Fransa, Almanya ve Polonya’dan bakanlar 29 Nisan Pazartesi günü ‘Rus dezenformasyon ağı’ olarak nitelendirdikleri ‘Portal Kombat’ın 19 üye ülkeyi ve Batı Balkanları hedef alan yeni internet siteleriyle büyümeye devam ettiğini açıkladı ve haziran ayındaki AP seçimleri öncesinde ‘online dezenformasyonla mücadele’ için daha fazla kaynak çağrısında bulundu.
Fransız güvenlik birimleri şubat ayında, ‘Ukrayna’daki savaşla ilgili dezenformasyon yayan ve Kremlin’in söylemini diler getiren’ 200’e yakın internet sitesiyle AB çapında ‘Portal Kombat’ olarak adlandırılan ‘Rusya yanlısı bir propaganda ağının’ varlığını ortaya çıkardığını ilan etmişti.
AB’de türünün ilk örneği olan Fransa’nın ‘dış müdahale gözlemcisi’ VIGINUM, AB’nin ‘Rus dezenformasyonunu’ kontrol altına alma çabalarına rağmen ağın büyümesinin durmadığını tespit etti.
Fransa’nın AB Bakanı Jean-Noël Barrot, pazartesi günü Alman ve Polonyalı mevkidaşlarıyla birlikte ‘Weimar Üçgeni’ formatındaki toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, mart ayında Rusya yanlısı söylemleri yaymak için 31 web sitesi daha oluşturduğunu söyledi.
Barrot, hepsi Rusya merkezli bir sunucuya bağlanabilen internet sitelerinin ‘19 AB üyesi ülkeyi [ve] Batı Balkanlar, Afrika ve Asya’yı hedef aldığını’ sözlerine ekledi.
AP seçimleri Paris ve Berlin için kritik
Barrot, bu ifşaatların 6-9 Haziran AP seçimlerinden haftalar önce AB çapında ‘[propaganda çabalarını] canlandırmaya ve vatandaşların farkındalığını artırmaya yönelik’ çabalara katkıda bulunduğunu ileri sürdü.
Bakanlara göre AP seçimlerine haftalar kala dezenformasyonla mücadelenin aciliyetine rağmen, kaynaklar ve araçlar hâlâ eksik.
Almanya Federal Meclis üyesi Anna Lührmann, “Bugüne kadar kullanılan araçlar yeterli olmadığından, net bir şekilde harekete geçmeli ve [dezenformasyon içeriği oluşturanlara karşı] yeni bir yaptırım rejimi oluşturmalıyız,” dedi.
Bakanlar, üye devletlerin çevrimiçi dezenformasyon risklerinin önemini kavramakta da yavaş davrandıkları uyarısında bulundu.
Barrot, “Birkaç yıl önce asla tahmin edemeyeceğimiz boyutlarda Rus propagandası tarafından tartaklanıyoruz,” diyerek AB başkentlerinin farkındalığının geciktiğini vurguladı.
Fransa, ‘Rus dezenformasyonu’ ile mücadelede yaptırım istiyor
Weimar Üçgeni’nin dışişleri bakanları şubat ayında yaptıkları bir toplantıda ‘dezenformasyonla ilgili her konuda yakın işbirliğini’ güçlendirme sözü vermişlerdi. Lührmann pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu taahhüdün diğer tüm üye ülkelere de genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Rusya yanlısı söylemlerin güçlenmesine yardımcı olduğu ileri sürülen sosyal ağ platformlarının da AB’nin yeni kabul ettiği Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında yanıltıcı içerikleri kaldırma ve yalan haberlerin yayılmasını sınırlamak için proaktif adımlar atma yükümlülükleri bulunuyor.
Barrot, sosyal medya içeriğinin DSA yükümlülüklerine uygun olmasını sağlamak için tüm adımların atılması gerektiğini vurgulamak üzere platform liderleriyle bir araya gelecek.
Fransa ayrıca Rus dezenformasyonuyla mücadele kapsamında yeni yaptırımlar uygulanması yönündeki çabalara da öncülük ediyor. Bloomberg tarafından geçtiğimiz hafta ele geçirilen yeni bir taslak teklif, Rusya’nın ‘dünya çapındaki dezenformasyon çabalarına’ dahil olan kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasını öngörüyor.
Girişim Estonya, Letonya, Litvanya, Hollanda, Polonya ve son olarak Almanya’nın desteğini aldı.