NATO, geçtiğimiz aylarda birçok enerji boru hattı ve veri kablosunun zarar görmesinin ardından Baltık Denizindeki kritik altyapıya yönelik sabotaj girişimlerini tespit etmek ve önlemek amacıyla deniz insansız hava araçları, denizaltılar, gemiler ve uçaklar konuşlandıracak.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Finlandiya’nın geçtiğimiz ay denizaltı elektrik kablolarına zarar verdiğinden şüphelendiği Rusya’nın “gölge petrol tankeri filosuna” ait bir gemiye el koymasının ardından salı günü “Baltık Nöbeti” adı verilen yeni misyonu duyurdu.
Helsinki’de Baltık Denizi bölgesinden yetkililerle bir araya gelen Rutte, “Bu tamamen kritik denizaltı altyapısının korunmasıyla ilgili. Geçmişte siber saldırıları, sabotajları ve enerji şantajını ayrı bir eylemler dizisi olarak tartışırken, bugün göstermek istediğimiz şey NATO olarak müttefiklerimizle birlikte caydırıcılığımızın doğru yerde olduğundan emin olacağımızdır,” dedi.
Geçtiğimiz 15 ay içinde Baltık Denizinde üç geminin, demirlerini deniz dibinde sürükleyerek su altı kablolarına ve boru hatlarına zarar verdiği iddia edilmiş, bu da İsveç ve Estonya gibi ülkelerin kendi deniz devriyelerini artırmalarına yol açmıştı.
NATO’ya bağlı çok uluslu birlik grupları halihazırda üç Baltık ülkesinin her birinde konuşlanmış durumda ve takviye ediliyor. NATO ayrıca uzun süredir bölge üzerinde hava polisliği misyonu da yürütüyor.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen, Financial Times’a (FT) verdiği son röportajda üç geminin de su altı altyapısına kazara zarar verme ihtimalinin “sıfıra yakın” olduğunu söyledi.
Açık kaynak istihbarat uzmanlarının iddialarına göre, Rus gölge filosuna ait birkaç gemi Baltık Denizinde ve Danimarka yakınlarında “garip davranışlar” sergilerken gözlemlendi. Gemilerin defalarca boru hatlarından geçmesi ve birkaç kez arızalanması bir kaza, daha fazla sabotaj ya da çevre felaketi endişelerini tetikledi.
Rutte ve diğer liderler, geçtiğimiz ay Rusya’dan Mısır’a petrol taşıyan Cook Adalarına kayıtlı Eagle S adlı tankere helikopterle çıkarak el koyan Finlandiya’nın son sabotaj şüphesine verdiği tepkiyi memnuniyetle karşıladılar.
Helsinki’deki NATO toplantısına ev sahipliği yapan Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’a göre, Baltık Denizi ülkelerinden hukuk uzmanlarından oluşan bir grup, uluslararası deniz hukuku kapsamında Rusya’nın gölge filosuna ait gemilerin seyrüsefer özgürlüğünü kısıtlamanın yollarını araştırmak üzere kuruldu.
Valtonen, NATO üyeleri uluslararası deniz hukuku ile sınırlandırıldığı için “gölge filoyu Baltık Denizinden tamamen engellemenin zor olduğunu” söyledi fakat “toprak bütünlüğünün ya da egemenliğin savunulması” için imkanlar olduğunu da sözlerine ekledi.
Stubb ayrıca bir çevre felaketinden korkulduğunda acil durum eylemine izin veren bir Finlandiya yasasından da bahsetti.
Rutte kaç gemi, uçak, denizaltı ve insansız hava aracı kullanılacağına dair ayrıntı vermeyi reddederek bunun zaman içinde değişebileceğini söyledi.
İsveç hafta sonunda yaptığı açıklamada üç savaş gemisine kadar destek sağlayacağını belirtmişti.
Rutte, “Önemli olan, gelecekte istikrarı bozucu eylemleri caydırmak için doğru askeri varlıkları doğru zamanda doğru yerlerde kullanmamızdır,” dedi.
Almanya da NATO misyonuna önemli ölçüde Bundeswehr kapasitesiyle katılıyor. Federal Şansölye Olaf Scholz Helsinki’deki toplantıda yaptığı açıklamada, “Sahip olduğumuz tüm donanma imkânlarıyla katılacağız,” dedi.
Deniz operasyonu Rostock’taki Alman Silahlı Kuvvetleri Deniz Komutanlığındaki özel bir personel tarafından koordine ediliyor ve sabotajcıları caydırmayı ya da en azından sabotaj operasyonlarının hızla soruşturulmasını sağlamayı amaçlıyor.
Scholz, ulusal sular dışındaki şüpheli gemilere karşı harekete geçebilmek için gerekirse “AB ve ulusal mevzuat çerçevesinde ek imkânlar” yaratılması gerektiğini belirterek, “Böylece sadece izlemekle kalmayıp harekete de geçebiliriz,” dedi.