Rusya
AB, SWIFT’in Rusya’daki alternatifini yasaklamayı planlıyor

Bloomberg‘in görüşmelere aşina kaynaklardan aktardığına göre, Avrupa Birliği (AB) tarafından görüşülen yeni Rusya karşıtı yaptırımlar arasında ülkeden helyum ithalatının yasaklanması, manganez cevheri ve diğer nadir toprak bileşenlerinin ihracatına daha sıkı kısıtlamalar getirilmesi ve ‘ülkenin askeri çabalarına yardım ettiğinden şüphelenilen’ 11 gemiye liman erişim yasağı getirilmesi yer alıyor.
AB ayrıca en az yüzde 25’i Rusya’ya ait olan taşımacılık şirketlerinin faaliyetlerini yasaklamaya hazırlanırken, Avrupalı ihracatçılardan ceza tehdidiyle ticari uygulamalarında durum tespiti yapmaları istenecek.
Ajansın haberinde, gündeme getirilen kısıtlamaların Rusya Merkez Bankası’nın Finansal Haberleşme Sistemi’nin (SPFS) kullanımının yasaklanmasını da içereceği kaydedildi.
SWIFT’in Rusya’daki alternatifi olan SPFS, 2014 yılında hayata geçirilmişti.
Ocak ayı itibariyle SPFS, aralarında Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kazakistan bankalarının da bulunduğu 20 ülke ile çalışıyor.
Sistem, finansal işlemlerle ilgili elektronik mesajların iletilmesi için bir kanal olarak işlev görüyor.
Rusya Merkez Bankası’nın internet sitesinde, SPFS’nin finansal mesajların hem ülke içinde hem de dışında kesintisiz iletimini garanti ettiği ve kredi kuruluşları arasında muhabirlik ilişkileri çerçevesinde mutabakat sağlandığı ifade ediliyor.
Rusya
Doping kararı: Rus biatletin madalyaları iptal edildi, Rusya Soçi’de zirveyi kaybetti

İsviçre Federal Mahkemesi, Rus biatlet Yevgeniy Ustyugov’un doping nedeniyle 2010 ve 2014 Kış Olimpiyatları’nda kazandığı madalyaların iptaline yönelik son itirazını da reddetti. Bu kararla Rusya, Soçi 2014 madalya sıralamasındaki birinciliğini Norveç’e devretmiş oldu.
İsviçre Federal Mahkemesi, Rus biatlet Yevgeniy Ustyugov’un anti-doping kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 2010 ve 2014 Kış Olimpiyatları’nda kazandığı madalyaların iptaline yönelik yaptığı son temyiz başvurusunu reddetti.
Biatlonda anti-doping kurallarının gözetiminden sorumlu olan Biathlon Integrity Unit’in (BIU) internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, bu karar Ustyugov için itiraz edilebilecek son merci niteliğindeydi.
Bu gelişmeyle birlikte Rusya, Soçi 2014 Kış Olimpiyatları’ndaki genel madalya sıralamasında elde ettiği birinciliği resmen Norveç’e bırakmış oldu.
Ustyugov’un cezası, biyolojik pasaportundaki anormallikler ve Moskova Anti-Doping Laboratuvarı’ndan elde edilen verilere dayanılarak verilmişti.
Karar uyarınca, sporcunun 24 Ocak 2010’dan 2013-2014 sezonunun sonuna kadar elde ettiği tüm sonuçlar geçersiz sayıldı.
Bu durum, Ustyugov’un Vancouver 2010 Kış Olimpiyatları’nda erkekler toplu çıkışta kazandığı altın madalya ve erkekler bayrak yarışında elde ettiği bronz madalyanın yanı sıra, Rusya milli takımının Soçi 2014 Kış Olimpiyatları’nda bayrak yarışında kazandığı altın madalyanın da kesin olarak iptal edildiği anlamına geliyor.
Daha önce Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Ustyugov’un hem Soçi madalyasının hem de Vancouver’da kazandığı ödüllerinin iptaline ilişkin yaptığı itirazları reddetmişti.
BIU açıklamasında, artık Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) söz konusu iki olimpiyata ait madalyaları yeniden dağıtması gerektiğini belirtti.
Bu sonuçla birlikte, Soçi 2014 Kış Olimpiyatları madalya sıralamasında Norveç, 11 altın madalya ile daha önce 10 altın madalyası bulunan Rusya’nın yerine resmen ilk sıraya yerleşmiş oldu.
Dünya Dopingle Mücadele Ajansı: ABD kendi kurallarını çiğniyor
Rusya
Rusya, bir buçuk günde 485 Ukrayna İHA’sını düşürdü

Rusya Savunma Bakanlığı, 20 Mayıs akşamından 22 Mayıs sabahına kadar Ukrayna tarafından fırlatılan 485 insansız hava aracının Rusya toprakları ve Karadeniz üzerinde düşürüldüğünü bildirdi. En çok İHA Orlov, Kursk ve Moskova oblastlarında etkisiz hale getirilirken, saldırılar nedeniyle bazı havalimanlarında uçuşlar geçici olarak durduruldu ve bazı bölgelerde internet erişimi kısıtlandı.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun 20 Mayıs saat 20.00’den 22 Mayıs saat 08.00’e kadar Rusya topraklarına ve Karadeniz’e yönelik gerçekleştirdiği yoğun saldırılarda toplam 485 insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, düşürülen İHA’ların bölgelere göre dağılımı şu şekilde oldu: Orlov oblastı 135, Kursk oblastı 121, Moskova oblastı 63, Bryansk oblastı 59, Belgorod oblastı 26, Tula oblastı 20, Ryazan oblastı 15, Kaluga oblastı 13, Voronej oblastı 7, Vladimirskaya oblastı 6, Smolensk oblastı 3, Kırım ve Karadeniz 3 ve Rostov oblastı 2.
Drone saldırıları nedeniyle 21-22 Mayıs tarihlerinde birçok bölgedeki havalimanlarının çalışmaları geçici olarak kısıtlandı.
Moskova’daki Domodedovo, Şeremetyevo ve Vnukovo havalimanlarının yanı sıra Moskova oblastındaki Jukovskiy havalimanında da uçuşlar durduruldu.
Başkentte onlarca uçuşta gecikme yaşanırken, bazı seferler iptal edildi, bazıları ise yedek havalimanlarına yönlendirildi.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, son bir buçuk gün içinde başkente doğru gelen drone saldırılarının defalarca püskürtüldüğünü bildirdi.
Sobyanin, gün başından itibaren 30’dan fazla İHA’nın düşürüldüğünü belirtti.
Bölgelere yönelik yoğun drone saldırıları sırasında Vladimirskaya, Lipetsk, Tula, Voronej ve İvanovo oblastlarında güvenlik amacıyla internet erişimi kısıtlandı.
Yerel yetkililer, sabit hat şebekesinin ise normal şekilde çalıştığını kaydetti.
Rubio: ABD ve Rusya, yanlış hesapları önlemek için müzakere etmeli
Rusya
Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı 10 ayın zirvesinde

Bloomberg’in Kpler verilerine dayandırdığı haberine göre, Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı mayıs ayında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşma yolunda. ABD yaptırımları sonrası yeniden yapılanan tedarik zincirleri sayesinde Rusya’nın doğu limanlarından daha fazla ham petrol tedarik ediliyor.
Bloomberg‘in Kpler verilerine dayandırdığı haberine göre, Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatı mayıs ayında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaşma yolunda ilerliyor.
ABD’nin kapsamlı yaptırımları sonrası tedarik zincirlerinin yeniden kurulmasıyla birlikte, Rusya’nın doğu limanlarından daha fazla ham petrol tedarik ediliyor.
Güney Asya ülkesi, bu ay şimdiye kadar OPEC+ üreticisinden günde 1,98 milyon varil petrol satın aldı ve Ural petrolü bu hacmin büyük kısmını oluşturdu.
ABD’nin cezalandırıcı tedbirlerinin Rus petrol ticaretini sekteye uğratmasıyla şubat ayında 14 ayın en düşük seviyesine gerileyen ithalat, o zamandan beri tırmanışını sürdürüyor.
Bu düşüşün ardından, yaptırım dışı daha fazla tankerin ticarete katıldığı ve Hint petrol rafinerilerinin daha ucuz Rus ham petrolünün akışını sürdürmek için tüccarlar, nakliyeciler ve diğer aracılarla işbirliği yaptığı belirtiliyor.
Kpler’e göre, Hindistan nisan ayında ekim ayından bu yana ilk kez Rusya’nın doğusundan Sokol petrolü ithal etti.
Doğu limanlarından (ESPO dahil) gelen ham petrol hacmi, mayıs ayında şimdiye kadar günde ortalama 225 bin varil olarak gerçekleşti.
Kpler verileri, bu eğilimin ay boyunca devam etmesi hâlinde nisan ayına göre yaklaşık yüzde 60’lık artış anlamına geleceğini gösteriyor.
Hâlihazırda haziran ayında Hindistan için yüklenmek üzere 10 ESPO kargosu bulunuyor ve bu da rekor seviyeye yakın bir rakam.
Hindistan, 2022’de Ukrayna’nın işgalinden bu yana Rus ham petrolünün önemli tüketicilerinden biri oldu ve indirimli petrol, rafineri kâr marjlarının desteklenmesine yardımcı oldu.
Ülkenin en büyük işleyicisi olan Indian Oil Corp. dahil olmak üzere devlete ait bazı rafineriler, bu yıl spot piyasadan daha fazla alım yapmayı planlıyor.
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan-Pakistan savaşı henüz başlamadı
-
Görüş2 hafta önce
“Ölüm denir mi hiç öylesine?”
-
Amerika2 hafta önce
Zuckerberg ve AI terapistler: Aklınıza mukayyet olun!
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan-Pakistan gerilimi: Geleneksel ve sınırlı bir askerî güç gösterisi oyunu
-
Dünya Basını2 hafta önce
Batı’nın Gazze sessizliği
-
Söyleşi1 hafta önce
‘Alman medyası hükümetin halkla ilişkiler departmanı gibidir’
-
Rusya2 hafta önce
Putin’in tarihi 9 Mayıs konuşması: “Muzaffer halka şan olsun!”
-
Asya2 hafta önce
Güney Kore cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanyasını başlattı