Ortadoğu
Biden, İsrail’in hastane katliamını akladı

ABD Başkanı, Netanyahu ile kucaklaştı ve “dünyanın ABD’nin nerede durduğunu görmesini istediğini” söyledi.
Tüm dünya, 500 sivile mezar olan Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik İsrail saldırısının şokunu yaşarken Tel Aviv’e gelen ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenledi. Netanyahu, Washington’un İsrail’e verdiği koşulsuz destek için ABD’ye minnettar olduğunu belirtti, “Her gün desteğinizi görüyorum, bu savaşın başından beri sahip olduğumuz işbirliğinin ölçeği ülkelerimiz arasındaki olağanüstü ittifak tarihinde gerçekten eşi benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı” dedi. Netanyahu, ABD’nin desteğini İsrail’in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu araçları sağlama ve bölgeye gönderdiği iki ABD uçak gemisi görev grubunda gördüklerini söyledi ve ekledi: “Bu desteği, düşmanlarımıza sabrımızı test etmemeleri yönünde gönderdiğiniz açık görüyoruz.”
Biden ise “Bugün burada bulunmamın basit bir nedeni var; İsrail halkı ve dünyadaki herkesin ABD’nin nerede durduğunu bilmesi. Dışişleri Bakanı (Antony) Blinken da burada. Buraya birkaç kez geldi. Ama ben şahsen gelmek istedim” dedi.
Amerikalıların İsrail ile yas tuttuğunu belirten Biden, “terörist grup” olarak nitelendirdiği Hamas’ın 31’i ABD vatandaşı olmak üzere 1300’den fazla kişiyi katlettiğinin belirtildiğini” dile getirerek Hamas’ın aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişiyi rehin aldığını, o çocukların neler hissettiğini hayal bile edemediğini söyledi. Biden, “Kendinizi savunmak için ihtiyaç duyduğunuz şeylere sahip olmanızı sağlayacağız. Ayrıca Hamas’ın tüm Filistin halkını temsil etmediğini ve onlara sadece acı getirdiğini de unutmamalıyız” diyerek ABD’nin İsrail’e desteğini yineledi.
“Patlama” dedi
ABD Başkanı Biden, İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan “patlama” olarak bahsetti. Bu olay nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getirerek “Görünen kadarıyla hastaneye yapılan saldırıyı diğer taraf düzenledi, siz (İsrail) değil. Ancak çok sayıda kişi emin değil” diye konuştu.
Biden, bu konuda üstesinden gelinmesi gereken çok şey olduğunu vurgulayarak “bu duruma düşen masum Filistinlilerin” hayatlarının korunması için yapılması gerekenlerin önemine işaret etti.
İsrail’in diğer tüm demokrasiler ve ABD ile ortak değerleri paylaştığını kaydeden Biden, “Herkes sizin ne yapacağınızı görmeyi bekliyor. Tekrar burada olmaktan çok mutlu ve gururluyum” dedi.
Arap liderler görüşmeyi iptal etti
Biden İsrail ziyaretinin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecekti ancak dün akşam saatlerinde Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırının ardından Abbas, Biden ile görüşmesini iptal etti. Ardından Ürdün ve Mısır’dan benzer açıklamalar geldi. Beyaz Saray da Biden’ın Ürdün’de katılacağı dörtlü zirvenin Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırının ardından Filistin’de 3 gün yas ilan edilmesi nedeniyle tarafların ortak kararıyla iptal edildiği açıkladı.
İsrail sorumluluktan kaçmaya çalışıyor
ABD Başkanı Biden’ın uçağı İsrail’e inmeden kısa bir süre önce kameralar karşısına geçen İsrail ordusu sözcülerinden Daniel Hagari hastane saldırısıyla ilgili, “ilgili tüm birimlerin inceleme” yaptığını söyledi. Hagari İsrail ordusunun, “patlamadan” Filistinli İslami Cihad grubunun sorumlu olduğu sonucuna vardığını belirtti.
Ordu sözcüsü kanıt olarak İsrail’in radar sisteminin Gazze’den atılan roketleri takip ettiğini ve roket fırlatma işleminin başarısızlığını gösteren iki bağımsız video olduğunu iddia etti.
İsrail ordusunun “hastaneye karadan, denizden veya havadan” ateş açmadığı iddia eden sözcü, militan gruplar arasında başarısız roket fırlatmalarıyla ilgili bir iletişim olduğunu gösteren istihbaratlarının olduğunu ileri sürdü.
İslami Cihad Hareketi, İsrail iddialarını yalanlayarak, bunun “asılsız olduğunu” belirtti. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise İsrail’in “yalan hikayeler uydurarak yaptığı katliamın gerçeğini saptırmaya çalıştığı” kaydedi. Açıklamada, “Hastaneyi bombalamakla tehdit eden faşist işgal güçleri, 23 ambulansı vurdu; aileleriyle 25’ten fazla doktoru, 3 binin üzerinde Filistinli sivili öldürdü. Bu kişilerin yüzde 70’i çocuk ve kadındı” ifadesi kullanıldı.
İsrail’in şu ana kadar 120 bin konutu, içinde yaşayanların başına yıktığı aktarılan açıklamada, “hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail’e ait olduğu” vurgulandı. Saldırının ABD’nin verdiği ve İsrail’den başkasının da sahip olmadığı silah gücü desteğiyle gerçekleştiği aktarılan açıklamada, Birleşmiş Milletler ve dünyadaki tüm ülkelere, İsrail ordusunun işlediği “bu suçu kınama” ve İsrail yönetiminin “kararlarıyla gerçekleştirilen saldırıları durdurma” çağrısında bulunuldu.
Filistin Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in uluslararası baskıları altında kalmadan savaşı sürdürmek için Gazze Şeridi’ndeki hastane katliamının sorumluluğundan kaçmaya çalıştığını belirtti.
Ortadoğu
“ABD’nin Suriye’den çekilme kararı İsrail’i harekete geçirdi”

Washington’un Suriye’den çekilme kararını Tel Aviv’e bildirmesi, İsrail’i endişelendirdi. Tel Aviv yönetimi, Türkiye’nin bölgede stratejik güç kazanmasından kaygılı.
Yedioth Ahronoth gazetesi, Washington yönetiminin 2 ay içerisinde aşamalı olarak Suriye’den asker çekmeye başlayacağını Tel Aviv yönetimine bildirdiği yazdı. İsrail’in ise ABD’nin Suriye’den askeri varlıklarını çekmesini engelleme teşebbüsünde bulunduğunu aktardı. Tel Aviv yönetiminin, “Türkiye’nin yeni Suriye’de daha fazla stratejik varlık devralacağı korkusuyla” bu hamleyi engellemeye çalıştığı kaydedildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den asker çekme niyetini daha önce açıkladığı hatırlatılan haberde, uzun süredir çekilme planları üzerinde çalışan ve uygulamaya geçmeye hazırlanan Pentagon’un İsraillileri bu konuda bilgilendirdiği öne sürüldü.
İsrailli yetkililerin “ciddi endişelerini dile getirdiği” fakat bunun ABD’nin çekilme kararı konusunda bir etkisinin olmadığı aktarıldı.
Lübnan merkezli El Mayadin televizyonu geçen hafta, ABD ordusunun Suriye’nin kuzeydoğusundaki bazı askeri üslerini tahliye ederek personel ve teçhizatını Irak’a taşımaya başladığını bildirmişti.
Yedioth Ahronoth’a konuşan üst düzey İsrailli yetkiliye göre, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden askerlerini çekmesinin, Türkiye ile İsrail arasındaki gerilimi ve Türkiye’nin “Suriye’deki daha fazla stratejik askeri noktayı kontrol etmek yönündekini iştahını artırma potansiyeli” taşıyor.
Haberde, ABD’nin Suriye’den çekilme süreci ve Başkan Trump’ın, geçen hafta Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldiği toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında söylediklerinin İsrail güvenlik kurumlarını teyakkuza geçirdiği, İsrailli yetkililerin Trump’ın arabuluculuk teklifini “güven verici” bulmadığı belirtildi.
Türkiye ve İsrail’in “Suriye” müzakeresine ‘Sykes-Picot’ benzetmesi
İsrail’in geçen haftalarda Suriye’de Türkiye’nin konuşlanacağı belirtilen Humus iline bağlı Tedmur (Palmira) ilçesindeki T4 askeri üssüne düzenlediği saldırıların, ABD çekilmeden önce Türkiye’nin konuşlanmasını geciktirmek için yapıldığı ve ABD asker çekmeye başlamadan önce “zamana karşı yarış” olarak görüldüğü ifade edildi.
Türkiye’nin Suriye’de İsrail’in hareket özgürlüğünü sınırlama ve gelecekte işgal altında tuttuğu Suriye topraklarına yönelik potansiyel bir tehdit oluşturma ihtimalinin İsrail’i korkuttuğu aktarıldı.
Ortadoğu
İsrail ordusu “yedek” kriziyle sarsılıyor

İsrail ordusu, Gazze’deki savaşa karşı çıkan yedek askerlerin yerine düzenli birlikleri görevlendirmeye başladı.
Haaretz gazetesinde yayınlanan haberde, Gazze’de savaşın sona ermesini talep eden yüzlerce yedek askerin protestoları sonrasında İsrail ordusunun, çatışma bölgelerindeki yedek askerleri düzenli askerlerle değiştirme kararı aldığı kaydedildi.
Haberde, İsrail ordu komutanlarının, “yedek askerlerin göreve olan güvensizliğinin, operasyonel planlara zarar verebileceğine” inandığı ve söz konusu komutanların “Gazze, Lübnan, Suriye ve Batı Şeria’da muharebe planlarının uygulanmasında zorluk çekeceklerinin açıkça farkına vardığı” ifade edildi.
İsrail ordusunun yedek askerlere olan bağımlılığını azaltmak amacıyla Gazze’ye düzenli birlikler göndermeye başladığı ifade edilen haberde, savaşın devam etmesine karşı bildiri imzalayan yedek asker sayısının çokluğunun İsrail ordusunu endişelendirdiğine işaret edildi.
İsrail’de Gazze savaşına karşı çıkan askerler ordudan ihraç ediliyor
Haberde, İsrail ordusunun artık Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in, protesto mektubunu imzalamaları üzerine yedek hava kuvvetleri personelini görevden uzaklaştırma kararının beklenenin tam tersi bir etki yaptığının farkına vardığı kaydedildi.
Haaretz gazetesinin haberinde, ordu kaynaklarının, yedek askerlerin terhis kararının doğrudan olmasa bile siyasi kademeden gelen baskı sonucu alındığını itiraf ettiği ve yedek asker krizinin kamuoyuna yansıtıldığından çok daha büyük bir hal aldığına inandığı vurgulandı.
Haberde ayrıca üst düzey askeri yetkililerin, “bu krizden doğabilecek ciddi sonuçların Başbakan Binyamin Netanyahu’ya ve Güvenlik Kabinesi’ne en kısa sürede sunulması gerektiğine” inandığına işaret edildi.
İsrail’de yedek askerlik sistemi, zorunlu hizmet sonrası sivilleşen askerlerin gerektiğinde yeniden göreve çağrılması esasına dayanıyor. Ordunun savaş ve kriz dönemlerinde insan kaynağının büyük kısmını oluşturan yedekler, İsrail’in askeri kapasitesinin sürdürülebilirliği açısından hayati önemde görülüyor.
Gazze’ye saldırıları durdurun çağrısı giderek büyüyor
İsrail Hava Kuvvetlerinden bir kısmı emekli, 1000’e yakın pilot ve yedek asker, Gazze’ye yönelik saldırıların sonlandırılması için bir bildiri yayımlamıştı.
Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, Hava Kuvvetleri Komutanı Tomer Bar’ın Gazze’ye saldırıların sona erdirilmesini isteyen bildiriyi imzalayan askerlerin ordudan atılması yönündeki kararını onaylamıştı.
Hava kuvvetlerindeki pilot ve yedek askerlerin çağrısına, donanma, zırhlı birlikler, askeri istihbarat, askeri doktorlar, Mossad, akademisyenler ve emekli Dışişleri Bakanlığı mensuplarından da destek gelmişti.
Eski Başbakan Ehud Barak ile aralarında eski ordu komutanlarının da yer aldığı 1525 asker de esirlerin derhal evlerine dönebilmeleri için Gazze’ye saldırıların durdurulması çağrılarına destek veren bir bildiriye imza atmıştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, esir takası için Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların durdurulması çağrısı yapan muvazzaf ve emekli askerleri “bir avuç yabani ot” olarak nitelemiş ve lideri olduğu koalisyon hükümetini devirmeye çalışmakla suçlamıştı.
İmza kampanyalarına önemli isimlerden destek
İsrail’de 10 Nisan’dan bu yana, askerlik hizmetine çağrılabilen yedek askerlerden emeklilere, gazilere ve eski Başbakan Ehud Barak gibi önde gelen eski liderlere kadar uzanan çok sayıda askeri personel, akademisyen ve güvenlik görevlisi tarafından Gazze’deki saldırıların sona erdirilmesi ve esirlerin evlerine döndürülmesini talep eden dilekçeler sunuluyor.
İmzacılar arasında eski Genelkurmay Başkanı Danny Halutz, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Nimrod Sheffer gibi isimler de yer alıyor.
Şu ana kadar hazırlanan dilekçelere imza atanların sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor.
Ortadoğu
“Suriye ve İsrail normalleşmeye hazırlanıyor” iddiası

Eski İngiliz diplomat Craig Murray’ye göre HTŞ liderliğindeki Suriye yönetimi, 2026’nın sonuna kadar İsrail’i tanıyacaklarına dair Birleşik Krallık’a güvence verdi.
İngiltere’nin eski Özbekistan Büyükelçisi ve insan hakları savunucusu Craig Murray, kişisel bloğunda dikkat çekici bir iddiayı gündeme taşıdı. Murray, İngiliz diplomatik kaynaklara dayandırdığı paylaşımında, Suriye’de fiili kontrolü elinde tutan “cumhurbaşkanı” konumundaki Ebu Muhammed el-Colani’nin (Ahmed Şara), 2026 yılı sonuna kadar İsrail’i resmen tanıyacağı ve karşılıklı büyükelçi atamasının yapılacağı yönünde Birleşik Krallık’a güvence verdiğini ileri sürdü.
İddiaya göre bu hamle, Batı’nın mali desteği ve Suriye üzerindeki yaptırımların kaldırılması karşılığında hayata geçirilecek.
“İsrail’in işgali sonlandırması gündemde yok”
Murray, söz konusu anlaşmanın bir parçası olarak İsrail’in Suriye topraklarındaki işgalinin sonlandırılmasının gündeme gelmediğini, bu konunun Birleşik Krallık tarafından “ikili bir mesele” olarak görüldüğünü belirtti. Şara’nın da bu talebi öncelikli bir konu haline getirmediği ifade edildi.
Murray’nin aktardığına göre, Avrupa Birliği’nin dış ilişkiler birimleri, Şara’nın açıkladığı bakanlar kurulunun, 17 Mart’taki Brüksel Konferansı’nda AB’ye verdiği “kapsayıcı hükümet” kurma taahhüdünü yerine getirdiği görüşünde. Bu taahhüt, Alevi ve Hristiyan topluluklar ile kadınların yönetime dahil edilmesini içeriyordu.
Murray şöyle devam etti: “Ancak 27 Mart’ta açıklanan 24 kişilik kabineye bakıldığında, dışişleri, maliye gibi kritik bakanlıklar da dahil 21 bakanın Sünni erkeklerden oluştuğu, yalnızca bir kadın bakanın yer aldığı ve onun da hem Hıristiyan hem de Kanada vatandaşı olduğu belirtildi. Kabinedeki azınlık temsilcileri ise (bir Hristiyan, bir Alevi ve bir Dürzi) yalnızca önemsiz bakanlıklarla sınırlandırıldı. Şii topluluğa ise hiçbir temsil hakkı verilmedi.”
Eski İngiliz diplomat, AB’nin bu tabloyu “kapsayıcı hükümet” olarak kabul etmesini “maskaralık” olarak nitelendirdi.
Murray, “Şara’nın İsrail yanlısı duruşu tüm diğer kriterlerin önüne geçmiş görünüyor” ifadesini kullandı.
MI6 ve İngiliz özel kuvvetleri sahada
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın eski bir mensubu olan Craig Murray, yine aynı kaynağa dayandırarak Şara’nın MI6 ve İngiliz özel kuvvetlerinden doğrudan destek aldığını da iddia etti. Murray’ye göre, bu birliklerin temel görevi, Şara’ya bağlı militanlar arasında çıkabilecek olası isyanlara karşı önlem almak.
Murray, bu gruplar arasında yer alan Çeçen, Özbek ve Uygur kökenli savaşçıların şu an için elde ettikleri “zafer ganimetlerinden” memnun olduğunu ancak ileride İsrail’in tanınması gibi bir adımı hoş karşılamayabileceklerini söyledi.
Murray, bu noktada kendi öngörüsünü de paylaşarak, Şara’nın gelecekte kendi içindeki radikal unsurları ortadan kaldırabileceğini söyledi: “Batı destekli bu rejimin, en sonunda kendi içindeki en fanatik unsurları tasfiye edeceğini düşünüyorum. Aksi halde hem İslami fundamentalist hem de ABD/İsrail yanlısı bir lider olarak bu dengeyi sürdürebilmesi mümkün görünmüyor.”
-
Avrupa2 hafta önce
Almanya’daki Porsche fabrikaları tank üretmeye başlayacak
-
Görüş1 hafta önce
Sosyalizmin yeni dünya-sistemindeki yeri – 4
-
Görüş1 hafta önce
Yemen’de 48 saatlik Husi karargâhı ziyareti…
-
Ortadoğu2 hafta önce
İsrail’den Türkiye’ye “bombalı” mesaj
-
Avrupa1 hafta önce
Komünist Parti’ye karşı ilk ‘Twitter devrimi’: Moldova’da 16 yıl önce ne olmuştu?
-
Dünya Basını2 hafta önce
Wolfgang Münchau: Trump’ın tarifeleri küreselleşmenin sonudur
-
Dünya Basını2 hafta önce
FT: İsrail anayasal krizin eşiğinde
-
Görüş1 hafta önce
Hindistan için Şili neden önemli?