Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya, savunma harcamalarını yeni bir rekor seviyeye çıkaracak

Yayınlanma

Rusya hükümeti, savunma harcamalarını yeniden kayda değer ölçüde artırmaya hazırlanıyor.

Bloomberg’in Duma’ya sunulmak üzere hazırlanan bütçe taslağına dayandırdığı haberine göre, federal bütçeden 2025 yılında milli savunma için 13,2 trilyon ruble (yaklaşık 142 milyar dolar) gibi rekor bir harcama yapılması planlanıyor.

Askeri harcamalar, 2024 yılına kıyasla yüzde 22, 2023 yılına kıyasla ise iki kat artarak 10,8 trilyon rubleden 13,2 trilyon rubleye yükselecek. Bu miktar, savaş öncesi 2021 yılına göre neredeyse dört kat artış anlamına geliyor.

Askeri bütçenin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) içindeki payı yüzde 6,2’ye ulaşacak. Ayrıca, savunma harcamalarının bütçedeki payı da yaklaşık yüzde 30 ile Sovyet döneminden bu yana görülmemiş bir düzeye ulaşacak.

Bütçedeki her üç rubleden biri, yani toplamda 12,9 trilyon ruble, gizli harcama kalemlerine ayrılacak. Bu tür harcamaların toplamı, mevcut yıla kıyasla yüzde 16, yani 1,8 trilyon ruble artış gösterecek.

Hükümet, polis, Rosgvardiya (sınır muhafızları), Soruşturma Komitesi, istihbarat kurumları ve diğer güvenlik kurumlarının bütçelerini kapsayan milli güvenlik başlığı altında 3,5 trilyon ruble daha harcamayı planlıyor. Ordu ve güvenlik güçleri, federal bütçenin toplamda yüzde 40’ını, yani 16,7 trilyon ruble alacak.

Öte yandan, hükümet sağlık harcamalarını cari yıl seviyesinde dondurmayı planlıyor; bu alanda 1,6 trilyon ruble harcanacak. Emekli maaşları ve sosyal yardımlar dahil olmak üzere sosyal destek bütçesi ise önemli ölçüde azaltılacak ve bu amaçla 2025 yılında 6,8 trilyon ruble ayrılacak; bu rakam 2024 yılına göre 700 milyar ruble daha az.

Bütçe taslağına göre, eğitim harcamaları ise hafif bir artışla 1,5 trilyon rubleden 1,6 trilyon rubleye çıkacak. Hükümet, mega projeler ve devlet şirketlerine yapılacak yardımları içeren milli ekonomi kaleminde yüzde 10’luk, yani 400 milyar rublelik kayda değer bir artış öngörüyor.

Askeri bütçeyi dengelemek için hükümet, vergilerde artışa gitmeyi planlıyor: 2025’ten itibaren Rusya’da gelir vergisi kademeli bir yapıya kavuşacak ve ticari kârlar üzerindeki vergiler de artırılacak. Maliye Bakanlığı’na göre, bu değişikliklerin hazineye 2,6 trilyon ruble ek gelir sağlaması bekleniyor.

Rusya’da sanayi üretimi hızlandı

RUSYA

Rusya, nükleer testlere başlamaya ‘tamamen hazır’ olduğunu açıkladı

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Novaya Zemlya test sahasının nükleer denemelere başlamak için tam anlamıyla hazır olduğunu duyurdu.

RIA Novosti‘nin aktardığına göre Ryabkov, yaptığı açıklamada “Devlet Başkanı’nın belirttiği üzere, bu tür testleri gerçekleştirebilecek durumdayız. Ancak ABD benzer adımlardan kaçınırsa, biz de bu yola başvurmayacağız,” ifadelerini kullandı.

Ryabkov, Novaya Zemlya’daki hazırlıkları, ABD’nin de son yıllarda kendi bölgesindeki altyapıyı geliştirmeye odaklanmasıyla ilişkilendirdi.

Geçtiğimiz kasım ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşması’nın (CTBT) onayını geri çeken bir yasayı imzalamıştı. Putin, Washington’un bu anlaşmayı hiçbir zaman onaylamadığını hatırlatarak, Moskova’nın dengeyi korumak adına anlaşmaya katılımını askıya aldığını belirtmişti.

CTBT, Rusya’nın nükleer silah denemesi yapmasını ve barışçıl amaçlarla nükleer patlamalar gerçekleştirmesini yasaklıyordu.

Daha önce Novaya Zemlya test sahası başkanı Andrey Sinitsin de personellerinin emir verildiği takdirde her an nükleer testlere başlamaya hazır olduğunu açıklamıştı. Sinitsin ayrıca, olası insansız hava aracı saldırılarına karşı düzenli tatbikatlar yapıldığını ve sahanın elektronik savaş sistemleriyle donatıldığını da belirtmişti.

Bu açıklamalardan önce, Birleşik Rusya Milletvekili Andrey Kolesnikov, dünyaya nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmak amacıyla test sahasında bir nükleer bomba patlatılmasını önermişti.

Nükleer silahların caydırıcılık amacıyla kullanılması fikri Rusya’da daha önce de gündeme gelmişti. Geçen yılın ocak ayında Askeri Bilimler Akademisi’nde kıdemli araştırmacı ve askeri analist Vladimir Prohvatilov, nükleer testlerin yeniden başlatılmasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Rusya topraklarındaki son nükleer deneme, Sovyetler Birliği döneminde Ekim 1990’da Novaya Zemlya’da gerçekleştirilmişti. CNN‘in haberine göre, son yıllarda Rusya ordusu test alanını yenilemeye başladı. Aynı zamanda uydu görüntüleri, ABD’nin Nevada çölünde ve Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde benzer test alanlarının inşa edildiğini ortaya koymuştu.

Rusya, Sovyet döneminden bu yana ilk nükleer denemeye hazır olduğunu açıkladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, yurt dışına para transferine getirilen kısıtlamaları uzattı

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, yurt dışına döviz transferlerine yönelik kısıtlamaları altı ay daha uzatarak 31 Mart 2025’e kadar geçerli kıldı. Bu kapsamda Rusya vatandaşları, belirli limitler dâhilinde yurt dışına para transferi yapabilecek. Ayrıca, Avrupa bankalarının Rusya’daki iştiraklerine yönelik döviz transferlerini reddetmeleri ve müşteri bilgilerini ana merkezlerine aktarmaları da yasaklandı.

Rusya Merkez Bankası, yurt dışına para transferine yönelik kısıtlamaları 31 Mart 2025 tarihine kadar uzattı.

Kommersant gazetesinin aktardığına göre, Rusya vatandaşları ve ‘hasım’ ülkelerde ikamet eden kişiler, bir ay içinde yabancı bankalardaki hesaplarına en fazla 1 milyon dolar veya bu tutarın diğer döviz cinsinden karşılığını transfer edebilecek.

Para transfer sistemleri aracılığıyla yapılacak transferlerde ise aylık limit 10 bin dolar seviyesinde kalacak.

Şahıs, maaşları kadar yurt dışına para transferi yapmaya devam edebilecek. Ancak, Rusya’da çalışmayan bireyler için yurtdışına para transferi yasağı uygulanmaya devam edecek.

‘Hasım’ ülkelerdeki bankalar, ödeyenin ve alıcının hesaplarının yabancı bankalarda açılmış olması şartıyla, Rus bankalarında açılmış muhabir hesaplar üzerinden ruble cinsinden transfer yapabilecek.

Bu kısıtlamalar ilk olarak Mart 2022’de getirilmiş, ardından defalarca uzatılarak zaman içinde gevşetilmişti.

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın, Avrupa bankalarının Rusya’daki iştiraklerine döviz transferlerini reddetmelerini yasaklayan bir talimat gönderdiği ortaya çıktı.

Ayrıca, bu bankaların Rus müşterilerle ilgili bilgileri ana merkezlerine iletmeleri de yasaklandı.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerekliliklerinin, yabancı bankaların Rusya’daki iştirakleri tarafından uygulanmasının Rus mevzuatını ihlal ettiğini belirtti.

Nisan ayında ECB, UniCredit ve Raiffeisen Bank International (RBI) gibi bankalara Rusya’daki faaliyetlerini hızlandırarak sonlandırmaları talimatını vermişti.

Rusya Merkez Bankası, Avrupa bankalarından döviz transferlerini kısıtlamamalarını talep etti

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus enerji devi Novatek, LNG projelerini revize ediyor

Yayınlanma

Rusya’nın en büyük özel gaz şirketi Novatek, Batı yaptırımları nedeniyle Murmansk LNG ve Ob LNG projelerini durdurdu. Şirket, mevcut Arktik LNG-2 projesine odaklanırken, diğer projelerin geleceği belirsizliğini koruyor.

Rusya’nın en büyük özel doğalgaz şirketi Novatek, Batı yaptırımları nedeniyle gelecek vaat eden sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracat projeleri Murmansk LNG ve Ob LNG üzerindeki çalışmalarını durdurdu.

Kommersant gazetesine konuşan kaynaklar, Novatek’in şirketin gelecekteki tüm LNG projelerinin yaptırımlara tabi olacağının bilincinde olduğunu belirtti.

Ayrıca, Arktik projeleri için buz sınıfı tankerlerin nerede inşa edileceği, nasıl finanse edileceği ve ticaretin nasıl organize edileceği konularında belirsizlik sürüyor.

Bu koşullar altında Novatek, Arktik LNG-2 projesini tamamlamaya ve bu projeden sevkiyatları düzenlemeye odaklanma kararı aldı.

Her biri 6,8 milyon ton kapasiteli üç hattan oluşan Murmansk LNG ve 6 milyon ton kapasiteli Ob LNG, şirketin Arktik LNG-2’den sonraki projeleri olacaktı.

Kommersant‘a göre, Murmansk LNG özellikle yaptırım kısıtlamaları bağlamında en umut vaat eden bir proje olarak görülüyordu. Bunun nedeni, Murmansk’ın buzsuz limanının daha yüksek buz sınıfı Arc7 tankerlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırması ve LNG’nin sıradan gemilerle ihraç edilmesine olanak tanımasıydı.

Ayrıca proje, yabancı gaz türbini ekipmanı yerine elektrikli tahrikler kullanan Rosatom’un enerji açısından verimli Kola Nükleer Santrali tarafından destekleniyordu.

Ob LNG ise Sabetta’da Ob Gaz Kimya Kompleksi ile birlikte hayata geçirilecekti. Novatek bu sonuncusu üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak gazetenin aktardığına göre, başlangıçta düşük karbonlu amonyak ve hidrojen üretimi planlanırken, şimdi karbondioksit yakalama ve depolama olmadan amonyak ve Kuzey Denizi Rotası üzerinden Asya’ya ihraç edilmek üzere üre üretimi düşünülüyor.

Haziran ayı sonunda Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı 14. yaptırım paketini kabul ederek yeni yatırımların yanı sıra Murmansk LNG ve Ob LNG’nin inşasının tamamlanması için gerekli mal, teknoloji ve hizmetlerin sağlanmasını yasakladı.

Öte yandan, ABD’nin kapsamlı yaptırımları nedeniyle Novatek’in Arktik LNG-2 projesi de hammadde tedarikinde zorluklar yaşamaya başladı.

Bu projenin ilk hattı halihazırda faaliyete geçmiş, ikinci hattın kurulumu ise devam ediyor. RBK gazetesinin haberine göre, şirket tesisin üçüncü hattının lansmanını 2026’dan 2028’e ertelemeyi planlıyor.

Arktik LNG-2 projesinin sırları: Yaptırımlar gerçekten işe yarıyor mu?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English