ABD 1 Ağustos Perşembe günü Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro’nun rakibi ve muhalefetin adayı Edmundo González Urrutia’yı Venezuela’daki başkanlık seçimlerinin galibi olarak tanıdı ve Maduro’nun zafer iddiasını reddetti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken perşembe günü yaptığı açıklamada, “Ezici kanıtlar göz önüne alındığında, ABD ve en önemlisi Venezuela halkı için Edmundo González Urrutia’nın Venezuela’nın 28 Temmuz başkanlık seçimlerinde en çok oyu aldığı açıktır,” dedi.
Blinken Venezuela’ya yeni yaptırım tehdidinde bulunmaktan kaçındı fakat olası bir “cezalandırıcı eylem” imasında bulundu. Reuters salı günü Washington’un tartışmalı seçimlerin ardından yeni yaptırımları değerlendirdiğini bildirmişti.
Blinken, “Venezuela’da demokratik normların yeniden tesis edilmesi sürecine tam destek veriyoruz ve uluslararası ortaklarımızla birlikte bu süreci desteklemenin yollarını değerlendirmeye hazırız,” dedi.
Blinken ayrıca muhalefet liderlerinin korunması ve güvende tutulması çağrısında bulundu. ABD’li bakan, “Kolluk kuvvetleri ve güvenlik güçleri demokratik haklarını kullanan vatandaşlara karşı kullanılan bir siyasi şiddet aracı haline gelmemelidir,” dedi.
Muhalefetten tüm ülkede eylem çağrısı
Venezuela muhalefet lideri Maria Corina Machado perşembe günü yaptığı açıklamada cumartesi günü ülkedeki her şehirde protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Machado sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “28 Temmuz’da tarihi bir zafer elde etmiş olmanın gururu ve zafer kazanmak için sonuna kadar gideceğimizin bilinciyle sağlam, organize ve mobilize olmalıyız,” dedi.
Machado, dün Wall Street Journal’da Maduro’nun zaferinin ardından saklandığını ve “hayatımdan endişe ettiğini” yazmıştı.
Güney Amerika ülkeleri ile gerilim büyüyor
Venezuela’nın sekiz kritik Latin Amerika ülkesinden diplomatlarını geri çekmesi ve bu ülkelerin elçilerinden topraklarını terk etmelerini istemesiyle bölgesel anlaşmazlıklar da artıyor.
Diplomatik ilişkilerin kesildiği ülkeler arasında Şili, Kosta Rika, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay da yer alıyor.
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, ülkesinin diplomatik personelinin perşembe günü Venezuela’dan ayrıldığını söyledi ve Brezilya’ya büyükelçiliğini korumaya aldığı için teşekkür etti.
Venezuelalı altı muhalif isim şu anda Arjantin büyükelçiliğinde koruma altında bulunuyor.
Brezilya Dışişleri Bakanlığı da Peru’nun Venezuela’daki temsilciliğini devraldığını duyurdu.
Peru’nun salı günü González Urrutia’yı Venezuela’nın meşru devlet başkanı olarak tanıması, Caracas’ın diplomatik ilişkileri kesmesine yol açtı.
Brezilya, Kolombiya ve Meksika’dan ortak açıklama
Brezilya, Meksika ve Kolombiya devlet başkanları ise, seçim sonuçları üzerindeki anlaşmazlığın ortasında Venezuela’ya ayrıntılı oylama sonuçlarını açıklaması çağrısında bulundu.
Üç ülke yaptıkları ortak açıklamada sonuçların “tarafsız bir şekilde doğrulanması” çağrısında bulunurken, Caracas’a da sandık bazında oylama verilerini yayınlama çağrısı yaptı.
Brezilya, Meksika ve Kolombiya devlet başkanları Luiz Inacio Lula da Silva, Andres Manuel Lopez Obrador ve Gustavo Petro arasında yapılan telefon görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada, “Venezuela’daki seçim yetkililerini bir an önce harekete geçmeye ve sandık sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasına izin vermeye çağırıyoruz,” denildi.
Üç ülke açıklamada, diyalog çabalarını ve Venezuela halkının yararına olacak anlaşma arayışlarını destekleme isteklerini yineledi.
Reuters’e göre muhalefet kamuya açık bir web sitesinde ayrıntılı sayımlar yayınladı, fakat hükümet şu ana kadar her aday için ulusal bir oy toplamının ötesinde herhangi bir bilgi paylaşmadı.