Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

UAD, Nikaragua’nın Almanya’nın İsrail’e desteğini engelleme talebini reddetti

Yayınlanma

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) yargıçları, Nikaragua tarafından açılan ve Berlin’i Gazze’de ‘soykırımı kolaylaştırmakla’ suçlayan davada, Almanya’nın İsrail’e verdiği desteğe ‘kapsamlı geçici yasal kısıtlamalar’ getirilmesi çağrısını reddetti.

BM’nin en üst mahkemesi salı günü Lahey’de aldığı kararla, Nikaragua hükümetinin Almanya’nın İsrail’e verdiği askeri ve mali desteğin, uluslararası hukukun ihlal edildiği iddialarına ilişkin bir soruşturma açılana kadar, ‘derhal engellenmesi’ yönündeki talebinin ‘şu anda’ haklı olmadığına hükmetti.

Nikaragua hükümeti davayı bu ayın başlarında açmıştı. UAD yargıçlarından oluşan bir heyet, Berlin’in İsrail’e verdiği desteğin niteliği konusunda yıllar sürebilecek nihai bir karar öncesinde Almanya’ya ihtiyati kısıtlamalar getirilmesi için şu anda hiçbir gerekçe bulunmadığına 15’e karşı 1 oyla karar verdi.

Nikaragua, İsrail’e destek verdikleri gerekçesiyle Almanya, Kanada, İngiltere ve Hollanda’ya karşı yasal işlem başlattı

Mahkeme Başkanı Nawaf Salam, “Taraflarca sunulan olgusal bilgiler ve hukuki argümanlara dayanarak, mahkeme mevcut durumda koşulların geçici tedbirlere işaret etme yetkisini kullanmasını gerektirecek nitelikte olmadığı sonucuna varmıştır,” dedi.

Mahkeme aynı zamanda Almanya’nın davanın tamamen düşürülmesi için yaptığı başvuruyu da reddetti. Salam, “[UAD] Gazze Şeridindeki Filistinlilerin feci yaşam koşullarından, özellikle de gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan uzun süreli ve yaygın bir şekilde mahrum bırakılmalarından derin endişe duymaya devam etmektedir,” dedi.

Almanya’nın hukuk ekibi, Nikaragua’nın İsrail’e yaptığı yardımlara acil kısıtlamalar getirilmesi için yaptığı başvurunun bir dizi teknik hukuki gerekçeyle kabul edilemez olduğunu savunuyordu.

Hükümetin avukatları ayrıca Almanya’nın Gazze’deki çatışmaların başlamasından bu yana İsrail’e önemli miktarda ölümcül askeri yardımda bulunmadığını da söyledi.

DİPLOMASİ

Çekya Cumhurbaşkanı Pavel: Ukrayna’daki savaşın sona ermesi gerekiyor

Yayınlanma

Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Sky News sunucusu Yalda Hakim’e verdiği mülakatta Ukrayna’daki çatışmaların durdurulması ve müzakerelerin başlatılması çağrısında bulundu.

Batılı ülkelerin Ukrayna’da devam eden savaşa karşı ‘gerçekçi bir yaklaşım’ sergilemesinden yana olduğunu kaydeden Pavel, Kieb’in NATO’ya kabulünün ancak bölgedeki savaş sona erdikten sonra düşünülebileceğini belirtti.

Pavel, aynı zamanda Ukrayna’nın yakın gelecekte Rusya tarafından ilhak edilen topraklar üzerinde mutlak kontrol sağlama ihtimali konusunda da kuşkularını dile getirdi. Cumhurbaşkanı, sürdürülebilir bir çözümün müzakere edilebilmesi için öncelikle savaşın durdurulması gerektiğini vurguladı.

Savaşı sona erdirmek için Rusya ile müzakerelere başlaması gerekip gerekmediği sorusuna Pavel, Ukrayna’nın Rusya’nın elindeki toprakları öngörülebilir bir gelecekte geri alamayacağı yanıtını verdi.

Pavel, “Gerçekçi olmak zorundayız. Ukrayna’nın yakın bir zamanda topraklarının kontrolünü tamamen yeniden ele geçirebileceğine inanmak saflık olur. Rusya şu anda işgal ettiği topraklardan vazgeçmeyecektir,” ifadelerini kullandı.

Nuland: Ukrayna henüz Rusya ile müzakerelere hazır değil

‘Şu anda ihtiyacımız olan şey savaşın sona ermesi’

Uzlaşının çözüm olacağına, ancak önce Ukrayna’nın bunu kabul etmesi gerektiğine dikkat çeken Pavel, “Şu anda ihtiyacımız olan şey savaşın sona ermesi ve ardından gelecekteki bir anlaşmayı müzakere edebiliriz. Bir uzlaşma olabilir. Ancak bu uzlaşmaya Ukrayna, Rusya ve bu anlaşmanın garantörü olacak ülkelerin rızası olmadan varılamaz,” yorumunu yaptı.

Pavel ayrıca, özellikle Rusya’nın muhtemelen bir tampon bölge oluşturmak istediği Harkov oblastında gerçekleştirdiği taarruz hakkında da konuştu.

Cumhurbaşkanı, “Şahit olduğumuz şey uzun bir hazırlık döneminin sonucu. Rusya’nın hava düzelir düzelmez bir taarruz başlatacağı açıktı. Ukraynalılar uzun süredir buna hazırlanıyordu. Bizden daha fazla destek, mühimmat ve teknik ekipman istediler,” diye konuştu.

Avrupa’daki mevcut güvenlik durumu ve ABD ile ilişkilerde artan sorunlara dair Pavel, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük güvenlik riskleri karşısında Avrupa’nın ‘yeterince esnek tepki vermediğine’ işaret etti.

‘Kendi güvenliğimiz konusunda çok daha esnek olmamız gerekiyor’

Pavel, avro bölgesindeki hükümetlerin silah şirketlerine üretim konusunda net şartlar ve teminatlar vermediğini kaydeden Pavel, “Kendi güvenliğimiz söz konusu olduğunda gerçekten çok daha esnek olmamız gerekiyor,” diye vurguladı.

Pavel ayrıca Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya sağlanan askeri yardımları da eleştirerek şöyle devam etti: “Avrupa Birliği’nin kaynaklarının Kuzey Amerikalı müttefiklerimizle birlikte Ukrayna’ya savaş alanında kazanabilmesi için yardım etmeye yeterli olduğundan eminim. Ancak tedariklerimiz konusunda gerektiği kadar ihtiyatlı davranmaz ve sürekli olarak tırmanma riskini değerlendirmezsek, Ukraynalılar hayatlarını kaybedecek, toprak kaybedecek ve hatta savaşı kaybedeceklerdir.”

Rusya, Harkov’da taarruza geçti

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

IMF: Rusya’nın dondurulan varlıklarına el koymanın hukuki bir gerekçesi olması lazım

Yayınlanma

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarına el konulmasıyla ilgili herhangi bir tedbir için yeterli hukuki dayanakların olması gerektiğini belirtti.

Kozack, dün düzenlediği basın toplantısında ABD makamlarının Rusya’nın dondurulan varlıklarına el koymasına izin veren yasayı yorumladı.

Kozack, “Rus varlıkları konusundaki tutumumuz değişmedi ve [bu durumun] ilgili yargı mercileri tarafından belirlenmesi gerektiği yönünde. Bizim açımızdan alınan her türlü tedbirin yeterli hukuki gerekçeye sahip olması ve uluslararası para sisteminin işleyişine zarar vermemesi önemli,” diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 8 Mayıs’ta AB daimi temsilcilerinin Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilen karın müsadere edilmesi ve bu gelirle Kiev’e silah alınması konusunda anlaşmaya vardıklarını doğrulamıştı.

Benzer şekilde ABD Başkanı Joe Biden da nisan ayı sonunda Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a daha geniş çaplı askeri yardım yapılmasını ve Rusya’nın ABD’de dondurulan varlıklarına el konulmasını öngören bir yasa tasarısı paketini imzalamıştı.

AB, Kanada, ABD ve Japonya, Ukrayna’ya dönük askeri müdahalenin başlangıcından bu yana Rusya’ya ait yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığı dondurdu.

Bunun yaklaşık 5 ila 6 milyar doları ABD’de ve 210 milyar doları da Belçika’daki menkul kıymet saklama kuruluşu Euroclear’da tutuluyor.

Bloomberg: Rusya’nın dondurulan varlıklarına el koymak dolarsızlaşmayı tetikleyebilir

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Rusya, İngiliz Büyükelçiliğinin askeri ataşesini istenmeyen kişi ilan etti

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Londra’ya misilleme olarak Moskova’nın da İngiltere Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Adrian Coghill’i istenmeyen kişi ilan ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Söz konusu karara cevaben, Moskova’daki İngiliz Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Adrian Coghill istenmeyen kişi ilan edilmiştir. Kendisi bir hafta içinde Rusya Federasyonu topraklarını terk etmelidir,” ifadelerine yer verildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı Başkanı James Cleverly, 8 Mayıs’ta Rusya’nın Londra Büyükelçiliğinde görevli askeri ataşenin sınır dışı edildiğini bildirmişti.

Dün Coghill, Smolenskaya Meydanı’na çağrıldı ve kendisine Moskova’nın kararı anlatıldı. Diplomatlar temsilciyi protesto ederek, Londra’nın eylemini Rusya düşmanlığı olarak gördüklerini ve ikili ilişkilere onarılamaz bir zarar verdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, Londra’nın mayıs ayı başında açıkladığı dostane olmayan adımlara tepkinin bununla sınırlı kalmayacağını da sözlerine ekledi.

İngiltere, Rusya’nın askeri ataşesini sınır dışı etti

Moskova ile Londra arasındaki diplomatik gerilim büyüyor

Bu ayın başlarında Cleverly, ülkesinin Rusya’ya ait bazı mülklerin diplomatik statüsünü kaldırmayı ve Rusların diplomatik vize almasına kısıtlamalar getirmeyi planladığını da duyurdu.

İngiltere bunu krallıktaki ve diğer Avrupa ülkelerindeki ‘hasmane faaliyetlere’ bir yanıt olarak nitelendirdi. Londra özellikle Moskova’yı ‘istihbarat toplama operasyonları’ gerçekleştirmekle suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise İngiltere’nin bu tedbirleri, Londra’nın dış mahallelerindeki ticari depolarda çıkan bir yangında ‘Rusya’nın parmağı’ olduğu bahanesiyle, kanıt ya da belirli gerçekler sunmadan aldığını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı İkinci Avrupa Dairesi Başkanı Sergey Belyayev ise, geçtiğimiz kasım ayında Rus-İngiliz ilişkilerinin tarihin en derin krizlerinden birini yaşadığını kaydetti.

Belyayev, bunun nedeninin Muhafazakârların ikili işbirliğine onarılması güç zararlar verme konusunda uzun süredir devam eden istikrarlı tutumu olduğuna işaret etti.

Rusya’dan İngiltere’ye protesto notası

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English