Bizi Takip Edin

ASYA

Camp David, yaşam maliyetlerinin arttığı ülkede Kishida’yı kurtarmayacak

Yayınlanma

Uzmanlara göre, Japonya’nın ABD ve Güney Kore ile savunma anlaşması, hayat pahalılığın arttığı ülkede Kishida’nın ‘zayıf pozisyonuna’ yardımcı olmayacak.

Güvenlik konularının ele alınacağı Camp David zirvesinin Başbakan Fumio Kishida’ya yönelik azalan kamuoyu desteğini tersine çevirmesi beklenmiyor. Analistler, Japon halkının güvenlik sorunlarından ziyade artan hayat pahalılığından endişe duyduğunu söylüyor.

Japonya Başbakanı Kishida, bugün Camp David’de ABD Başkanı Joe Biden ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ile bir araya geldiğinde tartışmalara savunma konusu hakim olacak. Japon lider ise daha fazla güvenlik vaatlerinin ülkesinde kendisine yönelik halk desteğini arttıracağını umuyor.

Ancak uzmanlara göre, Çin’in artan etkisi ve Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetleri Japonları endişelendiren konular arasında yer alsa da, sıradan insanlar artan hayat pahalılığı gibi günlük meselelerden daha fazla endişe duyuyor.

Sonuç olarak, üçlü zirveden savunma konusunda ABD’den gelecek herhangi bir kesin taahhüt ve Güney Kore ile daha yakın bir güvenlik ilişkisinin, Kishida’ya yönelik iç destekteki kademeli düşüşü durdurması pek mümkün görünmüyor.

Bu ayın başlarında Jiji Press tarafından yapılan ve başbakana yönelik kamuoyu desteğini ölçen son ankete göre Kishida’nın oy oranı temmuz ayına kıyasla 4,2 puanlık bir düşüşle yüzde 26,6’ya geriledi. Hükümet için endişe verici olan ise, Ekim 2021’de ilk kez iktidara geldiğinde yüzde 60’ların ortalarında olan desteğin sürekli düşmesi başbakanı Japon siyasetinde “tehlikeli bölge” olarak kabul edilen yüzde 30’luk kritik çizginin altına yerleştiriyor.

Kishida’nın desteği ayrıca, Fukushima nükleer santralinden radyasyonla kirlenmiş suyun salınmasıyla ilgili endişeler sebebiyle ve bir iş adamından rüşvet aldığı iddiasıyla bu ay iktidardaki Liberal Demokrat Parti’den istifa eden bakan yardımcısı Masatoshi Akimoto’nun karıştığı siyasi skandal nedeniyle sarsıldı. Ayrıca “benim numaram” kampanyasıyla yürütülen kişisel kimlik kartlarının dağıtımında yaşanan aksaklıklar da halkı öfkelendirdi.

Ancak çoğu Japon için en büyük endişe, gıda ve yakıt gibi günlük ürünlerin artan maliyetleri.

Tokyo’daki Waseda Üniversitesi’nde siyaset ve uluslararası ilişkiler profesörü olan Toshimitsu Shigemura, “Evet, güvenlik ABD’de gündemin en önemli maddesi olacak ama Kishida’nın temelde zayıf bir konumda olduğunu unutmamalıyız” dedi.

South China Morning Post’a konuşan Shigemura, “Şu anda kendi partisi içinde net bir rakibi yok ve muhalefet partileri de zayıf durumda, ancak LDP içinde uygun bir rakip ortaya çıkar çıkmaz, o zaman çok hızlı bir şekilde değiştirilebilir” dedi.

Neden daha büyük bir savunma bütçesine ihtiyaç var?

Camp David’den çıkacak anlaşmalardan bazılarının ipuçları şimdiden verildi: üç ülkeyi birbirine bağlayan yeni bir askeri telefon hattı ve hipersonik silahları engellemek için ortak bir savunma sistemi geliştirilmesi.

Ancak başbakan, kendisini parti lideri olarak değiştirme gücüne sahip muhafazakârlar ile geçim derdiyle boğuşan halk arasında kalmış görünüyor.

Fiyatlar artarken ve halk ekonomik durumlarının her geçen ay daha da zorlaştığını görürken Kishida’nın işinin hiç de kolay olmadığını vurgulayan Shigemura, “Aynı zamanda hükümetin yeni askeri teçhizat için harcama yaptığını da görüyorlar” dedi.

Bu ayın başlarında Savunma Bakanlığı’nın önümüzdeki mali yıl için 7 trilyon yenlik (52 milyar ABD$) rekor bir bütçe talep edeceği ve Tokyo’nun “Çin, Kuzey Kore ve Rusya’nın yarattığı bir dizi yeni zorlukla başa çıkmak için” harcamalarını artıracağı bildirildi.

Shigemura, “Japon halkı kendilerine yakın bir yerde savaş çıkması fikrinden nefret ediyor,” dedi ve şu yorumu ekledi: “Çin tehdidi konusunda endişeler var ama bence çoğu savaş olacağına inanmıyor. Ve bu para yaşlılara daha fazla sosyal yardım ve çiftleri çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için harcanabilecekken Japonya’nın neden daha büyük bir savunma bütçesine ihtiyaç duyduğunu soruyorlar.”

ASYA

Çinli BYD, AB’nin vergi artışlarına rağmen en yeni aracı Sealion 07’yi Avrupa pazarına sunmaya hazırlanıyor

Yayınlanma

BYD, Çin yapımı elektrikli araçlara (EV) yönelik son gümrük vergisi artışlarını göz ardı ederek, en yeni spor-arazi araçlarını (SUV) Avrupa pazarına sunup denizaşırı ülkelerde daha fazla satış yapmayı hedefliyor.

Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Sealion 07’yi 2025’ten itibaren müşterilerine teslim etmeye başlayacak ve bu da firmanın Avrupa pazarına girecek yedinci saf elektrikli modeli olacak. BYD ayrıca önümüzdeki yıl ilk kez Güney Kore pazarına girmeyi ve 95 ülkedeki varlığına yenilerini eklemeyi planlıyor.

Avrupa’daki son girişim, Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz ay sübvansiyon karşıtı bir soruşturmanın ardından Çin elektrikli araçlarına yüzde 17 ila 35,3 oranında ek gümrük vergisi uygulama kararı almasının ardından geldi ve bu da sektörün görünümüne ve maliyet avantajına duyduğu güvenin altını çiziyor. BYD’nin otomobilleri blokta yüzde 17’lik bir orana tabi.

Çin’de üretilen saf elektrikli otomobillere uygulanan yüzde 10’luk standart gümrük vergisine ek olarak getirilen ek vergiler geçen ay yürürlüğe girdi ve beş yıl sürecek. ABD de aynı gerekçeyle eylül ayından itibaren Çin yapımı elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergisini %25’ten %100’e yükseltti.

Bir endüstri danışmanlık şirketi olan Shanghai Mingliang Auto Service’in CEO’su Chen Jinzhu, “BYD’nin araçları ek gümrük vergilerinden sonra bile cazibesini koruyor, bu yüzden şirket için gerçekten büyük bir sorun değil” dedi. South China Morning Post’a konuşan Chen, “Sealion 07, maliyet avantajının ihracat pazarlarındaki bu tür engellerin etkisini azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğinin en son örneğidir” diye ekledi.

Shenzhen merkezli BYD, Sealion 07’nin Avrupa’daki fiyatını henüz açıklamadı. Sürüş menzili 450 km olan SUV, anakarada 189,800 yuan’dan (26,272 ABD$) başlıyor ve müşterilere teslimatlar mayıs ayında başlayacak.

UBS analistleri geçen yıl yayınladıkları bir raporda BYD’nin geleneksel AB markalarına kıyasla yüzde 25’lik sürdürülebilir bir maliyet avantajına sahip olduğunu belirtmişlerdi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Zhuhai araba saldırısının ardından, Çinli yetkililer ‘güvenliği güçlendirme’ sözü verdi

Yayınlanma

Çin, güneydeki Zhuhai kentinde 35 kişinin ölümüne yol açan ve ülkeyi şoke eden vur-kaç saldırısının ardından güvenliği güçlendirme sözü verdi.

Kentteki büyük bir havacılık fuarı gösterisinin arifesi olan pazartesi günü 62 yaşındaki bir adam arabasını bir spor merkezinde egzersiz yapan insanların üzerine sürdü. Salı günü yetkililer 35kişinin hayatını kaybettiğini ve 43 kişinin de yaralandığını açıkladı. Çin medyasına göre kurbanların çoğunun orta yaşlı ve yaşlı olduğu düşünülüyor.

Devlet medyası salı günü Başkan Xi Jinping’in yerel yetkilileri Zhuhai saldırısından ders çıkarmaya ve “risklerin kaynağında önlenmesi ve kontrolünü güçlendirmeye” çağırdığını bildirdi.

Saldırının nedeni hala belirsizliğini koruyor.

Zhuhai Halk Hastanesi’nin internette dolaşan elektronik tıbbi kayıtları, Fan soyadlı saldırganın işsiz olduğunu ve boynunda ve göğsünde kendi kendini yaraladığı anlaşılan çok sayıda bıçak yarasıyla hastaneye başvurduğunu gösteriyor. Polis, sürücünün bir boşanma anlaşması yüzünden sinirli olduğunu söyledi.

Xi’nin direktifinin ardından, Zhuhai’yi yöneten Guangdong Eyaleti’nin parti başkanı Huang Kunming, eyaletin önemli güvenlik risklerini ortadan kaldırmak ve aşırı olayları önlemek için kamu güvenliği önlemlerini güçlendireceği sözünü verdi. Yetkililer, özellikle kalabalık bölgelerde güvenliğin artırıldığını söylediler.

Huang, Guangdong’un evlilik ve aile, komşuluk anlaşmazlıkları, hukuk ve dava konuları, tarım ve arazi sorunları, kamu maliyesi, emlak ve mülk yönetimi ile ilgili çatışmaları çözmeye odaklanacağını ve aynı zamanda savunmasız bireylere ve ihtiyaç sahiplerine yardım sunacağını söyledi.

Çin’in, ordunun en yeni savaş uçakları ve insansız hava araçlarının sergilendiği en büyük hava gösterisi Zhuhai’de devam ediyor ve South China Morning Post’a konuşan bir etkinlik organizatörü, saldırının ardından güvenlik endişeleri nedeniyle medya brifinglerinde değişiklikler yapıldığını söyledi.

Guangdong yetkilisi “Diğer şehirlerden çok daha fazla polis memurunu Zhuhai’ye seferber ettik” dedi ve ekledi: “Öncelik çok açık – insanların kendilerini daha güvende hissetmeleri için polis varlığını görmelerini sağlamamız gerekiyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Çin ordusu Filipinler’le tartışmalı bölgede deniz ve hava devriyesi gerçekleştirdi

Yayınlanma

Çin ordusu, Güney Çin Denizi’nde Filipinler ile devam eden gerginliğin ortasında çarşamba günü Scarborough Sığlığı çevresinde ortak bir deniz ve hava devriyesi gerçekleştirdi.

Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Güney Cephesi Komutanlığı devriye faaliyetlerinin “yasalara uygun olarak gerçekleştirildiğini” söyledi.

Çin’de Huangyan Adası ve Filipinler’de Panatag Sığlığı olarak bilinen Scarborough Sığlığı, hem Pekin hem de Manila tarafından talep ediliyor ve 2012’deki yoğun bir çatışmadan bu yana Çin tarafından etkin bir şekilde kontrol ediliyor. Ana Filipin adası Luzon’un yaklaşık 220 km (120 deniz mili) batısında bulunuyor.

Bu tatbikat, Manila ile devam eden gerilimin ortasında PLA tarafından dört ay içinde sığlık çevresinde yapılan ikinci tatbikat.

Son yıllarda iki ülke arasında tırmanan gerilim, özellikle geçen yıldan bu yana bir dizi çatışmanın yaşandığı Scarborough, İkinci Thomas ve Sabina sığlıkları üzerinde yoğunlaşıyor.

Cuma günü Filipinler ihtilaflı sularla ilgili iki yeni yasayı yürürlüğe koydu. Bunlardan biri olan Deniz Bölgeleri Yasası, Spratlys’in büyük bir kısmını Filipin toprağı olarak tanıyor ve adaların taban çizgilerinden 12 deniz mili (22 km) uzanan suların Manila’nın karasuları olduğunu iddia ediyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise Manila’yı Scarborough Sığlığı ve Spratly Adalarını “yasadışı” olarak deniz bölgelerine dahil etmeye çalışmakla suçladı ve Çin’in “toprak egemenliğini ve denizcilik haklarını ve çıkarlarını sıkı bir şekilde savunmak için yasalara uygun olarak gereken her şeyi yapacağını” söyledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English