Rusya
Rusya’dan Batılı şirketlere şartlı geri dönüş kapısı

Financial Times gazetesinin haberine göre, Rusya bir yıl önce el koyduğu İtalyan ısıtma sistemleri üreticisi Ariston’un yerel işletmesini geri verdi. Roma’nın yoğun lobi faaliyetinin ardından gelen bu karar, Moskova’nın el konulan bir şirketi zorla satmak yerine sahibine iade ettiği ilk örnek oldu. Rus yetkililer diğer Batılı şirketlerin dönüşü için şartlar öne sürse de piyasada henüz somut bir geri dönüş eğilimi gözlenmiyor ve bazı şirketlerin çıkış planlarını yavaşlattığı belirtiliyor.
Ariston Thermo Rus, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından gelen Batı yaptırımlarına yanıt olarak yerel bir aktörün hilafına el konulan Avrupa menşeli son şirketti.
Görüşmelere katılan kaynaklara göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen ay İtalyanların yoğun lobiciliği sonucunda işletmeyi Ariston’a geri devreden kararnameyi imzaladı.
Financial Times gazetesine konuşan Rus yetkililerle düzenli temas hâlinde olan Batılı bir iş insanı, “Rusya hükümetinin kapının açık olduğunu ve koşullar olacağını söylemesi, ‘çok geç kalırsanız sorunlar yaşanabilir’ sinyali veriyor,” dedi ve ekledi: “Ya şimdi ya da asla etkisini yaratmak istiyorlar.”
Batılı şirketlere Rusya pazarına geri dönüş yolu gösterme çabası, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesinden bu yana Moskova ve Washington arasında yeni başlayan bir yumuşamayla gündeme geldi.
Başka büyük Batılı şirketlerin Rusya’ya geri dönüş planı yaptığına dair çok az kanıt olsa da Moskova, bunu yapabilecekleri koşulları belirlemeye hevesli görünüyor.
Putin geçen ay yaptığı açıklamada, geri dönen işletmelerin “vicdanlı ve sorumlu davranış konusunda zorunlu garantiler” vermesi gerektiğini öne sürerken, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriyev, geri dönüş için bir koşulun Rus bir ortakla ortak girişim olabileceğini söyledi.
Su ısıtıcıları üreten, satan ve yaklaşık yarım asırdır Rusya’da faaliyet gösteren Ariston’un iştirakine el konulması ve Gazprom’a devredilmesi Roma ve Brüksel’de öfkeye yol açmıştı.
Başbakan Giorgia Meloni hükümeti, bu adıma tepki olarak Rusya’nın İtalya Büyükelçisi Aleksey Paramonov’u çağırdı.
Financial Times‘a konuşan bir İtalyan hükümet yetkilisi, millileştirmenin siyasi amaçlı göründüğünü ve Moskova’nın “yurt dışındaki dondurulan varlıkların müsadere edilmesi” konusundaki “güçlü hassasiyetinden” kaynaklandığını dile getirdi.
Ancak diğer el koyma işlemlerinde olduğu gibi, bu işlem de başından beri “geçici ve geri alınabilir” olarak tanımlandı.
Bu durum, kararnamenin ekine göre devlet kontrolünün ne kadar süreceğine kişisel olarak karar verecek olan Putin’in şirketi geri vermeye ikna edilebileceği umutlarını doğurdu.
İtalyan yetkili, “Tedbirin geçici niteliği ve geri alınabilirliği en başından belirtilmişti,” dedi.
Müzakerelere katılan bir kaynak, İtalya Dışişleri Bakanlığı, İtalya’nın Moskova Büyükelçiliği ve özel bir İtalyan şahsın, kararın geri alınması için yapılan müzakerelerde önemli rol oynadığını söyledi.
Aynı kaynak, Ariston’un muhtemelen Avrupa’daki Gazprom ve Rosneft iştiraklerine el konulmasına misilleme olarak hedef alındığını belirtti.
Bir yıl önce Moskova, iki Avrupalı kamu hizmeti şirketi olan Finlandiya’dan Fortum ve Almanya’dan Uniper’in Rusya’daki varlıklarına el koymuş ve bunları Rosneft’e devretmişti.
Fakat müzakerelere aşina iki kişiye göre, Ariston biriminin kontrolünü ele alan Gazprom iştiraki Gazprom Household Systems, işi kavramakta zorlandı.
Bu da Rusya’nın bundan vazgeçmeye daha istekli olmasının bir başka nedeni olabilir.
Yaklaşık 300 çalışanı bulunan Rusya operasyonunu Ariston’un tam mülkiyetine ve operasyonel kontrolüne iade eden kararname 26 Mart’ta imzalandı.
İtalyan hükümet yetkilisi, “Ariston sabır gösterdi ve gerekli tüm itiraz yollarını tüketti,” ifadesini kullandı ve şirketin ayrıca “yaptırımlara ve yerel yasal çerçevelere uygun olarak Rusya pazarında faaliyet göstermeye devam etme niyetini” açıkça belirttiğini de sözlerine ekledi.
Ariston’un sahibi Paolo Merloni, geçen ay yaptığı açıklamada, Moskova’nın kararının “Rusya’daki on yıllarca süren yatırımın ve sorumlu yönetimin tanınmasının bir işareti” olduğunu belirtti ve şirketin Batı yaptırımlarına ve yerel düzenlemelere uymakla birlikte ülkedeki “yolculuğuna devam etme” taahhüdünü teyit etti.
Rusya’nın diğer yabancı şirketleri ülkeye dönmeye teşvik etmede başarılı olup olmayacağı ise daha belirsiz.
Maliye Bakan Yardımcısı İvan Çebeskov, maliye bakanlığının henüz ülkeye dönmeyi uman yabancı işletmelerden herhangi bir başvuru almadığını bu ay kabul etti.
D&P Advisors Baş Yatırım Sorumlusu Steven Daşevskiy, “Rusya makamları, her şeyin yolunda olduğu ve normal işleyişe dönmekten günler uzakta olduğumuz izlenimini yaratmak istediler,” dedi ve ekledi: “Ve bence gerçekten hiçbir şey bundan daha uzak olamazdı.”
Rusya
Rusya’ya İHA saldırıları: 105 İHA düşürüldü, 13 havalimanı kapatıldı

Rusya Savunma Bakanlığı, gece saatlerinde 105 Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Rodion Miroşnik, son bir haftadaki Ukrayna saldırılarında 15 sivilin öldüğünü, 140’tan fazla kişinin yaralandığını belirtti. İHA tehdidi nedeniyle 13 Rus havalimanında geçici olarak uçuş kısıtlamaları uygulandı.
Rusya Savunma Bakanlığı, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece Ukrayna’ya ait 105 sabit kanatlı insansız hava aracının (İHA) Rusya toprakları üzerinde hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini ve etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Yetkili Temsilcisi Rodion Miroşnik ise son bir haftada Ukrayna ordusunun saldırıları sonucu 15 sivilin hayatını kaybettiğini, 8’i çocuk 140’tan fazla sivilin yaralandığını bildirdi.
Artan İHA tehdidi nedeniyle gece saatlerinde 13 Rus havalimanında geçici uçuş kısıtlamaları getirildi.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 5 Mayıs Türkiye saatiyle 21.00’den 6 Mayıs 04.00’e kadar süren operasyonlarda İHA’ların farklı bölgelerde düşürüldüğü belirtildi.
Açıklamaya göre, 32 İHA Bryansk oblastı, 22 İHA Voronej oblastı, 19 İHA Moskova oblastı, 10 İHA Penza oblastı, 9 İHA Kaluga oblastı, 6 İHA Belgorod oblastı, 2’şer İHA Lipetsk ve Samara oblastları ile 1’er İHA Vladimir, Kursk ve Rostov oblastları üzerinde etkisiz hale getirildi.
Miroşnik, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, geçen haftanın “yılın başından bu yana en kanlı hafta” olduğunu söyledi.
Miroşnik, “Geçtiğimiz yedi gün, yılın başından bu yana en kanlı dönem oldu. Saldırılarda yaralanan en yaşlı sivil 99 yaşında, en küçüğü ise sadece 4 aylık. Geçen hafta Nazilerin bombardımanları sonucu 157 sivil etkilendi: 8’i reşit olmayan 142 kişi yaralandı, 15 kişi hayatını kaybetti,” ifadesini kullandı.
Miroşnik, en fazla sivil kaybının Donetsk, Herson ve Belgorod oblastlarında kaydedildiğini belirtti.
Ukrayna ordusunun geçen hafta yerleşim yerlerini, eğitim kurumlarını, sosyal tesisleri, dini yapıları, iletişim altyapısını ve toplu taşıma araçlarını “barbarca bombaladığını” ifade eden Miroşnik, saldırılarda ağır topçu sistemleri, misket mühimmatı, HIMARS çok namlulu roketatar sistemleri ve saldırı dronlarının kullanıldığını aktardı.
Miroşnik, Ukrayna ordusunun Rusya topraklarına toplamda 2 bine yakın mühimmat attığını kaydetti.
Miroşnik ayrıca, Bryansk oblastındaki sivil hedeflere yönelik İHA saldırılarının yoğunlaştığını vurgulayarak, “28 Nisan’da İHA saldırılarıyla ilgili en az 50 olay kaydedildi. Hafta sonunda Ukrayna silahlı oluşumlarının dronları Rusya’nın güneyine yoğun bir saldırı düzenledi. Novorossiysk, Taman, Rostov ve Anapa’daki sivil hedefler vuruldu. En ciddi sonuçlar Novorossiysk’te yaşandı; dronlar üç çok katlı binaya hasar verdi. Bir dairede yaşayan aile yaralandı: Eşler ve 5 yaşındaki oğulları ile 9 yaşındaki kızları hastaneye kaldırıldı,” diye ekledi.
Artan İHA saldırıları nedeniyle gece saatlerinde Rusya’daki 13 havalimanında geçici uçuş kısıtlamaları uygulandı.
Federal Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) Sözcüsü Artyom Korenyako, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Kazan ve Nijnekamsk havalimanlarında Türkiye saatiyle 05.40’tan itibaren kısıtlamaların yürürlüğe girdiğini belirtti.
Daha önce Moskova’daki Vnukovo, Domodedovo, Şeremetyevo ve Jukovskiy havalimanları ile Samara, Saratov, Volgograd, Kaluga, İvanovo, Yaroslavl ve Nijniy Novgorod havalimanlarında da benzer önlemler alınmıştı.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, gece saatlerinde başkente doğru uçan 19 İHA’nın imha edildiğini bildirdi.
Penza Valisi Oleg Melniçenko da bölge üzerinde 10 İHA’nın düşürüldüğünü açıkladı. Voronej oblastı üzerinde ise en az 18 İHA’nın etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Sabah saatlerinde Moskova, Saratov, Volgograd ve Samara havalimanlarındaki kısıtlamaların kaldırıldığı bilgisi paylaşıldı.
Rus havalimanlarındaki bu tür güvenlik önlemleri, Ukrayna kaynaklı İHA saldırıları nedeniyle sık sık uygulanıyor.
The Economist: Ukrayna ordusu savaşın en karanlık dönemini yaşıyor
Rusya
Dağıstan’da polis devriyesine silahlı saldırı: Üç ölü

Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de trafik polisi devriyesine düzenlenen silahlı saldırıda üç polis memuru hayatını kaybetti, yaralılar olduğu bildirildi. Saldırganlar, polis aracını çalarak olay yerinden kaçarken, kentte şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.
Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Mahaçkale’de kimliği belirsiz kişilerce trafik polisi devriyesine düzenlenen silahlı saldırıda üç polis memuru hayatını kaybetti, yaralılar olduğu bildirildi.
Saldırganların, olay yerinden çaldıkları polis aracıyla kaçtıkları ve kentte operasyon başlatıldığı bildirildi.
RIA Dağıstan haber ajansı, saldırı sonucu üç polisin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Mahaçkale şehir yönetimi de RT‘ye yaptığı açıklamada üç polisin öldüğü bilgisini teyit etti.
Bu bilgi daha sonra Dağıstan İçişleri Bakanlığı tarafından da doğrulandı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Bugün saat 14.20 civarında Mahaçkale şehrinde kimliği belirsiz kişiler Dağıstan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı trafik polisi ekibine saldırmıştır. Saldırganların aranması ve yakalanması için çalışmalar yürütülmektedir,” denildi.
Saldırganların sayısına ilişkin çelişkili bilgiler bulunuyor. 112 Telegram kanalı, kaynağına dayandırdığı haberinde ilk belirlemelere göre saldırgan sayısının iki olduğunu iddia etti.
Baza Telegram kanalı ise şüphelilerin dört kişi olduğunu yazdı. Şüphelilerin, çaldıkları polis hizmet aracıyla olay yerinden kaçtıkları belirtildi.
Dağıstan Başkanı Sergey Melikov, saldırganların polisin dur ihtarına uymayarak ateş açtığını duyurdu.
Çıkan çatışmada yaralananların da olduğunu belirten Melikov, RT‘nin kaynağına dayandırdığı habere göre, bir trafik polisi memuru ile 17 yaşında bir gencin hastaneye kaldırıldığını yazdı.
Şehir yönetimi, olayın Kerimov ve Magomedtagirov caddelerinin kesişiminde meydana geldiğini açıkladı.
Melikov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Mahaçkale sakinleri ve başkentin misafirlerinden sakin olmalarını ve temel güvenlik önlemlerine uymalarını rica ediyorum,” ifadelerini kullandı.
Rus generale yönelik suikastın zanlısı İstanbul’da yakalandı
Rusya
Çubays, Rosnano davasında mal varlığına konulan haczin kaldırılmasını istedi

Rusya’da Rosnano’nun eski başkanı Anatoliy Çubays, şirketin kendisine ve yedi eski çalışanına karşı açtığı 5,6 milyar rublelik tazminat davası kapsamında mal varlığına konulan haczin kaldırılmasını talep etti. Çubays, Moskova Tahkim Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda davanın ‘bariz biçimde mesnetsiz’ olduğunu savundu. Dava, okullar için esnek tabletler geliştirme projesindeki zararlarla ilgili.
Rusya’da devlete ait nanoteknoloji start-up’ı Rosnano’nun eski başkanı Anatoliy Çubays, şirketin kendisine ve yedi eski çalışanına karşı açtığı 5,6 milyar rublelik (yaklaşık 62 milyon dolar) tazminat davası kapsamında mal varlığına konulan haczin kaldırılması için Moskova Tahkim Mahkemesi’ne müracaat etti.
RBK gazetesinin mahkeme kayıtlarına dayandırdığı haberine göre, Çubays, Rosnano’nun okullar için esnek tabletler geliştirme projesinden kaynaklanan zararlar nedeniyle açtığı davanın “bariz biçimde mesnetsiz” olduğunu savundu.
Rosnano, 31 Mart’ta Moskova Tahkim Mahkemesi’ne başvurarak, Plastic Logic projesindeki zararların tazminini talep etmişti.
Mahkeme, 6 Nisan’da ihtiyati tedbir kararı alarak Çubays ve diğer davalıların 5,6 milyar ruble değerindeki para ve mal varlıklarına el koymuştu.
Dava dosyasına aşina bir kaynak, Çubays’ın mahkemeye sunduğu dilekçede Rosnano’nun iddialarının temelsiz olduğunu ve olası bir hacizden mal kaçırma niyetinde olduğuna dair kanıt bulunmadığını vurguladığını aktardı.
Çubays’ın başvurusunun mahkemede ne zaman görüşüleceği henüz belirlenmedi.
Eski devlet şirketi başkanının avukatı Pavel Hlyustov ise konuyla ilgili yorum yapmadı..
Anatoliy Çubays, 2008-2020 yılları arasında Rosnano’nun başkanlığını yürütmüştü.
Rusya’da trilyon rublelik nano-endüstri kurma vaadiyle kurulan şirkete devlet bütçesinden 405 milyar rubleden fazla kaynak aktarılmıştı.
Ancak şirket, yaklaşık 100 milyar ruble birikmiş zararla iflasın eşiğine geldi. Çubays, projeleri arasında, 12 bin ruble maliyetle “tüm derslerdeki bütün ders kitaplarının yerini alabilecek” benzersiz esnek tablet üretme sözü vermişti.
Bu kapsamda Zelenograd’da yılda 100 bin adet ekran üretim kapasiteli fabrika kurulması ve araştırma-geliştirme merkezi açılması planlanıyordu.
Çubays, 2015 yılında bu fikrin başarısız olduğunu kabul etmiş ancak projeyi sonlandırmayı reddederek geliştirilen teknolojiye “başka uygulama alanları” bulma sözü vermişti.
Çubays, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalesinin başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı özel temsilciliği görevinden ayrılarak ülkeyi terk etmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çubays’ın yurt dışına kaçışının Rosnano’daki “mali sorunlar” nedeniyle hakkında açılabilecek ceza davası tehdidinden kaynaklanmış olabileceğini ima etmişti.
Denetçiler, şirketteki usulsüz işlemlerden kaynaklanan zararın 200 milyar ruble olduğunu tahmin ediyor. Ondan fazla eski üst düzey yönetici hakkında ceza davası açılmıştı.
Rusya’da Çubays’ın kurduğu devlet şirketi Rosnano temerrüde düştü
-
Avrupa2 hafta önce
Almanya’da tren fabrikası tank üretimine başlıyor
-
Dünya Basını2 hafta önce
Şin-Bet Direktörü’nün yeminli beyanı ne anlama geliyor?
-
Amerika2 hafta önce
ABD’de çöküş sürüyor: Dow, 1932’den bu yana en kötü nisan ayını yaşıyor
-
Diplomasi2 hafta önce
Çin’in ABD’den enerji ithalatındaki düşüş Rusya’ya kapı açtı
-
Avrupa2 hafta önce
Alman eyaletleri silahlanma yarışına son sürat dahil oluyor
-
Ortadoğu2 hafta önce
ABD’den Suriye’ye “İran” baskısı: DMO terör örgütü ilan edilsin
-
Avrupa2 hafta önce
Orbán’ın vetoları AB’yi 7. maddeye itiyor
-
Avrupa2 hafta önce
Trump’ın tarifeleri Avrupa’da serbest ticaret yanlısı ülkeleri güçlendiriyor