Amerika, Orta Doğu, Asya ve ABD’nin güçlü olduğu ülkelerde çok popüler olduğunu vurguladı.

Lukatskiy, “Başarısız bir güncelleme mavi ekrana yol açıyor ve işlevselliği geri yüklemek için bilgisayarın güvenli modda yeniden başlatılması, belirli yazılım bileşenlerinin kaldırılması ve ardından her şeyin çalışması gerekiyor. Ancak binlerce, on binlerce ya da yüz binlerce bilgisayarı olan bir kuruluş için, eğer şirket merkezi bir güncelleme yazılımı kullanmıyorsa, bu çok büyük bir zaman alabilir,” dedi.

Kaspersky Lab tehdit araştırmaları başkanı Aleksandr Liskin de böyle bir sorun ortaya çıktığında her cihazın (bilgisayar, dizüstü bilgisayar veya sunucu) manuel olarak yeniden başlatılması gerektiğini, bunun da yönetim araçlarının yardımıyla yapılmasının imkansız olduğunu kaydetti.

RUVDS VPS sunucu barındırma sağlayıcısının kurucusu ve CEO’su Nikita Tsaplin, CrowdStrike’ın 2014 yılında Rusya’yı siber casuslukla suçladığını ve Rus kullanıcılar ile şirket arasında güven olmadığını hatırlattı.

Uzman, CrowdStrike’ın Rusya’da popüler olmadığını ve bir süreden beri Ruslarla çalışmayı reddettiğini de sözlerine ekledi. Tsaplin’e göre bu sayede 19 Temmuz’daki kesintilerin Rus kullanıcılara verdiği zarar sıfıra yakın.

Ocak 2014’te Reuters ajansı, şirketin ABD, Avrupa ve Asya enerji ve sağlık şirketleri ile devlet kurumlarında Rusya hükümeti tarafından organize edilen casusluk faaliyetlerine dair kanıtlara sahip olduğunu iddia etmişti.

Alperoviç, o dönemde Rusya’nın amacının kilit sektörlerdeki iktisadi konumunu güçlendirmek olduğunu belirtmişti.

Staffcop genel müdür yardımcısı Yuriy Draçenin, Microsoft program güncellemelerindeki zorlukların yanı sıra yerli yazılıma geçme yönündeki küresel eğilimden istifade ettikleri için Rus şirketlerinin bu gibi durumlardan kayda değer zararlar görmediğini ifade etti.

Bulut sağlayıcısı Nubes’in bilgi koruma müdürü Dmitriy Şıkuropat da yaptırımlar nedeniyle Rusya’da şu anda Microsoft Azure bulut teknolojilerini kullanan çok fazla şirket olmadığını söyledi.

Şıkuropat, Azure’u Avrupa ya da diğer geçici çözümler aracılığıyla kullananların zarar göreceğini, ancak bunların az sayıda olacağına işaret etti.

Diğer yandan Aviaport İcra Direktörü Oleg Panteleyev, havacılık sektörüne yönelik yerli yazılımların oluşturulması ve uygulanmasında büyük ilerleme kaydedilmesine rağmen, çok sayıda şirketin hala yabancı yapımı temel programları kullandığını dile getirdi.

Panteleyev, “Sektörün küresel arızalardan veya hizmetlerin kasıtlı olarak durdurulmasından tamamen azade olduğu varsayılamaz,” değerlendirmesini yaptı.

Uzman aynı zamanda Rusya’da dış kaynaklı sorunlara karşı korunma derecesinin diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu vurguladı ve “Özellikle CrowdStrike çözümlerinin ülkedeki düşük yaygınlığı, havacılığımızın henüz küresel kesintiden etkilenmediği anlamına geliyor,” ifadesini kullandı.

Bunun yanı sıra Panteleyev, küresel kesintinin sonuçlarının Rusya’nın hava yolu şirketleri açısından ‘sektör çapında bir sorun’ haline gelmeyeceğine dikkat çekti. Uzman, Rus hava yolu şirketlerinin uçtuğu başlıca uluslararası havalimanlarının bu sorunla karşılaşmadığını dile getirdi.

Küresel internet servisleri kesintisinin nedeni neydi?

RUSYA

Rusya’dan İsrail’e İran’ın nükleer tesislerine saldırmaması konusunda uyarı

Yayınlanma

Rusya, İsrail’i, İran’ın nükleer tesislerine saldırmaması konusunda sert bir şekilde uyardı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, böyle bir hamlenin felakete yol açabileceğini ve nükleer güvenliği tehlikeye atacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova’nın İsrail’i İran’ın nükleer tesislerine yönelik olası bir saldırının bile ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyardığını belirtti. Ryabkov, böyle bir saldırının felakete yol açabileceğini vurguladı.

TASS ajansının aktardığına göre Ryabkov, “İsrail’i, İran’ın nükleer tesislerine ve nükleer altyapısına saldırı olasılığını varsayımsal olarak bile düşünmemesi konusunda defalarca uyardık ve uyarılarımızı sürdürüyoruz. Bu, felaketle sonuçlanacak bir gelişme olur ve nükleer güvenlik konusundaki mevcut prensiplerin tamamen çiğnenmesi anlamına gelir,” ifadelerini kullandı.

1 Ekim akşamı, İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas, Hizbullah ve Devrim Muhafızları liderlerinin öldürülmesine misilleme olarak İsrail’e karşı geniş çaplı bir balistik ve hipersonik füze saldırısı başlatmıştı.

Tahran, füzelerin yüzde 90’ının hedeflerine başarıyla ulaştığını açıklamış, İsrail ise İran’ın ülkeye yaklaşık 180 füze fırlattığını, ancak çoğunun engellendiğini iddia etmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı ise İran’ı sürpriz bir saldırıyla hedef alacakları doğru zamanı beklediklerini ifade etmişti.

11 Ekim’de, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Laos’ta düzenlediği basın toplantısında, İran’ın İsrail’e yönelik bir füze saldırısına karşılık olarak Tahran’ın barışçıl nükleer tesislerini vurma tehdidinin ciddi bir provokasyon olacağını dile getirmişti.

İsrail’in İran’a saldırısı “an meselesi”

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, 2 bin kayıt dışı göçmeni sınır dışı edecek

Yayınlanma

Rusya, ‘Nelegal 2024 Operasyonu’ kapsamında 2 binden fazla kayıt dışı göçmeni sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Yetkililer, bu operasyonla 13 binden fazla göçmenlik ihlali tespit edildiğini ve göçmen sayısında önemli bir düşüş yaşandığını açıkladı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ülke genelinde yapılan polis baskınlarının ardından 2 binden fazla kayıt dışı göçmenin sınır dışı edileceğini duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, başkent Moskova’da bir hafta süren ve “Nelegal 2024 Operasyonu” olarak adlandırılan denetimlerde 13 binden fazla göçmenlik yasası ihlali tespit edildi.

Açıklamada, 10 binden fazla yabancının “adalet önüne çıkarıldığı” ve 2 binden fazlasının mahkeme kararları doğrultusunda “idari sınır dışı” işlemlerine tabi tutulduğu ifade edildi.

Haziran ayında gerçekleşen “Nelegal 2024 Operasyonu”nun ilk aşamasında, Rusya yaklaşık 9 bin yabancı vatandaşı sınır dışı etmişti.

Rusya makamları, mart ayında Moskova yakınlarında gerçekleşen konser salonu saldırısının ardından göçmen politikalarında daha sert bir tutum sergilemeye başladı.

Saldırıyı gerçekleştirdiği şüphesiyle gözaltına alınan dört kişinin tamamının, Orta Asya cumhuriyetlerinden Tacikistan vatandaşı olduğu belirtildi. Tacikistan, Rusya’daki göçmen işçilerin çoğunluğunun geldiği ülkelerden biri.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ağustos ayında kayıt dışı göçmenlerin mahkeme kararı olmaksızın izlenmesine ve sınır dışı edilmesine olanak tanıyan bir “sınır dışı rejimi” yasasını kabul etmişti. Bu yasa, 5 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

İçişleri Bakanlığı, ülkedeki göçmen sayısının 2023 yılı genelinde 8,5 milyondan geçtiğimiz ay itibarıyla 6,1 milyona düştüğünü açıkladı.

Tacikistan, Rusya’yı göçmenlerin haklarını ihlal etmekle suçladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, Nvidia ekran kartlarına rakip üretmeyi hedefliyor

Yayınlanma

Rusya merkezli Modul şirketi, Nvidia ekran kartlarına rakip olacak yeni GPU’lar geliştirmeye hazırlanıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapay zekâ sunucusu üretmeyi planlayan şirket, sinir ağı algoritmalarını çalıştırabilen ancak eğitemeyen GPU’lar sunacak.

Rus teknoloji şirketi Modul, Nvidia ekran kartlarına alternatif olacak yeni grafik işlem birimleri (GPU) geliştirme sürecinde.

Şirketin bir temsilcisinin Vedomosti‘ye yaptığı açıklamaya göre, bu yeni GPU’ların 2025 yılında Fplus tarafından üretilecek yapay zekâ sunucularında kullanılması bekleniyor.

Temsilciye göre, Modul şu anda iki tip GPU kartı üzerinde çalışıyor: NM Quard 20 GB (büyük modül) ve NM Card 5 GB (küçük modül). Bu kartların yüzey montajı Rusya’da yapılacak. Modul, ayrıca yılda 35 bine kadar ekran kartı üretmeyi planlıyor.

Fplus, 2025 yılında Modul’un GPU’larını kullanan yaklaşık 100 yapay zekâ sunucusu üretmeyi ve 2026-27 yıllarında birkaç bin sunucu daha üretmeyi hedeflediklerini doğruladı.

Fplus sözcüsü, bu GPU’ların sinir ağı algoritmalarını çalıştırmak için kullanılabileceğini, fakat bu algoritmaların eğitilmesinde kullanılamayacağını belirtti.

GPU’lar genellikle bilgisayar grafiklerinin işlenmesi ve görüntülenmesi amacıyla kullanılıyor.

Aynı zamanda üç boyutlu grafiklerin hızlandırılması, sinir ağlarının eğitilmesi ve büyük miktarda verinin işlenmesi için de yaygın olarak tercih ediliyor. Bu tür işlemcilerin dünyadaki en büyük üreticileri arasında Nvidia ve AMD bulunuyor.

Fplus temsilcisi, “Şu anda küresel pazarda Nvidia, neredeyse tekel konumunda ve ürünlerinin yaptırımlar nedeniyle bize ulaşabilirliği büyük bir endişe kaynağı. Bu durum, Rusya’daki yapay zekâ sunucusu segmentinin gelişimini zorlaştırıyor. Bu nedenle ülkedeki üreticiler kendi çözümlerini aramak zorunda kalıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Şirketin sunucu ve ağ sistemleri departmanı müdürü Aleksandr Filçenkov, şu anda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yapay zekâ görevleri için Graviton işlemcisine sahip, beş grafik hızlandırıcıya kadar destekleyen sadece bir sunucuya sahip olduğunu hatırlattı.

Bunun yanı sıra Filçenkov, Graviton’un yeni nesil GPU’larla Intel ve AMD işlemcilerini kullandığını ifade etti.

TUSUR Üniversitesi’ndeki NTI Yetkinlik Merkezi “Güvenilir Etkileşim Teknolojileri” müdür yardımcısı Ruslan Permyakov, Modul’un GPU’larının, yerli bileşenlerin kullanımının yasal gerekliliklerle zorunlu olduğu kritik sistemlerde talep görebileceğini söyledi.

Ancak Permyakov, bu yerli çözümün Nvidia’nın yerini tam anlamıyla alamayacağını, zira bu ekran kartlarının sinir ağı eğitimini desteklemediğini vurguladı.

Yine de Permyakov’a göre Modul’un ürünleri, halihazırda eğitilmiş yapay zekâ modellerinin çalıştırılması veya görüntü ve sinyal işlemenin gerekli olduğu niş görevlerde rekabetçi hale gelebilir.

Nvidia, Huawei ile çip savaşında fiyatlarını düşürdü

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English