Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), ABD’nin Filipinler, Japonya ve Avustralya ile aynı bölgede ortak tatbikat yaptığı sırada Güney Çin Denizi’nde iki gün süren deniz ve hava tatbikatlarını tamamladı.
PLA’nın Güney Bölge Komutanlığı sözcüsü Kıdemli Albay Tian Junli, pazar ve pazartesi günü yapılan tatbikatların savaş uçağı devriyeleri, ortak hava ve deniz akınları ve seyir halindeki savaş gemilerini içerdiğini söyledi.
Salı günü yaptığı açıklamada Tian, komutanlığın “askeri eğitim ve savaş hazırlıklarını sürekli olarak güçlendireceğini” ve “ulusal egemenliği koruyacağını ve Güney Çin Denizi’nde barış ve istikrarı sürdüreceğini” söyledi.
Halk Kurtuluş Ordusu tatbikatın Güney Çin Denizi’nin neresinde yapıldığını açıklamadı ancak tatbikat pazar günü ABD ve müttefikleri arasında yapılan ortak tatbikatla aynı zamana denk geldi.
Filipinler, ABD, Avustralya ve Japonya ihtilaflı Güney Çin Denizi’nde ortak askeri tatbikat düzenledi
Filipin Ordusuna göre, donanma gemileri ve uçakları Batı Filipin Denizi’ndeki “Filipinler’in münhasır ekonomik bölgesine” gönderildi. Manila’nın, Güney Çin Denizi’nin kendi MEB’i içinde kalan kısmı için kullandığı isim.
Üç Filipin savaş gemisi – BRP Gregorio del Pilar, BRP Antonio Luna ve BRP Valentin Diaz – Amerikan USS Mobile, Japon JS Akebono ve Avustralya HMAS Warramunga ile birlikte tatbikata katıldı.
Filipin Ordusu’nun pazar günü yaptığı açıklamaya göre, deniz muharebesinde işbirliğini güçlendirmek amacıyla “iletişim tatbikatı, tümen taktikleri ya da nöbetçi subay manevrası ve fotoğraf tatbikatı” gerçekleştirdiler.
Japonya’nın Manila’daki büyükelçiliği ortak tatbikatların denizaltı savunma savaşı eğitimini de içerdiğini söyledi.
Filipin Ordusu tatbikatın “katılımcı ülkelerin özgür ve açık bir Hint-Pasifik’i desteklemek üzere bölgesel ve uluslararası işbirliğini güçlendirme kararlılığını gösterdiğini” söyledi.
Güney Çin Denizi gerginliği
Bu tatbikat dört ülke arasındaki ilk tam ölçekli ortak tatbikattı ve Çin ile Filipinler arasında Güney Çin Denizi’nde birbirleriyle rekabet eden hak iddiaları nedeniyle çatışmaların tırmandığı bir döneme denk geldi.
Çin ve Filipin gemileri son aylarda su yolundaki ihtilaflı resiflerin yakınında bir dizi karşılaşma yaşadı ve Manila, Pekin’i paslanan BRP Sierra Madre’de konuşlu askeri personel için ikmal görevlerini defalarca engellemekle suçladı. Pekin, Filipin gemilerinin kendi topraklarına yasadışı yollardan girdiğini söylüyor.
Filipin Donanması, İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma bir Amerikan savaş gemisi olan Sierra Madre’yi 1990’ların sonunda Spratly Adaları’ndaki İkinci Thomas Sığlığı’na – Çin’de Renai Jiao olarak biliniyor – kasıtlı olarak karaya oturtarak bölge üzerindeki hak iddialarını güçlendirmeye çalıştı.
ABD açıktan Filipinlerin yanında yer alıp Pekin’i suçlarken, Çin ise Washington’ın çatışmayı bilinçli olarak kışkırttığını ve bölgenin iç işlerine müdahale ederek istikrarı bozduğunu savunuyor.