Bizi Takip Edin

ORTADOĞU

İsrail’in Güney Lübnan’da “ekolojik soykırımı”

Yayınlanma

Aşağıda çevirisini okuyacağınız haber, İsrail’in fosfor bombalarıyla hedef aldığı Güney Lübnan’a odaklanıyor. Haberde o bombalardan etkilenen Lübnanlıların ve uzmanların görüşlerine yer veriliyor:

***

İsrail’in yakıp yıkma politikası Güney Lübnan’ı sert vurdu

İsrail, Lübnan’ın güneyindeki tarım arazilerini dünyanın en tehlikeli silahlarından biri olan beyaz fosforla tahrip ediyor.

JOUDY EL-ASMAR

Ali Surour’un Lübnan’ın güneyindeki Ayta ash Shab’da 80 zeytin ağacından oluşan bir bahçesi var. Zeytinler genellikle her sezon yaklaşık 100 litre yağ üretiyor, ancak bu yıl öyle olmadı.

“Ya bombardımandan zarar görmüşler ya da fosfor bombalarıyla kirlenmişler” diyor: “Onları hasat edecek cesareti kendimde bulamadım.”

O yalnız değil. Komşularının hepsi benzer sorunlar yaşıyor. Tam hasat mevsimi başlamak üzereyken savaş patlak vermiş, “Bizi geçim kaynağımızı terk etmeye zorladı” diyor Ali.

“Geri dönene kadar hasarın tam boyutunu bilemeyeceğiz.” Bunun ne zaman olacağını ise söyleyemiyor.

Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı kısa süre önce, 10 Ekim’den bu yana Ayta ash Shab’ın beyaz fosforla kasıtlı olarak hedef alındığını gösteren görüntüleri yayınladı.

Askerlerini ve yedeklerini Gazze’de büyük bir kara saldırısına hazırlayan İsrail, kuzeyde Hizbullah’a karşı “ikinci bir cephe” açılmasını önlemek için her şeyi göze almıştı.

Ali ve diğerlerinin de tanıklık edebileceği gibi, bunu engellemek için kelimenin tam anlamıyla “yakıp yıkmak” da dahil elinden geleni yaptı.

Ulusal Bilimsel Araştırma Konseyi himayesindeki Ulusal Erken Uyarı Platformu, 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırıları ile 1 Ocak 2024 tarihleri arasında İsrail’in güney Lübnan’a yönelik iki bin 447 saldırısını belgelemiştir.

Bu süre zarfında İsrail ordusunun 800 hektarlık alanı yaktığı bildiriliyor. Gezegendeki en tehlikeli silahlardan biri olan fosfor kullanımı özellikle korkunç. Arazi ve toprağın iyileşmesi yıllar alacak.

Zeytinler ve mezarlıklar

Üç ay önce, bombalar düşmeye başladığında, Ali ve kız kardeşi Sayda şehri yakınlarındaki Kaouthariyet el Saiyad köyünde bir daire kiraladılar.

Köy sakinlerinin köylerine dönmeleri yasak, bu nedenle Ali ve kız kardeşi kendi topraklarını tam olarak değerlendiremiyorlar. Evlerine sadece cenazeler için gidebiliyorlar. “Mezarlığa yakınlığı nedeniyle araziyi kısaca kontrol edebiliyorum” diyor.

Ali iyimser. Başkalarının durumunun daha kötü olduğunu biliyor. “Sayısız çiftçi, özellikle tütün yetiştiriciliğinde feci kayıplar yaşıyor” diye açıklıyor:

“Köyümüzün ekonomisi tütüne dayanıyor. Çiftçiler Aralık ve Ocak aylarında tütün fidanlıklarına bakıyorlar. Yerinden edilme nedeniyle bu artık imkansız. Yerimizden edilmemiş olsak bile herkes bizi toprak kirliliğinin tehlikeleri konusunda uyarıyor.”

Aitaroun köyünden yerinden edilen Moussa Toubah için koşullar hiç de iyi değil. Sayda yakınlarındaki Zrariyeh kasabasında diğer dört aileyle birlikte yaşamak mümkün değil.

Zeytin, keçiboynuzu ve incir ağaçlarından oluşan meyve bahçesini, iki bin avokado fidesini, 15 dönümlük (3,7 dönüm) buğdayını ve arı kovanlarını kaybeden Musa’nın teselli bulması için hiçbir neden yok.

“Yerimizden edildiğimizden beri kasabaya geri dönemedim” diyor: “Hala savaşta olup olmadığımızın belli değil. Savaş zamanında kimin yaşayıp kimin öleceğine kader karar verir. Hayatlarımız belirsizlik içinde. Kayıplarımızı kimin ve ne zaman telafi edeceğini bilmiyoruz.”

Saldırılar, ülkenin tarımsal üretiminin %37’sini karşılayan güney Lübnan’ın geniş alanlarını tahrip etmeye devam ediyor.

Bu bölgenin önemi öncelikle onu Lübnan’ın en çeşitli tarım bölgesi haline getiren çeşitli topografyasından kaynaklanıyor.

Muz ve narenciye bahçeleriyle zengin olan güney kıyı kuşağı, Lübnan kıyı şeridi boyunca tarımın son kalesi olmaya devam ediyor.

İç kesimlerde sınıra doğru çiftçiler, özellikle Cebel Amil’in dağlık bölgelerinde tütün, zeytin ve incir yetiştiriyor.

Direniş Ülkesi

Filistin’e çok yakın olan Güney Lübnan ‘direnişin ülkesi’. Burada güçlü bir kültürel kimlik var. İnsanlar, kimliklerinin büyük bir parçası olan topraklarından hem maddi hem de sembolik sermaye elde ediyorlar.

Bunu dikkate alarak, ekolojik tahribat sadece fiziksel belirtileriyle sınırlı kalmıyor. Güney Lübnan halkının kalbine kadar iniyor.

İsrail bombaları şu ana kadar 24 hektarlık zeytin bahçesine ve bazıları 150 yaşından büyük beş bin ağaca zarar verdi. Yaklaşık 23 hektarlık muz ve narenciye tarlası daha zarar gördü.

En büyük tahribat ise 343.9 hektarlık olgun çam ormanlarında meydana geldi. İsrail bombardımanı, hava saldırıları (iki bin 200 olay), yangın bombaları (107) ve fosfor bombalarını (73) içerdi.

Ulusal Bilimsel Araştırma Konseyi Genel Sekreteri Dr. Tamara el-Zein, Güney Lübnan’daki durumu “ekolojik soykırım” olarak tanımlıyor.

İsrail’in bölgeyi insan yerleşimi ya da tarımsal kullanım için uygun olmayan çorak bir savaş alanına dönüştürmek istediğini söylüyor.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu ‘yakıp yakılmış toprak’ politikasını, kuvvetler bir bölgede ilerlerken ya da çekilirken düşmana yardım edebilecek her türlü potansiyelin kasıtlı olarak yok edildiği bir askeri strateji olarak tanımlıyor.

Zehirli toprak

Dr. el- Zein, Majalla’ya verdiği demeçte Güney Lübnan’daki toprak kirliliğinin boyutunun şu anda belirsiz olduğunu söyledi.

Ne toksinlerin konsantrasyonu ne de zaman içinde değişen doğası paylaşıldı. Yağış miktarı cevapları etkileyebilir.

Yeşil Güneyliler Derneği’nden Dr. Hisham Younis, beyaz fosforun çevreye salındıktan sonra toprakta birkaç aya kadar aktif kaldığını söyledi.

Yakın zamanda bir meslektaşı, beyaz fosfora maruz kaldıktan 20 gün sonra yeni bozulan bir toprak örneğinden duman çıktığını gözlemledi. Ne yazık ki, bu durum meslektaşının zehirlenmesine neden oldu!

Beyaz fosfor, azot bağlanması ve fosfor mineralizasyonu gibi besin geri dönüşüm süreçleri için gerekli olan mikroplar ve mikro organizmalar gibi hayati toprak bileşenlerini etkileyerek toprak sağlığına önemli ölçüde zarar veriyor.

Toprağın fosforla kirlenmesi, bu kritik besin geri dönüşüm süreçlerini bozarak toprak verimliliğinin ve kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Toprakta fosforik asit birikimi, güney Lübnan’daki toprak ekosistemini olumsuz etkileyerek bileşenlerini zehirliyor.

Toprağın saldırılardan önceki durumuna getirilmesi geniş bir alanda uzun ve zorlu bir süreç olacak. Fosfor bombardımanı 8-23 Ekim tarihleri arasında 100 kilometrekareden fazla sınır bölgesini etkiledi.

Younis, dört ay boyunca fosfor bombardımanı altında kalan Labbouneh ormanını, ekosistemi yok etmek ve ağaçların yeniden büyümesini engellemek veya önlemek için kasıtlı bir girişim olarak gösteriyor.

Geçmişteki çatışmalarda güney Lübnan’da misket bombaları, seyreltilmiş uranyum ve fosfor kullanılmıştı.

Son Temmuz savaşı sırasında dört milyondan fazla misket bombası kullanıldı. Bir milyondan fazla patlamamış mühimmat 15 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve 150’den fazla köyü etkiliyor.

Büyük ve küçük canlılar

Younis, zararın sadece ormanlara ve tarlalara değil, yeraltı suyu rezervlerinin kirlenmesine ve su kirliliği riskine de yol açtığını söylüyor.

Bu kirlilik nehirlere ve mevsimsel göletlere kadar uzanabilir ya da bataklıklarda ve kayalık su havzalarında birikebilir ki bunların hepsi, bazıları çok nadir bulunan hayvanların ve kuşların su ihtiyacı için hayati önem taşıyor.

Younis, “Şu anda bu fosfor kampanyasının hayvan yaşamı üzerindeki etkisine dair kesin verilere sahip değiliz” diyor: “Ancak bir dizi yırtıcı hayvan, memeli hayvan ve hem yerli hem de göçmen kuşlar üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyleyebiliriz.”

Kayıplar arasında kızıl tilki, Avrasya porsukları ve 1970’lerde Lübnan’da ortadan kaybolan ve yakın zamanda güney sınırı ile kuzey Filistin arasında hareket etmeye başlayan dağ ceylanları da var.

Özellikle Naqoura bölgesindeki Güney Afrika damanı kolonileri, sarı çakallarla birlikte bulunuyor. Her ikisi de yırtıcı etoburlardır ve özellikle aktif olabilirler.

Kemirgenler, sürüngenler ve böcekler de etkilendi. Birçoğu tünellere sığınıyor. Eğer beyaz fosfora maruz kalmışlarsa, ya boğularak ya da korkunç yanıklarla ölecekler.

Younis, göçmen kuşların mevsimsel göçlerinin “savaşın patlak vermesiyle aynı zamana denk gelmesi” nedeniyle çatışmadan etkilendiğini söylüyor.

Bu kuşlar tipik olarak Lübnan’dan Filistin’e, oradan da Mısır’a ve nihayetinde Orta Afrika’ya doğru bir rota izliyor, ancak fosforun bu göçmen kuşların havadaki rotasını etkilemiş olması muhtemel.

Kimliğin kaynağı

Güney Lübnanlılar için toprak onların tarihi, bağlamı ve tanımlayıcı özelliği.

Toprağı sulamak, zeytin toplamak, buğday harmanlamak ya da sadece nar ağaçlarının altında ateşin etrafında toplanmak olsun, toprağın döngülerine derinden bağlıdırlar.

Toprak sığınak, rızık ve geçim kaynağı. Ancak aynı zamanda savaş alanı da olabilir. Dolayısıyla manzara sadece fiziksel değil duygusal da.

Sosyolog Dr. Saeed Najdi, Lübnan’ın başta Lübnan Dağı, kuzey ve güney olmak üzere dağlık arazisinin şekillendirdiği bir dizi tarımsal topluluktan ortaya çıktığını düşünüyor.

Najdi, “Güney bölgesi, toprakla olan bağı aracılığıyla kimliğini korumaya ve güçlendirmeye devam ediyor” diyor.

Najdi, “Modern Lübnan devletinin oluşumunda Cebel Amil’in uzun süreli tarihi bağları ve rolü bulunuyor” diyor.

“Bu ilişki güney halkı ile Lübnan devleti arasındaki bağı vurguluyor.”

“Güney toplumunun sadakati, başlangıcından bu yana Suriye ile Lübnan arasındaki yerleşim tercihlerini ya da Akka vilayetine bağlılığı kapsayan Cebel Amil’in mirasından etkilendi. ”

“Dahası, güney tarihsel olarak Cebl Amil’in Filistin’e açılan ticari kanalı olarak işlev gördü. Güney Lübnan’ın, Lübnan içindeki mezhepsel bölünmelerin ortasında, işgal altındaki Filistin’e sınır olması nedeniyle stratejik konumu çok önemli.”

Lübnan’da güç ve kalkınma Beyrut ve Lübnan Dağı’nda yoğunlaşıyor ve dini grupların aracı olarak hareket etmesini sağlıyor.

Bu durum güney halkı ile Lübnan devleti arasındaki ilişkiyi, dolayısıyla topraklarına bağlılıklarını ve toprak işgali ve ihlallerine karşı koymayı amaçlayan hareketlerin ortaya çıkışını etkiliyor.

Necdi, güneydeki “direniş” kavramının derinlere kök saldığını ve Lübnan sınırları dışından ideoloji ve kavramları benimseyerek alternatif bir güney kimliği oluşturmaya yönelik daha geniş çabaları yansıttığını belirtiyor.

Bu durum, güney Lübnanlıların neden çeşitli şekillerde Arap milliyetçiliği, sol ideolojiler ya da İran’dan etkilenen siyasal İslam ile aynı çizgide yer aldıklarını açıklamaya yardımcı oluyor.

Benzer “aidiyet krizleri”, mezhepsel ve bölgesel çizgide bölünmüş parçalanmış bir devlet olan Lübnan’ın her yerinde görülüyor.

Necdi’ye göre güney halkı, tazminat ya da hükümetin rehabilitasyon planı olmasa bile, toprakla olan bağları nedeniyle tarihsel olarak olduğu gibi bu çatışmadan sonra da köylerine geri dönecek.

İsrail’in attığı fosforun yarattığı serpintiyle başa çıkacaklar, tıpkı yakın tarihin önlerine çıkardığı diğer her şeyle başa çıktıkları gibi.

ORTADOĞU

Lübnanı Bakan Harici’ye konuştu: ‘HTŞ’den beklentimiz Lübnan’ın iç meselelerine karışmaması’

Yayınlanma

İki aylık yoğun ve yıkıcı bir çatışmanın ardından İsrail ve Lübnan arasında ateşkes gerçekleşti. Lübnan hükümeti, haftalar süren müzakereler sonucunda bir ateşkes anlaşmasına varmıştı. 60 gün içinde ateşkesin uygulanması öngörüldü. Anlaşmaya göre, İsrail birlikleri, belirlenen bölgelerden geri çekilecek, Lübnan Ordusu İsrail’in boşalttığı bölgelere konuşlanacak ve güvenliği sağlayacak. Bölgedeki mayınlar, patlamamış mühimmatlar ve altyapıdaki yıkımlar nedeniyle geniş çaplı bir yeniden inşa çalışması yapılacak. Birleşmiş Milletler UNIFIL güçleri, 1701 sayılı BM kararına uygun olarak güney Lübnan’da varlığını sürdürecek.

Ancak İsrail, ateşkesi şu ana kadar 100’den fazla kez ihlal etti ve bu durum Lübnan tarafından kabul edilemez olarak değerlendiriliyor. Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makari, Lübnan’daki son duruma ilişkin Dr. Esra Karahindiba’nın sorularını yanıtladı.

‘İsrail ateşkesi 100’den fazla kez ihlal etti’

Lübnan’daki son durumla başlamak istiyorum. Geçici bir ateşkes olmasına rağmen İsrail vaat edilenleri uygulamıyor. Bize son durum hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bildiğiniz gibi, yaklaşık iki ay süren ölümcül bir savaş yaşadık. Hükümet olarak haftalarca ateşkes için müzakere ettik ve sonunda Amerikalıların yardımıyla bir ateşkes anlaşmasına vardık ve bu ateşkesi duyurudan 60 gün sonra uygulamaya koymayı kabul ettik. Bu arada bir askeri plan var: Lübnan Ordusu, İsrail’in geri çekileceği bölgelere konuşlanmaya başlayacak. Yapılacak çok iş var. Ordu bu görevi üstlenecek çünkü birçok mayın, patlamamış mühimmat, yıkım, kapalı yollar, yerinden edilmiş insanlar ve İsrail ile Lübnan arasında hassas bir askeri durum var. İsrail bu ateşkesi 100’den fazla kez ihlal etti ve bu, elbette, kabul edilemez. Lübnan ateşkese saygı duyuyor ve ateşkesin açıklandığı sırada kurulan komiteye güveniyoruz. Amerikalılardan, Fransızlardan, Lübnanlılardan, UNIFIL’den ve İsraillilerden bahsediyorum. İlk toplantıları bu hafta pazartesi günü yapıldı ve umuyoruz ki bu ateşkes en kısa sürede ciddi bir şekilde uygulanır çünkü İsrail’in neden olduğu yıkımın ardından yeniden inşa etmemiz gereken çok şey var.

Eğer İsrail ateşkesi tamamen iptal eder ve kısa bir süre önce olduğu gibi Lübnan’a saldırmaya devam ederse, Lübnan’ın mevcut tutumu ne olacak? Hizbullah’ın Suriye’den geri çekilip daha fazla birliğin Lübnan’a geri dönmesi sürece nasıl etki edecek? Lübnan ordusu saldırıların tekrarlanması karşısında ne yapacak?

Bu ateşkesin bozulacağını düşünmüyorum. Her gün olaylar yaşayacağız, ancak bunun ciddi bir ateşkes olacağına inanıyorum. Sanırım yaklaşık 40 gün içinde tüm Lübnan topraklarından tam bir çekilme gerçekleşecek. Lübnan Ordusu kuvvetlerini konuşlandıracak ve 1701 sayılı kararı gerektiği gibi, güney Lübnan dahil, uygulayacağız. Elbette, bu özellikle de güney Lübnan için geçerli çünkü 1701 sayılı karar, güney Lübnan’da silahların yasak olduğunu belirtiyor ve yalnızca Lübnan Ordusu ile UNIFIL’in silah taşımasına izin veriyor.

‘Lübnan’ın egemenliğine ve çeşitliliğine saygı duyan bir Suriye’ye ihtiyacımız var’

Beşar Esad’ın devrilmesi ve Rusya’ya iltica etmesiyle Suriye’deki denklem tamamen değişti. Şam’ı ele eçiren Heyet Tahrir el Şam (HTŞ), Suriye için geçiş dönemi hazırlamaya çalışan geçici bir hükümetle çalışıyor. Lübnan’ın Suriye’deki mevcut konjonktüre ilişkin tutumu ne olacak?

Şu ana kadar HTŞ ile herhangi bir ilişkimiz yok. Söylemek istediğim şu: Suriye halkı, Suriye’yi kimin yöneteceğine kendisi karar vermelidir. Lübnan olarak bizim istediğimiz, Suriye’nin gelecekteki hükümetiyle iyi ilişkilere sahip olmak çünkü birçok çıkarımız var. Orada fanatik bir hükümete ihtiyacımız yok. Lübnan’ın egemenliğine ve çeşitliliğine saygı duyan bir komşuya ihtiyacımız var. Bu, bizim ihtiyacımız olan tek şey. Komşu ülkeler olarak ilişkilerimizi sürdürmek için gerekli ilişkileri korumak adına elimizden gelen her şeyi yapacağız. Ekonomi, ticaret, sosyal, siyasi ve hatta çözülmesi gereken sınır sorunları gibi birçok alanda çıkarlarımız var. Milyonlarca Suriyeli mülteci var ve kim yönetirse yönetsin, bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Biz Suriye’nin iç işlerine karışmamalıyız ve aynı şekilde onların da bizim iç işlerimize karışmasına izin vermeyeceğiz. Umarız gelecekteki Suriye hükümetiyle onurlu ve verimli bir işbirliği sağlamak için çalışacağız.

‘HTŞ’den istediğimiz, iç işlerimize karışmaması’

HTŞ, Birleşmiş Milletler’in terör örgütleri listesinde yer alıyor ve birkaç ülke bu grubu terörist olarak tanımladı. Ancak yakın gelecekte durum değişebilir. Türkiye, diplomatik ilişkilerini sürdürmek için büyükelçiliğine bir maslahatgüzar atadı. Peki Lübnan’ın HTŞ’ye yaklaşımı ne? Lübnan HTŞ’yi bir terör grubu olarak görüyor mu yoksa Suriye seçimlere doğru giderken yaklaşım değişiyor mu?

Terör gruplarını tanımlayan bir sistemimiz yok. Zaten belirtmiştim, Suriye’nin gelecekteki hükümetinin hedeflerini değerlendireceğiz. HTŞ’den istediğimiz şey, Lübnan’ın iç meselelerine ya da işlerine karışmamasıdır. Şu ana kadar söylediğim gibi, Suriye’nin geleceğinin nasıl şekilleneceğini öngöremeyen tek ülke biz değiliz. Sistem teorik olarak devam etmeli. Mevcut durumla ilgilenmeye devam ediyoruz—örneğin Lübnan’daki Suriye büyükelçiliği, sınırlar ve diğer konular. Yeni devletin, yeni yönetimin ve yeni hükümetin ortaya çıkmasını bekliyoruz ve o zaman yolumuza devam edeceğiz. Şu anda yaşananlardan dolayı (büyükelçilik) aktif değil. Bekleyeceğiz, ancak ortaya çıkacak herhangi bir hükümetle iyi ilişkiler kurmayı umuyoruz çünkü bu iki ülkenin de çıkarına olacaktır.

Esad’ın ayrılmasından sonra İsrail, Golan Tepeleri’nde daha fazla ilerledi. İsrail’in bölgedeki konumu ne? Uzmanlar İsrail’in Suriye’deki varlığının geçici olmayabileceğini düşünüyor. Lübnan, İsrail’in Suriye’de alan kazanmasını nasıl değerlendiriyor?

Lübnan için önemli olan İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesidir. Sizin de belirttiğiniz gibi, İsrail yalnızca Golan Tepeleri’nde veya güney Suriye’de değil, Suriye’nin ordusunu, hava ve deniz kuvvetlerini, her şeyini yok etti. Bu durum Suriye’yi zor bir konuma sokuyor. Yeni Suriye hükümetinin nasıl bir orduya ya da güvenlik gücüne sahip olacağını veya İsrail ile nasıl bir ilişki kuracaklarını bilmiyoruz. Şu anda her şey belirsiz. Tüm bunların üzerinden sadece beş ya da altı gün geçti ve işlerin nasıl şekilleneceğini görmek için zamana ihtiyacımız var.

‘Yeni cumhurbaşkanı 9 Ocak’ta seçilecek’

Lübnan’ın İsrail’in saldırıları sırasında zayıf kalmasının en önemli nedenlerinden biri de iç siyaset. Beyrut limanı patlamasıyla sarsılan Lübnan, halen ekonomik zorluklarla boğuşuyor. Bunun yanında ülke, iki yılı aşkın süredir halen cumhurbaşkanını seçemedi. Mevcut durum biraz da bu sorunun sonucu mu?

Lübnan’daki sistem, bu tür süreçleri kolaylaştırmak için tasarlanmış bir sistem değil. Karmaşık bir sistemimiz var; parlamento, din, siyasi gruplar ve daha fazlası işin içine giriyor, bu da bir cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor. Cumhurbaşkanı seçmek kolay değil çünkü yasalarımız seçim sürecini geciktiriyor, özellikle de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde. Ancak 9 Ocak’ta bir oturumumuz var ve yakında bir cumhurbaşkanımız olmasını umuyoruz.

Bir ülkeyi cumhurbaşkanı olmadan yönetemeyiz. Evet, idare edebiliriz; ülke devam eder, ölmez, yok olmaz, ortadan kaybolmaz. Ama aynı zamanda refah da getirmez. Ülkemizi geliştiremeyiz, inşa edemeyiz ve genç Lübnanlıların isteklerini yansıtan yeni, modern bir yönetim kuramayız. Onlar ki çok hırslı ve özgürlüğün korunduğu, güzel Lübnan kültürü ve Lübnan’ın takdire şayan imajı ile modern bir ülke yaratmak istiyorlar.

Cumhurbaşkanına, yeni bir hükümete, Suriye ile yenilenen ilişkilere ve İsrail ile bir ateşkese sahip olmayı umuyoruz. Uzun vadede, şahsen Lübnan’ın geleceği hakkında bir miktar iyimserim. Elbette bu durumun ciddi bir etkisi var. Geçici bir hükümet olarak büyük kararlar alamayız, yeni yetenekleri işe alamayız ya da yasaları geçiremeyiz. Sistem, cumhurbaşkanı olmadan işleyemez. En yetenekli gençlerimizi kaybediyoruz; Lübnan’ı terk ediyorlar ve bu, bizim çıkarımıza değil.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

Irak’a sığınan iki bin Suriye askerinin iadesi bugün başlıyor

Yayınlanma

suriye ordusu

Irak Güvenlik Medya Ağı Sözcüsü Mikdad Miri, Irak’a kaçan Suriye ordusu askerlerinin iadesine bugün başlanacağını açıkladı.

Irak resmi haber ajansı INA’ya göre Irak Güvenlik Medya Ağı Sözcüsü Mikdad Miri, konuya dair açıklama yaptı. Miri, Irak’a Esad yönetimi askerlerinin Suriye’ye iadesine bugün başlanacağını belirtti. İade işlemlerinin Irak’taki ilgili makamlar tarafından başlatılacağını aktaran Miri, sürecin Suriye tarafı ile koordineli yürütüleceğini ifade etti.

Suriye ordusuna bağlı yaklaşık 2 bin asker 7 Aralık’ta El-Kaim Sınırı Kapısı üzerinden Irak’a kaçmıştı. 9 Aralık’ta ise Heyet-i Tahrir Şam’a bağlı askeri operasyonlar komutanlığı, zorunlu askerlik yapanlara yönelik genel af kararı çıkarmıştı.

Irak’ın Anbar vilayetine bağlı Rutba ilçesinde bir kampa yerleştirilen askerler kötü koşullar nedeniyle ülkelerine geri gönderilmek için eylem yapmıştı.

Rutba ilçesi Kaymakamı İmat el-Duleymi, yaptığı açıklamada kaçan askerlerin çadırlarda barındığını ve bölgede elektrik, su ve ısınma imkanlarının yetersiz olduğunu ve yerleştirildikleri kampın internet erişiminden yoksun olduğundan dolayı aileleriyle iletişim kuramadıklarını söylemişti.

Okumaya Devam Et

ORTADOĞU

İsrail tek kurşun sıkmadan Dera’ya ilerliyor: PYD, İsrail dahil herkesten yardım istiyor

Yayınlanma

Türkiye ve onun desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) Ayn el Arap’a (Kobani) yönelik operasyona hazırlanırken HTŞ ile aradığı diyaloğu henüz kuramayan PYD, Türkiye’ye karşı İsrail dahil tüm ülkelerden yardım bekliyor. Bu arada Suriye topraklarına giren İsrail de Dera’ya doğru ilerliyor.

PKK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Konseyi Üyesi Salih Müslim video konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DW Türkçede yer alan habere göre Salih Müslim HTŞ ile PYD arasında PYD’nin işgalindeki toprakların geleceğine ilişkin henüz bir müzakere süreci başlamadığını söyledi.

Heyet-i Tahrir Şam (HTŞ) Suriye’nin başkentini ele geçirip Esad yönetimini devirdiğinde Salih Müslim HTŞ ile diyaloga açık olduklarını söylemiş, “HTŞ bize bir adım atarsa biz iki adım atarız” demişti. Ayrıca PYD liderliği kendine bağlı kurumlara HTŞ’nin tanıdığı yeni Suriye bayrağının asılması talimatını vermişti.

Şam’a gönderdikleri mesajlara “henüz yanıt alamadıklarını” söyleyen Müslim, yine de olası müzakereleri yürütmek üzere bir heyet hazırladıklarını ve umutlu olduklarını belirtti.

Müslim, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın “HTŞ ve Kürtler arasında bir diyaloğu önlemek için aceleyle ve erkenden” Şam’a gitmiş olabileceğini düşündüğünü de söyledi.

HTŞ ile müzakerelerden istedikleri sonucu alamamaları halinde Şam’la bir çatışma ihtimali görüp görmediğinin sorulması üzerine Müslim, “Bu olmazsa kendimizi siyasi olarak savunacağız. Her şey masada ancak iyi niyetle yaklaşıyoruz” dedi.

Hem HTŞ hem SMO için “cihatçı” nitelemesi yapan Müslim, yine de HTŞ’nin geçmişte kendilerine yönelik operasyonlara katılmadığına dikkat çekti. Fakat bu yapının da “Türkiye ile koordinasyon halinde olduğunun” farkında olduklarını kaydetti.

“İsrail desteğine açığız”

İsrail basınında son günlerde çıkan “İsrail’in Suriyeli Kürtleri Türkiye’ye karşı koruması gerektiği” şeklindeki yorumların sorulması üzerine Müslim, “Özellikle İsrail’den değil, herkesten destek istediklerini” söyledi. Salih Müslim, “İsraille iletişimimiz yok, eğer böyle bir (Kürtlere destek) açıklamaları varsa elbette takdirle karşılarız” dedi. Müslim, Türkiye’nin Ortadoğu’da izlediği tutumun “İsrail’i de rahatsız ettiğini” savundu.

Jerusalem Post gazetesi 9 Aralık tarihinde, “Suriye Kürtlerinin temsilcileri yardım ve koruma talebiyle İsrailli yetkililere başvurdu” diye yazmıştı.

İsrail’in Türkiye’ye karşı açık desteğinin SDG kontrolündeki bölgelerde yaşayan Arap halkları huzursuz edip etmeyeceği sorusu üzerine Müslim, “Mısır, Fas, Tunus, Körfez ülkeleri… tüm bu Arap ülkelerinin zaten İsraille ilişkisi var” ifadelerini kullandı. Arap aşiretlerinin sırf bu yüzden kendileri aleyhine tutum almasını beklemediğini söyledi.

İsrail ordusu Dera’ya ilerliyor

Türkiye’nin PYD’ye yönelik eylemlerinden rahatsızlığını dile getiren İsrail ise Esad yönetiminin devrilmesi üzerine girdiği Suriye topraklarındaki işgalini tek bir kurşun dahi sıkmadan derinleştiriyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail’in Dera kırsalında dokuz kilometre ilerleyerek bölgedeki Koya köyüne ve Vahdet barajı bölgesine girerek stratejik mevzilere konuşlandığını duyurdu.

SOHR’un bildirdiğine göre İsrail güçleri bölgeye girmeden önce bölge sakinlerinden silahlarını teslim etmelerini istedi.

SOHR, ayrıca İsrail güçlerinin İsrail – Suriye sınırındaki tampon bölge yakınlarındaki Kuneytra bölgesi ve Dera arasındaki sınırda yer alan Sayda köyü yakınlarındaki askeri bir bölge olan 74. Tugay bölgesine girdiğini aktardı.

İsrail ordusu bu ay Esad hükümetinin çöküşünün ardından, Suriye sınırında yer alan stratejik Hermon Dağı’nı işgal etmiş ve Suriye ile işgal altındaki Golan Tepeleri arasındaki silahtan arındırılmış bölgeye girmişti. İsrailli yetkililer, bu hareketi İsrail’in sınırlarının güvenliğini sağlamak için sınırlı ve geçici bir önlem olarak tanımlamasına rağmen en az 2025’in sonuna kadar işgali devam ettireceklerinin mesajlarını veriyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English