Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

ABD’den HTŞ yönetimine destek: Yaptırımları gevşetme kararı

Yayınlanma

Yerini Donald Trump’a bırakmaya hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından iktidarı ele geçiren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) yönetimine destek verecek şekilde, Suriye üzerinde yıllardır uyguladığı sert yaptırım rejimini gevşetme kararı aldı.

ABD Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC), Suriye’ye yönelik yaptırım politikasında önemli bir değişikliğe işaret eden 24 No’lu “Genel Ruhsat” yayınladı.

Bu yeni izin 7 Temmuz 2025 tarihine kadar geçerli ve Suriye ile yapılan bazı işlemlere yönelik kısıtlamaları hafifletiyor.

Örneğin Suriye yönetim kurumları ile işlemlere 8 Aralık 2024 tarihinden sonra artık izin veriliyor.

Petrol, doğalgaz ve elektrik dahil olmak üzere Suriye’ye veya Suriye içinde enerji kaynaklarının satışı, tedariki, depolanması veya bağışlanmasına destek verilmesine izin veriliyor.

Suriye’ye ticari olmayan, kişisel havalelerin işlenmesine, Suriye Merkez Bankası aracılığıyla da olmak üzere artık izin veriliyor.

Öte yandan askeri ve istihbarat kurumları yasaklı alanlar olmaya devam ediyor. Rusya veya İran hükümetlerini ilgilendiren ya da bu ülkelerin mal veya hizmetleriyle ilgili işlemler hâlâ yasak.

Bunun yanı sıra Suriye menşeli petrol ürünlerinin ABD’ye ithalatı yasaklanmaya devam ediyor. Buna ek olarak Suriye’de yeni yatırımlar, çalışan maaşları için bazı istisnalar dışında hâlâ kısıtlı.

Bu yeni genel ruhsat, yaptırımların önemli ölçüde hafifletilmesi anlamına geliyor. ABD böylece bölgedeki müttefiklerine de insani yardım, iktisadi yeniden yapılanma ve Suriye’nin yönetim kurumlarıyla daha fazla etkileşim için potansiyel olarak yollar açıyor.

Dün Reuters‘a konuşan HTŞ’nin ticaret bakanı Mahir Halil el-Hasan, ABD’nin katı yaptırımları nedeniyle ve Körfez Arap ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkenin bunu yapmak istemesine rağmen Suriye’nin yakıt, buğday veya diğer önemli malları ithal etmek için anlaşma yapamadığını söyledi.

El-Hasan, Suriye’nin yeni yönetiminin birkaç ay yetecek kadar buğday ve yakıtı bir araya getirmeyi başardığını fakat yaptırımların dondurulmaması ya da kısa süre içinde kaldırılmaması halinde ülkenin bir “felaketle” karşı karşıya kalacağını savundu.

DİPLOMASİ

Almanya, AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları hafifletmesi için bastırıyor

Yayınlanma

Berlin, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ve El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir eş-Şam’ın (HTŞ) iktidara gelmesinin ardından, ülkenin siyasi geçiş sürecini desteklemek ve yeniden inşasına yardımcı olmak amacıyla Batının Suriye’ye yönelik Esad dönemi yaptırımlarını hafifletmesi için AB’ye baskı yapıyor.

Konu hakkında bilgi sahibi kişilerin Financial Times’a (FT) aktardığına göre, Alman yetkililer Noelden kısa bir süre önce AB başkentleri arasında, bloğun Suriye’ye yönelik yaptırımlarının kaldırılabileceği önemli alanlara ilişkin öneriler içeren iki öneri belgesi dağıttı.

Bu teklifte, ülkenin yeni yönetiminin, fiili lideri Ebu Muhammed el-Colani (Ahmed eş-Şara) üzerinde bir miktar baskı kurabilmek amacıyla bazı reformları hayata geçirmesi karşılığında tedbirlerin hafifletilmesi öneriliyordu.

Berlin’in niyeti, ABD’nin pazartesi günü kendi sınırlı yaptırım muafiyetlerini yayınlamasının ardından 27 Ocak’ta Brüksel’de yapılacak dışişleri bakanları toplantısında AB’nin diğer 26 üye ülkesinden yaklaşımına destek almak.

Bir kişiye göre belgelerde, azınlıkların ve kadın haklarının korunması ve silahların yayılmasının önlenmesi gibi sosyal konularda adımlar atılması karşılığında Brüksel’in Şam’a uyguladığı kısıtlamaları kademeli olarak nasıl kaldırabileceği ayrıntılarıyla anlatılıyor.

FT’ye konuşan bir Alman yetkili, “İç savaş sırasında ciddi suçlar işleyenlere yönelik yaptırımların sürdürülmesi gerekirken, Suriye halkını belirli sektörlerdeki yaptırımlardan kurtarmanın yollarını aktif olarak tartışıyoruz,” dedi.

ABD’den HTŞ yönetimine destek: Yaptırımları gevşetme kararı

Batılı diplomatların son haftalarda Şam’a yaptıkları ziyaretler sırasında gündeme gelen öneriler, ülkeye fon akışını kolaylaştırmak için bankacılık sektörüne ve ciddi elektrik kesintilerinin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için enerji sektörüne yönelik kısıtlamaların hafifletilmesini içeriyor.

Ayrıca hava taşımacılığı üzerindeki yaptırımların hafifletilmesi ve ülkelerine dönmek isteyen sürgündeki Suriyelilerin yanlarına araba almalarını ya da banka hesabı açmalarını engelleyen özel varlıkların taşınması üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması da isteniyor.

ABD Hazinesinin altı aylık muafiyeti, Suriye hükümeti ile bazı işlemlerin yanı sıra bazı enerji ödemeleri ve kişisel havalelere de izin veriyor. Hazineden yapılan açıklamada bu hamlenin amacının “yaptırımların elektrik, enerji, su ve sanitasyon sağlanması da dâhil olmak üzere Suriye genelinde temel hizmetleri ve yönetim fonksiyonlarının devamlılığını engellememesini sağlamaya yardımcı olmak” olduğu belirtildi.

AB görüşmelerine aşina olan bir kişi, Washington gibi, bloğun da gerektiğinde geri alınabilmesini sağlamak için yaptırımların hafifletilmesini geçici hale getirebileceğini söyledi. Görüşmelere katılan bir yetkili, AB’nin 27 üye ülkesi arasında yaptırımların hafifletilmesi için oybirliği ile destek olup olmadığının henüz belli olmadığını, bazı başkentlerin hâlâ yeni Şam yönetimi ve nasıl yöneteceği konusunda tam bir değerlendirme yapılması çağrısında bulunduğunu söyledi.

FT’ye göre birçok Batılı yetkili, Esad’ı deviren saldırıya liderlik eden HTŞ’nin lideri Şara’ya temkinli yaklaşıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock geçen hafta Şam’a yaptığı ziyarette, AB’nin Suriye’yi “barışçıl ve kapsayıcı” bir geçiş sürecinde desteklemek istediğini söylemişti.

Şara’nın elini sıkmayı reddetmesi üzerine ziyareti ülkesinde tartışmalara neden olan Yeşiller Partili siyasetçi, Avrupa’nın “elbette bir toplumun İslamlaştırılmasını finanse etmeyeceğini” de eklemişti.

AB’nin baş diplomatı Kaja Kallas, geçen ay AB dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bloğun “Suriye’nin yeni liderliğinden olumlu adımlar, sözler değil ama gerçek adımlar ve eylemler gördüğümüzde yaptırım politikamızı uyarlamaya hazır olup olmadığına” karar vermesi gerektiğini söylemiş ve “Biz 27 demokrasiyiz ve bu zaman alır. Ancak adımları gördüğümüzde planı hazır hale getirmemiz gerekiyor, o zaman biz de bu konuda olumlu davranmaya hazırız,” demişti.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Azerbaycan ve Ermenistan sınır görüşmelerinde yeni tur planlıyor

Yayınlanma

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile sınırların belirlenmesi konusunda ocak ayında yeni bir görüşme turu yapılacağını açıkladı. İki ülke barış anlaşmasının 17 maddesinden 15’i üzerinde mutabakata vardı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ile iki ülke arasındaki sınırların belirlenmesi ve işaretlenmesi konusunda yeni bir görüşme turu yapılacağını açıkladı.

Aliyev, görüşmelerin ocak ayında gerçekleşeceğini belirtirken, kesin bir tarih vermedi.

TASS ajansının aktardığına göre Aliyev, yerel televizyon kanallarına verdiği röportajda, “Bu ay içerisinde -en azından bizim girişimimizle- Azerbaycan ve Ermenistan sınır belirleme komisyonlarının bu konuyu çözmeye devam etmek için yeni bir toplantı yapması planlanıyor,” ifadelerini kullandı.

Ermenistan ve Azerbaycan, barış anlaşması taslağının 17 maddesinden 15’i üzerinde mutabakata vardı.

Kalan iki madde, ülkelerin birbirlerine karşı uluslararası davalardan kaçınması ve iki ülke sınırında yabancı askeri güçlerin konuşlandırılmaması konularını içeriyor.

Bununla birlikte, aralık ayının sonunda iki ülkenin liderleri, barış sürecini baltalama ve Güney Kafkasya’da silahlanma yarışını artırma konusunda karşılıklı suçlamalarda bulundular.

AB, Azerbaycan-Ermenistan nihai barış anlaşması için bastırıyor

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Pentagon, Ukrayna için 2027 yılına kadar olan destek planını açıkladı

Yayınlanma

9 Ocak’ta Almanya’nın Ramstein Hava Üssü’nde düzenlenecek toplantıda, Ukrayna’nın 2027 yılına kadar olan askeri ihtiyaçlarına yönelik detaylı bir destek planı onaylanacak. Pentagon, bu süreçte NATO ülkelerinin çeşitli sorumluluklar üstleneceğini ve Ukrayna’nın ihtiyaçlarının sekiz ana kategoriye ayrılacağını duyurdu. Bakanlık, bu planın, yönetim değişikliklerine rağmen kararlılıkla uygulanacağını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın 2027 yılına kadar ihtiyaç duyacağı askeri desteğe dair detayları duyurdu.

9 Ocak’ta Almanya’nın Ramstein Hava Üssü’nde düzenlenecek olan Ukrayna İletişim Grubu’nun 25. toplantısında, Ukrayna ordusunun ihtiyacı olan askeri malzeme ve ekipmanlar hakkında önemli kararlar alınacak.

Pentagon’un resmî açıklamasına göre, NATO ülkeleri, Ukrayna’nın askeri ihtiyaçlarını sekiz ana başlık altında gruplandırarak, her bir kategori için sorumlu ülkeler belirleyecek.

Bir Pentagon yetkilisi, yönetim değişikliklerinin Ukrayna’ya yapılacak silah yardımlarını etkilemeyeceğini belirterek, “Avrupa’nın yükümlülüklerine, yeteneklerine, deneyimine ve bu misyona duyduğu güçlü inanca olan güvenim yüksek,” dedi.

Ayrıca, Pentagon yetkilisi, her bir grup içinde koordinasyonu sağlamak için en az iki NATO üyesi ülkenin görev alacağını ifade etti.

Bu plan çerçevesinde, Ukrayna’nın hava kuvvetleri, zırhlı araçlar, topçuluk, mayın temizleme, insansız hava araçları, entegre füze savunma ve hava savunma sistemleri, bilgi teknolojileri ve deniz güvenliği gibi önemli alanlarda ihtiyaçları karşılanacak.

Bu ihtiyaçları karşılamak için yol haritaları belirlenecek ve her koalisyonun liderlerinin onayına sunulacak.

Dün, ABD Başkanı Joe Biden’ın görev süresinin sonlarında Ukrayna’ya yapılacak yeni bir yardım paketini açıklayacağı duyuruldu.

Pentagon, Biden yönetiminin Ukrayna’ya yaptığı toplam yardımın 62 milyar doları aştığını belirtti.

NATO yetkilisi: Batılı yatırımcıların silah endüstrisinden uzak durması aptalca

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English