Hindistan Merkez Bankası, bu yıl içinde dünya merkez bankaları arasında en aktif altın alıcısı oldu; ülkenin yılın ilk yarısı sonunda yaptığı alımlar, Türkiye’den (43 ton) sonra en büyük ikinci alım oldu ve Çin’in (28,9 ton) alımlarını geçti.
Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) internet sitesinde yayımlanan verilere göre Hindistan Merkez Bankası, haziran ayında 9,3 ton altın satın alarak 5,6 ton olan ortalama aylık alımın neredeyse iki katına ulaştı.
Bu, kurumun son iki yıldaki en büyük alımı oldu. Ülkenin 2024’ün ilk yarısındaki altın alımları 37,1 ton ile geçen yılın aynı döneminin üç katı ve 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Bankanın altın rezervleri, böylece bir önceki yıl yüzde 7,4 olan paya karşılık 840,7 tonluk rekor bir seviyeye ulaşarak toplam döviz rezervlerinin yüzde 8,7’sini oluşturdu.
Öte yandan 2023’te en büyük altın alıcısı olan Çin Halk Bankası, mayıs ve haziran aylarında alımlarını durdurdu.
WGC’ye göre Çin Halk Bankası’nın döviz rezervleri iki ay üst üste değişmeyerek 2,264 tonda kaldı.
Ancak Reuters‘a konuşan kaynaklar, bunun yüksek metal fiyatları nedeniyle geçici bir durgunluk olduğunu ifade etti.
Kaynaklara göre Çin’in altın rezervleri, ‘dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin statüsüne karşılık gelmediği’ ve rezervlerindeki altın payı büyük ekonomiler arasında en düşük olduğu için artmaya devam edecek.
Örneğin, Çin 3,22 trilyon dolarla (Haziran 2024 itibariyle) dünyanın en büyük döviz rezervine sahip, fakat ülkenin toplam rezervleri içinde altının payı sadece yüzde 4,9 ve yüzde 16 olan küresel ortalamanın oldukça altında.
Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Ancak fiyatları da göz önünde bulundurmak zorundayız, merkez bankasının her ay sabit miktarda alım yapması imkansız,” diyerek, Ukrayna ihtilafı ve Gazze savaşı gibi jeopolitik faktörlerin son yıllarda Çin’in altın talebini artıran nedenler arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.
Çin Halk Bankası, üç yıldan uzun bir aradan sonra Kasım 2022’de altın alımına yeniden başlamasına neyin yol açtığı konusunda şimdiye dek herhangi bir yorumda bulunmamıştı.
Fakat Batılı ülkelerin Rusya’nın yaklaşık 300 milyar dolar değerindeki varlıklarını dondurmasından sadece sekiz ay sonra Çin Halk Bankası, altın alımlarını bildirmeye başladı ve bunu 18 ay boyunca sürdürdü.
Bu da altın fiyatlarını yükselterek 2024 yılında rekor seviyelere çıkardı. Geçen yılın sonunda Çin, rezervlerine 7,23 milyon ons metal ekleyerek dünyanın en büyük altın alıcısı oldu. Bu, Pekin’in 46 yıl içinde gerçekleştirdiği en büyük altın alım hacmiydi.
Reuters‘a göre, altın rezervlerini artırmak Çin açısından bir güvenlik meselesi, zira altın ülke içinde saklanabiliyor ve el konulmaya karşı korunuyor.
Rusya 597 milyar dolarlık altın rezervinin yüzde 30’unu elinde tutuyor, ancak mevcut varlıklar açısından ülkenin payı çok daha büyük, zira Rusya’nın rezervlerinin yarısı 2022 baharında Batılı ülkeler tarafından dondurulmuştu.
Analistlere göre, Rusya Merkez Bankası’nın yalnızca yuan varlıkları ve altın yatırımlarına erişimini koruduğu bu emsal, rezervlerinin yaklaşık yüzde 60’ını Amerikan doları cinsinden varlıklarda tutan Çin için bir uyarıcı görevi gördü.
Julius Baer analistlerinden Carsten Menke, Reuters‘a yaptığı açıklamada, “Çin Halk Bankası’nın temel motivasyonu Amerikan dolarına daha az bağımlı olmak ve en azından ABD yaptırımlarına daha az maruz kalmak,” dedi.
Menke, “Çin ile ABD arasındaki jeopolitik gerilimlerin, ABD başkanlık seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, yakın zamanda ortadan kalkma olasılığı düşük olduğundan Pekin, risk çeşitlendirmesine devam edecek,” ifadelerini kullandı.
Asya hükümetleri, para birimlerini dolara karşı korumaya çalışıyor