Bizi Takip Edin

RUSYA

Çin ve Vietnam bankaları Rusya’da şube açmayı planlıyor

Yayınlanma

Çin ve Vietnam’dan bazı bankalar, 1 Eylül 2024 itibarıyla yabancı bankaların Rusya’da şube açmasına izin veren yeni yasa kapsamında, Rusya’da faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Bu hamle, uluslararası ödemelerde alternatif bir kanal oluşturmayı hedefliyor.

Rusya Devlet Duması Finans Piyasası Komitesi Başkanı Anatoliy Aksakov, Çin’in “birinci kademe” kategorisinde olmayan bazı bankaları ve Vietnam’daki kredi kuruluşlarının Rusya’da şube açma planları olduğunu duyurdu.

Aksakov, Duma’nın yaz aylarında kabul ettiği ve 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren yabancı bankaların Rusya’da şube açmasına izin veren yasayı hatırlattı.

Bu düzenlemeyle Rusya, uluslararası ödemeler için alternatif bir kanal oluşturmayı hedefliyor.

Rusya makamları, öncelikli olarak dost ülkelerin bankalarına güveniyor. Ancak yasa, “dost olmayan” ülkelere yönelik herhangi bir kısıtlamayı içermiyor.

Salı günü T-Bank’ın düzenlediği bir konferansta konuşan Aksakov, “Çinli bankalar aktif olarak sinyal veriyor, ayrıca Vietnam’dan bazı bankaların Rusya’da faaliyete geçmeye hazır olduğuna dair bilgi aldık,” ifadelerini kullandı.

Bu yılın başlarında, Rusya ve Çin hükümetleri, iki ülke arasındaki ticaretin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için takas kanallarını geliştirme ve yeni banka şubeleri açma konusunda anlaşmaya varmışlardı.

Çin-Rusya ödemeler sorunu

RUSYA

Aleksey Navalnıy’ın eşi: Rusya’ya dönersem devlet başkanlığına aday olacağım

Yayınlanma

Yulya Navalnaya, Rusya’ya döndüğü takdirde devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı ve ülkeye dönmesinin ancak Vladimir Putin’in iktidardan ayrılmasıyla mümkün olabileceğini belirtti.

Ölen Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın eşi Yulya Navalnaya, ülkesine döndüğü takdirde Rusya’daki devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladı.

Navalnaya, yaptığı açıklamada, “Amacım, ülkedeki değişimi mümkün kılmak ve hızlandırmak. Eğer Rusya’ya dönersem, devlet başkanı adayı olarak seçimlere katılacağım,” dedi.

Ancak, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iktidarda olduğu sürece ülkeye dönme ihtimalinin bulunmadığını da vurguladı.

Navalnaya, tutuklanma korkusu nedeniyle eşinin cenazesi için bile Rusya’ya gelemediğini öne sürdü.

Temmuz ayında, Moskova’nın Basmanniy Mahkemesi, Navalnaya’yı aşırılık yanlısı bir örgüte katılmakla suçlayarak gıyabında tutuklama kararı aldı. Mahkeme, Navalnaya’nın Rusya’ya döndüğü veya ülkede gözaltına alındığı andan itibaren iki ay süreyle tutuklu kalmasına hükmetti.

Navalnaya, BBC‘ye verdiği mülakatta, Rusya’da acil bir değişimin nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda bir “sihirbaz” olmadığını ve bunun sırrını bilmediğini itiraf etti.

Navalnaya, “Eğer büyük bir değişikliği tek seferde gerçekleştiremiyorsanız, her gün küçük bir şey yapın. Ne kadar çok insan bunu yaparsa, değişim o kadar hızlı gelecektir,” ifadelerini kullandı.

Rusya’daki muhalefetin zor bir dönemden geçtiğini, pek çok muhalifin sürgünde olduğunu ve depresyonla mücadele ettiğini kaydeden Navalnaya, “Ben öyle değilim. Hayatımda başıma gelen tüm korkunç olaylara rağmen, er ya da geç her şeyin değişeceğine inanıyorum,” diye konuştu.

Ayrıca, sürgündeki muhalefetin Putin’le mücadele etmek yerine sadece birbirleriyle çatıştığı yönündeki görüşlere katılmadığını dile getiren Navalnaya, “Demokratik bir ülkede yaşıyorsunuz, farklı siyasi partileriniz var ve iktidar için rekabet ediyorlar. Bizde de durum farklı değil. Vladimir Putin’in muhalifleri bile farklı görüşlere ve hedeflere sahip olabilir. Siyasetçilerin birbirleriyle rekabet etmesi normaldir,” diye ekledi.

Daha önce The Times gazetesine verdiği mülakatta Navalnaya, eşinin onun siyasetten uzak durmasını istediğini belirterek, “Ama başka seçeneğiniz olmadığını anladığınızda, elbette sessiz kalabilirsiniz. Ancak ben bunu yapamam. Rusya için bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğim,” demişti.

Rus muhalif Navalnıy, cezaevinde hayatını kaybetti

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna İHA’ları Rusya’daki içki fabrikalarına saldırdı

Yayınlanma

Ukrayna’ya ait insansız hava araçları, Rusya’nın Tula ve Tambov oblastlarındaki içki fabrikalarına ve alkol üretim tesislerine saldırdı. Herhangi bir can kaybı bildirilmedi. Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca 18 İHA’nın düşürüldüğünü açıkladı.

22 Ekim gecesi, Ukrayna’ya ait insansız hava araçları Rusya’nın iki bölgesinde yer alan üç içki fabrikasına saldırdı.

İlk saldırı haberi, Tula Valisi Dmitry Milyayev tarafından duyuruldu.

Milyayev, Telegram kanalında şu açıklamayı yaptı: “Efremov’daki içki fabrikası ve Suvorovskiy bölgesindeki Lujkovskiy köyünde bulunan bir başka içki fabrikası saldırıya uğradı. İlk bilgilere göre, can kaybı yaşanmadı. Acil servis ekipleri olay yerinde çalışmalarını sürdürüyor.”

Efremov kasabasındaki Zernoprodukt fabrikası, Rosspirtprom’a ait olup, Rusya’nın önde gelen rektifiye etil alkol üreticilerinden biri. Bu tesis, günde yaklaşık 10 bin dal üretim kapasitesine sahip.

Lujkovskiy köyündeki Absolut fabrikası da aynı şirkete ait olup, günlük üretim kapasitesi 6 bin 200 dal’a kadar çıkıyor. İki tesis, birbirinden yaklaşık 155 kilometre mesafede bulunuyor.

Bir diğer saldırı ise Tambov bölgesindeki Rasskazovo kasabasında gerçekleşti.

Burada, şeker bazlı hammaddeleri çeşitli alkol türlerine dönüştüren Biochem tesisine bir Ukrayna İHA’sı tarafından saldırı düzenlendi.

Tambov Valisi Maksim Yegorov, Telegram üzerinden şu açıklamayı yaptı: “İHA saldırısı sonucunda tesiste bir patlama ve ardından yangın çıktı. İlk bilgilere göre can kaybı yaşanmadı. Yangın saat 06.24’te kontrol altına alındı.”

Voronej Valisi Aleksandr Gusev de gece saatlerinde bir sanayi kuruluşuna İHA saldırısı düzenlendiğini doğruladı.

Gusev, hangi tesisten bahsedildiğini belirtmezken, dronun elektronik harp müdahalesiyle etkisiz hale getirilerek atölyelerden birinin üzerine düştüğünü açıkladı.

Yetkili, “İlk bilgilere göre can kaybı yaşanmadı. Binanın bir katında küçük çaplı bir yangın çıktı, itfaiye ekipleri müdahale ediyor,” ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada gece boyunca 18 Ukrayna İHA’sının düşürüldüğünü bildirdi. Bu İHA’ların 11’i Bryansk bölgesi üzerinde, 3’ü Belgorod, 2’si Kursk ve biri Tula ile Orel oblsatları üzerinde düşürüldü.

Bir gün önce, 21 Ekim’de, Ukrayna İHA’ları Rusya’nın en büyük mikroelektronik üreticilerinden biri olan Silicon El Group tesisine saldırmıştı.

Bu saldırıda fabrikanın üretim ve idari binaları hasar görmüş, elektrik kesintileri ve üretim süreçlerinde aksamalara yol açılmıştı.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus petrolünün varil fiyatı sonbahardan bu yana ikinci kez 60 doların altına düştü

Yayınlanma

Rusya’nın Ural petrolü, küresel piyasalardaki arz fazlası ve talep tahminlerindeki düşüşün etkisiyle yeniden 60 doların altına indi. OPEC ve IEA’nın arz fazlası öngörüsü, petrol fiyatları üzerindeki baskıyı artırıyor.

Savaş halindeki Rusya’nın petrodolar gelirlerini kısıtlamayı amaçlayan Batı yaptırımları, artık yerini piyasa dinamiklerine bırakıyor.

Küresel piyasalardaki petrol fazlası fiyatları düşürürken, Rusya’nın Ural petrolünün varil fiyatı 60 dolar tavanının altına geriledi.

Reuters‘in hesaplamalarına göre, Baltık limanları ve Novorossiysk’ten yüklenen Ural petrolü, 15-16 Ekim tarihlerinde Brent petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte, G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenen 60 dolarlık tavan fiyatın altına indi.

OPEC karteli ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) 2024-2025 yıllarına ilişkin talep tahminlerindeki kötüleşme nedeniyle küresel petrol fiyatları bu hafta başında yaklaşık 6 dolar düşerek varil başına 74 dolara geriledi.

Ayrıca, İsrail’in İran’daki petrol tesislerini hedef alan bir saldırı planlamadığı yönündeki haberler de bu düşüşü tetikleyen bir diğer etken oldu. Reuters, Ural petrolünün küresel piyasa fiyatlarıyla birlikte düştüğünü ve ekim ayında artan navlun ücretleri ile Hindistan limanlarındaki indirimlerin de bu baskıyı artırdığını bildirdi.

Suudi Arabistan, OPEC+’daki ‘sahtekâr’ ülkeler nedeniyle petrol fiyatlarının 50 dolara düşebileceği uyarısını yaptı

Son aylarda Rusya’nın batı limanlarında Ural petrolü için 12 ila 13 dolar aralığında bir indirim uygulanıyordu. Reuters ajansının hesaplamalarına göre, Baltık bölgesinden yapılan sevkiyatlarda, serbest teslim (FOB) fiyatları salı günü varil başına 60 doların altına indi ve çarşamba günü 59,95 dolar olarak kaydedildi. Novorossiysk’teki Karadeniz sevkiyatları ise çarşamba günü varil başına 59,35 dolardan işlem gördü.

Ural petrolü, eylül ayında Brent petrolünün kısa bir süreliğine varil başına 70 doların altına gerileyerek 2021’den bu yana en düşük seviyeye inmesinin ardından, ikinci kez varil başına 60 doların altına düşmüş oldu.

IEA, geçen günelrde yaptığı açıklamada, İsrail’in misilleme tehditlerine rağmen, İran’dan gelebilecek olası bir arz kesintisinin, IEA ve Çin’in stratejik petrol rezervleriyle dengelenebileceğini belirtmişti.

Ayrıca, OPEC+ ülkelerinin yedek kapasitesinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı ve OPEC dışı üretimin bu yıl ve gelecek yıl 1,5 milyon varil artacağı ifade edilmişti. Sonuç olarak, “büyük bir arz kesintisi olmadığı takdirde piyasa, yeni yılda etkileyici bir arz fazlasıyla karşı karşıya kalacak.”

Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki ‘balayı’ sona mı eriyor?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English