Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü ve Ukrayna’daki savaşı müzakerelerle sona erdirme planı, Güney Kore yönetiminin Kiev’e silah tedariki konusunu yeniden değerlendirmesine yol açabilir.
Bloomberg’e konuşan ismi belirtilmeyen Güney Koreli bir yetkili, ülkenin silahlı çatışma bölgelerine ölümcül silah gönderilmesini yasaklayan ve uzun süredir devam eden politikayı yeniden gözden geçirebileceğini belirtti.
Yetkili, bu kararın, ABD’de başkanlık seçimini kazanan liderin tutumuna bağlı olacağını ifade etti.
Başka bir hükümet yetkilisi ise Seul’ün, Trump’ın Ukrayna konusundaki yaklaşımının diğer ülkelerin Kiev’e desteğini nasıl etkileyebileceğini incelediğini söyledi.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Seok-yeol, kısa bir süre önce Ukrayna’ya doğrudan mühimmat göndermeyi düşünmeye hazır olduklarını belirtmişti.
7 Kasım’da yaptığı açıklamada Yoon, bu seçeneği tamamen dışlamadıklarını dile getirerek, şu ifadeleri kullanmıştı: “Şimdi, Kuzey Korelilerin Rusya’nın yanında Ukrayna’ya karşı savaşa katılım derecesine bağlı olarak destek stratejimizi adım adım ayarlayacağız. Bu, Kiev’e silah sağlama olasılığını göz ardı etmediğimiz anlamına geliyor.”
Fakat Seul’deki Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Kim Jeong, Trump’ın çatışmayı nasıl yönetmek istediğinin netleşmeden böyle bir adım atılma ihtimalinin düşük olduğunu savundu.
Kim, “NATO üyesi bile olmayan Güney Kore’nin müdahale etmesi, Trump’ın çatışmadan çekilmek istemesiyle beraber oldukça garip bir durum olur,” değerlendirmesini yaptı.
Güney Kore hükümeti, Bloomberg’in sorularına yanıt olarak, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki olası askeri işbirliği senaryolarını dikkatle incelediklerini ve buna karşı önlemler alacaklarını kaydetti.
Açıklamada, “Bu süreçte müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yakın koordinasyon içinde olacağız,” ifadelerine yer verildi.
Güney Kore, Kuzey Kore birliklerinin konuşlandırılmasının ardından Ukrayna’yı silahlandırma seçeneğini değerlendiriyor