Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Brezilya’nın ev sahipliğinde düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısında, Batı’nın kendi kurallarına uymayan herkesi cezalandırmaya çalıştığını, ancak Batı’nın G20 gündemini ‘Ukraynalaştırma’ girişimlerinin küresel Güney ülkelerinin ortak çabaları sayesinde başarısız olduğunu söyledi.
Lavrov, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Rusya’nın asla Batılı ülkelerin kaprislerine bağımlı olmayacağını ve iç işlerine müdahale etme girişimlerini reddettiğini belirtti.
Oturum aralarında Batılı meslektaşlarının Rus tarafı ile herhangi bir temas kurmadıklarını kaydeden Lavrov, “Görünüşe göre heyetimizle her ne pahasına olursa olsun iletişim kurmaktan kaçınma anlaşmalarına uydular,” dedi.
‘Batı’nın G20’deki gündemi Ukraynalılaştırma girişimleri küresel Güney’den destek bulmadı’
Batılı ülkelerin kendi kurallarına uymayanları cezalandıran eylemlerinin neo-kolonyal bir karaktere sahip olduğunu dile getiren Lavrov, şöyle devam etti:
“Aynı zamanda, G20’ye başkanlık eden Brezilya, Batı’nın baskısına karşı koymak için ‘çok doğru bir saldırı açısı’ buldu. Böylece jeopolitik meseleler ekonomi, finans ve uluslararası ticari ilişkiler alanlarına doğrudan etkileri açısından ele alınıyor. Ve her geçen gün daha fazla ülke Batı’nın jeopolitik maceralarının dünya ekonomisi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu fark ediyor. Batı’nın G20’deki gündemi Ukraynalılaştırma girişimleri küresel Güney’deki ülkelerin çoğunluğu tarafından desteklenmedi ve başarısız oldu.”
‘Rusya düşman ilan edilirken ABD ile güveni yeniden tesis etmek mümkün değil’
Bakan, Rusya’nın açıkça düşman devlet, yok edilmesi ve stratejik olarak yenilmesi gereken acil bir tehdit olarak ilan edilirken ABD ile ilişkilerde güveni yeniden tesis etmenin mümkün olmadığına vurgu yaparak, şunları söyledi:
“Moskova, stratejik istikrar konusunda diyaloğun yeniden başlatılması için Washington’dan hiçbir ciddi teklif almadı. ABD, diğer devletlerle uluslararası sistem masasında akşam yemeğine katılmalı. Keşke Amerikalı meslektaşlarımız bu iştahla demokratik sofralarında boğulmasalar. Eğer Batı bir gün aklını başına alır ve olup bitenleri normal bir şekilde analiz etme imkanına geri dönerse, Moskova diyaloğa hazır olacaktır. Ancak Rusya, Batılı ülkelerin kaprislerine herhangi bir bağımlılığı düşündürecek önerileri asla kabul etmeyecektir.”
Batı’nın Navalnıy’ın ölümü hakkındaki tepkilerine karşı Julian Assange ve Gonzalo Lira’yı hatırlattı
Bunun yanı sıra Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın geçen hafta cezaevinde ölmesiyle ilgili tepkilere değinen Lavrov, Batı’nın Rusya’nın içişlerine karışmaya hakkının olmadığını ve Navalnıy’ın ölüm nedenlerine ilişkin ‘bağımsız soruşturma’ taleplerinin utanç verici olduğunu ifade etti.
Lavrov, “Julian Assange, Ukrayna’da bir hapishanede işkenceden ölen (Gonzalo) Lira ile ilgili olarak kendilerinin de böyle bir sicili var. Amerikalıların kendilerinin belirlediği ‘suçluları’ cezalandırmak için çatışmayı tırmandırmaya yönelik sürekli eylemlerin anlamsızlığının farkına varılana kadar durum düzelmeyecektir,” diye konuştu.
ABD’nin yargıç gibi hareket ettiğine dikkat çeken Lavrov, “Navalnıy’ın ölümü üzerine yaratılan histeri bunu fazlasıyla kanıtladı,” yorumunu yaptı.
Ayrıca Batı’nın Navalnıy ile ilgili Rusya’yı şeffaf olmamakla suçlamasına değinen Lavrov, bunun tek kelimeyle ‘onursuzca ve vicdansızca’ olduğunu kaydederek, “Bir kez daha ikna oldum; Naziler her şeyi yapabilir,” ifadesini kullandı.
Rus muhalif Navalnıy, cezaevinde hayatını kaybetti