Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping, salı günü Moskova’da yapılan kapsamlı görüşmelerde, Moğolistan üzerinden Çin’e gaz ulaştırmak için büyük bir altyapı projesi olan Sibirya’nın Gücü 2’yi ele aldılar.
Putin, Rusya, Çin ve Moğolistan’ın Rus gazını Çin’e sevk edecek boru hattını bitirme konusundaki “tüm anlaşmaları” tamamladığını ve Rusya’nın 2030 yılına kadar Çin’e en az 98 milyar metreküp (bcm) gaz teslim edeceğini söyledi.
Rus lider, Moskova ile Pekin arasındaki ekonomik işbirliğinin Rusya için bir “öncelik” olduğunu ve Rus firmaların Çin ekonomisinin enerji talebini karşılamaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da Sibirya’nın Gücü 2 boru hattının 50 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip olacağına işaret ederek, “Bu oldukça büyük bir miktar. Kuzey Akım’ın kapasitesi 55 milyar metreküp. Bu da böyle bir projenin Kuzey Akım’ın yerini tamamen alacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Söz konusu boru hattı ile ilgili detaylar henüz paylaşılmadı.
Boru hattının, yılda 50 milyar metreküp [bcm] gazı, Batı Sibirya’daki büyük Yamal yarımadası rezervlerinden Çin’e taşıması planlanıyor. İlk Sibirya Gücü boru hattı, 3.000 km (1.865 mil) boyunca Sibirya üzerinden Çin’in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletine uzanıyor. Yeni rotanın ise Moğolistan’ın doğusunu ve Çin’in kuzeyini kesmesi bekleniyor.
Projeyle ilgili fizibilite çalışmasına 2020 yılında başlayan Gazprom, 2030 yılına kadar gaz dağıtımına başlamayı hedefliyor.
Putin ve Xi’nin salı günkü görüşmesinden sonra açıklamada, ilgili tarafların boru hattının “incelenmesi ve onaylanması konusundaki çalışmaları ilerletmek için çaba sarf edecekleri” kaydedildi.
Reuters’a göre, ICIS veri istihbarat firmasından Çin gaz analisti Wang Yuanda, “Henüz kesinleştiğini düşünmüyoruz, hala üzerinde durulması gereken çok sayıda ince ayrıntı var” dedi.
Gazprom: Rekor seviyeye ulaştık
Rus enerji devi Gazprom, 2019’un sonunda başlatılan 30 yıllık ve 400 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında ilk Sibirya’nın Gücü boru hattı aracılığıyla Çin’e gaz tedarik ediyor.
Gazprom salı günü yaptığı açıklamada, Sibirya’nın Gücü boru hattı aracılığıyla Çin’e tedarik ettiği gaz hacminde günlük rekor seviyeye ulaştığını söyledi.
Şirket, Xi ile Vladimir Putin arasındaki resmi görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada da, “Gazprom talep edilen hacimleri teslim etti ve Çin’e günlük gaz tedarikinde yeni bir tarihi rekor kırdı” dedi.
Şirketin, 2023’te 22 bcm gaz tedarik etmesi bekleniyor, 2027’de 38 bcm’lik tam kapasiteye ulaşmadan önce artan hacimleri teslim edecek.
Şubat 2022’de Pekin, Rusya’nın Uzak Doğu adası Sakhalin’den yeni bir boru hattıyla Japonya Denizi üzerinden Çin’in Heilongjiang eyaletine taşınacak ve 2026 civarında yılda 10 bcm’ye ulaşacak olan gazı satın almayı da kabul etti.
Ukrayna savaşı sonrası enerji ithalatı artışı
Geçen yıl, Kremlin’in bütçe gelirinin yüzde 40’ından fazlasını oluşturan Çin’in Rusya’dan enerji ithalatı 52.8 milyar dolardan 81.3 milyar dolara çıktı.
Rusya, Çin’in en büyük ikinci ham petrol ve kömür tedarikçisiydi. Çin gümrük verilerine göre Ocak ayında Rusya; Katar, Türkmenistan ve Avustralya’yı geçerek Çin’in en büyük gaz tedarikçisi oldu ve o ay 2,7 milyar metreküp sevkiyat yaptı.
Geçen yıl ikili ticaret hacmi, üçte bir oranında artarak 190 milyar dolara yaklaştı. Bu yıl ikili ticaret hacminin 200 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.