Bizi Takip Edin

ASYA

Japonya ve Güney Kore alarma geçti

Yayınlanma

Vladimir Putin ve Kim Jong Un’un “saldırganlığa” karşı karşılıklı yardımlaşmayı da içeren geniş kapsamlı bir stratejik ortaklığa imza atmasının ardından Japonya ve Güney Kore alarm verdi.

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı perşembe günü, imzacı taraflardan birinin işgal edilmesi ya da savaş durumunda olması halinde “askeri ve diğer yardımları” sağlamak üzere “elindeki tüm araçları gecikmeksizin” kullanma taahhüdünü içeren anlaşma metnini yayınladı.

Kore Merkez Haber Ajansı’nın haberine göre anlaşmaya, bu tür bir müdahalenin her iki ülkenin yasalarına ve üye devletlerin meşru müdafaa hakkını tanıyan BM Şartı’nın 51. Maddesine uygun olması gerektiği de eklendi.

Putin çarşamba günü yaptığı açıklamada stratejik ortaklığın “askeri teknik işbirliğini” de içerebileceğini söyledi ve “gayri meşru eylemler” olarak nitelendirdiği BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına direnmesi için Pyongyang’a destek sözü verdi.

Moskova’nın Asya’daki en güçlü taahhütlerinden biri olan anlaşma, Sovyetler Birliği ile Kuzey Kore arasında 1961 yılında imzalanan ve karşılıklı savunma sözü veren Soğuk Savaş anlaşmasının yerini aldı.

Rusya ve Kuzey Kore arasında derinleşen bağlar Batı’da ve bölgedeki Batı müttefiki Asya ülkeleri arasında endişe yarattı.

Perşembe günü ABD’nin bölgedeki önemli müttefiklerinden olan Güney Kore Dışişleri Bakanlığı stratejik ortaklıktan duyduğu üzüntüyü dile getirerek Rusya ve Kuzey Kore arasındaki işbirliğinin “bölgesel barış ve istikrara zarar vermemesi gerektiğini” söyledi ve askeri teknoloji konusundaki işbirliğinin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edeceği uyarısında bulundu.

Bakanlık, “[Putin’in] Kuzey Kore ziyareti ve aralarındaki kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması üzerine kapsamlı bir analiz yaptıktan sonra, müttefiklerimiz de dahil olmak üzere uluslararası toplumla birlikte güvenliğimizi tehdit eden her türlü eyleme sert bir şekilde karşılık vereceğiz” dedi.

Savunma stratejisini ABD ile uyumlulaştırma kararı alan Japonya’da da Kabine Sekreteri Yoshimasa Hayashi ortaklığa karşı çıkarak Tokyo’nun “ülkemizi ve bölgemizi çevreleyen güvenlik ortamını” göz önünde bulundurarak “Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kuzey Kore ile askeri teknoloji işbirliğini göz ardı etmemesinden ciddi endişe duyduğunu” söyledi.

Seul’deki bir düşünce kuruluşu olan Sejong Enstitüsü’nde analist olan Cheong Seong-chang, Rusya-Kuzey Kore stratejik ortaklığının Güney Kore-ABD karşılıklı savunma anlaşmasını örnek aldığını söyledi. Financial Times’a konulan analist, anlaşma kapsamında Moskova ve Pyongyang’ın “Soğuk Savaş dönemindeki askeri ittifaklarını tamamen restore ettiklerini” söyledi.

Ukrayna savaşına silah desteği iddiası

Putin’in 24 yıl sonra Pyongyang’a yaptığı ilk ziyaret, Kim’in eylül ayında Rusya’nın Uzak Doğu bölgesine yaptığı ve Kuzey Kore liderinin Rusya’nın en gelişmiş uzay roketi fırlatma tesisini gezdiği ziyareti takip etti. Putin çarşamba günü Kim’i Moskova’ya dönüş yolculuğu yapmaya davet etti.

İki lider, Ukrayna savaşının ardından ticari ve askeri bağları güçlendirmeye çalışırken Kim de yıllarca süren pandemi izolasyonunun ardından ülkesinin zor durumdaki ekonomisini yeniden inşa etmeye çalışıyor.

Financial Times mart ayında Rusya’nın, BM yaptırımlarını ihlal ederek, Pyongyang’dan balistik füzeler ve milyonlarca top mermisi karşılığında Kuzey Kore’ye doğrudan petrol sevkiyatına başladığını iddia etmişti.

Rusya ayrıca Kuzey Kore’ye yönelik Güvenlik Konseyi yaptırımlarına uyulup uyulmadığını denetleyen bir BM panelinin yenilenmesini de veto etti.

Stoltenberg’den Batı’ya uyarı: Bir araya geliyorlar

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg çarşamba günü yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin Rusya’ya “muazzam miktarda mühimmat” sağladığını iddia ederek “otoriter güçlerin giderek daha fazla bir araya geldiği” uyarısında bulundu.

Stoltenberg Ottawa’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında “Daha önce görmediğimiz bir şekilde birbirlerini destekliyorlar” dedi ve Batılı ülkelere uyarıda bulundu: “Kuzey Kore ve Çin, İran, Rusya gibi otoriter rejimler giderek daha fazla birbirlerine yaklaştıklarında, özgürlük ve demokrasiye inanan ülkeler olarak birbirimize yaklaşmamız daha da önemli hale geliyor.”

ASYA

Çin ve Pakistan terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı

Yayınlanma

Çin, Pakistan ile yaklaşık üç hafta süren ortak terörle mücadele tatbikatlarını tamamladı ve iki ordu arasında gelecekte “sınır ötesi stratejik projeksiyon” yapılacağının sinyalini verdi.

Tatbikatın bir parçası olarak Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Savaşçı 8 adı verilen ortak bir tatbikat gerçekleştirmek üzere Pakistan’a asker gönderdi. Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre tatbikat “ortak terörle mücadele-temizleme operasyonlarına” odaklandı.

Tatbikat, Pekin’in komşu Güney Asya ülkesinde vatandaşlarını hedef alan saldırıları durdurmak üzee daha fazlasını yapması için İslamabad üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

CCTV’nin çarşamba günü bildirdiğine göre Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), “ortak terörle mücadele temizleme operasyonlarına” odaklanan ve Savaşçı-8 olarak adlandırılan tatbikat için Pakistan’a asker gönderdi.

Bir PLA Hava Kuvvetleri subayı CCTV’ye yaptığı açıklamada “Bu tatbikat sayesinde stratejik projeksiyon ve kuvvetler arası muharebe kabiliyetlerimiz test edildi ve yaklaşan sınır ötesi stratejik projeksiyon ve ortak muharebe görevlerinin temeli atıldı” dedi.

Tatbikat neleri içeriyordu?

Habere göre tatbikatta canlı ateş simülasyonları, keşif ve karşı saldırı için insansız hava araçlarının kullanımı ve havadan saldırı da yer aldı.

Helikopterlerden inen askerlerin görüntülerinin de yer aldığı haberde, görevlerin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiği belirtildi.

Tatbikatın bir parçası olan yetkililer, görevin iki ordu arasında ve hava ve kara kuvvetleri arasında koordine edildiğini belirtti.

PLA, kasım ayı ortasında Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Pakistan’a 300’den fazla asker gönderdi. Bu birlikler, güneydeki Karaçi kentinde bulunan Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında meydana gelen ve iki Çin vatandaşının ölümüyle sonuçlanan bombalı intihar saldırısından haftalar sonra gönderilmişti.

Son tatbikatın 2019’dan bu yana gerçekleştirilen ilk tatbikat olduğu ifade edildi.

Okumaya Devam Et

ASYA

QUAD ocak ayında ilk ortak sahil güvenlik eğitimini gerçekleştirecek

Yayınlanma

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa göre Japonya, ABD, Avustralya ve Hindistan’dan oluşan QUAD dörtlüsü ocak ayı başında ilk ortak sahil güvenlik eğitim tatbikatını gerçekleştirecek.

Tatbikatlar Japonya çevresinde yapılacak. Kaynak ayrıca mart ayında Japonya, ABD ve Filipinler arasında ortak bir eğitim tatbikatı planlandığını söyledi.

Eğitim tatbikatları Çin’in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi’nde artan etkisine bir yanıt niteliğinde.

Eylül ayında, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu liderleri, grubun adıyla, deniz güvenliği eğitimi için bölgesel bir çerçeve başlatacaklarını söylediler.

QUAD liderleri Japon, Avustralyalı ve Hintli sahil güvenlik personelinin önümüzdeki yıldan itibaren ABD Sahil Güvenlik devriye gemilerinde eğitim görmesi konusunda anlaştı.

Japonya, ABD ve Filipinler arasında mart ayında yapılacak eğitim, Haziran 2023’ten bu yana gerçekleştirilecek ikinci üçlü tatbikat olacak. İlki Filipinler’i çevreleyen sularda gerçekleştirilmişti ve bir sonraki tur Japonya çevresinde yapılacak.

Okumaya Devam Et

ASYA

Soruşturma ekibi, görevden alınan Güney Kore Başkanı Yoon’a ikinci celbi gönderdi

Yayınlanma

Güney Kore’de sıkıyönetim davasını soruşturan ortak bir kolluk kuvveti cuma günü yaptığı açıklamada, görevden alınan Başkan Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim uygulamasındaki rolü nedeniyle önümüzdeki hafta sorgulanmak üzere hazır bulunmasını talep etti.

Yetkilinin yaptığı açıklamaya göre ekip, Yoon’a önümüzdeki çarşamba günü saat 10.00’da Seul’ün hemen güneyindeki Gwacheon’da bulunan Üst Düzey Yetkililer için Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO) binasında sorgulanmak üzere hazır bulunması için celp gönderdi.

Bu, soruşturma ekibinin bu hafta başındaki ilk celpte işbirliği yapmayı reddetmesinin ardından Yoon’a ilettiği ikinci celp talebi oldu.

CIO’nun Yoon’u sorgulamak için resmi tatil gününü seçti, güvenlik sorunlarını göz önünde bulundurduğu anlaşılıyor.

CIO, çağrıları hızlı posta yoluyla ve elektronik olarak Yoon’un ikametgahına ve Yongsan’daki başkanlık ofisine gönderdiğini söyledi.

İlk celp talebi sırasında Yoon’un ofisinin celpleri almayı reddetmesi üzerine bu kez şahsen teslim etmeyi tercih etmedi.

Soruşturma ekibi Yoon’u 3 Aralık’ta sıkıyönetim kararının uygulanmasındaki rolü konusunda sorgulamayı planlıyor; Yoon bu kararı Ulusal Meclis’te yapılan oylama sonucunda iptal etmişti.

CIO, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Başkan’ın 48 saate kadar gözaltında tutulması için bir mahkeme emri çıkarmayı değerlendirmeyi planlıyor.

Soruşturma ekibi Yoon’a karşı ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

Cumartesi günü parlamento tarafından görevden alınan Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini görevden alma ya da görevine iade etme kararını beklemek üzere görevinden uzaklaştırıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English