Bizi Takip Edin

ASYA

Kuzey Kore, ABD’yi vurabilecek bir kıtalararası balistik füze denemesi yaptı

Yayınlanma

Kuzey Kore, başkanlık seçimlerinden günler önce, neredeyse bir yıl sonra ilk kez ABD anakarasını vurabilecek kıtalararası bir balistik füze denemesi yaptı.

Kuzey Kore perşembe günü şimdiye kadarki en uzun kıtalararası balistik füze (ICBM) denemesini gerçekleştirirken Güney Kore Pyongyang’ın Ukrayna’daki savaşa yardım etmek üzere asker göndermesi karşılığında Rusya’dan füze teknolojisi isteyebileceği uyarısında bulundu.

Füze, Kuzey’in başkentine yakın bir bölgeden keskin bir yörüngede fırlatıldı ve Japonya’nın Hokkaido bölgesinin yaklaşık 300 km (190 mil) batısına düşerek Kuzey’in en uzun ICBM uçuş süresini kaydetti.

Devlet tarafından işletilen Kore Merkez Haber Ajansı’nda yayınlanan Savunma Bakanlığı açıklamasına göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un füze testinin emrini bizzat fırlatma sahasından verdi. Kim, Kuzey Kore’nin rakipleri tarafından kasıtlı olarak tırmandırıldığını söylediği bölgesel gerilim karşısında bunu “uygun bir askeri eylem” olarak nitelendirdi.

Kim, “DPRK’nın nükleer güçlerini güçlendirme çizgisini asla değiştirmeyeceğini teyit ediyorum” dedi.

Kuzey Kore fırlatmanın “dünyanın en güçlü stratejik caydırıcılığının modernliğini ve güvenilirliğini gösterdiğini” söyledi.

Pyongyang’ın bu gövde gösterisi, Seul’ün Kuzey’in salı günü yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde bir ICBM denemesi ya da yedinci nükleer denemesini gerçekleştirerek artan askeri gücüne dikkat çekmek isteyebileceğini bildirmesinden bir gün sonra geldi.

Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savaşta Moskova’yı desteklemek üzere Rusya’ya binlerce asker gönderdiğinin bildirilmesi üzerine NATO’da alarmın yükseldiği bir dönemde gerçekleşen fırlatma Güney Kore, Japonya ve ABD’den hızlı bir kınama aldı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Kuzey Kore balistik füzesinin yüksek bir açıyla ateşlenen uzun menzilli bir balistik füze olduğuna inanılıyor” denildi.

Daha sonra yapılan bir basın brifinginde, ilk analizlerin yeni geliştirilen katı yakıtlı bir güçlendiricinin olası kullanımına işaret ettiği belirtildi.

Güney Kore ve Japonya’ya göre füze 87 dakikalık bir uçuş süresi kaydederek Aralık 2023’te 73 dakika süren son ICBM test fırlatışından daha uzun bir süreye sahip oldu.

Japon hükümeti füzenin 7,000 km irtifaya ulaştığını ve 1,000 km mesafe kat ettiğini belirterek füzeyi ICBM sınıfı bir füze olarak nitelendirdi.

Bir ABD’li yetkili de Reuters’a füzenin bir ICBM olduğunu söyledi.

Geçen yıl aralık ayında test edilen ve Hwasong-18 olarak adlandırılan, katı yakıtla çalışan ve bir yol fırlatıcısından ateşlenen son ICBM de keskin bir açıyla fırlatılmış ve normal bir yörüngede 15.000 km (9.300 mil) potansiyel menzile dönüşebilecek bir uçuş süresi sağlamıştı.

Bu mesafe Birleşik Devletler anakarasındaki herhangi bir yeri menzil içine sokmaktadır.

KUZEY KORE-RUSYA ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Fırlatma, ABD ve Güney Kore’nin Kuzey Kore’nin Rusya’ya 11,000 asker konuşlandırdığını ve bunların 3,000’inin Ukrayna ile batı cephelerine yakın olduğunu söylemesinin ardından gerçekleşti.

Ne Moskova ne de Pyongyang bu konuşlandırmayı doğrudan kabul etmedi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia çarşamba günü yaptığı açıklamada Batılı ülkelerin Kiev’e yardım etme hakkı olduğunu iddia etmesine rağmen Kuzey Kore gibi müttefiklerinin neden Moskova’ya Ukrayna’ya karşı savaşında yardım edemeyeceğini sorguladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Güney Koreli mevkidaşı Kim Yong-hyun, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasından saatler önce çarşamba günü Washington’da yaptıkları bir toplantıda asker konuşlandırılmasını kınadılar.

Güney Kore, Kuzey’in modern bir savaşta değerli bir muharebe deneyimi kazanacağını ve Moskova tarafından taktik nükleer silahlar, ICBM’ler, balistik füze denizaltıları ve askeri keşif uyduları gibi alanlarda “teknoloji transferleri” ile ödüllendirileceğini söyleyerek, konuşlandırmanın kendi güvenliği için doğrudan bir tehdit olduğunu savundu.

Devlet tarafından işletilen Kore Savunma Analizleri Enstitüsü’nde Kuzey Kore ordusu üzerine araştırmalar yapan Shin Seung-ki, daha güçlü bir itiş gücü gösteren daha uzun uçuş süresinin, muhtemelen Rusya’nın yardımıyla güçlendiricinin geliştirilmiş performansından kaynaklanabileceğini söyledi.

“Kuzey Kore bu tür yardımlar almaya devam etmek isteyecektir, çünkü bu yardımlar zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken performansı artırıyor ve silah sisteminin istikrarını yükseltiyor” dedi.

Shin, Rusya ile angajmanı nedeniyle baskı altında olan Kuzey Kore’nin “baskıya boyun eğmeyeceğini, güce güçle karşılık vereceğini gösterme ve ABD başkanlık seçimleri üzerinde bir miktar etki yaratma niyetinde olabileceğini” de sözlerine ekledi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Rusya’da

ASYA

Kırgızistan’ın ‘denge siyaseti’: Yeni Başbakan Kasımaliyev kim?

Yayınlanma

Kısa bir süre önce, Kırgızistan Başbakanı Akılbek Caparov’un görevinden istifa ettiği haberi gündeme gelmişti. Batılı çıkarların bir temsilcisi olarak görülen Caparov, sık sık İngiltere’deki temasları ve ünlü isimlerle, özellikle de Rothschild ailesiyle görüşmeleriyle anılıyordu. Ancak, hükümetin başına artık başka bir isim geçiyor.

Yeni başbakan, eski başbakanın birinci yardımcısı olan Adılbek Kasımaliyev oldu. Kasımaliyev, Issık Göl’deki Tüp ilçesinden geliyor; bu bölge aynı zamanda Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un da memleketi.

Leningrad Finans ve Ekonomi Enstitüsü’nden mezun olan Kasımaliyev, 1990’lardan bu yana Kırgızistan hükümetinde çeşitli görevlerde bulunmuş, özellikle maliye alanında uzman bir bürokrat olarak biliniyor.

Interfax ajansının aktardığına göre Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, parlamentodaki oturumda önceki başbakanın istifasını, vergi sistemi ve mali yönetim alanındaki sorunlarla gerekçelendirmişti.

Kasımaliyev’in kariyeri, Kırgızistan’ın modern devlet yönetimi üzerinde yoğunlaşan bir teknokratla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Bu bağlamda, yeni başbakanın Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’e benzer bir profil çizdiği söylenebilir. Eski bir vergi dairesi başkanı olan Mişustin gibi, Kasımaliyev de mali reformlar ve idari modernizasyon alanına odaklanacak gibi görünüyor.

Bu benzerlikler, Kırgızistan’ın yeni hükümet başkanı ile Rusya arasında uyumlu bir iş birliği zemini oluşturabilir.

Öte yandan, Kasımaliyev’in geçmişi bazı soru işaretlerine neden olabilir. İngiliz yetkililer ve kuruluşlarla sık sık temas kurmuş olması, dikkat çekici bir ayrıntı.

Hatta, Birleşik Krallık ile bir yatırım forumu düzenlenmesi de onun girişimiyle gerçekleşmişti.

Bu atama, bir yandan Rusya ile daha yakın ilişkiler kurmayı hedefleyen Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un pozisyonunu güçlendirecek.

Fakat, diğer yandan bazı projeler, örneğin Rothschild ailesinin ilgi gösterdiği uranyum madeni projesin merak konusu.

Kırgızistan ile Rusya arasında göçmen gerilimi: Rusya vatandaşlarına yeni kısıtlamalar geldi

Okumaya Devam Et

ASYA

Seul, Kuzey Kore’nin Rusya’ya daha fazla asker ve insansız hava aracı göndereceğini söyledi

Yayınlanma

Güney Kore ordusu pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin Rusya’ya daha fazla asker ve intihar dronları da dahil olmak üzere silah göndermeye hazırlandığına dair işaretler tespit ettiğini söyledi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’na (JCS) göre, Kuzey Kore halihazırda 240 mm çok namlulu roketatarlar ve 170 mm kundağı motorlu obüsler sağladı ve geçen ay lider Kim Jong Un’un rehberliğinde gerçekleştirilen bir testin ardından Rusya’ya gönderilmek üzere daha fazla intihar dronu üretmeye hazırlandığı görüldü.

Reuters’a konuşan bir JCS yetkilisi, “İntihar dronları, Kim Jong Un’un odaklandığı görevlerden biri,” dedi ve Kuzey’in bunları Rusya’ya verme niyetini dile getirdiğini ekledi.

Seul, Washington ve Kiev, Rusya’da yaklaşık 12.000 Kuzey Kore askeri olduğunu belirtti. Güney Kore istihbarat teşkilatı geçen hafta 100 askerin öldürüldüğünü ve Kursk bölgesinde 1.000 yaralı olduğunu raporladı.

Güney Koreli yetkili, Pyongyang’ın Moskova ile artan askeri bağlarının Kuzey’in modernleşmesi ve muharebe deneyimi kazanması nedeniyle Seul için daha büyük tehdit oluşturabileceğini söyledi.

Kuzey’in yıl sonuna doğru ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasından önce orta menzilli bir hipersonik füze denemesi yapma olasılığı da bulunuyor diye ekledi.

Okumaya Devam Et

ASYA

Honda ve Nissan 2026’da holding çatısı altında birleşmeyi planlıyor

Yayınlanma

Japon otomobil üreticileri Honda Motor ve Nissan Motor pazartesi günü yaptıkları açıklamada, küresel pazarda rekabetçi kalabilmek için elektrifikasyon ve yazılım entegrasyonunu hızla geliştirmek amacıyla Ağustos 2026’ya kadar ortak bir holding şirketi kurmayı planladıklarını duyurdu.

Şirketler aynı gün yeni bir holding şirketi altında iş entegrasyonunu görüşmeye başlamak üzere bir mutabakat zaptı imzaladı. Honda ve Nissan’ın Haziran 2025’e kadar kesin bir anlaşma imzalaması hedefleniyor.

Honda ve Nissan tarafından yapılan ortak açıklamada, “Her iki şirket ve daha geniş otomotiv endüstrisi için iş ortamı hızla değişti ve teknolojik yeniliklerin hızı artmaya devam etti” denildi.

Şirketler, entegrasyonlarının Nissan’ın “geri dönüş eylemlerini” istikrarlı bir şekilde yürütmesi “öncülüne dayanacağını” belirtti. Açıklamada, bunun pazardaki değişikliklere uyum sağlayabilen “daha yalın, daha esnek bir işletme yaratmayı” gerektirdiği ifade ediliyor.

Entegrasyon gerçekleştiğinde Honda, holding şirketinin başkanının yanı sıra iç ve dış yöneticilerin her birinin çoğunluğunu aday gösterecek.

Honda Başkanı ve CEO’su Toshihiro Mibe, Nissan’dan mevkidaşlarıyla düzenlediği ortak basın toplantısında iş entegrasyonunun “… şirketler arasındaki mevcut işbirliği çerçevesinde mümkün olmayan gerçek rekabet gücüne ulaşmayı mümkün kılacağını” söyledi.

Honda ve Nissan, entegrasyon yoluyla elde edebilecekleri yedi “potansiyel sinerjiyi” ortaya koydu. Bunlar arasında birleşik araştırma ve geliştirme fonksiyonları ve araç platformlarının standartlaştırılmasından kaynaklanabilecek ölçek ekonomileri yer alıyor. Otomobil üreticileri ayrıca entegrasyonun tedarik zincirlerindeki rekabet avantajlarını ve operasyonel verimliliği güçlendireceğini söyledi.

Ortak açıklamada, sinerji hedeflerine ulaşmanın, birleşik bir Nissan ve Honda’nın 30 trilyon yeni (190 milyar dolar) aşan satış geliri ve 3 trilyon yenden fazla işletme karı ile “dünya çapında bir mobilite şirketi haline gelmesine” yardımcı olacağı belirtildi.

Buna ek olarak, şirketler “Honda ve Nissan’ın sahip olduğu markaları eşit şekilde bir arada var etmeye ve geliştirmeye devam etmeyi” planlıyor.

Holding şirketinin hisselerinin Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’nın Prime Market’inde yeni kote edilmesi planlanıyor. Tamamına sahip olunan iştirakler haline geldikten sonra Nissan ve Honda borsadan çıkarılacak.

Pazartesi günkü birleşme görüşmeleri başlamadan önce Honda ve Nissan elektrikli araçlar ve otomotiv yazılımları alanında bir ortaklık kurmak istiyordu. Ortaklar, potansiyel bir yazılım platformu üzerinde ortak bir çalışma için ağustos ayında bir sözleşme imzaladı. Görüşmelere Mitsubishi Motors da katıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English