Tayvan lideri Tsai Ing-wen ABD’ye de “uğrayacağı” Orta Amerika ziyaretini başlattı.
Guatemala ve Belize’ye yapacağı 10 günlük resmi ziyaret programı kapsamında ‘transit’ güzergahtaki New York ve Los Angles’a uğrayacak olan Tsai Ing-wen, yola çıkmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Tayvan’ın dünyaya açılma kararlılığı daha da güçlenecek” dedi.
Bugün geç saatlerde New York’a inmesi beklenen Tsai’nin 1 Nisan’da Guatemala’yı ve 3 Nisan’da Belize’yi ziyaret etmesi planlanıyor. Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ne göre Tsai, 7 Nisan’da Tayvan’a dönmeden önce Los Angeles’a geçiş yapacak.
Tsai Ing-wen’in Los Angeles’ta ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile de görüşmesi bekleniyor.
Çin’den ‘kararlılıkla karşılık verme’ sözü
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, Tsai’nin McCarthy ile görüşmesi halinde, bunun “Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı sabote edecek başka bir provokasyon” olacağını belirterek, “kararlılıkla karşılık verme” sözü verdi ve Pekin’in, bu hareketi “egemenliğinin ihlali” olarak göreceğini kaydetti.
Sözcü Mao Ning, “Aşırı tepki veren Çin tarafı değil, Tayvan’da ayrılıkçı güçleri desteklemek için göz yuman ABD tarafıdır” dedi.
Pekin, Tsai’nin ABD ziyaretinin duyurulmasından sonra karşı çıkmış ve Çinli yetkililer, Dışişleri Bakanlığı ve Pekin’deki ABD Büyükelçiliği’ne önleyici protestolarda bulunmuştu.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Pekin’in ABD ve Tayvanlı yetkililer arasında her türlü temasa karşı olduğunu söylemiş ve Washington’a “ABD-Tayvan ilişkilerini yükseltmeyi bırakması” çağrısı yapmıştı.
Wang, gezisinin gerçek amacının ABD üzerinden geçiş yapmak olmadığını, bunun yerine “Tayvan’ın bağımsızlığı”nı savunan ayrılıkçı faaliyetler için bir atılım yapmak olduğunu belirtmişti.
Washington: Rutin geçiş
Tsai’nin gelişinden önce, Biden yönetiminin üst düzey yetkilileri, Tayvanlı yetkililerin ABD üzerinden geçişlerinin rutin olduğunu ve Çin’in “yaklaşan bu geçişi Tayvan’ı hedef alan saldırgan veya zorlayıcı faaliyetler yürütmek için bir bahane olarak kullanmaması” gerektiğini söyledi.
Yetkililer, Washington’un Pekin’i Çin’in tek hükümeti olarak tanıdığı ABD’nin “tek Çin” politikasında “herhangi bir değişiklik olmadığını” savundular.
Pekin eski Tayvan liderini ağırlıyor
Diğer yandan Tayvan’ın önceki lideri Ma Ying-jeou, halefi Tsai Ing-wen’in ABD ve Orta Amerika ülkelerine yapacağı gezi öncesinde Çin’e ziyaret gerçekleştiriyor.
Ma, yanında üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerinden oluşan 30 kişilik heyetle Çin’in Şanghay şehrine gitti.
Ma ve beraberindeki heyeti, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi ve Şanghay Parti Komitesi yetkilileri karşıladı.
Ayrıca, Ma’nın ziyareti, Tayvan’ı tanıyan az sayıdaki ülkeden biri olan Honduras’ın Taipei ile diplomatik ilişkilerini keserek Çin’i resmen tanıdığını açıklamasının ardından geldi.
Tsai, yurtdışı gezisiyle Çin ile gerilimlerin arttığı bir dönemde Ada’ya uluslararası ve diplomatik desteği güçlendirmeyi amaçlarken, Pekin de karşı diplomatik hamlelerle Tsai’nin alanını kısıtlıyor.