Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin güvenlik ve istihbarat kurumları başkanlarının 20. toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “kolektif Batı’yı” Gürcistan’da iç çatışmaları kışkırtmak ve renkli bir devrim başlatmaya çalışmakla suçladı.
TASS’ın aktardığına göre Lavrov, Batı’nın çeşitli jeopolitik oyunlarını eleştirerek şu ifadelerde bulundu: “Kolektif Batı, iç çatışmaları ve gerilim odaklarını körüklemekten, geniş çaplı enformasyon savaşları organize etmeye kadar her türlü kirli jeopolitik yöntemi kullanmaktan çekinmiyor. Şu anda Gürcistan’da yapmaya çalıştıkları gibi renkli devrimleri kışkırtmak bu yöntemlerden biri.”
Lavrov, Batı’nın özellikle küresel Güney ve küresel Doğu’da siyasi istikrarı bozmayı hedeflediğini, bu süreçte sivil toplum kuruluşlarından oluşan geniş bir ağı aktif olarak kullandığını vurguladı.
Bakan, Batı’nın BDT ülkelerinde jeopolitik planlarını gerçekleştirmek için aşırılık yanlısı gruplara bile destek verdiğini ileri sürdü.
Aynı toplantıda, Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Direktörü Sergey Narışkin de Gürcistan hükümetinin yeni bir “renkli devrim” girişimiyle, yani bir darbeyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Narışkin, “Umarım bu girişim başarısız olur; tıpkı Batı’nın Belarus ve Kazakistan’da iç istikrarı bozma yönündeki küstah girişimlerinde olduğu gibi,” dedi.
Toplantıda, Gürcistan’daki olayların gelişimine büyük önem verildi. Rusya Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, Gürcistan’daki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
RIA Novosti’nin aktardığına göre Bortnikov, Batılı istihbarat servisleri ve diplomatik kurumların, eski Sovyet coğrafyasındaki ülkelerde yıkıcı faaliyetler yürüttüğünü belirtti.
Bortnikov şu ifadeleri kullandı: “NATO’nun saldırgan politikaları kapsamında, Batılı istihbarat kurumlar, diplomatik kurumlar ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla geniş çaplı bir etki operasyonu yürütülüyor. Örneğin, kısa süre önce Moldova’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini Batı lehine sonuçlandırmak için yoğun çaba harcadılar ve şimdi Gürcistan’da yeni bir renkli devrim gerçekleştirmek için girişimlerde bulunuyorlar.”
Bortnikov, tüm bu gelişmelerin Batı ile yakınlaşmanın ciddi güvenlik riskleri taşıdığını ve Avrupa-Atlantik çizgisinden herhangi bir sapmanın, ülkelerin egemenliği ve anayasal düzeni için tehdit oluşturabileceğini gösterdiğini vurguladı.
Gürcistan’dan protestolar: Polis müdahalesinde 150 gözaltı