ABD Temsilciler Meclisi, ülke genelindeki üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı protestoların yaygınlaşmasının ardından, 1 Mayıs’ta federal antisemitizm tanımını genişleten bir yasa tasarısını kabul etti.
Tasarı 320’ye karşı 91 oyla kabul edildi ve şimdi değerlendirilmek üzere Senatoya gidecek.
Tasarı yasalaştığı takdirde, Uluslararası Holokost Anma İttifakı (IHRA) tarafından oluşturulan antisemitizm tanımını kabul edecek. IHRA antisemitizmi ‘Yahudilere karşı nefret olarak ifade edilebilecek belirli bir Yahudi algısı’ olarak tanımlıyor. IHRA’e göre antisemitizmin retorik ve fiziksel tezahürleri, Yahudi veya Yahudi olmayan bireylere ve/veya onların mülklerine, Yahudi cemaat kurumlarına ve dini tesislerine yönelik.
Buraya kadar ‘normal’ görünse de, kurum antisemitizm tanımını çok daha geniş ve muğlak bir şekilde genişletiyor. IHRA’in antisemitizm tanımında, ‘bir Yahudi kolektivitesi’ olarak tasarlanan İsrail devletinin hedef alınması da yer alıyor.
İsrail’e ırkçı demek de ‘antisemitizm’ sayılabilir
Tanıma göre ‘çağdaş İsrail politikası’ ile ‘Nazilerin politikası’ arasında yapılan her türlü karşılaştırma ‘antisemitik’ hale geliyor. Bunun yanı sıra, İsrail’den ‘ırkçı’ olarak bahsedilmesi de antisemitizm torbasına atılıyor.
Bu tasarı, son zamanlarda Filistin davasına verilen yaygın destek nedeniyle birçok üniversite kampüsünde olduğu gibi, antisemitizmi savunduğu düşünülen herhangi bir kuruma fon sağlanmasını engellemek için kullanılabilir.
Bazıları bunun özellikle ABD’deki üniversite kampüslerinde düzenlenen ve pek çok kişinin ‘Yahudi karşıtı’ olmakla suçladığı Filistin yanlısı protestolara karşı kullanılabileceği uyarısında da bulundu.
Bazı hak grupları tasarıyı bu nedenle eleştiriyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), antisemitizme karşı ABD federal mevzuatının zaten mevcut olduğunu açıklayarak, Temsilciler Meclisi üyelerini tasarıya karşı oy kullanmaya çağırmıştı.
Tasarının ‘antisemitik ayrımcılığa karşı koruma sağlamak için gerekli olmadığını’ belirten ACLU, ‘bunun yerine, İsrail hükümetine yönelik eleştirileri yanlış bir şekilde antisemitizmle bir tutarak üniversite kampüslerindeki öğrencilerin ifade özgürlüğünü kısıtlayacağını’ söyledi.
Cumhuriyetçilerin itirazları gündem oldu: ‘Yahudiler İsa’yı öldürdü’
Öte yandan Temsilciler Meclisindeki oylamada, bazı muhafazakâr Cumhuriyetçilerin tasarıya karşı oy kullanırken dile getirdiği düşünceler tartışma yarattı.
Temsilciler Mike Lawler (Cumhuriyetçi) ve Jared Moskowitz (Demokrat) çarşamba günü Cumhuriyetçi muhafazakâr Temsilci Marjorie Taylor Greene’i antisemitizm yasasına karşı çıkma kararı ve karşı çıkma gerekçesi nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi.
Greene bir sosyal medya paylaşımında, Lawler ve Moskowitz tarafından geçtiğimiz ekim ayında sunulan ‘Antisemitizm Farkındalık Yasası’na karşı oy kullanacağını söylemişti.
Greene tasarıya, antisemitik davranışı ‘Yahudilerin İsa’yı öldürdüğüne’ dair ifadeleri de kapsayacak şekilde tanımladığı için karşı çıktığını ve bunun İncil’e aykırı olduğunu söyledi.
“İncil’e inananlar da mı antisemitik sayılacak?”
Greene tasarıya oy vermeyeceğini çünkü yeni tanımın ‘İsa’nın Yahudiler tarafından çarmıha gerilmek üzere Herod’a teslim edildiğini söyleyen İncil’e inandıkları için Hıristiyanları antisemitizmle suçlayabileceğini’ söyledi.
Greene, “Antisemitizm yanlıştır, fakat 2023 Antisemitizm Farkındalık Yasası (H.R. 6090) için oy kullanmayacağım,” diye yazdı.
CNN’den Jake Tapper’ın sorularını yanıtlayan temsilcilerin her ikisi de tasarının ‘İncil’e inanmayı yasadışı hale getirmeyeceğini’, fakat genel antisemitizm eylemlerini kontrol etmeye yardımcı olacağını savundu.
Lawler, Greene’in yorumlarını ‘son dakikada bu tartışmanın içine atılmış bir saçmalık’ olarak nitelendirdi. Lawler, tasarı metninde antisemitizmin eski Başkan Donald Trump tarafından benimsenen bir tanımının kullanıldığını da söyledi.
Cumhuriyetçi Temsilci Matt Gaetz de IHRA’in antisemitizm tanımındaki örneklerden birinin ‘Yahudilerin İsa’yı öldürdüğü iddialarını’ içerdiğini söyledi ve bunun İncil’e aykırı olduğunu söyleyerek tasarıya hayır oyu vereceğini açıkladı.