Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Güney Kıbrıs, Rus milyarderlerin vatandaşlıklarını iptal etti

Yayınlanma

Güney Kıbrıs hükümeti, aralarında Forbes listesinde yer alan yedi Rus milyarderin de bulunduğu toplam 86 yabancının vatandaşlığını iptal etti. İptal kararı, çoğunluğu AB yaptırımları altında bulunan ve “altın pasaport” programı kapsamında vatandaşlık alan kişileri kapsıyor.

Güney Kıbrıs yönetimi, Forbes listesinde yer alan yedi Rus milyarderin ve aile üyelerinin vatandaşlıklarını iptal ettiğini açıkladı.

Söz konusu milyarderler arasında Alfa Group hissedarı Aleksey Kuzmiçev (6,6 milyar dolar), Mercury Group sahibi İgor Kesayev (5,5 milyar dolar), Safmar Group kurucusu Mihail Gutseriyev (3,7 milyar dolar), Rusal kurucuları Oleg Deripaska (2,8 milyar dolar), Rusagro başkanı Vadim Moşkoviç (2,7 milyar dolar), Şeremetyevo Havalimanı’nın eski yönetim kurulu başkanı Aleksandr Ponomarenko (2 milyar dolar) ve Fix Price zincirinin ortak sahibi Sergey Lomakin’in (1,7 milyar dolar) “altın pasaportları” bulunuyor.

Yetkililerin aldığı karar, toplamda 86 yabancı vatandaşı etkiledi. İsimlerin büyük çoğunluğu yerel basın organı Politis tarafından kamuoyuna duyuruldu.

İptal edilen pasaportların sahiplerinin çoğunluğunu Ruslar oluştururken, listede Çinli vatandaşlar ile Arap ve Orta Doğu ülkelerinden kişiler de yer alıyor.

Ayrıca, 4 milyar dolarlık zimmete geçirme suçlamasıyla karşı karşıya olan Malezyalı finans uzmanı Joe Low ve Kiev yönetimi tarafından dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla tutuklanan Ukraynalı milyarder İgor Kolomoyskiy de listede bulunuyor.

Vatandaşlık iptallerinin temel gerekçeleri arasında yanlış bilgi beyanı, sabıka kaydı ve vatandaşlığa kabul şartlarının ihlali gösteriliyor. Kara listeye alınan yatırımcıların dosyaları Güney Kıbrıs polisi tarafından detaylı şekilde incelenecek.

Ruslar yaptırımlar nedeniyle Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e taşınmaya başladı

2022 yılının nisan ayında Güney Kıbrıs makamlarının Gutseriyev, Ponomarenko, Moşkoviç ve Kuzmiçev’in “altın pasaportlarını” iptal etme kararı aldığı biliniyordu. Aynı yılın yaz aylarında Kesayev için de benzer bir karar alındığı açıklandı. Lomakin dışındaki tüm milyarderler halen Avrupa Birliği yaptırımları kapsamında bulunuyor.

Gutseriyev’e yönelik yaptırımlar, 2021 yılında Belarus’taki seçimlerde yaşanan usulsüzlük iddialarının ardından başlayan protestolar sonrasında uygulanmaya başlandı.

Diğer beş milyarder ise Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sonrasında AB’nin kara listesine alındı. Ponomarenko, 28 Şubat 2022’de “Kırım’ın lideri Sergey Aksyonov ile yakın ilişkileri” gerekçesiyle yaptırım listesine eklendi. Milyarder, Mayıs 2016’da Güney Kıbrıs vatandaşlığına kabul edilmişti.

Moşkoviç’e yönelik yaptırımlar mart ayı başında yürürlüğe girdi. AB, bu kararın gerekçelerinden biri olarak iş insanının Ukrayna’ya askeri müdahalesinden Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlenen bir toplantıya katılmasını gösterdi. Moşkoviç, Şubat 2017’de Güney Kıbrıs’ın “altın pasaportuna” sahip olmuştu.

Kuzmiçev, 15 Mart tarihinde AB yaptırımlarına tabi tutuldu. Brüksel, kendisini “Rusya’daki en etkili kişilerden biri” olarak nitelendirdi. İş insanı, Şubat 2019’da Güney Kıbrıs vatandaşlığını elde etmişti.

Deripaska, 8 Nisan’da AB’nin kara listesine dahil edildi. Brüksel, iş insanının Rusya ordusuna silah ve teçhizat sağlayan bir şirketi de bünyesinde bulunduran Russian Machines adlı sanayi holdingin sahibi olduğuna dikkat çekti. Deripaska, 2017 yılında Güney Kıbrıs pasaportu almıştı.

Kesayev’e yönelik yaptırımlar ise Monolit Vakfı’nın Rusya hükümetiyle olan bağlantıları olduğu gerekçesiyle uygulandı. İş insanı, Mayıs 2012’de Güney Kıbrıs vatandaşı olmuştu.

“Altın pasaport” programı, Güney Kıbrıs’ta adanın ekonomik krizden çıkmasına destek olmak amacıyla 2013 yılında uygulamaya konulmuştu. Program kapsamında vatandaşlık, ada ülkesindeki gayrimenkullere en az 2 milyon avro yatırım yapılması karşılığında veriliyordu. Yatırımcıların aile bireyleri de ek ücret ödeyerek pasaport alabiliyordu.

Program, 2020 yılında Avrupa Birliği’nin talebi üzerine sonlandırıldı ve ülke yönetimi katılımcıları denetlemeye başladı. Yapılan incelemeler sonucunda, 2007-2020 yılları arasında verilen 6 bin 779 pasaportun yarısından fazlasının belirlenen kriterleri karşılamayan kişilere verildiği tespit edildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinin ardından AB, birliğe üye olan veya üyelik hedefleyen tüm ülkelerden yatırım karşılığı pasaport veya oturma izni verme uygulamasını durdurmalarını ve yaptırıma tabi kişilerin vatandaşlıklarını iptal etmelerini talep etti.

Güney Kıbrıs bankaları, yaptırımlar sonrası Rus müşterilerinin yarısını kaybetti

DİPLOMASİ

ABD, Çin’e yeni çip kısıtlamaları getirmeyi planlıyor

Yayınlanma

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerin Bloomberg’e aktardığına göre, Biden yönetimi Çin’e yarı iletken ekipman ve yapay zeka bellek çipleri satışına yönelik ek kısıtlamalar üzerinde duruyor.

Kısıtlamaların önümüzdeki hafta içinde açıklanabileceğini söyleyen bu kişiler, kuralların zamanlamasının ve hatlarının birkaç kez değiştiğini ve yayınlanana kadar hiçbir şeyin nihai olmadığını vurguladı.

Önlemler, ABD’li yetkililerin aylar süren müzakereleri, Japonya ve Hollanda’daki müttefiklerle yapılan görüşmeler ve daha sert önlemlerin işlerine yıkıcı zararlar getireceği konusunda uyarıda bulunan Amerikalı çip ekipmanı üreticilerinin yoğun lobi faaliyetlerinin ardından geldi.

Biden yönetimi sert önlemleri biraz yumuşattı

Söz konusu kişiler, son teklifin daha önceki taslaklardan önemli farklılıklar içerdiğini söyledi. Bunlardan ilki, ABD’nin hangi Çinli şirketleri ticaret kısıtlama listesine ekleyeceği. Söz konusu kişiler, ABD’nin daha önce Çin’in teknoloji endüstrisinin merkezindeki telekom devi Huawei için altı tedarikçiye yaptırım uygulamayı düşündüğünü ve yetkililerin en az yarım düzine daha tedarikçiden haberdar olduğunu söyledi. 

Fakat şimdi bu Huawei tedarikçilerinden sadece bazılarını listeye eklemeyi planlıyorlar. Dahası yapay zeka bellek çipi teknolojisi geliştirmeye çalışan ChangXin Memory Technologies bu önlemlerden muaf olacak.

ABD kontrollerinin son versiyonu, veri depolamayı gerçekleştiren ve yapay zeka için gerekli olan yüksek bant genişliğine sahip bellek çipleri ile ilgili bazı hükümler de içerecek.

Çin’le iş yapan ABD’li şirketler için kısmi kazanım

Samsung Electronics ve SK Hynix ile Amerikalı bellek üreticisi Micron Technology şirketlerinin yeni önlemlerden etkilenmesi bekleniyor.

Japon çip hisseleri  haber üzerine sıçrama yaşadı. Tokyo Electron erken işlemlerdeki kayıplarını telafi ederek %10 kadar yükseldi. Screen Holdings de yaklaşık  %10 değer kazandı ve Kokusai Electric %23 yükseldi.

Öte yandan söz konusu kuralların Huawei’nin çip üretim ortağı Semiconductor Manufacturing International şirketine ait iki çip fabrikasına da yaptırım getireceği belirtildi.

Söz konusu kişiler, 100’den fazla ek varlık listesinin, çipleri üreten fabrikasyon tesislerinden ziyade yarı iletken üretim ekipmanı üreten Çinli şirketlere odaklanacağını söyledi.

Kararın, altı Huawei tedarikçisi de dahil olmak üzere önemli Çinli şirketlere yönelik tek taraflı ABD kısıtlamalarına karşı aylardır gevşeme talep eden Amerikalı çip dişli üreticileri Lam Research, Applied Materials ve KLA için kısmi bir kazanım olarak görülüyor.

Hollanda ve Japonya’nın tutumu belirsizliğini koruyor

Bu tür yaptırımların, hükümetleri henüz Çin’e satış konusunda en sert kısıtlamaları kabul etmemiş olan yabancı rakipleri Tokyo Electron ve Hollandalı ASML’ye kıyasla kendilerini haksız bir dezavantaja sokacağını iddia ediyorlardı.

Japonya ve Hollanda, 2022’den itibaren ABD önlemlerine kısmen uymak için Çin’e bazı kısıtlamalar getirdi, fakat her iki ülke de daha sıkı kontroller için son zamanlarda Amerikan baskısına direndi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, bazı ek araç kategorilerini de kısıtlayan yeni ABD kurallarının, Japonya ve Hollanda gibi müttefikleri doğrudan yabancı ürün kuralı ya da FDPR olarak adlandırılan kural hükümlerinden muaf tutmaya devam edeceğini söyledi.

Japonya ya da Hollanda’nın, ABD’nin yaptırım uygulamayı planladığı Çinli şirketlere ek kısıtlamalar getirip getirmeyeceği henüz belli değil.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

İngiltere, Ukrayna’da ‘özelleştirme’ fırsatları görüyor

Yayınlanma

Ukrayna, savaş koşullarına rağmen özelleştirme reformlarını hızlandırıyor. Birleşik Krallık, bu süreçte Ukrayna’ya ilgisini artırırken, Batı ile ‘ticari entegrasyonu’ teşvik eden reformları da ön planda tutuyor. Özellikle ‘Büyük Ölçekli Özelleştirme 2024’ programı ve kamu bankalarının özelleştirilmesi gibi adımlarla, Ukrayna’nın ekonomisi yabancı yatırımcılara daha fazla açılmaya hazırlanıyor.

Ukrayna’daki savaşın yıkıcı etkileri sürerken, Birleşik Krallık’ın bu ülkeye yönelik ilgisi, “özel sektör odaklı reformları” teşvik etmeye ve hükümetin ekonomisini yabancı yatırımlara açması için baskı yapmaya odaklanıyor.

İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı DeclassifiedUK‘den Mark Curtis’in haberine göre Ukrayna’daki savaşın “önemli reformların gerçekleştirilmesi için fırsatlar sunduğu” belirtiliyor.

Belgeler, Ukrayna’daki özelleştirme yanlısı projelerin, ülkenin savaş sonrası yeniden inşası için stratejik bir adım olarak görüldüğünü vurguluyor.

Yeni reformlar ve özelleştirme adımları

Kiev yönetimi, son aylarda bu çağrılara olumlu yanıt veriyor. Geçtiğimiz ay Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, kamu bankalarının özelleştirilmesini genişleten yasayı imzaladı. Bu yasa, Ukrayna hükümetinin temmuz ayında duyurduğu Büyük Ölçekli Özelleştirme 2024 programının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Program, yabancı yatırımları teşvik etmeyi ve ulusal bütçeye destek sağlamayı hedefliyor.

Özelleştirme kapsamında, ülkenin en büyük titanyum cevheri üreticisi, önde gelen bir beton ürünleri üreticisi ve madencilik tesisleri gibi büyük varlıklar satışa çıkarılacak.

Ukrayna, 2018’de çıkardığı bir yasayla yaklaşık 3 bin 500 kamu iktisadi teşebbüsünün özelleştirilmesini öngörmüş, yabancı yatırımcılara bu şirketlerin mülkiyetine geçme fırsatı tanımıştı. Ancak süreç, Kovid-19 pandemisi ve Rusya’nın Şubat 2022’deki askeri müdahalesi nedeniyle kesintiye uğramıştı.

Son iki yılda, yüzlerce küçük ölçekli işletmenin özelleştirilmesiyle 9,6 milyar grivna gelir elde edildi. Ukrayna Ekonomi Bakanı Yuliya Sviridenko, bu süreci “savaşın ortasında atılmış önemli bir adım” olarak nitelendiriyor.

NYT: Ukrayna hükümeti kamuya ait yaklaşık 20 şirketi özelleştirecek

Birleşik Krallık’ın dahli

Birleşik Krallık, Ukrayna’nın ekonomik direncini artırma ve gelecekteki büyümesine destek olma iddiasıyla İyi Yönetişim Fonu adıyla bir yardım projesi yürütüyor.

2022-2025 yıllarını kapsayan bu proje, Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik pazarlarına entegrasyonunu ve Birleşik Krallık ile ticaret fırsatlarını geliştiren ekonomik reformları desteklemeyi hedefliyor.

Dışişleri Bakanlığı belgelerinde, “işgali sadece bir kriz değil, aynı zamanda bir fırsat olarak” değerlendiren reformların önemine dikkat çekiliyor. Fon kapsamında yürütülen SOERA projesi, Ukrayna’da kamu iktisadi teşebbüslerinin özelleştirilmesine destek oluyor ve devlet mülkiyetinde kalan şirketler için stratejik yönetim modelleri geliştiriyor.

Gelecek planları

Ukrayna’daki özelleştirme hamlesi, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi kuruluşların yönlendirmesiyle şekilleniyor.

Dünya Bankası, bu yıl Ukrayna’nın özel sektörüne destek için 593 milyon dolarlık bir fon sağladı. Ayrıca, IMF’nin geçen yıl Ukrayna’ya verdiği 15,6 milyar dolarlık kredi, özelleştirme stratejisinin oluşturulmasını şart koşuyor.

Avrupa Birliği de Ukrayna’ya 2024-2027 döneminde 50 milyar avroluk hibe ve kredi sağlayacak olan Ukrayna Planı’na, kamu teşebbüslerinin yönetimine ilişkin mevzuatın yürürlüğe girmesi gibi koşullar ekledi.

Öte yandan Ukrayna Varlık Fonu Başkanı Rustem Umyerov, uluslararası ortakların özelleştirme süreçlerini desteklediğini ve ülkelerindeki iş çevreleriyle görüşmeleri kolaylaştırmaya hazır olduklarını belirtti. Umyerov, “Stratejik yatırımcı arayışı, dünya pazarında liderliğe giden bir yol sunuyor,” diye ekledi.

Kiev, devlete ait tüm şirketlerin özelleştirilmesini önermiyor. Ukrayna hükümeti özelleştirmenin sübvansiyonları azaltarak, devlet bütçesine gelir sağlayarak ve “piyasa odaklı ürün ve hizmetler yoluyla kamu yararını arttırarak” ülkeye fayda sağlayabileceğini belirtiyor.

Ancak İngiliz vatandaşlarının hatırlatmaya ihtiyaç duymadığı gibi özelleştirme tam tersini de yapabilir; özel tekeller yaratabilir, hükümete karşı hesap verebilirliği azaltabilir ve halkı aşırı ücretlendirebilir.

Curtis, “Ukrayna’nın özelleştirme sürecine sözde ‘yardım eden’ Batılı ülkelerin temel hedefi yeni pazarlara erişim sağlamak ve Ukrayna’yı ticari yörüngelerine sokarak rakipleri Rusya’dan tamamen koparmak,” ifadelerini kullandı.

Ukrayna kamuoyunun Batı destekli bu özelleştirme konusunda ikna edilmeye ihtiyacı olduğuna dair bir işaret de ABD/İngiltere’nin SOERA projesinin bir halkla ilişkiler boyutu içermesi. Projenin amaçlarından biri de “reformları geliştirmek için hükümete stratejik iletişim konusunda yardımcı olmak”.

Ukrayna’nın özelleştirilen tarımı: Küresel gıda güvenliğinin aç garantörü

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD, Ukrayna’dan zorunlu askerlik yaşını 18’e indirmesini istedi

Yayınlanma

ABD, Ukrayna’ya zorunlu askerlik yaşını 25’ten 18’e düşürmesini tavsiye ederek, asker sayısını artırmaya yönelik seferberlik önlemleri çağrısında bulundu. Bu öneri, savaş alanındaki personel açığını kapatarak Ukrayna’nın operasyonel kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ukrayna’ya silahlı kuvvetlerinin sayısını artırmak amacıyla zorunlu askerlik kurallarını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.

Associated Press’in Beyaz Saray’dan, adının açıklanmasını istemeyen bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Washington, zorunlu askerlik yaşının mevcut 25’ten 18’e düşürülmesi konusunda ısrarcı.

ABD’li yetkililere göre, bu değişiklik Ukrayna’nın seferberlik rezervlerini genişletecek ve orduyu daha hızlı yenileme imkânı sağlayacak.

Kaynak, savaş alanındaki mevcut durumun asker sayısında acil bir artışı gerektirdiğini belirterek, Ukrayna’nın yeni askerleri seferber etme ve eğitme çabalarının yetersiz olduğunu ifade etti.

Beyaz Saray’dan bir temsilci, Ukrayna’nın mevcut hesaplamalarına göre ordunun yaklaşık yüzde 160 bin yeni askere ihtiyacı olduğunu, fakat Washington’un bu sayının daha da fazla olması gerektiğine inandığını vurguladı.

Aynı yetkili, Rusya ordusunun Ukrayna’nın doğusunda ilerleyişini sürdürdüğünü ve Ukrayna ordusunu Kursk oblastında sıkıştırmaya devam ettiğini belirtti. Temsilci, “Ek seferberlik ve personel artışı, savaşın gidişatını değiştirebilir,” açıklamasını yaptı.

ABD yönetimi, ayrıca firar eden veya asker kaçağı olan kişilere yönelik daha sert önlemler alınmasını öneriyor. Washington’a göre, bu tedbirler mevcut askerî gücün daha etkin kullanılmasını sağlayabilir.

Associated Press’in Avrupalı yetkililere dayandırdığı başka bir habere göre, Batı Avrupa’daki müttefikler daha önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e ordunun personel durumu hakkında endişelerini dile getirdi.

Batılı müttefiklere göre, asker eksikliği Ukrayna’nın, Rusya’nın Kursk bölgesi dâhil olmak üzere çeşitli cephelerde operasyon yürütme kapasitesini sınırlayan kritik bir unsur. Yetkililer, asıl problemin silah değil, yeterli insan gücü eksikliği olduğunu ifade etti.

Politico: Ukrayna yenilgiye doğru gidiyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English