Bizi Takip Edin

RUSYA

İngiltere ve AB’de Rusya’nın ‘gölge filosuna’ karşı hamle

Yayınlanma

Rusya’nın petrol tedarikçileri, petrodolar girişini sınırlamak için Batılı ülkeler tarafından belirlenen tavan fiyatları aşmayı başardı.

Deniz petrol ticareti artık büyük ölçüde ‘gölge filoya’ ait tankerlerle, yani bilinmeyen şirketlere kayıtlı ve sigortacılar hakkında hiçbir bilgi vermeyen eski gemilerle yürütülüyor.

Bu nedenle İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Rus hazinesinin petrol gelirlerine karşı mücadelenin yeni bir aşamasını başlatma niyetinde.

Bloomberg‘in konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere ve kabul edilmek üzere hazırlanan belgelere dayandırdığı haberine göre İngiltere, bir grup Avrupa ülkesiyle birlikte, ‘yaptırımları delerek’ Rus petrolünü taşıyan gölge filo tankerlerini izlemeye dönük planı bu hafta onaylayacak.

Taslak bildiride, katılımcıların bu gemiler hakkında bilgi toplamayı ve bunları birbirleriyle paylaşarak ‘bu gemilerin ve [ticareti] organize edenlerin yarattığı risklere karşı tepkimizi koordine etmeyi ve bu tehdidi ele almak için özel sektör ve diğer denizcilik aktörleriyle birlikte çalışmayı’ amaçladıkları belirtiliyor.

Politico: Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması başarısız

Taslak bildirinin perşembe günü yeni İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın ev sahipliğinde düzenlenecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu forumunda kabul edilmesi planlanıyor.

Farklı ülkelerden yetkililer ve uzmanlardan oluşan özel bir grup, acilen ‘somut önlemler almaya başlamak’ üzere oluşturulacak.

Taslak belgede, “Rusya’nın gölge filosu ülkelerimiz ve dünyanın deniz ve okyanuslarına bağımlı olan diğer uluslar için bir tehdit oluşturmaktadır. Bu gölge filodaki pek çok gemi sigortasız ve bakımsızdır. Pek çoğu da temel güvenlik ve çevre standartlarını ihlal eden faaliyetlerde bulunmaktadır,” iddiasında bulunuldu.

AB, Danimarka’nın Batı sigortası olmadan boğazlarından geçen tankerleri durdurmasına izin vermek için 2023’ün sonlarında bir plan üzerinde çalışmaya başladı.

BM Deniz Hukuku Sözleşmesi, devletlerin ekolojileri için risk oluşturabilecek gemileri denetlemelerine izin veriyor, fakat pratikte bu yönde adımlar atmak zor.

Bir gemiyi durdurmak için yetkililerin, geminin kıyı sularına ve kıyılara zarar verebileceğine inanmak için ‘açık nesnel’ gerekçelere sahip olması gerekiyor.

Bu durumda Danimarka’nın tüm şüpheli tankerleri durdurup denetleyip denetleyemeyeceği ve buna uymayı reddetmeleri halinde ne yapılacağı da belirsiz.

Geçen ay Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen, ülkenin ‘gölge’ tankerlerin Baltık Denizi’ndeki hareketlerini kısıtlamak için tedbirler hazırladığını duyurmuştu.

Diğer Baltık ülkeleri ve AB üyeleriyle görüşmelerde bulunduğunu belirten Rasmussen, “Gölge filo, uluslararası bir çözüm gerektiren uluslararası bir sorundur,” demişti.

Bloomberg’e konuşan kaynaklardan biri, yeni planın gölge filo gemilerine karşı ek yaptırımlar içerebileceğini dile getirdi.

Geçtiğimiz ekim ayından bu yana ABD, İngiltere ve AB’nin kısıtlamaları altına giren yaklaşık 50 gemiden neredeyse hiçbiri artık petrol taşımacılığı yapmıyor.

Bloomberg: Yaptırımlar nedeniyle Rusya’nın onlarca petrol tankeri atıl durumda

RUSYA

Rusya’dan İsrail’e İran’ın nükleer tesislerine saldırmaması konusunda uyarı

Yayınlanma

Rusya, İsrail’i, İran’ın nükleer tesislerine saldırmaması konusunda sert bir şekilde uyardı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, böyle bir hamlenin felakete yol açabileceğini ve nükleer güvenliği tehlikeye atacağını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova’nın İsrail’i İran’ın nükleer tesislerine yönelik olası bir saldırının bile ciddi sonuçlar doğuracağı konusunda uyardığını belirtti. Ryabkov, böyle bir saldırının felakete yol açabileceğini vurguladı.

TASS ajansının aktardığına göre Ryabkov, “İsrail’i, İran’ın nükleer tesislerine ve nükleer altyapısına saldırı olasılığını varsayımsal olarak bile düşünmemesi konusunda defalarca uyardık ve uyarılarımızı sürdürüyoruz. Bu, felaketle sonuçlanacak bir gelişme olur ve nükleer güvenlik konusundaki mevcut prensiplerin tamamen çiğnenmesi anlamına gelir,” ifadelerini kullandı.

1 Ekim akşamı, İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu, Hamas, Hizbullah ve Devrim Muhafızları liderlerinin öldürülmesine misilleme olarak İsrail’e karşı geniş çaplı bir balistik ve hipersonik füze saldırısı başlatmıştı.

Tahran, füzelerin yüzde 90’ının hedeflerine başarıyla ulaştığını açıklamış, İsrail ise İran’ın ülkeye yaklaşık 180 füze fırlattığını, ancak çoğunun engellendiğini iddia etmişti.

İsrail Genelkurmay Başkanı ise İran’ı sürpriz bir saldırıyla hedef alacakları doğru zamanı beklediklerini ifade etmişti.

11 Ekim’de, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Laos’ta düzenlediği basın toplantısında, İran’ın İsrail’e yönelik bir füze saldırısına karşılık olarak Tahran’ın barışçıl nükleer tesislerini vurma tehdidinin ciddi bir provokasyon olacağını dile getirmişti.

İsrail’in İran’a saldırısı “an meselesi”

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, 2 bin kayıt dışı göçmeni sınır dışı edecek

Yayınlanma

Rusya, ‘Nelegal 2024 Operasyonu’ kapsamında 2 binden fazla kayıt dışı göçmeni sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Yetkililer, bu operasyonla 13 binden fazla göçmenlik ihlali tespit edildiğini ve göçmen sayısında önemli bir düşüş yaşandığını açıkladı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ülke genelinde yapılan polis baskınlarının ardından 2 binden fazla kayıt dışı göçmenin sınır dışı edileceğini duyurdu.

Bakanlığın açıklamasına göre, başkent Moskova’da bir hafta süren ve “Nelegal 2024 Operasyonu” olarak adlandırılan denetimlerde 13 binden fazla göçmenlik yasası ihlali tespit edildi.

Açıklamada, 10 binden fazla yabancının “adalet önüne çıkarıldığı” ve 2 binden fazlasının mahkeme kararları doğrultusunda “idari sınır dışı” işlemlerine tabi tutulduğu ifade edildi.

Haziran ayında gerçekleşen “Nelegal 2024 Operasyonu”nun ilk aşamasında, Rusya yaklaşık 9 bin yabancı vatandaşı sınır dışı etmişti.

Rusya makamları, mart ayında Moskova yakınlarında gerçekleşen konser salonu saldırısının ardından göçmen politikalarında daha sert bir tutum sergilemeye başladı.

Saldırıyı gerçekleştirdiği şüphesiyle gözaltına alınan dört kişinin tamamının, Orta Asya cumhuriyetlerinden Tacikistan vatandaşı olduğu belirtildi. Tacikistan, Rusya’daki göçmen işçilerin çoğunluğunun geldiği ülkelerden biri.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ağustos ayında kayıt dışı göçmenlerin mahkeme kararı olmaksızın izlenmesine ve sınır dışı edilmesine olanak tanıyan bir “sınır dışı rejimi” yasasını kabul etmişti. Bu yasa, 5 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

İçişleri Bakanlığı, ülkedeki göçmen sayısının 2023 yılı genelinde 8,5 milyondan geçtiğimiz ay itibarıyla 6,1 milyona düştüğünü açıkladı.

Tacikistan, Rusya’yı göçmenlerin haklarını ihlal etmekle suçladı

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya, Nvidia ekran kartlarına rakip üretmeyi hedefliyor

Yayınlanma

Rusya merkezli Modul şirketi, Nvidia ekran kartlarına rakip olacak yeni GPU’lar geliştirmeye hazırlanıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapay zekâ sunucusu üretmeyi planlayan şirket, sinir ağı algoritmalarını çalıştırabilen ancak eğitemeyen GPU’lar sunacak.

Rus teknoloji şirketi Modul, Nvidia ekran kartlarına alternatif olacak yeni grafik işlem birimleri (GPU) geliştirme sürecinde.

Şirketin bir temsilcisinin Vedomosti‘ye yaptığı açıklamaya göre, bu yeni GPU’ların 2025 yılında Fplus tarafından üretilecek yapay zekâ sunucularında kullanılması bekleniyor.

Temsilciye göre, Modul şu anda iki tip GPU kartı üzerinde çalışıyor: NM Quard 20 GB (büyük modül) ve NM Card 5 GB (küçük modül). Bu kartların yüzey montajı Rusya’da yapılacak. Modul, ayrıca yılda 35 bine kadar ekran kartı üretmeyi planlıyor.

Fplus, 2025 yılında Modul’un GPU’larını kullanan yaklaşık 100 yapay zekâ sunucusu üretmeyi ve 2026-27 yıllarında birkaç bin sunucu daha üretmeyi hedeflediklerini doğruladı.

Fplus sözcüsü, bu GPU’ların sinir ağı algoritmalarını çalıştırmak için kullanılabileceğini, fakat bu algoritmaların eğitilmesinde kullanılamayacağını belirtti.

GPU’lar genellikle bilgisayar grafiklerinin işlenmesi ve görüntülenmesi amacıyla kullanılıyor.

Aynı zamanda üç boyutlu grafiklerin hızlandırılması, sinir ağlarının eğitilmesi ve büyük miktarda verinin işlenmesi için de yaygın olarak tercih ediliyor. Bu tür işlemcilerin dünyadaki en büyük üreticileri arasında Nvidia ve AMD bulunuyor.

Fplus temsilcisi, “Şu anda küresel pazarda Nvidia, neredeyse tekel konumunda ve ürünlerinin yaptırımlar nedeniyle bize ulaşabilirliği büyük bir endişe kaynağı. Bu durum, Rusya’daki yapay zekâ sunucusu segmentinin gelişimini zorlaştırıyor. Bu nedenle ülkedeki üreticiler kendi çözümlerini aramak zorunda kalıyorlar,” değerlendirmesini yaptı.

Şirketin sunucu ve ağ sistemleri departmanı müdürü Aleksandr Filçenkov, şu anda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yapay zekâ görevleri için Graviton işlemcisine sahip, beş grafik hızlandırıcıya kadar destekleyen sadece bir sunucuya sahip olduğunu hatırlattı.

Bunun yanı sıra Filçenkov, Graviton’un yeni nesil GPU’larla Intel ve AMD işlemcilerini kullandığını ifade etti.

TUSUR Üniversitesi’ndeki NTI Yetkinlik Merkezi “Güvenilir Etkileşim Teknolojileri” müdür yardımcısı Ruslan Permyakov, Modul’un GPU’larının, yerli bileşenlerin kullanımının yasal gerekliliklerle zorunlu olduğu kritik sistemlerde talep görebileceğini söyledi.

Ancak Permyakov, bu yerli çözümün Nvidia’nın yerini tam anlamıyla alamayacağını, zira bu ekran kartlarının sinir ağı eğitimini desteklemediğini vurguladı.

Yine de Permyakov’a göre Modul’un ürünleri, halihazırda eğitilmiş yapay zekâ modellerinin çalıştırılması veya görüntü ve sinyal işlemenin gerekli olduğu niş görevlerde rekabetçi hale gelebilir.

Nvidia, Huawei ile çip savaşında fiyatlarını düşürdü

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English