Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da enflasyon, Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

Yayınlanma

Rusya’da enflasyon, 2022 yılının nisan ayından sonra en yüksek seviyeye ulaşarak, gıda fiyatlarında dramatik artışlara yol açtı. Uzmanlar, rubledeki değer kaybı ve tarımsal üretimdeki düşüşün enflasyonu daha da artırabileceğini belirtiyor.

Rusya’da enflasyon, yetkililerin fiyatları dizginleme çabalarına ve Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 2000’li yılların başındaki seviyelere yükseltmesine rağmen tırmanışını sürdürüyor.

Rosstat, çarşamba günü açıkladığı verilerde, tüketici fiyat endeksinin 19-25 Kasım haftasında yüzde 0,36 artış gösterdiğini duyurdu.

Bu artışla birlikte enflasyon, ay başından bu yana yüzde 1,15, yılbaşından bu yana ise yüzde 7,8 yükseldi.

Kasım ayındaki aylık enflasyon artışı, Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı (söz konusu dönemde fiyatlar yüzde 1,56 artmıştı).

Ayın henüz tamamlanmayan dört haftalık dönemindeki artış, ekim ayının tamamında kaydedilen artışın (yüzde 0,75) 1,5 katına, ağustos ve eylül aylarının toplamındaki artışın (yüzde 0,2 ve yüzde 0,48) ise iki katına ulaştı.

Gıda enflasyonunun en çarpıcı örnekleri süpermarketlerin manav reyonlarında görülüyor.

Rosstat verilerine göre, yılbaşından bu yana patates fiyatları yüzde 78,4, lahana yüzde 30,7, pancar ise yüzde 27 oranında arttı. Hükümetin Türkiye ve İran’dan ithalatı artırma çabalarına rağmen tereyağı fiyatlarındaki artış yüzde 31,6’ya ulaştı.

Yılbaşından bu yana koyun eti yüzde 21,9, ekşi krema yüzde 16,4, süt yüzde 15,7 oranında zamlandı. Elma fiyatları yüzde 15’in, ekmek fiyatları ise yüzde 13’ün üzerinde artış gösterdi.

Rosstat’a göre domates bir yıl öncesine göre yüzde 22,5, salatalık yüzde 40,8, soğan ise yüzde 17 daha pahalı.

Bloomberg Economics Rusya ekonomisti Aleksandr İsakov, genel gıda enflasyonunun Ocak 2023’ten bu yana ilk kez yüzde 10’u aşmasını kısmen tarımsal sorunlara bağlıyor: Don olayları ve ardından yaşanan kuraklık nedeniyle hasat geçen yıla göre düşük kaldı.

Buna ek olarak yaptırımlar da çiftçilerin ekipman ve tohum tedarikini zorlaştırıp maliyetleri artırıyor.

Merkez Bankası’nın enflasyonist baskıyı azaltmak için temel faiz oranını daha da yükselteceği ve İsakov’un tahminlerine göre muhtemelen yüzde 25’e çıkaracağı öngörülüyor; bu Vladimir Putin’in 2000 yılında ilk devlet başkanlığı dönemine başladığı dönemdeki seviyeye denk geliyor.

Merkez Bankası’nın eski başkan yardımcısı Oleg Vyugin, kurumun gelecek yıl büyümeyi dengelemeyi ve 2026’da yüzde 4’lük yıllık hedefine ulaşmayı vaat etmesine rağmen, Rusya’nın en az önümüzdeki iki ila üç yıl boyunca yüksek enflasyonla yaşamak zorunda kalacağını kaydetti.

Bütçe harcamalarının arttığına ve bu kaynakların üretim yapmayan ordu ve güvenlik kurumlarına aktarıldığına dikkat çeken Vyugin, “Geçmişte bu durum bir şekilde ithalatla dengeleniyordu, ancak şimdi yaptırımlar nedeniyle süreç zorlaşıyor ve asıl sorun, kur artışları nedeniyle ithalat maliyetlerinin yükselmesi,” ifadelerini kullandı.

Milyarderlerden Rusya Merkez Bankası’na ‘özel döviz kuru’ çağrısı

RUSYA

Kuzey Kafkasya’da İHA alarmı: Vladikavkaz ve Kazan havalimanları kapatıldı

Yayınlanma

Kuzey Osetya’daki Vladikavkaz Havalimanı, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde insansız hava araçları (İHA) tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Benzer önlemler Kazan Havalimanı’nda da alındı. Ukrayna’nın düzenlediği İHA saldırıları, Rusya’nın çeşitli bölgelerinde etkili oldu ve bazı altyapı tesislerine zarar verdi.

Vladikavkaz Havalimanı, Kuzey Osetya’da insansız hava araçları (İHA) tehdidi nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Bu karar, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nde ilan edilen güvenlik önlemleri kapsamında alındı.

Vali Sergey Menyaylo, Telegram kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, 31 Aralık sabahı Şalhı poligonu üzerinde bir İHA’nın imha edildiğini duyurdu.

Olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı. Menyaylo, daha sonra ikinci bir İHA’nın daha düşürüldüğünü belirtti.

Benzer önlemler, 31 Aralık sabahı Kazan Havalimanı’nda da uygulandı. Havalimanı birkaç saatliğine faaliyetlerine ara verdi. Kazan’da geçen hafta da benzer kısıtlamalar üç kez uygulanmıştı.

31 Aralık gecesi, Ukrayna’nın hava ve deniz insansız araçları, Rusya’nın çeşitli bölgelerini ve ilhak edilen Kırım’ı hedef aldı.

Rusya tarafından atanan Sivastopol valisi Mihail Razvojayev, bölgenin saldırı hedeflerinden biri olduğunu açıkladı. Rus askeri yetkililer, deniz üzerinde dört İHA ve iki insansız deniz aracını düşürdüklerini bildirdi. Sivastopol’da deniz yolcu taşımacılığı da geçici olarak durduruldu.

Smolensk oblastında, düşürülen bir İHA’nın enkazı, Yartsevo bölgesindeki bir petrol depolama tesisine düştü ve yağlı malzemelerin yanmasına neden oldu.

Ukrayna’nın İHA saldırısı sonucu Rusya’nın batısındaki petrol deposunda yangın çıktı

Vali Vasiliy Anohin, yerleşim alanlarına herhangi bir tehdit olmadığını ifade etti.

Rusya Savunma Bakanlığı, 31 Aralık gecesi Krasnodar, Kırım, Bryansk, Smolensk, Tver, Rostov, Kursk ve Kaluga oblastlarında toplam 68 Ukrayna İHA’sının imha edildiğini açıkladı.

Vladikavkaz, daha önce de İHA saldırılarına maruz kalmıştı. 25 Aralık’ta, Alanya Alışveriş Merkezi’nde düşürülen bir İHA’nın enkazı patlamaya neden olmuş, bir kişi hayatını kaybetmiş ve bir kişi yaralanmıştı. Alışveriş merkezi, iki gün sonra yeniden hizmete açılmıştı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna’nın İHA saldırısı sonucu Rusya’nın batısındaki petrol deposunda yangın çıktı

Yayınlanma

Ukrayna tarafından gönderilen insansız hava araçlarının (İHA) saldırısı sonucu, Rusya’nın Smolensk oblastındaki bir petrol deposunda yangın çıktı. Rus yetkililer, yangının yakıt sızıntısı ve yağlama maddelerinin tutuşması nedeniyle başladığını belirtti. Ayrıca, Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca çeşitli bölgelerde 68 Ukrayna İHA’sını imha ettiğini açıkladı.

Rus yetkililer, Ukrayna tarafından gönderilen insansız hava aracı (İHA) enkazının düşmesi sonucu, Smolensk oblastındaki Yartsevsk ilçesinde bulunan bir petrol deposunda yangın çıktığını duyurdu.

Smolensk Valisi Vasiliy Anohin, Rus hava savunma sistemlerinin, Yartsevsk bölgesinde Ukrayna İHA’ları tarafından düzenlenen bir saldırıyı püskürttüğünü açıkladı.

Anohin, İHA enkazının petrol deposunun bulunduğu alana düşmesi sonucu yakıt sızıntısı ve yağlama maddelerinin tutuştuğunu belirtti. Ancak, yerleşim alanlarına yönelik bir tehdit olmadığını da sözlerine ekledi.

Ayrıca Anohin, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, “Sevgili Smolensk sakinleri, bugün Yartsevsk bölgesinde, Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı hava savunma sistemleri, Ukrayna İHA’ları tarafından düzenlenen bir saldırıyı etkisiz hale getirdi,” ifadelerini kullandı.

Vali, “Ön bilgilere göre, İHA enkazı petrol deposunun bulunduğu alana düştü. Bunun sonucunda yakıt sızıntısı meydana geldi ve yakıt ile yağlama maddeleri tutuştu,” şeklinde konuştu.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah yaptığı açıklamada, hava savunma sistemlerinin gece boyunca çeşitli bölgelerde 68 Ukrayna İHA’sını imha ettiğini duyurdu.

Bir önceki gün ise Rus kuvvetleri, Donetsk Halk Cumhuriyeti’ndeki Novolnovka kasabasının kontrolünü ele geçirdi ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı silahlı grupların bölgede düzenlediği 11 karşı saldırıyı püskürttü.

Alman siyaset bilimci Guérot’tan çağrı: Ukrayna’da barışın zamanı nihayet gelmedi mi?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, bira üreticisi şirkete kayyum atadı

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB InBev Efes’in Rusya’daki hisselerini GК Vmeste adlı bir şirketin geçici yönetimine devretti. AB InBev Efes, Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev ortaklığında kurulan bir şirketti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı bira üreticisi AB InBev Efes BV’nin Rusya’daki varlıklarını geçici olarak devlete devretti.

Kararnameye göre, 15,8 milyar adi hisse senedi ve 92,9 bin imtiyazlı hisse, 2024 yılı ağustos ayında kurulan GК Vmeste adlı şirkete devredilecek. Bu şirketin genel müdürü olarak Nikolay Tyurnikov atandı.

AB InBev Efes Türk Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev ortaklığında, 2018 yılında Rusya pazarında faaliyet göstermek üzere kurulan bir ortak girişim.

Şirket, Rusya’da 11 fabrikaya, üç malt üretim tesisine ve Bud, Hoegaarden, “Klinkskoye” gibi markaların haklarına sahip. AB InBev Efes, Efes, Spaten, Corona Extra, Velkopopovický Kozel, Stella Artois, Löwenbräu ve Sibirskaya Korona gibi diğer tanınmış markalarıyla Rusya’nın en büyük üç bira üreticisi arasında yer alıyor.

Şirketin 2023 yılı geliri yüzde 11,4 artışla 108,6 milyar rubleye, net kârı ise 16,7 milyar rubleye ulaştı.

Üretim hacmi ise 23,2 milyon hektolitre bira ve 527,7 bin hektolitre kvass, elma şarabı ve su olarak gerçekleşti.

AB InBev Efes, yabancıların kontrolü altında kalan Rusya’daki son üç büyük bira üreticisinden biriydi. Daha önce Putin, Danimarkalı Carlsberg’in işlettiği Baltika’yı devlete devretmiş, Hollandalı Heineken ise Birleşik Bira Fabrikalarını 1 avro karşılığında satmak zorunda kalmıştı.

Ukrayna savaşının başlamasının ardından, Belçikalı AB InBev ortak girişimdeki payından vazgeçme kararı aldı ve bu adımın 1,1 milyar dolarlık kayıpla sonuçlanacağını belirtti.

2023 yılının aralık ayında, Türk ortağı Anadolu Efes’in, şirketin Rusya’daki varlıklarını satın alacağı duyuruldu. Ancak ağustos ayında, Rusya Yabancı Yatırımlar Denetleme Komisyonu’nun anlaşmayı onaylamadığı açıklandı. Bunun ardından birkaç gün içinde GК Vmeste şirketi kaydedildi.

2024 yılı ekim ayı sonuna doğru, Anadolu Efes ve Belçikalı ortağı yeni bir anlaşma yaparak, Anadolu Efes’in Rusya’daki AB InBev hisselerini, AB InBev’in ise Anadolu Efes’in Ukrayna’daki hisselerini alması kararlaştırıldı.

Anlaşmanın detayları açıklanmazken, uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi KPMG, ortak girişimin değerini 1,1-1,3 milyar dolar olarak değerlendirdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English