Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Nikaragua, İsrail’e destek verdikleri gerekçesiyle Almanya, Kanada, İngiltere ve Hollanda’ya karşı yasal işlem başlattı

Yayınlanma

Nikaragua, Gazze’de savaş devam ederken İsrail’i destekledikleri gerekçesiyle Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Kanada’ya karşı yasal işlem başlattığını duyurdu.

Pazartesi günü yayınlanan resmi bir açıklamada Nikaragua hükümeti, dört ülkeyi, İsrail’e silah ve mühimmat sağlayarak Gazze’deki Filistin halkına karşı soykırımdaki suç ortaklıkları iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanına (UAD) götürmek için işlemlere başladığını söyledi.

Açıklamada, Nikaragua’nın dört batılı ülkenin hükümetlerini, Gazze Şeridindeki ‘Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin ve uluslararası insancıl hukukun ‘açık ve sistematik ihlallerinde’ ortaklaşa suç ortağı olabilecekleri konusunda uyardığı görüldü.

Managua yönetimi dört devleti, İsrail’e silah, mühimmat ve teknoloji tedarikini derhal durdurmaya çağırdı.

Orta Amerika ülkesi, İsrail’i destekleyen ülkelerin, ‘devletin ciddi bir soykırım yapma riskinin varlığının farkına vardığı andan itibaren’ İsrail rejimine tedariki kesmekle yükümlü olduğunun altını çizdi.

Nikaragua, ‘Uluslararası Adalet Divanının 26 Ocak’ta, Soykırım Sözleşmesinin Gazze’de İsrail tarafından ihlal edildiğini makul bulduğu bir ön karar verdiğini’ hatırlattı.

DİPLOMASİ

IMF: Rusya’nın dondurulan varlıklarına el koymanın hukuki bir gerekçesi olması lazım

Yayınlanma

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarına el konulmasıyla ilgili herhangi bir tedbir için yeterli hukuki dayanakların olması gerektiğini belirtti.

Kozack, dün düzenlediği basın toplantısında ABD makamlarının Rusya’nın dondurulan varlıklarına el koymasına izin veren yasayı yorumladı.

Kozack, “Rus varlıkları konusundaki tutumumuz değişmedi ve [bu durumun] ilgili yargı mercileri tarafından belirlenmesi gerektiği yönünde. Bizim açımızdan alınan her türlü tedbirin yeterli hukuki gerekçeye sahip olması ve uluslararası para sisteminin işleyişine zarar vermemesi önemli,” diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 8 Mayıs’ta AB daimi temsilcilerinin Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilen karın müsadere edilmesi ve bu gelirle Kiev’e silah alınması konusunda anlaşmaya vardıklarını doğrulamıştı.

Benzer şekilde ABD Başkanı Joe Biden da nisan ayı sonunda Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a daha geniş çaplı askeri yardım yapılmasını ve Rusya’nın ABD’de dondurulan varlıklarına el konulmasını öngören bir yasa tasarısı paketini imzalamıştı.

AB, Kanada, ABD ve Japonya, Ukrayna’ya dönük askeri müdahalenin başlangıcından bu yana Rusya’ya ait yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığı dondurdu.

Bunun yaklaşık 5 ila 6 milyar doları ABD’de ve 210 milyar doları da Belçika’daki menkul kıymet saklama kuruluşu Euroclear’da tutuluyor.

Bloomberg: Rusya’nın dondurulan varlıklarına el koymak dolarsızlaşmayı tetikleyebilir

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Rusya, İngiliz Büyükelçiliğinin askeri ataşesini istenmeyen kişi ilan etti

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Londra’ya misilleme olarak Moskova’nın da İngiltere Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Adrian Coghill’i istenmeyen kişi ilan ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Söz konusu karara cevaben, Moskova’daki İngiliz Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Adrian Coghill istenmeyen kişi ilan edilmiştir. Kendisi bir hafta içinde Rusya Federasyonu topraklarını terk etmelidir,” ifadelerine yer verildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı Başkanı James Cleverly, 8 Mayıs’ta Rusya’nın Londra Büyükelçiliğinde görevli askeri ataşenin sınır dışı edildiğini bildirmişti.

Dün Coghill, Smolenskaya Meydanı’na çağrıldı ve kendisine Moskova’nın kararı anlatıldı. Diplomatlar temsilciyi protesto ederek, Londra’nın eylemini Rusya düşmanlığı olarak gördüklerini ve ikili ilişkilere onarılamaz bir zarar verdiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, Londra’nın mayıs ayı başında açıkladığı dostane olmayan adımlara tepkinin bununla sınırlı kalmayacağını da sözlerine ekledi.

İngiltere, Rusya’nın askeri ataşesini sınır dışı etti

Moskova ile Londra arasındaki diplomatik gerilim büyüyor

Bu ayın başlarında Cleverly, ülkesinin Rusya’ya ait bazı mülklerin diplomatik statüsünü kaldırmayı ve Rusların diplomatik vize almasına kısıtlamalar getirmeyi planladığını da duyurdu.

İngiltere bunu krallıktaki ve diğer Avrupa ülkelerindeki ‘hasmane faaliyetlere’ bir yanıt olarak nitelendirdi. Londra özellikle Moskova’yı ‘istihbarat toplama operasyonları’ gerçekleştirmekle suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise İngiltere’nin bu tedbirleri, Londra’nın dış mahallelerindeki ticari depolarda çıkan bir yangında ‘Rusya’nın parmağı’ olduğu bahanesiyle, kanıt ya da belirli gerçekler sunmadan aldığını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı İkinci Avrupa Dairesi Başkanı Sergey Belyayev ise, geçtiğimiz kasım ayında Rus-İngiliz ilişkilerinin tarihin en derin krizlerinden birini yaşadığını kaydetti.

Belyayev, bunun nedeninin Muhafazakârların ikili işbirliğine onarılması güç zararlar verme konusunda uzun süredir devam eden istikrarlı tutumu olduğuna işaret etti.

Rusya’dan İngiltere’ye protesto notası

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İsrail’den Türkiye’ye “ticaret misillemesi” hazırlığı

Yayınlanma

İsrail, Türkiye’nin ticareti durdurma kararına misilleme olarak Türkiye ile arasındaki serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğini duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşmasını feshetme ve Türkiye’den ithal edilen mallara yüzde 100 ek gümrük vergisi uygulamaya hazırlandıklarını, söz konusu planı hükümete sunacaklarını duyurdu.

Smotrich’in hükümetin onayına sunmaya hazırlandığı planı, Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen mallara serbest ticaret anlaşması uyarınca uygulanan tüm indirimli gümrük vergilerinin kaldırılmasını öngörüyor. Ayrıca Türkiye’den ithal edilen tüm ürünlere, mevcut gümrük vergisi oranına ilaveten, değerinin yüzde 100’ü oranında ek vergi uygulanacak.

Smotrich, konuyla ilgili açıklamasında “Erdoğan’ın İsrail’den ithalatı durdurması bir ekonomik boykot ilanıdır ve Türkiye’nin yükümlülüğü olduğu uluslararası ticaret anlaşmalarının ciddi şekilde ihlali anlamına geliyor” dedi.

İsrail’in bu uygulamalarının Erdoğan iktidarda kaldığı sürece devam ettirileceğini söyleyen Smotrich, “Türk vatandaşları, Erdoğan’ın görev süresi dolduğunda aklı başında ve İsrail düşmanı olmayan bir lider seçerse, Türkiye ile ticaret yolunun yeniden açılması da mümkün olur” ifadelerini kullandı.

Smotrich, İsrail’in ticarette Türkiye’ye olan bağımlılığı azaltmak için ithalat kaynaklarını çeşitlendirilmesi sağlayacak adımlar atacağını belirtti.

İsrail İmalatçılar Birliği Smotrich’in planı için “uygun bir yanıt” dedi. Jerusalem Post’ta yer alan habere göre, yapılan açıklamada, sanayicilere ithalat alternatifleri için Çin, Doğu Avrupa, Yunanistan, Almanya, Güney Kıbrıs ve Tayvan’a yönelmeleri çağrısında bulunuldu.

İsrail İmalatçılar Birliği: Boykotun hafiflemesi ‘illüzyon’

Türkiye ticareti durdurma kararı almıştı

Türkiye Ticaret Bakanlığı bu ay başında İsrail ile her türlü ihracat ve ithalat işleminin durdurulduğunu duyurmuştu.

Ancak İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geri adım attığını ve bu ülkeye yönelik ticaret kısıtlamalarının birçoğunu kaldırdığını öne sürmüştü. Bu iddiayı Ticaret Bakanı Ömer Bolat yalanlamıştı.

Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili Reuters’a Türkiye’nin İsrail’e yönelik ihracat kısıtlamasını gevşetmesinin söz konusu olmadığı ancak kriterleri karşılayan bazı şirketlere mevcut siparişleri üçüncü ülkeler aracılığıyla yerine getirmek için üç ay süre tanıdıklarını söylemişti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English