Geçen hafta IMF-Dünya Bankası bahar toplantılarına katılan yetkililer, Amerika’nın tarihi federal borç yükünün küresel ekonomi için büyük riskler oluşturduğu uyarısında bulundu.
IMF’nin altı aylık Mali Gözlem raporunda Beyaz Saray ve Kongre’ye yapılan uyarıda, Washington’a “Harcamalarınızı kontrol edin,” mesajı veriliyor.
IMF, “Gevşek ABD maliye politikası, borç yükünü daha da ağırlaştırırken dezenflasyonun son aşamasına ulaşılmasını zorlaştırabilir. Ayrıca, küresel faiz oranı yayılmaları daha sıkı finansal koşullara katkıda bulunabilir ve başka yerlerdeki riskleri artırabilir,” dedi.
IMF’nin uyarısı, ABD borcunu döndürmenin maliyeti tüm yıl boyunca daha pahalı hale gelmişken yapıldı. 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi geçen hafta %4,65’ten kapandı. Bu oran sadece altı hafta önce %4,1 idi.
Sorumlu Federal Bütçe Komitesi’nin yeni bir analizine göre, borç faiz ödemelerinin bu yıl için 870 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.
Washington ve Pekin’in maliye politikaları hedefte
IMF dünyanın en büyük iki ekonomisinin, ABD ve Çin’in maliye politikalarına dikkat çekti. IMF, “Bu iki ekonominin mali politikalarını nasıl yönettikleri küresel ekonomi üzerinde derin etkiler yaratabilir ve önemli riskler oluşturabilir,” dedi.
Örneğin IMF, ABD’de borçlanma maliyetlerindeki büyük ve ani artışların daha yoksul ekonomilerde ‘devlet tahvili faizlerinde artışlara ve döviz kuru türbülansına yol açtığını’ belirtti.
Raporda, her iki ekonomide de kamu borcunun mevcut politikalar altında 2053 yılına kadar neredeyse iki katına çıkacağı öngörüldü.
IMF tarafından suçlananlar sadece ABD ve Çin değil. İngiltere ve İtalya da hedef tahtasına yerleştirildi.
IMF, “Çin, İtalya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri… harcamalar ve gelirler arasındaki temel dengesizlikleri ele almak için kritik bir şekilde politika eyleminde bulunmalıdır,” dedi.
ABD’nin borç yükü büyüyor
COVID-19’a bir dizi harcama paketiyle karşılık veren Başkan Donald Trump döneminde federal bütçe açığı yeni zirvelere ulaşmıştı.
Kongre Bütçe Ofisine göre, 2019 mali yılında 984 milyar dolar olan bütçe açığı 2020 mali yılında üç kattan fazla artarak 3,1 trilyon dolara yükseldi. Trump’ın kurumlar vergisi indirimleri nedeniyle de açıklar arttı.
Biden ise başkanlığına 1,9 trilyon dolarlık bir teşvik paketini sadece Demokratların oylarıyla Kongre’den geçirerek başlamıştı. Bu, 2021 mali yılında 2,8 trilyon dolarlık bir açığın (GSYİH’nin %12,1’i) en önemli nedenlerindendi.
Biden yönetiminin son bütçesi, Trump’ın vergi indirimlerini geri alarak ve milyarderler ve büyük şirketler üzerindeki vergileri artırarak elde etmeyi umduğu 3 trilyon dolarlık bir bütçe açığı azaltma içeriyor.
Biden yönetimi Kongre’yi bu vergileri artırmaya ikna etse bile, uzun vadeli açıkları yine de tarihi normların çok üzerinde olacak.