Bizi Takip Edin

AMERİKA

ABD İç Güvenlik Bakanı Mayorkas’ın azledilmesine bir adım daha

Yayınlanma

ABD Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler, çarşamba günü, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas’a karşı görevden alma sürecini ilerletmek için oy kullandı ve bir Kabine yetkilisini görevden almak gibi nadir bir adımı atmaya yaklaştı.

Oylama, Temsilciler Meclisinin tamamı tarafından maddeler üzerinde bir oylama yapılmasını sağlıyor, fakat bu oylamanın tarihi henüz belirlenmedi.

Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi, Mayorkas’ın güney sınırını idare etmesi nedeniyle ‘ağır suçlar ve kabahatle’r işlediğini iddia eden kararını değerlendirdi, Fakat bazı anayasa uzmanları kanıtların bu yüksek çıtaya ulaşmadığını söyledi.

Tartışmalı hamle, Mayorkas’ı yaklaşık 150 yıl içinde görevden alınan ilk Kabine sekreteri yapacak.

ABD’de sınır gerilimi büyüyor: Texas Valisi, eyaletin ‘öz savunma hakkı’ olduğunu ilan etti

Azil hamlesi, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin, Biden yönetimini önemli bir kampanya meselesi olan sınırdan sorumlu tutmak için tabanlarından gelen artan baskıyla karşı karşıya kalmasıyla geldi.

Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi çoğunluğunu geri aldıklarından beri Mayorkas’ın sınırı idare etme şeklini araştırırken, azil soruşturması yeni yılda hızla ilerledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Mayorkas’a yönelik azil maddelerini hızlı bir şekilde gündeme getirme sözü verdi ve Senato’da müzakere edilen ve sınır politikalarını ele alacak iki partili bir anlaşmayı reddedeceğinin sinyalini verdi.

Temsilciler Meclisindeki üst düzey Cumhuriyetçiler, İç Güvenlik bakanını görevden almak için desteğe sahip olduklarından emin olsalar da, kıl payı çoğunlukları göz önüne alındığında çok da rahat değiller. 

AMERİKA

Trump’ın danışmanlarından, barış müzakereleri için Ukrayna’ya yardımı durdurma planı

Yayınlanma

Donald Trump’ın iki önemli danışmanı, başkanlık seçimlerini kazanması halinde savaşı sona erdirmek için eski başkana, Ukrayna’ya yalnızca barış görüşmelerine girmesi halinde daha fazla ABD silahı alacağını söylemeyi içeren bir plan sundu.

Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlarından emekli Korgeneral Keith Kellogg bir söyleşide, ABD’nin aynı zamanda Moskova’yı müzakereyi reddetmesinin ABD’nin Ukrayna’ya desteğini artırması ile sonuçlanacağı konusunda uyaracağını söyledi.

Her ikisi de Trump’ın 2017-2021 başkanlığı döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi’nde görev yapan Kellogg ve Fred Fleitz tarafından hazırlanan plana göre, barış görüşmeleri sırasında mevcut cephe hatlarına dayalı bir ateşkes olacak.

Newsmax TV’ye konuşan Fleitz, stratejilerini Trump’a sunduklarını ve eski başkanın olumlu yanıt verdiğini söyledi.

Trump yanlısı düşünce kuruluşu, ‘Önce Amerika’ dış siyasetini açıkladı

Fleitz, “Stratejiyi kabul ettiğini ya da her kelimesine katıldığını iddia etmiyorum ama aldığımız geri bildirimler bizi memnun etti,” dedi. Fakat Trump’ın kampanya sözcüsü Steven Cheung, yalnızca Trump ya da kampanyasının yetkili üyeleri tarafından yapılan açıklamaların resmi olarak kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kellogg ve Fleitz tarafından ana hatları çizilen strateji, 5 Kasım seçimlerinde Başkan Joe Biden’ı yenmesi halinde Ukrayna’daki savaşı hızlı bir şekilde çözebileceğini söyleyen Trump’ın ortakları tarafından şimdiye kadar ortaya konan en ayrıntılı plan.

ABD’nin savaşa ilişkin tutumunda dramatik bir değişime işaret edecek olan öneri, Avrupalı müttefiklerin ve Trump’ın kendi Cumhuriyetçi Partisi içinde muhalefetle karşılaşacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Fleitz, planları kapsamında Ukrayna’nın Rusya’ya resmen toprak vermesine gerek olmadığını söyledi ama Ukrayna’nın yakın vadede tüm topraklarının etkin kontrolünü yeniden kazanmasının pek mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Fleitz, “Endişemiz bunun bir yıpratma savaşına dönüşerek bir nesil gencin ölümüne yol açacak olması,” dedi

Kellogg ve Fleitz, Ukrayna’da kalıcı bir barışın Ukrayna için ek güvenlik garantileri gerektireceğini de kaydetti. Fleitz, “Ukrayna’yı tepeden tırnağa silahlandırmanın” bunun kilit unsurlarından biri olacağını da sözlerine ekledi.

Trump’ın sözcüsü Cheung ise, “Başkan Trump ikinci döneminin en önemli önceliğinin Rusya-Ukrayna savaşının bir an önce sona erdirilmesi olacağını defalarca ifade etti. Donald J. Trump başkan olsaydı Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş asla yaşanmazdı,” dedi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

Julian Assange 14 yılın ardından serbest

Yayınlanma

Julian Assange, ABD’nin ulusal güvenlik sırlarını sızdırmaktan suçlu olduğunu kabul ettikten sonra serbest kaldı ve Birleşik Krallık’taki hapishanelerde ve Londra’daki bir büyükelçilikte geçirdiği 14 yıllık yasal mücadeleyi sona erdirdi.

Wikileaks’in kurucusu çarşamba günü öğle saatlerinde ABD’nin Kuzey Mariana Adaları’ndaki Saipan’da bulunan mahkeme salonundan, 62 ay hapis cezası aldıktan sonra hukuk ekibi ve Avustralyalı yetkililerle çevrili bir şekilde ayrıldı.

Assange’ın avukatı Jen Robinson adliye dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bugün tarihi bir gün. 14 yıllık hukuk mücadelesinin ardından nihayet Julian Assange özgür bir adam olarak evine dönebilir,” dedi.

Julian Assange kimdir?

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Assange, “ulusal savunmaya ilişkin gizli belgeleri” yasadışı yollardan elde etme ve ifşa etme suçunu kabul etti. Assange, Londra’daki bir hapishaneden serbest bırakıldıktan sonra ABD topraklarına gitmişti.

Federal savcılarla varılan anlaşmaya göre, 52 yaşındaki Assange’ın bir sonraki adımı ülkesi Avustralya’ya, özellikle de başkent Canberra’ya geri dönmek olacak.

Anlaşma, birkaç yıl önce Bağdat’taki bir ABD hava saldırısının görüntüleri de dahil olmak üzere, hassas ABD askeri belgeleri, savaş günlükleri ve diplomatik telgrafların 2010 ve 2011 yıllarında kamuya sızdırılmasından bu yana Assange’ın yargılanması için devam eden uluslararası mücadeleyi çözüme kavuşturuyor.

Anlaşma sağlandı: Julian Assange serbest kalıyor

Assange uzun bir hapis cezasından kurtulacak olsa da Wikileaks ödemesi gerektiğini söylediği ek yarım milyon ABD dolarını karşılamak için onun adına fon topluyor.

ABD ile varılan savunma anlaşması, ABD’ye iade edilmeye karşı mücadele ederken Britanya’da yüksek güvenlikli bir hapishanede geçirdiği beş yılı “yatılmış” sayıyor.

Assange’ın çarşamba akşamı Canberra’ya indiğinde Avustralya hükümet yetkilileriyle görüşüp görüşmeyeceği belli değil. Fakat avukatı Robinson, Wikileaks’in kurucusunu savunduğu için Başbakan Anthony Albanese’yi takdir etti ve “Başbakanımız Anthony Albanese’ye devlet adamlığı, ilkeli liderliği ve bu sonucu mümkün kılan diplomasisi için teşekkür etmek istiyorum,” dedi.

Okumaya Devam Et

AMERİKA

ABD, Ukrayna’ya askeri yüklenici gönderilmesine yönelik yasağı kaldıracak

Yayınlanma

CNN‘in konu hakkında bilgi sahibi dört ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Amerikalı askeri yüklenicilerin Ukrayna’ya konuşlandırılmasına yönelik fiili yasağı kaldırmayı planlıyor.

Habere göre bu, ülke ordusunun ABD tarafından tedarik edilen silah sistemlerinin bakım ve onarımını yapmasına yardımcı olmak için gerekli.

CNN, söz konusu karar değişikliğinin, Rusya ile bir çatışmada Ukrayna ordusuna avantaj sağlamanın yollarını arayan Biden yönetiminin Ukrayna politikası adına ‘kayda değer bir değişim’ olduğuna dikkat çekti.

Kaynaklar, Biden yönetimi yetkililerinin henüz Başkan’dan nihai onayı almadığını belirtti.

Kanala konuşan ismi belirtilmeyen bir yetkili, “Herhangi bir karar almadık ve bu konuyla ilgili herhangi bir tartışma erken,” diyerek Biden’ın ‘Amerikan askerlerini Ukrayna’ya göndermeme konusunda kesinlikle kararlı olduğunu’ da sözlerine ekledi.

Kaynaklar, kabul edilmesi halinde bu politikanın muhtemelen bu yıl yürürlüğe gireceğini ve bunun, Pentagon’un Ukrayna’da çalışmak isteyen Amerikalı şirketleriyle sözleşme yapmasına imkan sağlayacağını kaydetti.

Ayrıca kaynaklar, bu sayede ‘Ukrayna ordusu tarafından kullanılan silah sistemlerinin bakım ve onarımının hızlanacağını’ savundu.

Biden son iki yıldır başta ABD askeri personeli olmak üzere tüm Amerikalıların çatışmalardan uzak durması konusunda ısrar ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2022’den beri Amerikalıları Ukrayna’ya seyahat etmemeleri konusunda uyarıyor. CNN, bunun sonucunda ABD tarafından sağlanan ve ciddi hasar gören askeri teçhizatın onarım için ülke dışına, Polonya, Romanya ya da diğer NATO ülkelerine götürülmek zorunda kaldığını ve bunun da zaman aldığını anımsattı.

Tartışmalara aşina olan mevcut ve eski yetkililer CNN‘e, Amerikalı yüklenicilerin Ukrayna’da Irak ve Afganistan’daki ölçekte bulunmayacağını söyledi.

Yetkililer, Ukrayna’da aynı anda iki ya da üç haneli sayıda yüklenicinin çalışmasının muhtemel olduğunu dile getirdi.

Pentagon: Ukrayna’ya asker gönderme planımız yok

Öte yandan Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, Washington yönetiminin Ukrayna’ya asker gönderme planı olmadığını söyledi.

Ryder, dün düzenlediği basın toplantısında “Şu anda Ukrayna’da savaşmak için ABD askeri personeli gönderme planımız yok, bu değişmeyecek,” diye konuştu.

Politico: ABD Ukrayna’ya Rusya sınırları içindeki hedefleri vurma yetkisi verdi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English