Bizi Takip Edin

Diplomasi

Çin lideri Xi, Blinken’a ‘çözülmesi gereken sorunları’ vurguladı

Yayınlanma

Çin ziyaretinin Pekin ayağına geçen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevkidaşı Wang Yi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüştü. İkili ilişkilerdeki “çözülmesi gereken meselelere” dair uyarılarla kaşılaştı.

Antony Blinken, cuma günü Pekin’de Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya gelirken, ikilinin saatler sürmesi beklenen basına kapalı görüşmelerine başlamadan önce “yanlış hesaplamalardan” kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Wang konuğuna ABD-Çin ilişkilerinin “istikrara kavuştuğunu” ancak olumsuz faktörlerin “arttığını” söyledi ve gerilimin çatışmaya dönüşmesine izin vermenin her iki güç için de “kaybet-kaybet” olacağı uyarısında bulundu.

Toplantı, Washington’ın Çin’i “Rusya’nın Ukrayna’daki savaş çabalarına destek vermekle” suçlamasının yanı sıra Çin’in endüstriyel “kapasite fazlası” üzerindeki baskısı ve Çin’e ait popüler video uygulaması TikTok’u yasaklama çabası nedeniyle sürtüşmelerin arttığı bir döneme denk geldi. Biden yönetiminin, Çin’e bağlı olan ve ABD dahil BM üyeleri tarafından da böyle kabul edilen Tayvan’a 8 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketi de bir diğer anlaşmazlık noktası.

Devlet yayın kuruluşu CCTV’ye bağlı bir sosyal medya hesabı olan Yuyuantantian tarafından yayınlanan bir bildiriye göre Wang, açılış konuşmalarında ABD’nin “Çin’in iç işlerine karışmaması, Çin’in kalkınmasını bastırmaması ve ülkenin egemenliği, güvenliği ve kalkınma çıkarları söz konusu olduğunda Çin’in kırmızı çizgilerine basmaması gerektiğini” söyledi.

Blinken ise iki tarafın uyuşturucu karşıtlığı, askerden askere ilişkiler ve yapay zeka risklerinin yönetilmesi konularında ilerleme kaydedebileceğini umduğunu ifade etti.

Xi: Daha fazla çaba göstermeliyiz

ABD Dışişleri Bakanı, mevkidaşıyla görüşmesinin ardından Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile buluştu.

Xi ABD’li üst düzey diplomat Antony Blinken’a dünyanın en büyük iki ekonomisinin “rakip değil ortak” olması gerektiğini, ancak ilişkilerinde çözülmesi gereken “bir dizi sorun” olduğunu söyledi.

Devlet televizyonu CCTV’ye göre Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda Blinken ile bir araya gelen Xi, geçen yıl ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinden bu yana iki ülkenin “bazı olumlu ilerlemeler kaydettiğini” söyledi.

Xi, “Hala çözülmesi gereken bir dizi mesele var ve daha fazla çaba gösterilmesi gereken alanlar var” dedi.

Çin lideri Blinken’a, kendinden emin, açık, müreffeh ve gelişen bir ABD görmekten mutlu olduğunu ve ABD’nin de Çin’in gelişimine olumlu bir gözle bakabileceğini umduğunu söyledi.

Xi, “Çin-ABD ilişkilerinin gerçek anlamda istikrar kazanması, gelişmesi ve ilerlemesi için bu, tıpkı gömleğin ilk düğmesinin düzeltilmesi gibi çözülmesi gereken temel bir konudur” dedi.

Çin lideri, “Üç ana ilke önerdim: karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği” diye ekledi.

ABD’li yetkililerden ziyaretler

Blinken üç günlük Çin ziyaretine çarşamba ve perşembe günleri Şanghay’da başlamıştı. Burada bir basketbol maçı izledi, çevreyi gezdi, öğrencilerle konuştu ve şehrin Komünist Parti başkanı Chen Jining ile bir araya geldi.

Gezi, jeopolitik rakipler arasındaki iletişimi artırmaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası. ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in geçtiğimiz kasım ayında Kaliforniya’da bir araya gelmesinin ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın bu ayın başlarında Çin’e yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti. Yellen’ın turu, ABD’nin ucuz Çin ihracatının küresel piyasaları bozduğu görüşünü tekrarlamıştı.

Perşembe günü bir Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi basına yaptığı açıklamada Pekin’in kapasite fazlası suçlamalarını reddettiğini vurguladı.

Blinken cuma günü Wang’a yüz yüze görüşmenin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını söyledi.

Ancak iki tarafın önemli konularda birbirinden uzak olduğu görüldüğü için herhangi bir ilerleme kaydedilmesi ihtimali zayıf. Çin devlet gazetesi China Daily perşembe günü yayınladığı bir başyazıda “dünya Ukrayna meselesinin Çin ile ABD arasında bir mesele olmadığını ve ABD tarafının bunu bir mesele haline getirmemesi gerektiğini açıkça görebiliyor” dedi.

Öte yandan dün Reuters ajansı, Kuzey Kore’den Rusya’ya silah transferiyle bağlantılı olduğu iddia edilen bir Rus kargo gemisinin şubat ayından bu yana Çin’in Zhejiang eyaletinde demirli olduğunu iddia eden bir haber yayınladı.

Diplomasi

AB, Boeing uçaklarına gümrük vergisi getirmeyi planlıyor

Yayınlanma

Brüksel, Washington ile ticaret görüşmelerinin başarısız olması halinde, daha fazla misilleme önlemleri kapsamında Boeing uçaklarına gümrük vergisi uygulamayı planlıyor.

Financial Times’ın haberine göre AB ticaret politikasını yürüten Avrupa Komisyonu, sivil uçakları yıllık yaklaşık 100 milyar avroluk ABD ithalatı listesine dahil edecek.

Fakat bu önlemler, AB’nin ABD gümrük vergilerinin azaltılmasında yeterli ilerleme kaydetmemesi halinde yürürlüğe girecek ve üye ülkelerin ağırlıklı çoğunluğunun onayı gerekiyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da AB’den yapılan neredeyse tüm ihracata en az yüzde 20 ek gümrük vergisi uygulamaya koymuş fakat 9 Nisan’da “müzakerelere zaman tanımak” için bu oranı 90 günlüğüne yüzde 10’a indirmişti.

ABD’nin AB’nin çelik, alüminyum ve otomobillerine uyguladığı yüzde 25’lik gümrük vergileri ise devam ediyor.

AB de müzakere sürecine yardımcı olmak için Harley-Davidson motosikletleri, tavuk eti ve giyim dahil olmak üzere 21 milyar avro değerindeki ABD mallarına uyguladığı misilleme gümrük vergilerini 14 Temmuz’a kadar askıya aldı.

Yetkililer, anlaşma sağlanamadığı takdirde, uçak ve muhtemelen kimyasal ürünleri de içerecek bir sonraki gümrük vergisi dalgasının da muhtemelen o tarihten itibaren uygulanacağını belirtti.

Yetkililer, perşembe günü yayınlanması beklenen hedef listesinin hâlâ değişebileceği konusunda uyarıda bulundu. Eurostat verilerine göre, AB 2024 yılında ABD’den yaklaşık 18,3 milyar avro değerinde uçak, uzay aracı ve parça ithal etti.

Müzakereleri yürüten AB Ticaret Komiseri Maroš Šefčovič salı günü Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yaptığı açıklamada, AB’nin ABD’ye ihracatının yüzde 70’inin şu anda gümrük vergisine tabi olduğunu söyledi.

ABD, ilaç, yarı iletkenler ve diğer ürünlere sektörel gümrük vergilerini uygulamaya koyarsa, bu rakam yüzde 97’ye, yani 549 milyar avroya ulaşacak. Mevcut ticaret hacmine göre, ABD her yıl 100 milyar avrodan fazla gümrük vergisi toplayacak.

Komiser, “Şimdi ABD’nin adil ve dengeli bir çözüme doğru ilerleme kaydetmeye hazır olduğunu göstermesi gerekiyor. Müzakere yoluyla bir çözümün bizim için açık ve tercih edilen sonuç olmaya devam etmesi nedeniyle ABD ile görüşmelere tam olarak bağlıyız. Fakat ABD ile görüşmelerimiz gerekli sonuçları vermezse, ‘tüm seçenekleri masaya yatırarak’ ‘eşit şartları yeniden tesis etmek’ amacıyla alternatiflere hazır olacağız,” dedi.

Havacılık ve uzay endüstrisi, entegre tedarik zincirlerinde maliyet artışlarının hissedilmeye başlamasıyla Trump’ın ticaret savaşına uyum sağlamak için acele ediyor.

Sübvansiyonlar konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Boeing ve Airbus uçaklarına 18 ay süreyle vergi uygulanan dönem dışında, sektör 1979’dan bu yana büyük ölçüde gümrük vergisi engelleri olmadan faaliyet gösteriyor.

Tedarik zincirleri tüm dünyaya yayılmış durumda ve hem Airbus hem de Boeing yeni uçaklar için çeşitli bölgelerden parça ithal ediyor. Bazı uçaklarının parçalarını İtalya ve Japonya’dan temin eden Boeing, halihazırda daha yüksek ithalat maliyetleriyle karşı karşıya.

ABD’li sektör yöneticileri, gümrük vergilerinin kaldırılması için Beyaz Saray’a baskı yapıyor. Son haftalarda birçok havayolu şirketi yöneticisi, gümrük vergilerini ödemek yerine Boeing veya Airbus’tan uçak teslimatlarını erteleyecekleri uyarısında bulundu.

Boeing’in büyük müşterilerinden Ryanair’in CEO’su Michael O’Leary, geçen ay FT’ye verdiği demeçte, vergiler nedeniyle uçakların fiyatları artarsa teslimatları erteleyeceklerini söylemişti.

ABD, ithalatından çok daha fazla havacılık ve savunma ürünü ihraç ediyor. Sektörün ticaret örgütü olan Havacılık ve Uzay Sanayicileri Derneğine göre, 2023 yılında ABD’nin havacılık ve savunma ihracatı dünya çapında 136 milyar dolara yaklaştı. ABD’nin havacılık ve savunma ithalatının toplam değeri ise 22 milyar doların biraz altındaydı.

Salı günü Paris’te düzenlenen bir etkinlikte, Airbus CEO’su Guillaume Faury, Avrupa’nın beş yıl önceki sübvansiyon anlaşmazlığında olduğu gibi, uçaklara “karşılıklı” gümrük vergileri uygulayacağını beklediğini söyledi.

ABD ve AB, bu gümrük vergilerini 2021’de askıya almıştı.

Faury, AB’den belirli bir politika yanıtı talep edip etmediğini belirtmedi, fakat beklenen misilleme gümrük vergilerinin ABD endüstrisi üzerindeki etkisinin Trump’ın Airbus’a uyguladığı gümrük vergilerinden daha büyük olacağını söyledi.

Şirketlerin “kaybet-kaybet” durumuyla karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi ve “Avrupalılar ve Amerikalılar için bu gerçekten olumsuz bir durum, ama her şeyden önce Amerikalılar için [olumsuz]. Bu yüzden zamanla sorunların çözüleceğini umuyorum. Fakat henüz öyle bir durum yok. Bu gümrük vergileri, çok yüksek performanslı transatlantik ekosistemimize zarar verecek,” diye konuştu.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Trump’ın temsilcisi: Ateşkes anlaşması yakın, tek engel Putin

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg, Ukrayna ve Rusya’nın 30 günlük kapsamlı bir ateşkes anlaşmasına yakın olduğunu ancak Rusya Devlet Başkanı’nın buna karşı çıktığını savundu. Kellogg, Ukrayna’nın bu ateşkesi hemen istediğini ve anlaşmanın birçok şart içerdiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg, Ukrayna’nın Rusya ile ateşkesin tüm şartlarını beğenmediğini ancak tarafların anlaşmaya yakın olduğunu belirtti.

Kellogg, Fox News kanalına yaptığı açıklamada, anlaşmanın önündeki tek engelin Rusya Devlet Başkanı olabileceğini ifade etti.

Kellogg, Kiev’in “karada, denizde ve havada” geçerli olacak 30 günlük kapsamlı bir ateşkese razı olduğunu ve bu sürenin uzatılabileceğini söyledi. Ukrayna’nın bu rejimin hemen yürürlüğe girmesini istediğini aktardı.

Ateşkes planının 23 Nisan’da Londra’da yapılan “gönüllüler koalisyonu” toplantısında ele alındığını hatırlatan Kellogg, “Birçok şart içeren bu kapsamlı ateşkese hazırlar. Ve Ukraynalılar buna razı,” ifadesini kullandı.

Kellogg, “Sanırım yakınız. Sonucu alabilecek tek kişi Başkan Trump. Ve belki de önümüzdeki engel, razı olmayan Rusya Devlet Başkanı,” diye ekledi.

Rusya, “insani mülahazalarla” 8-10 Mayıs tarihlerini kapsayan bir ateşkes ilan etti.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Bu dönemde tüm muharebe eylemleri durduruluyor,” denildi ve Ukrayna tarafına “bu örneği takip etme” çağrısı yapıldı.

Açıklamada, Ukrayna’nın ateşkese uymaması hâlinde Rus ordusunun “yeterli ve etkili bir karşılık vereceği” belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bu, Rusya devlet başkanının iyi niyet göstergesidir ve barışçıl bir çözüm yoluna girme isteğimizi vurgulamaktadır,” dedi.

Diğer yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 30 günlük bir ateşkes konusunda ısrarcı.

Rusya’nın ilan ettiği üç günlük ateşkese “tiyatro gösterisi” adını verdi. Kremlin ise Zelenskiy’nin bu tutumunu manipülasyon olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın Zafer Günü’nün 80. yıl dönümü münasebetiyle ilan ettiği ateşkesin “önemli bir şey gibi görünmediğini” ancak “başladığımız yere kıyasla çok fazla” olduğunu söylemişti.

Mart ayında hem Rusya hem de Ukrayna, ABD tarafının enerji tesislerine yönelik saldırılara 30 günlük moratoryum önerisini kabul etmişti. Daha sonra taraflar anlaşmayı ihlal ettikleri yönünde karşılıklı suçlamalarda bulunmuştu.

Rusya ile Ukrayna arasında BAE arabuluculuğuyla esir takası

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Trump, Rusya’yı G7’ye döndürme fikrinden caydı

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın G7 ülkelerine yeniden katılması için mevcut zamanın “uygun olmadığını” belirtti, ancak ülkenin G8’den çıkarılmasının “aptalca” olduğunu ve bunun Ukrayna savaşına yol açtığını savundu. Kremlin ise Rusya’nın G7’ye dönmeye pek ilgi duymadığını, grubun önemini yitirdiğini ve Moskova’nın G20 ile işbirliğini tercih ettiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın G7 ülkelerine yeniden katılması için mevcut zamanın “uygun olmadığını” belirtti.

6 Mayıs’ta Dünya Kupası planlama toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada Trump, “Sanırım şimdi [Rusya’yı G7’ye geri dahil etmek için] en uygun zaman değil. Hayır, şimdi en uygunsuz zaman. Bu fırsatı kaçırdık, değil mi?” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda, Rusya’nın G8’den çıkarılması kararını “çok aptalca” olarak nitelendirdi. Trump, Moskova G8’de kalsaydı, Ukrayna’ya saldırmayacağını ve durdurmaya çalıştığı “ölümcül savaşı başlatmayacağını savundu.

Trump, daha önce şubat ayında da Rusya’yı G7’ye geri döndürme arzusunu dile getirmişti.

Bu fikri daha da öncesinde, Haziran 2020’de de ortaya atmıştı.

O dönemde ABD Başkanı, böyle bir adımın “sağduyuya uygun” olduğunu vurgulamış, ancak diğer katılımcı ülkeler bu girişimi desteklememişti.

G7, Çin hariç dünyanın en büyük yedi ekonomisini bir araya getiriyor: ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya. Rusya, 1997 yılında bu gayri resmi kulübe katılarak G8’e dönüşmesini sağlamıştı.

Ancak 2014 yılında, Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasının ardından Moskova, birlikten çıkarıldı.

Trump’a göre bu durum, Moskova’nın o zamanki ABD Başkanı Barack Obama’yı dış politika sahnesinde “alt etmesi” nedeniyle yaşandı. Trump, o yıllarda Washington’ın “özellikle Rusya konusunda” zayıf olduğunu iddia etti.

Trump’ın açıklamalarının ardından Kremlin’den yapılan değerlendirmelerde, Moskova’nın G7’ye dönmeye pek ilgi duymadığı belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Şu anda Yediler Grubu olarak adlandırılan grubun, önemini büyük ölçüde yitirdiğini defalarca söyledik,” ifadelerini kullandı.

Peskov’a göre, bu gayri resmi kulüp, küresel ekonominin büyüme merkezlerinin dünyanın başka bölgelerine kayması nedeniyle şu anda ekonomik büyümede lider olmayan ülkeleri bir araya getiriyor.

Bu bağlamda Rusya, G20 ülkeleriyle işbirliği yapmaya daha fazla ilgi duyuyor. Peskov, “Muhtemelen ‘Yirmiler’ gibi bir forum, kürenin ekonomik lokomotiflerini daha iyi yansıtıyor,” diye açıkladı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English