Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Suudi Arabistan’ın Şam Büyükelçiliği çalışmaların yeniden başladığını duyurdu

Yayınlanma

Suudi Arabistan’ın Şam Büyükelçiliği dün akşam, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla Suriye’deki çalışmalarının resmi olarak yeniden açıldığını duyurdu.

Suudi Büyükelçiliği Şam’daki faaliyetlerinin yeniden başlaması münasebetiyle bir kutlama töreni düzenledi.

Büyükelçiliğin Şam’daki Four Seasons Oteli’nde düzenlediği resepsiyonda konuşan Maslahatgüzar Abdullah El Huraiz, büyükelçiliğin yeniden açılmasının iki ülke ve halk arasındaki ilişkilerin tarihinde önemli bir an olduğunu ifade etti.

Al-Huraiz, Büyükelçiliğin ve personelinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmeye olan bağlılığını bir kez daha teyit etti.

Törene çok sayıda bakan, Suriye hükümetinin üst düzey yetkilileri, Şam’a akredite diplomatik misyon mensupları, ileri gelenler ve aydınlardan oluşan bir topluluk katıldı.

Suriye Haber Ajansı’na (SANA) göre, Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakan Yardımcısı Eymen Raad, Suriye ile Suudi Arabistan’ı birleştiren “kardeşlik ilişkilerinin ve sosyal bağların derinliğini” doğrularken, Şam’daki Suudi Büyükelçiliği’nin yeniden açılması ve öncesinde de Riyad’daki Suriye Büyükelçiliği’nin açılmasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin, bölge halklarının çıkarları doğrultusunda ortak Arap eylemini geliştirmek amacıyla etkinleştirileceğine işaret etti.

SANA’ya konuşan Suriye Dışişleri Bakanlığı Arap İşleri Dairesi Başkanı ve Gurbetçiler Direktörü Riyad Abbas da, Suriye’deki büyükelçilik çalışmalarının yeniden açılmasının, iki halkın çıkarları doğrultusunda ortak işbirliği ve ortak çalışma açısından yeni bir aşamanın başlangıcını temsil ettiğini söyledi.

Filistin’in Şam Büyükelçisi Samir El Rifai, Suudi Arabistan’ın Şam büyükelçiliğinin açılmasının Arap ilişkilerinin yeniden canlanması açısından çok önemli bir adım olduğunu belirtti ve Filistinlilerin, Suriye ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin ve kanalların geri dönmesinden duyduğu mutluluğu, özellikle de Arap bölünmesinden en çok etkilenen ve bunun bedelini ağır bir şekilde ödeyen Filistin halkının paylaştığını ifade etti.

Törene katılan Bahreyn ve Irak Büyükelçileri de benzer duyguları ifade ederek, tebrik mesajları paylaştılar.

DİPLOMASİ

Altı Avrupa ülkesi Ukrayna ve Trump’ı tartışacak

Yayınlanma

Altı büyük Avrupa ülkesinin dışişleri bakanları, Ukrayna savaşının 1000. gününde Varşova’da görüşmelere başlarken Ukrayna’daki savaş ve Donald Trump’ın iktidara dönüşü tartışmalara hakim oldu.

Almanya, Fransa, İtalya ve Polonya’dan üst düzey diplomatlar toplantıya katılırken, Birleşik Krallık’tan David Lammy ve İspanya’dan Jose Manuel Albares de video aracılığıyla toplantıya iştirak etti .

Ev sahibi Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Brüksel’de tüm AB dışişleri bakanlarının bir araya geldiği toplantının ardından Varşova’da yapılacak toplantıda “doğu sınırımızın diğer tarafında ve Atlantik’in ötesinde yaşanan dramatik olaylar karşısında alınabilecek kararların tartışılacağını” söyledi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada, savaşın neredeyse üç yılını doldurduğu ve Trump’ın iktidara gelmesinin ABD politikasında köklü bir değişiklik tehdidi yarattığı bir dönemde, görüşmelerde “Avrupa’nın savunma kimliği ve bunun nasıl güçlendirileceği” konusununda ele alınacağını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kathrin Deschauer, “Avrupa’daki güvenlik durumu ve özellikle Ukrayna’daki durumla ilgili büyük bir ortak endişe var,” dedi.

Toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sybiga da davetliydi fakat Varşova yerine Washington’a gidecek.

Toplantı, ABD Başkanı Joe Biden’ın Ukrayna’nın Rusya içindeki hedefleri vurmak üzere ABD tarafından tedarik edilen uzun menzilli füzeleri kullanmasına izin vermesinin hemen ardından gerçekleşti.

Kiev’in önemli bir destekçisi olan Polonya bu hamleyi memnuniyetle karşılarken, Sikorski bunu “Rusya’nın savaş çabalarına yardımcı olmak” üzere binlerce Kuzey Koreli asker konuşlandırdığı haberlerine “Vladimir Putin’in anlayacağı dilde bir yanıt” olarak nitelendirdi.

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, ülkesinin füzelerinin kullanılmasını onaylayıp onaylamayacağını söylemeyi reddetti.

Fransa da ihtiyatlı tutumunu sürdürdü. Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot pazartesi günü yaptığı açıklamada Fransız füzelerinin kullanılması ihtimalinin “bir seçenek” olarak kaldığını yineledi.

Almanya ise, Kiev’in uzun zamandır istediği uzun menzilli Taurus füze sistemini teslim etmeyi bir kez daha reddetti ve bunun yerine Kiev’e yapay zeka güdümlü 4.000 insansız hava aracı tedarik edeceğini duyurdu.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Kuzey Kore, Rusya ile daha yakın ticari ve bilimsel işbirliği istiyor

Yayınlanma

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkesinin ticaret, ekonomi, bilim ve teknoloji alanlarında Rusya ile işbirliğini güçlendirmeye kararlı olduğunu ifade etti.

Kuzey Kore’ye ziyarette bulunan Rusya Tabii Kaynaklar ve Ekoloji Bakanı Aleksandr Kozlov ile görüşme gerçekleştiren Kim, iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir stratejik seviyeye ulaştığını vurguladı.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, Kim Jong-un’un şu sözlerini aktardı: “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti-Rusya dostluk ve işbirliği ilişkileri yeni bir stratejik düzeye ulaştı. Bu bağlamda, ticari, iktisadi, bilimsel ve teknolojik işbirliğini daha kapsamlı ve çeşitlendirilmiş bir şekilde ilerleterek iki ülkenin karşılıklı refah ve kalkınmasını güçlü bir şekilde teşvik etmek gereklidir.”

Kim ayrıca, kısa süre önce imzalanan yeni anlaşmalar sayesinde iki ülke arasındaki dayanışma ve işbirliğinin daha da derinleştiğini belirtti.

Görüşmenin sıcak ve samimi bir atmosferde geçtiği kaydedildi.

Kim ile Kozlov arasındaki görüşme, Kuzey Kore-Rusya Hükümetler Arası Ticari, Ekonomik, Bilimsel ve Teknik İşbirliği Komitesi’nin 11. toplantısına denk geldi.

Komitenin bir önceki toplantısı geçen yıl kasım ayında Pyongyang’da yapılmış ve tarım, çevre koruma, ulaşım, eğitim, spor, kültür ve bilim gibi alanlarda işbirliği ele alınmıştı.

Bu yılın dikkat çeken projelerinden biri, Tumen Nehri üzerinde bir köprü inşasına ilişkin anlaşma oldu. Bu köprü, iki ülke arasında lojistik ve ticaretin artırılmasında kilit rol oynayacak.

Rusya-Ukrayna Savaşında Kuzey Kore’nin askeri hamlesinin etkileri

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Almanya ve Finlandiya, denizaltı iletişim kablolarına sabotaj düzenlendiğini ileri sürdü

Yayınlanma

Almanya ve Finlandiya, iki ülke arasındaki denizaltı iletişim kablosunun kopmasından “derin endişe” duyduğunu ve bunun olası bir Rus sabotajı şüphesi yarattığını açıkladı.

Finlandiya’nın Helsinki kenti ile Almanya’nın Rostock kenti arasındaki 1.200 km’lik C-Lion1 fiber optik kablonun Fin devlet operatörü Cinia, kablonun pazartesi sabahı erken saatlerde Baltık Denizinde İsveç yakınlarında kesildiğini ve bunun neredeyse kesinlikle bir “dış güç” sonucu meydana geldiğini söyledi.

İki ülkenin dışişleri bakanları yaptıkları ortak açıklamada, “Baltık Denizinde Finlandiya ve Almanya’yı birbirine bağlayan denizaltı kablosunun kopmasından derin endişe duyuyoruz. Böyle bir olayın hemen kasıtlı bir hasar şüphesi uyandırması, çağımızın istikrarsızlığı hakkında çok şey anlatıyor,” dediler.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen ve Alman mevkidaşı Annalena Baerbock, Avrupa’nın güvenliğinin sadece “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırı savaşının” değil, aynı zamanda “kötü niyetli aktörlerin hibrid savaşının” da tehdidi altında olduğunu öne sürdü.

İkili, “Ortak kritik altyapımızın korunması güvenliğimiz ve toplumlarımızın dayanıklılığı açısından hayati önem taşımaktadır,” dedi.

Valtonen, Finlandiya’nın arkasında Rusya ya da başka bir ülkenin olduğunu tespit etmesi halinde “hibrid eylemi” yapanları suçlamaktan çekinmeyeceğini söyledi.

Cinia, veri merkezlerini birbirine bağlayan kablonun onarılmasının yaklaşık beş ila 15 gün süreceğini söyledi. Ayrıca, bağlantıyı koparmış olabilecek sismik aktivitenin arttığına dair bir işaret görülmediğini de sözlerine ekledi.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ise, Almanya ile Finlandiya arasındaki denizaltı iletişim kablosunun kesilmesinin bir sabotaj eylemi olabileceğini söyledi.

Boris Pistorius “hibrid” bir savaş taktiği olarak tanımladığı bu olaydan kimin sorumlu olduğunun belirsiz olduğunu söyledi fakat “Hiç kimse bu kabloların kazara kesildiğine inanmıyor. Bu nedenle, kimden geldiğini tam olarak bilmeden, bunun ‘hibrid’ bir eylem olduğunu belirtmek zorundayız. Ayrıca, henüz bilmesek de, bunun bir sabotaj olduğunu varsaymak zorundayız,” iddiasında bulundu.

Ayrı olarak, İsveçli telekom operatörü Telia, İsveç ile Litvanya arasındaki bir iletişim kablosunun pazar sabahı, Finlandiya-Almanya kesintisinden neredeyse 24 saat önce hasar gördüğünü söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English