İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet’in (Şabak) Direktörü Ronen Bar liderliğindeki İsrailli müzakere heyeti, esir takası müzakereleri ve Refah Sınır Kapısı’nın idaresi hakkındaki görüşmelere katılmak üzere bugün Mısır’ın başkenti Kahire’ye gidecek.
İsrail’in “Walla” haber sitesine göre, Şin-Bet Direktörü Bar liderliğindeki İsrailli heyet Kahire’de yetkililerle bir araya gelecek. Esir takası müzakerelerinin yanı sıra serbest bırakılması planlanan Filistinli güvenlik mahkumlarının isimlerinin ele alınacağı görüşmelerde, Refah Sınır Kapısı’nın gelecekteki idaresinin nasıl olacağı da tartışılacak.
Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun kapının Filistin tarafını 7 Mayıs’ta ele geçirerek bölgeye kara saldırısı başlatmasından bu yana kapalı durumda. Saldırılar, Kahire’nin yoğun tepkisini çekiyor.
CIA Direktörü William Burns’un de görüşmelere katılması bekleniyor.
“Mısır yeraltına duvar inşası sözü verdi”
Öte yandan İsrail Ordu Radyosu’nda yer alan haberine göre Mısır, İsrail’e rehine anlaşması ve ateşkes sağlanması halinde Kahire’nin ABD ile birlikte çalışarak Gazze’ye silah kaçakçılığını önlemek için yer altında yüksek teknolojili bir sınır duvarı inşa edilmesine yardım edeceği mesajını gönderdi. Habere göre Mısır, sınır duvarı çalışmalarına olası ateşkesin ilk günlerinde başlanabileceğini iletti.
Bu arada İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Direktörü David Barnea’nın da Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası önerisini görüşmek için yeniden Katar’ın başkenti Doha’ya gitmesi bekleniyor.
Netanyahu’nun şartları müzakereleri çıkmaza sokuyor
Ancak Hamas ve İsrail arasındaki müzakerelerde ilerleme kaydedildiği belirtilirken Netanyahu’nun ofisi müzakereleri zora sokacak açıklamalar yapmaktan geri durmuyor.
Şin Bet Şefi’nin Kahire ziyareti öncesi İsrail Başbakanlığı Basın Ofisi, olası bir anlaşmada temel şart olarak talep ettiği maddeleri açıkladı.
Netanyahu, birinci talep olarak “hedeflerine ulaşana kadar İsrail’in Gazze’ye yeniden saldırabilme hakkını elinde tutma” şartını duyurdu.
Ayrıca Mısır’dan Gazze’ye “silah kaçırılmasına” ve binlerce silahlı Hamas mensubunun Gazze’nin kuzeyine dönmesine izin verilmeyeceği aktarıldı.
Olası bir anlaşmada, Gazze’den serbest bırakılacak İsrailli esirlerin sayısının en yüksek rakama çıkartılmasının sağlanması istendi.
Açıklamada, İsrail’in kabul ettiği ve ABD Başkanı Joe Biden’ın memnuniyetle karşıladığı planın, İsrail’in “savaştaki hedeflerini gölgelemeyeceği” belirtildi.
İsrail, Gazze’ye saldırılarında hedefini “Hamas’ın askeri becerilerini yok etmek ve Hamas’ın Gazze’de yeniden hâkim güç olmasını engellemek” olarak açıklamıştı.
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, 19 Haziran’da bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Hamas’ı askeri olarak yok etmenin mümkün olmadığını, Hamas’ın bir fikir olduğunu” belirtmiş, “böyle bir hedef koymanın kamuoyunun gözünü boyamak anlamına geldiğini” ifade etmişti.
İsrail, ateşkes ve karşılıklı esir takasının gerçekleşmesinin ardından Gazze’ye saldırılarına devam etmekte ısrar ediyor. Buna karşın, Hamas, bir anlaşma sağlanması halinde bunun kalıcı bir ateşkese dönüşmesi için arabuluculardan güvence talep ediyor.
Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor. Netanyahu’nun koalisyonundaki aşırı sağcı siyasilerin, Gazze’ye saldırıların durması halinde, başbakanı, hükümeti devirmekle tehdit ettiği biliniyor.
İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırıların durdurulması için taraflar arasında uzunca süredir müzakereler devam ediyor. Arabulucuların hazırladığı son ateşkes taslağını Hamas heyetinin onayladığı bildirilmişti. İsrail Dış İstihbarat Teşkilatı Mossad Direktörü David Barnea, hafta sonu Doha’ya gidip temaslarda bulunmuştu. İsrailli yetkililer, “tarafların ilk defa bir anlaşmaya bu kadar yakın olduğunu” belirtmişti.