Bizi Takip Edin

Diplomasi

Die Zeit: Rusya ve Ukrayna gizli taviz görüşmeleri yapıyor

Yayınlanma

Die Zeit’in haberine göre, Rusya ve Ukrayna arasında gizli diplomatik görüşmeler sürerken, taraflar enerji altyapılarına saldırıları durdurma, esir takası ve Kırım’ın geleceği gibi kritik konuları tartışıyor. Görüşmelere G7 ülkeleri ve Çin’in de destek verdiği belirtiliyor.

Rusya ve Ukrayna, karşılıklı tavizleri değerlendirmek için kamuya kapalı görüşmeler gerçekleştiriyor. Die Zeit gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı habere göre, bu görüşmeler üst düzey siyasi danışmanlar arasında yapılıyor.

Taraflar; enerji altyapılarına yönelik saldırılardan kaçınılması, esir takası, tahıl anlaşmasının yeniden başlatılması ve Ukraynalı çocukların geri dönüşü gibi önemli konuların yanı sıra Kırım’ın geleceğini tartışıyor.

Görüşmeler Kiev, Davos, Kopenhag, Cidde ve diğer kentlerde yapıldı. Ayrıca bu toplantılara G7 ülkeleri ve Çin’in temsilcileri de katıldı.

Kaynaklar, iki ülkenin olası bir barış müzakeresinin detaylarını pratikte kararlaştırdığını, Moskova ve Kiev’in böyle bir diyaloğun formatını, yerini ve tarihini tartıştığını aktardı.

Geçtiğimiz çarşamba günü Financial Times‘a konuşan kaynaklar, Katar’ın arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya’nın birbirlerinin enerji altyapılarına yönelik saldırıları durdurmak amacıyla yeniden görüşmelere başladığını belirtmişti.

Üst düzey Ukraynalı yetkililere göre, Kiev, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Kursk oblastına saldırısından önce neredeyse anlaşmaya varılan noktaya geri dönmeyi hedefliyor.

Yetkililer, Moskova ve Kiev’in, iki ülkenin istihbarat kurumları arasında varılan bir anlaşma çerçevesinde son haftalarda enerji altyapısına dönük saldırıların sıklığını azalttığını ifade etti.

Bir diğer Ukraynalı üst düzey yetkili, Ukrayna’nın baskıyı artırmak ve Rus yetkilileri müzakereye çekmek amacıyla petrol rafinerilerini hedef almayı sürdüreceğini açıkladı. Yetkili ayrıca insansız hava aracı saldırıları dışında, Kiev’in “Moskova’yı müzakereye zorlamak için elinde önemli bir koz olmadığını” söyledi.

Gazeteye göre, Kiev ve Moskova 2023 sonbaharında karşılıklı enerji tesislerini hedef almamak için “yazılı olmayan bir anlaşma” yapmıştı.

Bu anlaşmanın sonucu olarak, Rusya geçtiğimiz kış 2022-2023 yıllarında Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik büyük çaplı saldırılardan kaçındı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise gazetenin bu haberini “uydurma” olarak nitelendirerek, Rusya’nın Ukrayna ordusu Kursk oblastındayken müzakereye oturmayacağını kaydetti.

FT: Ukrayna ve Rusya, Katar’ın arabuluculuğunda masada

Diplomasi

Trump, Rusya’yı G7’ye döndürme fikrinden caydı

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın G7 ülkelerine yeniden katılması için mevcut zamanın “uygun olmadığını” belirtti, ancak ülkenin G8’den çıkarılmasının “aptalca” olduğunu ve bunun Ukrayna savaşına yol açtığını savundu. Kremlin ise Rusya’nın G7’ye dönmeye pek ilgi duymadığını, grubun önemini yitirdiğini ve Moskova’nın G20 ile işbirliğini tercih ettiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın G7 ülkelerine yeniden katılması için mevcut zamanın “uygun olmadığını” belirtti.

6 Mayıs’ta Dünya Kupası planlama toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada Trump, “Sanırım şimdi [Rusya’yı G7’ye geri dahil etmek için] en uygun zaman değil. Hayır, şimdi en uygunsuz zaman. Bu fırsatı kaçırdık, değil mi?” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda, Rusya’nın G8’den çıkarılması kararını “çok aptalca” olarak nitelendirdi. Trump, Moskova G8’de kalsaydı, Ukrayna’ya saldırmayacağını ve durdurmaya çalıştığı “ölümcül savaşı başlatmayacağını savundu.

Trump, daha önce şubat ayında da Rusya’yı G7’ye geri döndürme arzusunu dile getirmişti.

Bu fikri daha da öncesinde, Haziran 2020’de de ortaya atmıştı.

O dönemde ABD Başkanı, böyle bir adımın “sağduyuya uygun” olduğunu vurgulamış, ancak diğer katılımcı ülkeler bu girişimi desteklememişti.

G7, Çin hariç dünyanın en büyük yedi ekonomisini bir araya getiriyor: ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya. Rusya, 1997 yılında bu gayri resmi kulübe katılarak G8’e dönüşmesini sağlamıştı.

Ancak 2014 yılında, Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasının ardından Moskova, birlikten çıkarıldı.

Trump’a göre bu durum, Moskova’nın o zamanki ABD Başkanı Barack Obama’yı dış politika sahnesinde “alt etmesi” nedeniyle yaşandı. Trump, o yıllarda Washington’ın “özellikle Rusya konusunda” zayıf olduğunu iddia etti.

Trump’ın açıklamalarının ardından Kremlin’den yapılan değerlendirmelerde, Moskova’nın G7’ye dönmeye pek ilgi duymadığı belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Şu anda Yediler Grubu olarak adlandırılan grubun, önemini büyük ölçüde yitirdiğini defalarca söyledik,” ifadelerini kullandı.

Peskov’a göre, bu gayri resmi kulüp, küresel ekonominin büyüme merkezlerinin dünyanın başka bölgelerine kayması nedeniyle şu anda ekonomik büyümede lider olmayan ülkeleri bir araya getiriyor.

Bu bağlamda Rusya, G20 ülkeleriyle işbirliği yapmaya daha fazla ilgi duyuyor. Peskov, “Muhtemelen ‘Yirmiler’ gibi bir forum, kürenin ekonomik lokomotiflerini daha iyi yansıtıyor,” diye açıkladı.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Eski Ukrayna Genelkurmay Başkanı Zalujnıy: 2022’de ordudaki reform engellendi

Yayınlanma

Eski Ukrayna Genelkurmay Başkanı ve İngiltere Büyükelçisi Valeriy Zalujnıy, 2022 yaz sonunda önerilen ve kara kuvvetlerinde “kolordu-tümen-tugay” hiyerarşisi öngören ordu reformunun engellendiğini açıkladı. Zalujnıy, bu reformun hazırlıklı komuta organları eksikliği ve “manuel kontrol” sorunları nedeniyle gerekli olduğunu belirtti.

Ukrayna’nın eski Genelkurmay Başkanı ve İngiltere Büyükelçisi Valeriy Zalujnıy, Militarniy yayını için kaleme aldığı makalede, 2022 yaz sonunda önerilen ve kara kuvvetlerinde “kolordu-tümen-tugay” hiyerarşisi öngören ordu reformunun engellendiğini belirtti.

Zalujnıy, “Bu fikir o dönemde Amerikalı ve İngiliz ortaklar tarafından desteklendi,” dedi:

“Sonunda dokuzuncu ve onuncu kolorduları oluşturmayı ve hızlandırılmış eğitimlerine başlamayı başardık. Ancak ne yazık ki girişimin kendisi engellendi. Yurt dışında eğitime başlamak üzere olan hava indirme kolordusu sadece kağıt üzerinde kaldı.”

Zalujnıy’e göre, 2022 yazına gelindiğinde Ukrayna ordusu, hazırlıklı komuta organları açısından ciddi bir eksiklik yaşıyordu. Bir komutanın aynı anda 15-20 tugayı yönettiğini, geniş bir cephe hattındaki tek tek tugay komutanlarının ise 12 veya daha fazla tabura komuta ettiğini aktardı.

“Muharebelerin yüksek yoğunluğu göz önüne alındığında, detaylı bir şekilde anlamak, nitelikli analiz yapmak ve gelecekteki eylemleri planlamak neredeyse imkansızdı,” diyen Zalujnıy, dikkat ve kaynakların duruma göre reaksiyon göstermeye odaklandığını belirtti.

Bazı komuta organlarında bunun, yöneticinin tek tek birimleri ‘başkan’ yani komutan aracılığıyla yönettiği ‘manuel kontrol’ olarak adlandırılan duruma yol açtığını ifade etti. Bunun sonucunda sorumsuzluk ve bazen inisiyatif kaybı yaşandığını kaydetti.

O dönemde Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, sadece bugünün değil, geleceğin de ihtiyaçlarına cevap veren bir model olan kolordu yapısına geçişi başlattı.

Ukrayna’dan Rusya’ya karşı ‘drone hattı’ hamlesi

Bu modelin sadece komuta organlarının reformunu değil, aynı zamanda destek, iletişim, lojistik ve kalıcı konuşlanma noktaları sistemlerini de içerdiğini söyledi.

Eski komutan, “Sivil uzayı istihbarat toplama ve işleme sürecine dahil etme konusunda harika bir fikir hayata geçirdik,” ifadesini kullandı.

Ayrıca, operasyonel seviyeye kadar hiyerarşik bir dikey oluşturmayı başardıklarını, bunun birlik komutanlarının tahsis edilen kaynakları hızla kullanmasına olanak sağladığını ancak zamanla bu organın ne yazık ki ilk tasfiye edilenlerden biri olduğunu vurguladı.

Zalujnıy, muharebe alanındaki başarının tamamen yeni komuta organlarının eğitim kalitesine bağlı olduğuna inandığını dile getirdi. “Hangi isimlere sahip olacakları ve komutanların kim olacağı hiç önemli değil,” diyerek sözlerini tamamladı.

Şubat ayında Ukrayna ordusunun mevcut komutanı Aleksandr Sırskiy, birliklerin kolordu yapısına geçtiğini duyurmuştu.

O dönemde ordunun ana çabalarının cepheyi istikrarlı bir şekilde tutmak, askerlerin eğitimini güçlendirmek ve “insansız hava aracı bileşenini artırmak” üzerine odaklandığını belirtmişti.

Sırskiy daha önce, seferberliğin Ukrayna ordusunun personel ihtiyacını karşılamadığını söylemişti. Bu yorumu, uçak bakımında görevli askerlerin kara kuvvetlerine nakledilmesi vakaları hakkında yapmıştı. Sırskiy’e göre, bu tür durumlar “makul sınırlar içinde” gerçekleşiyor ve birimlerin yetersiz personel nedeniyle lojistik, bakım ve destek alanlarındaki uzmanları etkiliyor.

Okumaya Devam Et

Diplomasi

Kellogg: Ukrayna 30 kilometrelik silahsızlandırılmış bölge istiyor

Yayınlanma

ABD Başkanı Donald Trump’ın özel elçisi Keith Kellogg, Ukrayna’nın çatışmayı mevcut cephe hatlarında dondurma ve 30 kilometrelik silahsızlandırılmış bir bölge oluşturma planını açıkladı. Söz konusu plan, Ukrayna’nın birliklerini 15 kilometre geri çekmesini ve Rusya’nın da aynı adımı atmasını öngörüyor. Kellogg, bu bölgenin izlenebilir olacağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Keith Kellogg, Ukrayna’nın Rusya ile olan çatışmayı mevcut cephe hatlarında dondurma ve 30 kilometrelik silahsızlandırılmış bir bölge oluşturma planını açıkladı.

Fox News kanalına mülakat veren Kellogg, Ukraynalıların mevcut hatlarda bir dondurma ve ateşkes istediğini, ardından da silahsızlandırılmış bir bölge kurmayı amaçladıklarını belirtti.

Ukrayna’nın birliklerini 15 kilometre geri çekmeyi düşündüğünü ve ABD’nin Rusya’yı da benzer şekilde hareket etmeye ikna etmesini beklediğini aktaran Kellogg, “Bu, izlenebilir 30 kilometrelik bir bölge oluşturur,” dedi.

Özel temsilci, daha önce nisan ayında The Times‘a verdiği bir mülakatta da böyle bir bölge oluşturulması olasılığından bahsetmişti.

Kellogg, Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kabul etmesi koşuluyla bir ateşkes sağlayabileceğinden emin olduğunu ifade etti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü Başkanı Kirill Budanov, Mayıs 2023’te yaptığı bir açıklamada, ülkenin topraklarına topçu ateşi veya birlik girişini imkansız hale getirecek silahsızlandırılmış bir bölge oluşturulmasının yalnızca Kiev’in işi olduğunu söylemişti.

Budanov, o dönemde bu bölgenin genişliğinin 80 ila 100 kilometre olması gerektiğini belirtmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yılın ocak ayı sonunda yaptığı bir konuşmada, silahsızlandırılmış hattın Rusya topraklarından “güvenliği sağlayacak” kadar uzakta konumlandırılması gerektiğini, yani uzun menzilli yabancı silahlarla Rusya şehirlerinin bombalanmasını imkansız hale getirmesi gerektiğini söylemişti.

Rus yetkililer de, “düşmanın saldırı için kullanabileceği herhangi bir aracın erişim alanı dışında kalması” için bir “tampon bölge” oluşturulmasına izin verdiklerini belirtmişlerdi.

Putin, insani gerekçelerle Zafer Bayramı kutlamaları sırasında üç günlük bir ateşkes ilan etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise bunun yerine, “diplomasiye gerçek bir şans tanımak” için en az 30 gün sürecek bir çatışma durdurma konusunda anlaşma önerisinde bulunuyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English