Rusya hükümeti, savunma harcamalarını yeniden kayda değer ölçüde artırmaya hazırlanıyor.
Bloomberg’in Duma’ya sunulmak üzere hazırlanan bütçe taslağına dayandırdığı haberine göre, federal bütçeden 2025 yılında milli savunma için 13,2 trilyon ruble (yaklaşık 142 milyar dolar) gibi rekor bir harcama yapılması planlanıyor.
Askeri harcamalar, 2024 yılına kıyasla yüzde 22, 2023 yılına kıyasla ise iki kat artarak 10,8 trilyon rubleden 13,2 trilyon rubleye yükselecek. Bu miktar, savaş öncesi 2021 yılına göre neredeyse dört kat artış anlamına geliyor.
Askeri bütçenin gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) içindeki payı yüzde 6,2’ye ulaşacak. Ayrıca, savunma harcamalarının bütçedeki payı da yaklaşık yüzde 30 ile Sovyet döneminden bu yana görülmemiş bir düzeye ulaşacak.
Bütçedeki her üç rubleden biri, yani toplamda 12,9 trilyon ruble, gizli harcama kalemlerine ayrılacak. Bu tür harcamaların toplamı, mevcut yıla kıyasla yüzde 16, yani 1,8 trilyon ruble artış gösterecek.
Hükümet, polis, Rosgvardiya (sınır muhafızları), Soruşturma Komitesi, istihbarat kurumları ve diğer güvenlik kurumlarının bütçelerini kapsayan milli güvenlik başlığı altında 3,5 trilyon ruble daha harcamayı planlıyor. Ordu ve güvenlik güçleri, federal bütçenin toplamda yüzde 40’ını, yani 16,7 trilyon ruble alacak.
Öte yandan, hükümet sağlık harcamalarını cari yıl seviyesinde dondurmayı planlıyor; bu alanda 1,6 trilyon ruble harcanacak. Emekli maaşları ve sosyal yardımlar dahil olmak üzere sosyal destek bütçesi ise önemli ölçüde azaltılacak ve bu amaçla 2025 yılında 6,8 trilyon ruble ayrılacak; bu rakam 2024 yılına göre 700 milyar ruble daha az.
Bütçe taslağına göre, eğitim harcamaları ise hafif bir artışla 1,5 trilyon rubleden 1,6 trilyon rubleye çıkacak. Hükümet, mega projeler ve devlet şirketlerine yapılacak yardımları içeren milli ekonomi kaleminde yüzde 10’luk, yani 400 milyar rublelik kayda değer bir artış öngörüyor.
Askeri bütçeyi dengelemek için hükümet, vergilerde artışa gitmeyi planlıyor: 2025’ten itibaren Rusya’da gelir vergisi kademeli bir yapıya kavuşacak ve ticari kârlar üzerindeki vergiler de artırılacak. Maliye Bakanlığı’na göre, bu değişikliklerin hazineye 2,6 trilyon ruble ek gelir sağlaması bekleniyor.
Rusya’da sanayi üretimi hızlandı