Bizi Takip Edin

RUSYA

Kuzey Akım’a sabotaj

Yayınlanma

Baltık Denizi’nin altındaki Rus doğalgaz boru hatlarındaki sızıntıların yakınında iki patlama tespit edildi.

Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattı güzergahlarında meydana gelen patlamalar İsveç Ulusal Sismik Ağı (SNSN) tarafından bildirildi. SNSN Sözcüsü Björn Lund, “Bunların patlama olduğu konusunda hiçbir şüphe yok” dedi.

İsveç Denizcilik İdaresi, Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve 2 boru hattında iki sızıntı olduğunu bildirerek gemilerin bölgeye yanaşmaması uyarısında bulunmuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki hasarların sabotaj nedeniyle yaşanmış olabileceğini belirtmişti.

Peskov, düzenlediği basın toplantısında, “Bunlar çok endişe verici haberler. Gerçekten de boru hattında bir tür tahribat oluşmuş olmasından bahsediyoruz, bunun ne tür bir tahribat olduğu henüz belirsiz. Boru hattının Danimarka’nın ekonomik alanından geçen kısmında basınç ciddi anlamda düşmüş durumda” ifadelerini kullanmıştı.

Polonya eski Savunma Bakanı, ABD’ye teşekkür etti

Sızıntı ile ilgili sabotaj iddiaları tartışılırken, Polonya eski Savunma Bakanı Radek Sikorski patlama görüntülerini paylaşarak Twitter hesabı üzerinden ABD’ye teşekkür etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise Sikorski’nin yazdıklarının saldırının resmi bir teyidi olup olmadığını sordu ve Sikorski’nin tweet’i “Bunun bir terör saldırısı olduğuna dair resmi açıklama” dedi.

Zaharova ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden’ın Şubat ayında Kuzey Akım hattını sona erdirmekle ilgili yaptığı tehdidini hatırlatarak, ABD’nin bu tehdide göre hareket edip etmediğini sorguladı. Biden, Şubat başında basına yaptığı açıklamada, “Rusya Ukrayna’yı işgal ederse, Kuzey Akım-2 olmayacak, sonunu getireceğiz” demişti.

İddialarla ilgili, Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi (FSB) Soruşturma Dairesi tarafından da soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Rusya’nın yanı sıra, İsveç İstihbarat Teşkilatı (SEPO) da sızıntılarla ilgili bir soruşturma başlattığını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, sızıntıların Avrupa’nın enerji dayanıklılığına ciddi bir etkisi olmayacağını savunarak, ABD’nin Avrupa’nın kısa ve uzun vadeli enerji güvenliğinin sağlanması için çalıştığını vurguladı.

Blinken, “Sızıntıların bir saldırı veya bir çeşit sabotaj olabileceği yönünde raporlar var, ancak bunlar ilk raporlar ve henüz teyit etmedik. Ancak eğer bu raporlar doğrulanır ise, bu hiç kimsenin çıkarına bir durum değil” ifadelerini kullandı.

Sabotajdan karlı çıkan ABD oldu 

Rusya’dan Avrupa’ya, öncelikli olarak da Almanya’ya gaz taşımak üzere inşa edilen Kuzey Akım-1 ve Kuzey Akım-2 boru hatları sayesinde Rusya, Polonya ve Ukrayna’yı baypas ederek gazını doğrudan Batı Avrupa’ya ulaştırabilecekti.

Bugüne kadar yılda 55 milyar metreküp olan doğalgaz sevkiyatının, Kuzey Akım 2’nin faaliyete geçmesiyle beraber 110 milyar metreküpe çıkması bekleniyordu.

Savaşa kadar Avrupa’ya ulaşan Rus gazının yüzde 40-50 kadarlık kısmı Ukrayna üzerinden geçiyordu. Kuzey Akım 2’nin hayata geçmesiyle beraber Ukrayna hattın dışında bırakılarak geçiş ülkesi olmaktan çıkacaktı. Bu durumun değişmesi, Ukrayna için yaklaşık 2 milyar dolarlık büyük bir ekonomik kayıp anlamına geliyor.

Diğer taraftan ABD’nin yakın müttefiklerinden Polonya da Kuzey Akım 2’ye şiddetle muhalefet eden ülkelerin başında geliyordu. Gaz sevkiyatında aktör olmayı hedefleyen Varşova, Rusya’nın Avrupa’da etkisini arttırmasından kaygılandıklarını dile getirerek projeye itiraz ediyordu.

Rus gazının ucuz olması Almanya için önemli bir öncelikti, böylece Kuzey Akım 2 projesi ile Avrupa’da gaz fiyatlarının düşmesi sağlanacaktı. ABD ise Avrupa’ya kendi gazını satmak istiyor. Ancak ABD’nin ısrarla Almanya’ya ve Avrupa’nın diğer ülkelerine satmak istediği sıvı gaz Rus gazından yaklaşık yüzde 20 daha pahalı.

Ukrayna krizi başlayınca, ABD’nin de baskısıyla Almanya bu hatlardan gaz alımını durdurmuştu. Bu son sabotajlarla ise Rusya ve Avrupa’nın gaz alışverişinin daha da zora bindiği kaydediliyor.

RUSYA

Rusya Dışişleri: Batı, Azerbaycan ve Ermenistan’ı Moskova ile işbirliğinden koparmak istiyor

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Andrey Nastasin, Batılı ülkelerin Azerbaycan ve Ermenistan’ı NATO zirvesine davet ederek Rusya’nın dostlarını Moskova ile işbirliğinden uzaklaştırmak istediğini belirtti.

Vedomosti‘nin haberine göre Nastasin, yaptığı açıklamada “Avrupa-Atlantikçilerin bölgenin özelliklerini anlamaktan uzak reçetelerini dayatmaları, Güney Kafkasya’da yeni ayrım çizgilerinin ortaya çıkmasına yol açacak ve sadece bu bölge için değil, aynı zamanda pan-Avrasya güvenliği için de yıkıcı sonuçlar doğuracaktır,” dedi.

Nastasin, Güney Kafkasya’da istikrarın bölgesel sorumluluk ilkesi çerçevesinde bölge ülkeleri tarafından sağlanabileceğini de sözlerine ekledi.

NATO’nun bu yılki zirvesi 9-11 Temmuz tarihlerinde Washington’da gerçekleştirilecek. İtalyan Corriere della Sera gazetesinin haberine göre zirvede ülkeler Ukrayna’ya asker göndermeyi reddeden bir bildiriyi kabul edebilir.

Geçen hafta ise Ermenistan’ın NATO zirvesine katılmayı kabul ettiği öğrenildi. Davet, ortak ülkeler formatında katılımı öngörmekte ve ittifakın kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle düzenlenecek yan etkinlikleri kapsıyor.

Ermenistan Dışişleri: NATO’ya katılma planımız yok

Okumaya Devam Et

RUSYA

Dağıstan’da peçe geçici olarak yasaklandı

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Cumhuriyeti’nin müftülüğü, fetva dairesinin peçe konusundaki tutumuna ilişkin açıklama yayımladı.

Din adamlarının aldığı karara göre peçenin tamamen yasaklanması için yeterli gerekçe bulunmuyor, ancak güvenlik gerekçesiyle yerel düzeyde uygulanabilir.

Müftülük, ‘tespit edilen tehditler ortadan kaldırılıncaya ve yeni bir dini görüş sunuluncaya kadar’ geçici bir yasak ilan etti.

Bunun dayanağı, bölgesel Ulusal Politika ve Din İşleri Bakanlığı’nın ‘bölgenin nüfusunun güvenliğine yönelik mevcut tehdit hakkında’ yaptığı itirazın yanı sıra fetva dairesinin sonucuna dayanıyordu.

Karar, Dağıstan Müftülüğünün Telegram kanalında bildirildi.

Dağıstan Müftülüğü Fetva Dairesi önceki gün (2 Temmuz) peçe ile ilgili bir karar yayımlamıştı.

Fetva dairesine göre yasak, güvenlik gerekçesiyle belirli durumlarda yerel olarak uygulanabilir.

Fetva dairesi başkanına göre, peçe takmanın zorunlu olup olmadığı konusunda dört mezhebin âlimleri arasında görüş ayrılığı söz konusu.

Bazı âlimler bunu zorunlu görürken, bazıları arzu edilen bir durum olarak değerlendirirken bazıları ise karşıt görüşte.

Daha önce Dağıstan lideri Sergey Melikov peçeye ‘erkeklere saklanma ve kadınlara da bu geniş başlıkların arkasında yasak eşyaları taşıma fırsatı verdiği’ için karşı çıkmıştı.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin de benzer bir tutum sergilemişti. Bastrıkin, bu konuda Dağıstan’ın Mahaçkale ve Derbent kentlerindeki silahlı saldırılara ve Rostov-na-Donu’ndaki tutukevinde yaşanan rehin alma olayına işaret etmişti.

Rusya’da peçe yasağı tartışmaları: Kim, ne diyor?

 

Okumaya Devam Et

RUSYA

‘Mahaçkale’de kiliseye saldıranlar Şii camisini basmayı planlıyordu’

Yayınlanma

Rusya Federasyonu’na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Abdurreşid Magomedov, 23 Haziran’da Mahaçkale ve Derbent’te kiliseler ve bir sinagoga saldırıların militanların bir Şii camisini de basmayı planladıklarını bildirdi.

TASS haber ajansının aktardığına göre Magomedov, “Derbent’te bir sinagoga ve bir kiliseye saygısızlık eden aynı şahıslar -bu kanıtlanmış bir gerçektir- aynı şeyi bir Şii camisinde yapmaya gitmişlerdi,” ifadesini kullandı.

Dağıstan’daki terör saldırısı 23 Haziran akşamı meydana geldi. Silahlı saldırganlar iki Ortodoks kilisesine, bir sinagoga ve bir trafik polisi karakoluna saldırdı.

Kolluk kuvvetlerinin operasyonunda beş militan etkisiz hale getirildi. Saldırganlardan üçü, Dağıstan’ın Sergokala rayonu belediye başkanı Magomed Omarov’un oğlu ve yeğeni.

Yetkili emekliye sevk edildi ve Birleşik Rusya partisinden ihraç edildi. Silahlı saldırıda ölenlerin sayısı en son 22 olarak açıklandı.

1 Haziran’da terör saldırısına karışan militanlar arasında Mahaçkale havaalanındaki ayaklanmalara katılan bir kişinin de bulunduğu öğrenildi.

Mahaçkale ve Derbent’te silahlı saldırılar: 15 polis hayatını kaybetti, 25 sivil yaralandı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English