Bizi Takip Edin

AVRUPA

2022 Nobel Barış Ödülü sahipleri kimler

Yayınlanma

7 Ekim’de Nobel Komitesi, Belaruslu avukat ve aktivist Ales Byalyatskiy, Rus Memorial Merkezi ve Ukrayna Sivil Özgürlükler Merkezi’ni Barış Ödülü’ne layık gördü.

Memorial Merkezi’nin geçmişi

Memorial Center, Ağustos 1987’de Moskova’da “Sovyet dönemindeki baskının kurbanların” anısını yaşatmak iddiasıyla kuruldu. Sonra benzer gruplar SSCB’nin diğer bölgelerinde de ortaya çıktı.

28-30 Ocak 1989’da Moskova’daki konferansta, “Memorial Tüm Birliğin Gönüllü Tarih ve Eğitim Derneği” adını aldı.  Amaçları, “Stalinizm kurbanlarının anısını korumak ve yaşatmak”, baskı kurbanlarına yardım sağlamak, “Moskova’da ve SSCB topraklarında Sovyet terörünün kurbanları için anıtlar inşa etmek ve tarihi eserleri restore etmekti.”

Derneğin kurucularından biri ve ilk başkanı, yine Nobel Barış Ödülü sahiplerinden akademisyen Andrey Saharov’du. Saharov, 1989’da  Halk Temsilcileri Kongresi’nde yaptığı konuşmada Afgan mücahitlere övgüler dizdiği konuşmasıyla biliniyor.

Memorial, Sovyet döneminin “siyasi baskılarının kurbanları” için veritabanı oluşturmakla uğraştı, çeşitli hayır programları uyguladı.

19 Nisan 1992’de Moskova’da Memorial Uluslararası Tarih, Eğitim, Hayırseverlik ve İnsan Hakları Derneği ve aynı senenin aralık ayında da Memorial İnsan Hakları Merkezi (HRC) adlı iki ayrı tüzel kişilik oluşturuldu.

2014 yılında Memorial İnsan Hakları Merkezi, Rusya’da yabancı acenteler kayıt yasası kapsamında yurt dışından finanse edilen kuruluşlar listesine alındı. Uluslararası Tarih, Eğitim, Hayırseverlik ve İnsan Hakları Derneği de 2016’da listeye dahil edildi.

Memorial, geçen yılın aralık ayında ilgili mevzuat ihlal etmesi nedeniyle tasfiye edildi. Derneğin bağışçıları arasında Açık Toplum Vakfı, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Alman Heinrich Böll Vakfı yer alıyor.

Ukrayna Sivil Özgürlükler Merkezi

Ukrayna Sivil Özgürlükler Merkezi (CGS) 30 Mayıs 2007’de kuruldu. Merkezi Kiev’de. Merkez, Ukrayna’da “insan hakları, demokrasi ve dayanışma” ve “AGİT bölgesinde” Avrupa değerlerinin tanıtılmasını, faaliyetlerinin amacı olarak nitelendiriyor.

2014’teki Maydan darbesinde CGS avukatları, gözaltına alınan protestoculara vekalet etti. CGS ayrıca Ukrayna kolluk kuvvetleri, mahkemeler ve yerel özyönetim faaliyetleri üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Kuruluş, Ağustos 2020’den bu yana Belarus’taki renkli devrim girişimine destek sunarak, “insan hakları ihlalleri hakkında” bilgi topluyor.

CGS, bir dizi başka Ukraynalı STK, Avrupa ölçekli CivilMPlus platformunun üyeleri arasında. Platformun amacının, Donetsk ve Lugansk’ın Ukrayna’ya yeniden entegrasyonu için “sivil girişimlerin birleştirilmesini teşvik etmek” olduğu belirtiliyor.

CGS’nin bağışçıları arasında, kamuoyunda “gölge CIA” olarak anılan Ulusal Demokrasi Vakfı (NED) yer alıyor.

Ales Byalyatskiy

Ales Byalyatskiy, 25 Eylül 1962’de Karelya’da Belaruslu bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1965 yılında ailesiyle birlikte Belarus’a taşındı. 1984 yılında Gomel Devlet Üniversitesi’nin filoloji bölümünden mezun oldu ve 1989’da Belarus Sovyeti Bilimler Akademisi Edebiyat Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimi aldı. “Belarus Şehitliği” (1988), “Belarus Katolik Topluluğu” (1990) gibi STK’ların kurucuları arasında yer aldı.

1996 yılında insan hakları örgütü “Viasna-96″yı kurdu ve yönetti. Daha sonra Belarus Demokratik Sivil Toplum Kuruluşları Meclisi (2000-2004), Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı (FIDH; 2007-2016) çalışma gruplarını yönetti.

Ağustos 2011’de vergi kaçırma suçlamasıyla tutuklandı. Byalyatskiy’i tutuklanması, Avrupa Birliği ülkeleri, Avrupa Parlamentosu ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından kınandı.

23 Kasım 2011’de Belarus yargısı, Byalyatskiy’i mülke el koyma ile 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.  Karar, AB ülkeleri ve ABD, önde gelen uluslararası insan hakları örgütleri tarafından kınandı. 21 Haziran 2014’te tahliye edildi.

Serbest bırakıldıktan sonra faaliyetlerine devam etti. 2020 devlet başkanlığı sonrası Belarus’ta başlayan renkli devrim girişimi sonrası kurulan muhalif Koordinasyon Konseyi’nin üyesi oldu.

Temmuz 2021’den beri tutuklu, kamu düzenini büyük ölçüde ihlal eden kaçakçılık ve organize suçların finansmanı ile suçlanıyor.

AVRUPA

AB, Ukrayna için 40 milyar avroya kadar kredi sağlamayı planlıyor

Yayınlanma

G7’nin Kiev’e yardım için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanma planının suya düşmesinin ardından AB, ABD’nin katılımına bakmaksızın yıl sonuna kadar Ukrayna’ya 40 milyar avroya kadar yeni kredi sağlamaya hazırlanıyor.

Görüşmelerde yer alan üç kişinin Financial Times’a (FT) aktardığına göre bu tek taraflı girişim, Brüksel’de Macaristan’ın bloğun ABD’nin dondurulmuş varlık planına katılması için ihtiyaç duyduğu güvenceleri sağlamasını engelleyeceği endişesinin ortasında geldi.

Viktor Orbán’ın hükümeti, dondurulmuş mal varlığı planına ilişkin kararı 5 Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri sonrasına ertelemeye çalışıyor.

Fakat Brüksel’in önümüzdeki birkaç hafta içinde herhangi bir alternatif üzerinde çalışmaya başlaması gerekiyor zira böyle bir hamle yıl sonunda sona erecek olan yetkilere dayanıyor.

Kiev ve IMF’ye göre fonlar, 2025 yılında 38 milyar dolarlık bir finansman açığı ile karşı karşıya olan Ukrayna’nın mali istikrarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Macar vetosunun etrafından dolaşma adımı

FT tarafından görülen bir yasal teklif taslağına göre AB, 2024 yılı sonuna kadar Ukrayna’ya belirtilmemiş sayıda milyarlarca dolar kredi sağlayacak. Mevcut bir yardım programını genişleten böyle bir hamle, Budapeşte’nin veto yetkisini ortadan kaldırarak oybirliği yerine sadece çoğunluk desteğine ihtiyaç duyacak.

Yetkililer nihai rakamın 20 milyar avro ile 40 milyar avro arasında değişebileceğini ve üye ülkelere danışıldıktan sonra Avrupa Komisyonu tarafından belirleneceğini söyledi. Bir AB yetkilisi, “Her zaman kendi başımıza da hareket edebiliriz,” dedi.

ABD’nin katılımını içeren orijinal plan komisyonun A planı olmaya devam ederken, yetkililer Budapeşte’nin ABD seçimlerine kadar vetosunu sürdürmesi halinde bir alternatife ihtiyaç duyduklarını savunuyor.

G7’de alınan Euroclear kararı henüz uygulanamadı

G7 liderleri haziran ayında Ukrayna’ya, çoğu Belçika’nın merkezi menkul kıymetler deposu Euroclear’da tutulan, dondurulmuş Rus döviz rezervlerindeki yaklaşık 260 milyar avronun gelecekteki kârlarıyla geri ödenmek üzere 50 milyar dolarlık bir kredi verilmesi konusunda anlaşmıştı.

Bu plana göre AB ve ABD’nin her biri yaklaşık 20 milyar doları üstlenecek, kalan 10 milyar dolar ise İngiltere, Japonya ve Kanada arasında paylaşılacaktı.

Fakat ABD, krediye hizmet eden düzenli bir gelir akışı sağlamak için, çoğu Avrupa’da tutulan Rus varlıklarının dondurulmuş olarak kalmasını sağlayacak güvenceler talep etti.

Komisyon da, daha fazla yasal kesinlik sağlamak için, bloğun Rus varlıklarını hareketsiz kılan yaptırımlarının mevcut altı aylık dönemden 36 aya uzatılmasını önerdi.

Macaristan, kararı Amerikan seçimlerine kadar ertelemek istiyor

Önerilen diğer seçenekler arasında yaptırımların beş yıl uzatılması da yer alıyor. Fakat geçmişte AB’nin Ukrayna’ya verdiği desteği veto eden Orbán, düşünceleri hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre şu anda böyle bir uzatmayı engelliyor.

Görüşme hakkında bilgi sahibi iki kişiye göre, bir Macar hükümet temsilcisi pazartesi günü Brüksel’deki AB büyükelçilerine konunun ABD seçimlerinden sonra ele alınması gerektiğini söyledi.

AB şimdi alternatif olarak, kredileri yıl sonunda sona erecek olan mevcut mali destek paketinin bir parçası olarak vermeyi düşünüyor. 

Ortak AB bütçesinden destek gelecek

Bu plan, bloğun toplam borçlanmasını artırmayı içerecek ve ortak AB bütçesi tarafından desteklenecek.

AB planı, Biden yönetiminin seçimlere bu kadar yakın bir zamanda krediyi verememesi halinde, orijinal G7 önerisi kapsamında Washington’dan gelmesi planlanan 20 milyar doların bir kısmını sağlayacak.

Brüksel’deki yetkililer Washington’un nihayetinde yine de fon sağlayacağını ve böylece AB’nin maruz kalacağı riskleri azaltacağını umuyor.

AB önümüzdeki birkaç haftada karar vermek zorunda

Krediyi tek taraflı olarak vermeye karar vermesi halinde Brüksel, Ukrayna’ya yönelik destek paketinin yıl sonunda sona erecek olması nedeniyle gerekli tüm yasal engelleri zamanında aşmak için önümüzdeki birkaç hafta içinde çalışmalara başlamak zorunda.

Teklifte, “Birlik kredisinin 2024 yılı sonundan önce dilim dilim ödenmek üzere serbest bırakılabilmesi için tekliflerin ekim ayı sonundan önce kabul edilmesi aciliyet arz etmektedir,” deniyor.

Teklifte, dondurulan varlıklardan elde edilen ve yılda 2,5 ila 3 milyar avro arasında olduğu tahmin edilen gelirlerin kredinin geri ödenmesinde kullanılması öngörülüyor. Halihazırda bu gelirler AB bütçesi aracılığıyla Ukrayna’ya aktarılıyor.

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Gürcistan parlamentosu, ‘LGBT propagandasını’ yasaklayan yasayı kabul etti

Yayınlanma

Gürcistan parlamentosu, LGBT propagandasının yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısı paketini üçüncü ve son okumada kabul etti. Sputnik Gürcistan‘ın haberine göre, tasarı oybirliğiyle onaylandı.

Tasarı, 84 milletvekili tarafından desteklenirken, muhalefet oylamaya katılmadı. İktidardaki Gürcü Rüyası partisinden milletvekili Rati İonatamişvili, “toplumun değerlerini ve çıkarlarını kapsamlı bir şekilde yansıttığını” iddia ettiği yasanın kabulünü tarihi bir an olarak nitelendirdi.

Yasa paketi, Cumhurbaşkanı’nın imzasının ardından Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek.

Paket, “Aile Değerlerinin ve Çocukların Korunması” başlıklı ana yasa tasarısı ile çeşitli kanunlarda yapılan 18 değişikliği içeriyor. Değişiklikler, iktidardaki Gürcü Rüyası partisi tarafından sunulmuştu.

Tasarı paketine göre, eşcinsel evlilik, cinsiyet değiştirme operasyonları, eğitim kurumlarında ve medyada LGBT propagandası gibi faaliyetler yasaklandı.

Ayrıca, caydırıcı para cezaları da getirildi: Örneğin, okullarda LGBT propagandası için 4 bin Gürcü larisine kadar (yaklaşık 1400 dolar), LGBT temaları içeren reklamların dağıtımı için 2500 Gürcü larisine kadar (yaklaşık 886 dolar) ceza öngörüldü.

Cinsiyet değiştirme ameliyatı yapanlara ise dört yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Tasarı, haziran ayından bu yana Gürcistan parlamentosunda tartışılıyordu. Muhalefet bu girişime sert eleştiriler yöneltti.

Gürcistan İçin Partisi’nden milletvekili Beka Liluaşvili, önerilen değişikliklerin bazılarının ülkenin mevcut anayasal normlarıyla çeliştiğini ileri sürdü. Öte yandan, Gürcü Rüyası milletvekili Levan Maçavariani ise değişiklikleri “hayati önem taşıyan” düzenlemeler olarak savundu.

AB, Gürcistan’daki belediyelere verilen hibeleri askıya aldı

Okumaya Devam Et

AVRUPA

Lukaşenko, ‘aşırılıkçılık’ suçundan hüküm giyen 37 kişiyi daha affetti

Yayınlanma

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ‘aşırılıkçılık’ suçlamasıyla hüküm giymiş 37 kişinin affedilmesine karar verdi. Söz konusu bilgi, devlet başkanlığı idaresinin internet sitesinde yayımlandı.

Açıklamada, “Affedilenler arasında altı kadın bulunuyor. Ayrıca, affedilenlerin bir kısmı kronik hastalığı olan, engelli veya emekli kişilerden oluşuyor. Hepsi pişmanlık duyduklarını ifade ederek özgürlüklerine kavuşmak ve yasalara uygun bir yaşam sürmek istediklerini belirtti,” ifadelerine yer verildi.

Hükümlülerin af dilekçeleri, Belarus Başsavcısı Andrey Şved başkanlığındaki bir komisyon tarafından incelendi.

Af kararı, ülkede 17 Eylül’de kutlanan Ulusal Birlik Günü arifesinde imzalandı.

Lukaşenko, 4 Eylül’de de protestolara katıldıkları gerekçesiyle hüküm giymiş 30 kişiyi affetmişti. Affedilenlerin çoğu reşit olmayan ve küçük çocuklu kişilerdi.

Belarus’ta 2020 yılında, Lukaşenko’nun zaferiyle sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kitlesel protestolar düzenlenmişti.

Dört gün boyunca devam eden protestolarda, insanlar seçim sonuçlarının yeniden incelenmesini talep etmişti.

Belarus lideri Lukaşenko, idama mahkûm edilen Alman vatandaşı hakkında af çıkardı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English