Bizi Takip Edin

ASYA

Güney Kore, Kuzey Kore birliklerinin konuşlandırılmasının ardından Ukrayna’yı silahlandırma seçeneğini değerlendiriyor

Yayınlanma

Güney Kore’nin muhafazakâr Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore’nin Rusya’nın cephe hattına asker göndermesine karşılık olarak Ukrayna’ya doğrudan silah sağlamayı değerlendiriyor.

Seul daha önce Batılı müttefiklerinin geniş askeri silah stoklarından yararlanma taleplerine direnmiş ve Kiev’in savaş çabalarına ölümcül olmayan yardımlarla katkıda bulunmayı tercih etmişti. Ancak analistlere ve diplomatlara göre Kuzey Kore’nin Rusya’nın batısındaki Kursk bölgesinde konuşlandırdığı ve ABD’li yetkililerin perşembe günü 8,000 asker kadar büyük olabileceğini söylediği birlikler bu hesaplamayı değiştiriyor.

Yoon ve Seul’deki diğer üst düzey yetkililer, Pyongyang’ın çatışmaya doğrudan katılımını Güney Kore’nin güvenliği için bir tehdit olarak tanımladı ve gerekçe olarak da Kuzey Kore birliklerinin savaş alanında kazanacağı “değerli deneyimi” gösterdi. Ayrıca Moskova’nın Pyongyang’ın desteği karşılığında sofistike askeri teknolojileri paylaşabileceğinden korkuyorlar.

Yoon, Kuzey Kore’nin konuşlanmasına karşılık olarak “boş oturmayacağına” söz verdi. Ofisi bu hafta, Yoon ve Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenskiy arasında salı günü yapılan bir telefon görüşmesinin ardından Seul’ün Kuzey Kore güçlerini izlemek üzere Ukrayna’ya bir heyet gönderme niyetinde olduğunu doğruladı.

Ancak Ukrayna’ya doğrudan silah tedariki olasılığına, parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran ve Yoon yönetiminin Kuzey Kore’ye karşı sert tutumunun Pyongyang’ı Moskova’nın kucağına ittiğini söyleyen Güney Kore’nin sol muhalefeti şiddetle karşı çıktı.

Demokrat Parti’nin lideri Park Chan-dae geçen hafta partisinin düzenlediği bir mitingde yaptığı konuşmada Güney Kore’nin savaşın sonucundan doğrudan bir çıkarı olmadığını savunarak “[Ukrayna’yı silahlandırmak] insanların hayatlarını bir satranç oyunundaki piyonlar gibi ele alan son derece tehlikeli bir fikirdir” dedi.

Yoon’un “Güney Kore’yi uzak bir diyarda Kuzey Kore ile bir vekalet savaşına sokmaması gerektiğini” söyleyen Park, Seul’ün müdahalesini derinleştirmenin “Kore yarımadasında askeri bir çatışma başlatma riski” taşıyacağını da sözlerine ekledi.

Seul merkezli bilgi servisi Korea Pro’nun baş analisti Jeongmin Kim, “Güney Kore hükümeti, kendisinden daha fazlasını yapmasını isteyen yabancı ortakları ile daha azını yapmasını talep eden muhalefet arasında sıkışmış durumda” dedi.

Güney Kore’nin Kuzey Kore ile olası bir çatışmanın yeniden başlaması ihtimaline karşı on yıllardır sürdürdüğü hazırlıklar, savunma sanayisinin müthiş üretim kapasitesiyle birleşince top mermileri, tanklar, obüsler ve karadan karaya füzeler de dahil olmak üzere büyük bir silah stoku oluşturdu.

ABD’nin yakın müttefiki olan Güney Kore, NATO zirvelerine düzenli olarak katılıyor ve NATO’nun birçok üyesine tedarik sağlıyor. Analistler, Güney Kore’nin sağlayacağı silahların Ukrayna kuvvetleri arasında halihazırda kullanılmakta olan silahlarla büyük ölçüde uyumlu olacağını belirtiyor.

WestExec Advisors danışmanlık şirketinde kıdemli danışman olan ve 2021-2023 yılları arasında Seul’deki ABD büyükelçiliğinde siyasi işlerden sorumlu bakan danışmanı olarak görev yapan Henry Haggard, “Güney Kore’nin Ukrayna’ya desteği tüm çatışmanın gidişatını değiştirebilir” dedi.

Financial Times’a konuşan Haggard, “Koreli firmalar sadece Ukrayna’ya yardım etmek için özel olarak üretilmiş dünya standartlarında silahlar üretmekle kalmıyor, aynı zamanda en çok ihtiyaç duyulduğunda fark yaratabilecek bir hızda temel silahları teslim edebilecek üretim kapasitesine de sahipler” diye ekledi.

Güney Kore, Kiev’e gönderilen 155 mm’lik top mermilerinin ABD stoklarını yenileyerek Ukrayna’ya dolaylı olarak destek sağladı. King’s College London’da Kore uzmanı olan Ramon Pacheco Pardo, “Avrupa hükümetleri Güney Kore’nin Ukrayna’ya, üçüncü ülkeler aracılığıyla da olsa, tüm Avrupa ülkelerinin toplamından daha fazla top mermisi sağladığının farkında” dedi.

Zelenskiy perşembe günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Rusya’ya konuşlanması ışığında topçu ve hava savunma sistemleri için “ayrıntılı” taleplerde bulunmak üzere Seul’e bir temsilci gönderdiğini söyledi.

Ancak Seul, ülkenin “barışçıl amaçlar dışında” silah ihracatını kısıtlayan Dış Ticaret Yasası’nı gerekçe göstererek şimdiye kadar doğrudan ölümcül yardım başlatmayı reddetti.

FT’ye konuşan Pacheco Pardo, “Seul ve Moskova arasında, Güney Kore’nin Ukrayna’ya doğrudan ölümcül yardımda bulunmayacağı, Rusya’nın ise Kuzey Kore’ye desteğini sınırlandıracağı yönünde bir mutabakat olduğunu” söyledi.

Rusya’nın Seul Büyükelçisi bu yıl Güney Kore’nin “dost olmayan ülkeler arasında en dost olanlardan biri” olduğunu açıklamıştı.

Ancak Pacheco Pardo bu mutabakatın “artık sona erdiğini” söyledi.

Pardo, “Yoon hükümetinin, Rusya’nın Kuzey Kore’ye, özellikle de Pyongyang’ın füze, uydu, uzay ve diğer yüksek teknoloji programlarını geliştirmesine yardımcı olabilecek teknolojilerin transferine desteğini artırdığına dair kanıta sahip olması halinde Ukrayna’ya ölümcül yardım sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Çarşamba günü Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Washington’da yaptığı görüşmede, Kuzey Kore’nin asker konuşlandırması karşılığında Rus savunma teknolojilerini arıyor olmasının “yüksek bir ihtimal” olduğunu söyledi.

Seul merkezli Avrupalı bir diplomat, Güney Kore hükümetinin silah tedariki konusundaki tutumunun Kuzey Kore’nin konuşlanmasından bu yana “hareketlendiğini” ancak “çok ama çok temkinli” olduğunu belirterek Seul’ün bir sonraki adımına karar vermeden önce muhtemelen ABD başkanlık seçimlerinin sonucunu bekleyeceğini kaydetti.

Jeongmin Kim, Yoon yönetiminin Ukrayna’nın silahlandırılmasının savaşın sona ermesine yardımcı olarak uluslararası barışa katkıda bulunacağı gerekçesiyle ölümcül yardım sağlamanın parlamentonun desteğini gerektirmediğini ve Dış Ticaret Yasasını ihlal etmeyeceğini savunmaya hazırlandığını söyledi.

Böyle bir hamlenin halkın muhalefetiyle karşılaşması muhtemel. Rusya’daki Kuzey Kore birliklerinin ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra Gallup Kore tarafından yapılan bir ankete göre, ankete katılan Güney Korelilerin sadece yüzde 13’ü Ukrayna’ya askeri desteği desteklerken, yüzde 66’sı desteğin askeri olmayan ve insani yardımla sınırlı kalması gerektiğini söyledi.

ASYA

Pakistan’da iki Çin vatandaşı vurularak yaralandı

Yayınlanma

Salı günü Pakistan’ın ticari merkezi Karaçi’deki bir konfeksiyon fabrikasında bir güvenlik görevlisinin ateş açması sonucu iki Çin vatandaşının yaralanması, Pekin’in ülkedeki vatandaşları için daha iyi güvenlik talep etmesine yol açan bir dizi saldırının sonuncusu oldu.

Karaçi’nin sanayi bölgesindeki fabrikanın bulunduğu alana çok sayıda polis konuşlandırıldı ve adli tıp ekiplerinin kordon altına alınan binaya girdiği görüldü.

Olayın sorumluluğunu üstlenen olmadı ve olayın ayrıntılarına ilişkin resmi bir doğrulama yapılmadı. Kıdemli polis şefi Faizan Ali Reuters’a yaptığı açıklamada Çin vatandaşlarına ateş açıldığını söyledi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters’a konuşan bir polis yetkilisi, ateşin bir güvenlik görevlisi tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Yetkili, güvenlik görevlisinin henüz tutuklanmadığını ve ateş etme nedeninin belirlenmesinin zor olduğunu söyledi.

Güneydeki liman kentinde bulunan Liaquat Ulusal Hastanesi sözcüsü, biri ağır olmak üzere iki yaralının tedavi altında olduğunu söyledi.

Saldırı, geçen ay Karaçi’nin uluslararası havaalanı yakınlarında iki Çinli mühendisin ölümüne neden olan ve ayrılıkçı militan grup Beluç Kurtuluş Ordusu (BLA) tarafından üstlenilen bombalı saldırı da dahil olmak üzere diğer olayların ardından geldi.

Çin, Pakistan’daki vatandaşları için daha iyi güvenlik sağlanması amacıyla uzun süredir devam eden taleplerini artırdı. Büyükelçi Jiang Zaidong geçtiğimiz ay İslamabad’da düzenlenen bir toplantıda artan ölümcül saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İslamabad’ın Çin vatandaşlarının, projelerinin ve kurumlarının güvenliğini sağlamaya kararlı olduğu yanıtını verdi. Dışişleri Bakanlığı 31 Ekim’de yaptığı açıklamada bu taahhüdün Çin hükümetinin en üst kademelerine iletildiğini belirtti.

Karaçi’nin bulunduğu Sindh eyaletine sınır olan güneybatıdaki Belucistan eyaletinde on yıllardır süren isyan, son dönemde Çin-Pakistan işbirliğini hedef alıyor.

Bölge, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin-Pakistan Ekonomik Koridoruna yapılan 65 milyar dolarlık yatırımın bir parçası olarak Pekin tarafından inşa edilen Gwadar derin su limanına ev sahipliği yapıyor.

Okumaya Devam Et

ASYA

Japonya Başbakanının danışmanı ülkenin ABD’den bağımsızlığını kazanması için Trump’ın seçilmesini istedi

Yayınlanma

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba’nın dış politika danışmanının, eski Başkan Donald Trump’ın destekçileri tarafından 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’na yapılan saldırının daha fazla insanın katılması halinde bir “devrim” olabileceği yönündeki açıklaması Amerikalı yetkilileri şaşırttı.

Takashi Kawakami, dijital bir yayın olan Daily Cyzo’ya verdiği ve kısa süre önce yayınlanan röportajda “Devrim hakkı Bağımsızlık Bildirgesi’nde yazılıdır” dedi ve ekledi: “İşte bu yüzden izlerken kendi kendime ‘Sonunda bir devrim mi gerçekleşti’ diye sordum.”

“Çok rahatsız edici”, ‘gerçek dışı’ ve ‘dehşet verici’ ifadeleri, pazar gecesi Nikkei Asia’ya konuşan ABD hükümet yetkililerinin yorumu öğrendikten sonra verdikleri tepkilerden bazılarıydı.

Kawakami, 1776 bildirgesinin “herhangi bir Hükümet Biçimi bu amaçlara zarar verir hale geldiğinde, onu değiştirmek ya da ortadan kaldırmak ve yeni bir Hükümet kurmak Halkın Hakkıdır” şeklindeki açılış sözlerine işaret ediyordu.

Halk için Demokratik Parti lideri Yuichiro Tamaki, Kawakami’nin pazar günü yaptığı yorum üzerine X’te endişelerini dile getirdi. Partinin 27 Ekim genel seçimlerinde alt meclisteki sandalye sayısını dörde katlamasıyla Tamaki, Ishiba’nın görevde kalmasına yardımcı olabilecek bir konumda bulunuyor.

Röportaj, Tokyo’daki Takushoku Üniversitesi’nden emekli bir profesör olan Kawakami’nin 1 Ekim’de kabinenin dış ilişkiler ve ulusal güvenlik özel danışmanı olmasından önce, 22 Eylül’de yapıldı.

Röportaj 22 Ekim’de yayınlandı ve pazar günü Tamaki’nin X’te Kawakami’nin sözlerinin devrim hakkını yüceltiyor gibi göründüğünü ve komplo teorileri olarak kategorize edilebileceğini paylaşmasının ardından ilgi gördü.

Tamaki, “Eğer Başbakan Ishiba bu görüşleri paylaşıyorsa, Ishiba hükümetinin diplomasi ve güvenlik konusundaki görüşlerinin son derece tehlikeli olduğu söylenmelidir” diye yazdı.

Tamaki, Başbakan’ın uzun süredir dile getirdiği NATO’nun Asya versiyonunu kurma arzusunda olduğu gibi, Ishiba hükümetinin en güçlü olması gereken dış ilişkiler ve ulusal güvenlik politikalarının en istikrarsız alanlar olduğunu söyledi.

Tamaki’nin desteği, önümüzdeki pazartesi günü yapılacak özel bir Diyet (Japonya parlamentosu) oturumunda yeniden başbakan seçilmek için yeterli milletvekili oyunu almaya çalışan Ishiba için hayati önem taşıyor. Tamaki partisinin LDP liderliğindeki hükümeti duruma göre destekleyeceğini söyledi.

Nikkei’ye konuşan kaynaklar Kawakami’nin bu hafta pazartesi gününden itibaren Washington’da olacağını ve görevdeki ve emekli yetkililerle ABD-Japonya ilişkileri hakkında görüş alışverişinde bulunacağını söyledi.

Kawakami’nin ittifakla ilgili sözleri Washington’da da şaşkınlık yarattı.

Daily Cyzo’ya konuşan Kawakami, salı günkü başkanlık seçimlerini Trump’ın kazanması halinde bunun Japonya için “nihayet bağımsız olma” fırsatı olacağını söyledi.

Kawakami, Trump’ın “Önce Amerika” sloganı göz önüne alındığında, ABD-Japonya veya ABD-Güney Kore ilişkilerine çok az ilgi duyacağını söyledi.

“Japonya kendi dış politikasını yürütmek zorunda kalacak” diye devam etti. Japonya’nın savunmasını güçlendirmek için sadece ABD’ye bağlı kalmaması gerektiğini belirten Kawakami, “Çin, Rusya ve Kuzey Kore ile güç dengesini yönetmenin ustaca bir yolunu bulmalı” dedi.

Kawakami “Bu Japonya için altın bir fırsat olmalı” dedi ve ekledi: “İnisiyatifi geri alabilir ve gerçekten bağımsız bir ülke haline gelebiliriz.”

Belirli politikalar konusunda Kawakami, Japonya semalarının %85’inin aslında “Amerika’nın semaları” olduğunu söyledi ve muhtemelen hava sahasının büyük bir kısmının İkinci Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana Amerikan kuvvetlerinin özel kullanımına ayrılmış olmasına atıfta bulundu.

Kawakami, “ABD askeri üsleri de önemli bir arazi parçasını oluşturuyor” dedi ve bu durumu “anormal” olarak nitelendirdi. 68 yaşındaki danışman Japonya’daki Amerikan üslerinin kademeli olarak azaltılması ve “normal bir ülke” olunması çağrısında bulundu.

Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte bunun için koşulların ilk kez olgunlaşacağını söyledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Xi, Çin’in eyaletlerini ekonomik reformlar için sabırlı ve adil olmaya çağırdı

Yayınlanma

Çin Komünist Partisi gazetesi People’s Daily’nin haberine göre Devlet Başkanı Xi Jinping, eyalet liderlerini ekonomik reformların hızı konusunda sabırlı olmaya çağırdı ve sorunları aceleyle çözmeye çalışmamaları konusunda uyardı.

Gazetenin haberine göre Xi ayrıca yetkilileri, ulusal bir pazar lehine her vilayetteki çıkar çitlerini yıkmaya ve “seçici kanun uygulamalarından” kaçınmaya çağırdı.

Xi, geçen hafta partinin temmuz ayında gerçekleşen ve ülkenin ekonomik yönünü belirleyen üçüncü plenumunun ruhuna ilişkin bir çalışma oturumunda yetkililere “Reform kademeli bir süreçtir ve tek bir hamleyle başarılamaz” dedi.

Xi’nin yetkililere hitaben yaptığı konuşmanın sadece bir özetini yayınlamakla birlikte, amiral gemisi gazete son günlerde ana mesajları iletmek amacıyla konuşmanın öne çıkan noktalarına dayanan dört fikir yazısı yayınladı.

Xi, Pekin’in ekonomik zorluklar karşısında Çin ekonomisine fon enjekte etmek üzere tasarlanmış bir dizi mali teşvik tedbirini uygulamaya koymak üzere olduğuna dair yüksek beklentiler arasında konuşmasını yaptı.

18 Ekim’de Çin, geçen yılın ilk çeyreğinden bu yana en düşük çeyreklik ekonomik büyümesini yüzde 4,6 olarak açıklayarak bu yılki “yaklaşık yüzde beş” hedefine ulaşıp ulaşamayacağı konusundaki endişeleri arttırdı.

Xi, 14 Ekim’den bu yana üç kez toplanma çağrısı yaparak yerel yetkilileri ekonomik hedefe ulaşmak için her türlü yolu denemeye çağırırken, uzun vadede büyümeye teknoloji odaklı bir yol çizmek amacıyla reformları derinleştirme ihtiyacını yineledi.

Çin’in en üst düzey yasama organı mali teşvikleri onaylamak üzere toplandı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English