Ukrayna’ya Alman yapımı Leopar tanklarının gönderilmesi meselesinde Berlin’in ayak sürümesi Washington’un tepkisini çekiyor.
Alman Şansölyesi Olaf Scholz ile Şansölye Yardımcısı Robert Habeck’in, Leopar tanklarının Rusya’ya karşı vermeyi, ABD’nin de M1 Abrams tanklarını Ukrayna’ya vermesine bağlaması Beyaz Saray’daki yetkililerin suratını asmışa benziyor.
CNN’de yer alan ve tank ihtilafının arka planını aktaran bir haberde, Biden yönetiminden bir üst düzey yetkilinin Almanları kastederek, “Bizi köşeye sıkıştırdılar,” dediği görülüyor.
“Leopar’a karşı Abrams” formülünü öne süren Almanya’nın yeni savunma bakanı ile görüşen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, görüşmeden ‘ilerleme sağlanacağına dair iyimserlikle’ ayrıldığı da üst düzey bir Amerikan savunma yetkilisi tarafından haberde dile getiriliyor.
ABD bastırıyor, Polonya kendi göbeğini kesmeye hazırlanıyor
Fakat birçok üst düzey ABD’li yetkili de tanka karşı tank koşulunu öne süren Alman yetkililere karşı sinirlendiklerini gizlemiyor.
Leopar’a karşı Abrams koşulunu ‘aptallık’ olarak nitelendiren bir yetkili, “Sanki bu ikisi aynıymış zannediyorlar. Aynı değil. Aradaki farkı anlamışa benzemiyorlar,” dedi.
CNN’e konuşan ABD’li yetkililer, bugün Almanya’daki Ramstein Üssünde düzenlenecek Ukrayna toplantısından önce tank meselesinin hâlâ bir çözüme kavuşturulmadığını vurguluyorlar.
Yetkililer, Austin’in özel olarak yaptığı baskı kampanyasına rağmen Almanların fikir değiştirmesinin sürpriz olacağını belirtiyorlar.
Öte yandan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, kendilerinde bulunan Leopar tanklarının Ukrayna’ya verilmesine Alman onayının ‘tali’ olduğunu söyleyerek, Berlin’in yeniden ihracata onay vermemesi durumunda yapmaları gerekeni kendilerinin yapacağını söyledi.
Ukrayna’dan Türkiye’ye de Leopar çağrısı
Amerikan yetkililer ise M1 Abrams tanklarının ikmal ve bakımının zor ve pahalı olmasından dolayı kısa vadede Ukrayna’ya verilmesinin mümkün olmadığını savunuyorlar.
Ukraynalı yetkililer, Rusya’yı yenmek için 300 civarında Leopar tankına ihtiyaç duyduklarını öne sürüyorlar.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba ile Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’un yaptığı ortak açıklamada, ellerinde Leopar 2 tankı bulunan 12 ülkeye çağrıda bulundu. Bu ülkeler arasında Almanya ve Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Kanada ve Hollanda da yer alıyor.
Londra bir adım öne çıkıyor
ABD’nin Kiev’e vermeye karşı olduğu bir başka silah da uzun menzilli füzeler. Beyaz Saray’ın itirazlarına rağmen, Britanya yönetiminin Rusya’nın içine de vurabilecek uzun menzilli füzeleri Ukrayna’ya tedarik etmek konusunda daha açık davranmaya başladığı belirtiliyor.
Londra’nın daha ‘şahin’ tutumu nedeniyle Kiev yönetiminin İngilizlerden bugün Almanya’da yapılacak toplantıda daha fazla liderlik rolü üstlenmelerini istedikleri bildiriliyor.
CNN’in aktardığına Ukraynalı yetkililer, İngilizlerden müttefik dışişleri ve savunma bakanlarına, savaşın gerektirdiği şeyleri ‘daha agresif’ anlatmalarını da istiyor.
Haberde, bu tartışmaların, Londra’nın geleneksel olarak müttefiklerinden ayrı düşmek istemediği için sessizce yapıldığı, fakat İngilizlerin ABD’den kamuoyu önünde ayrı düşmeye gitgide daha istekli olduğu ileri sürülüyor.
Britana Dışişleri Bakanı James Cleverly’nin bu hafta Washington’u ziyaretinden önce yazdığı bir yazıda, ‘artık savaşı bitirmek gerektiğini’ söylemesi ve Ukrayna’nın ihtiyacı olan yardımları göndermenin hızlandırılması gerektiğinin altını çizmesi bu konuda dikkat çekici.