Bizi Takip Edin

Rusya

Putin: Oreşnik’in dünyada eşi yok

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Kolektif Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu ve ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Putin, Rusya’nın yeni orta menzilli füzesi Oreşnik’in seri üretimine geçildiğini açıkladı, Ukrayna’nın nükleer silah geliştirme ihtimaline karşı uyarılarda bulundu ve eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’den geçmişte yaşanan bir olay için özür diledi.

Oreşnik ve nükleer silahlar

Putin’in konuşmasında önemli bir bölüm, Rusya’nın 21 Kasım’da Ukrayna’da Batı yapımı ATACMS ve Storm Shadow füze saldırılarına misilleme olarak kullandığı Oreşnik füze sistemine ayrıldı.

Devlet Başkanı, bu füze sisteminin seri üretimine başlandığını duyurdu ve füzenin “dünyada bir eşi benzeri olmadığını” vurguladı. Putin ayrıca, “Yoğun kullanım durumunda Oreşnik’in saldırı gücü nükleer silahlarla kıyaslanabilir,” dedi. Her ne kadar füze bir kitle imha silahı olmasa da askeri ve teknik uzmanların bu tür görüşler dile getirdiğini belirtti.

Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nın, Ukrayna’daki hedefleri titizlikle seçtiğini açıklayan Putin, bu hedeflerin askeri tesisler, savunma ve sanayi kuruluşları ya da Kiev’deki karar alma merkezleri olabileceğini ifade etti.

Ayrıca Oreşnik, Rusya’nın Ukrayna’nın nükleer silah geliştirmesine asla izin vermeyeceğini ve böyle bir durum gerçekleşirse, ülkesinin elindeki tüm imkânlarla müdahale edeceğini söyledi.

Ruble, KGAÖ ve insansız sistemler hakkında

Putin, ruble kurundaki dalgalanmaların kontrol altında olduğunu belirterek, panik yapılacak bir durum olmadığını vurguladı.

Uluslararası döviz piyasasındaki dolar değerinin artışına dikkat çeken Devlet Başkanı, Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar iç piyasadan döviz alımını durdurma kararı aldığını açıkladı. Putin, enflasyon konusuna da değinerek, gerçek verilerin bağımsız kuruluşlar tarafından kolayca kontrol edilebileceğini söyledi.

KGAÖ’nün Batılı silahlarla yapılan saldırılara karşılık verip veremeyeceğiyle ilgili bir soruya ise Putin, bunun gerçekçi olmadığını belirterek örgüt ortaklarının bu tür durumlarda doğrudan yardım edemeyeceğini ifade etti.

Putin, “Amerikan silahları, özellikle ATACMS, Rusya topraklarını vuruyor. Bu durumda KGAÖ’nün diğer ülkelerinin ne yapabileceğini düşünmek gerçekçi değil,” dedi.

Basın toplantısında Putin, Rusya’da insansız birliğe yönelik yeni bir askeri birim oluşturulması için yetki verdiğini duyurdu. Ayrıca, Rusya Savunma Bakanlığı’nın modern teknolojiler, özellikle de insansız hava araçları konusunda uzmanlaşmış bir ekibe sahip olduğunu belirtti.

Merkel’den özür

Putin, 2007 yılında Soçi’de Merkel ile gerçekleşen bir görüşme sırasında, Labrador cinsi köpeği Connie’nin müzakere odasına girmesi nedeniyle yaşanan olay için Angela Merkel’den özür diledi.

Merkel, olayın ardından yayımlanan anı kitabında, Putin’in bu hareketle kendisini bilerek korkutmaya çalıştığını ifade etmişti. Ancak Putin, Merkel’in köpek korkusundan haberi olmadığını söyledi ve bu korkuyu sonradan öğrendiğini itiraf etti.

“Böyle bir şey olacağını bilseydim asla yapmazdım,” diyen Putin, Merkel’in gelecekte Rusya’ya bir ziyaret gerçekleştirmesi halinde köpekleri uzak tutacağına dair söz verdi.

Putin ayrıca ABD Başkanı seçilen Donald Trump’a yönelik iç siyasi saldırılara tepki gösterdi. ABD’deki siyasi mücadelede Trump’a karşı medeni olmayan yöntemlerin, hatta suikast girişimlerinin kullanıldığını kaydeden Putin, Trump’ın hâlâ güvenlik riski altında olduğunu ifade etti.

Avrupa ile ilişkiler konusunda ise Putin, Rusya’nın ilişkileri yeniden başlatmak istediğini yineledi. Devlet Başkanı, “Avrupa ile ilişkilerin bozulmasının sebebi Rusya değil,” dedi ve bu durumun Avrupa siyasetindeki iç problemlerden kaynaklandığını savundu.

Putin, 15 Kasım’da Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile iki yıl aradan sonra gerçekleştirilen bir telefon görüşmesinin ilişkilerin yeniden kurulması için önemli bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya

Rusya, Alman büyükelçiyi dışişleri bakanlığına çağırdı

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın Rus gazetecilere yönelik eylemlerine karşılık olarak Moskova’daki Alman Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’u bakanlığa çağırdı. Bakanlık, Berlin’in basın özgürlüğü konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirterek misilleme önlemleri alınacağını duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın ülkedeki Rus gazetecilere yönelik eylemlerine karşılık olarak Almanya’nın Moskova Büyükelçisi Alexander Lambsdorff’u bakanlığa çağırdığını duyurdu.

Bakanlık kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, görüşmede Büyükelçi Lambsdorff’a Berlin’in tutumuna karşı alınacak misilleme önlemleri bildirilecek.

Rus haber ajansı RIA Novosti‘nin bakanlık temsilcisine dayandırdığı haberinde, “Dışişleri Bakanlığı, Lambsdorff’a Almanya Federal Cumhuriyeti’ndeki Rus gazetecilere yönelik zulme karşı alınacak misilleme önlemlerini açıklayacak,” ifadeleri kullanıldı.

Zaharova: Çağrılarımız görmezden geliniyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 26 Haziran’da yaptığı bir açıklamada, Berlin’in Rus gazetecilere yönelik eylemlerine yanıt olarak Alman büyükelçinin bakanlığa çağrılacağını halihazırda belirtmişti.

Zaharova, Moskova’nın basın mensuplarına yönelik keyfi uygulamaların durdurulması ve basın özgürlüğünün korunması ile görüş çoğulculuğunun sağlanması konusundaki yükümlülüklere uyulması yönündeki çağrılarının Alman tarafınca ısrarla görmezden gelindiğini vurguladı.

Sözcü, 19 Haziran’da yaptığı bir başka açıklamada ise Rusya’nın, Rossiya Segodnya medya grubunun Berlin temsilciliği başkanı Sergey Feoktistov’a yönelik baskılar nedeniyle misilleme önlemleri almayı planladığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Zaharova, Moskova’nın benzer adımlar atma olasılığına karşı başkentteki Alman gazetecilerin durumunu değerlendirdiğini de sözlerine eklemişti. Zaharova’ya göre Almanya, Rus basın mensuplarını bilinçli olarak enformasyon alanının dışına itiyor.

Temsilcinin ülkeyi terk etmesi engellendi

Olayların merkezindeki isim olan Rossiya Segodnya temsilcisi Sergey Feoktistov, 6 Haziran’da yaptığı açıklamada, 19 Ağustos’a kadar Almanya’yı terk etmesi istenmesine rağmen Berlin havalimanında uçağa binmesinin engellendiğini bildirmişti.

Feoktistov ayrıca, Alman polis memurlarının Berlin’deki ailesinin evine gelerek eşinin ve yedi yaşındaki kızının pasaportlarına el koyduğunu da anlatmıştı.

Rusya, Almanya ile 1996 tarihli askeri anlaşmayı sonlandırma kararı aldı

Okumaya Devam Et

Rusya

Rusya’ya komşu ülkeler giden malların kontrolünü sertleştirdi

Yayınlanma

Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Ermenistan, yaptırım kapsamındaki ürünlerin Rusya’ya tedarikine yönelik gümrük kontrollerini önemli ölçüde sıkılaştırdı. Bu durum, özellikle elektronik ve otomotiv parçaları gibi ürünlerin teslimat sürelerinde ciddi gecikmelere yol açarken, Rus şirketleri alternatif güzergahlar aramaya başladı.

Kazakistan, Kırgızistan, Gürcistan ve Ermenistan, yaptırım uygulanan ürünlerin Rusya’ya sevkiyatına yönelik gümrük denetimlerini önemli ölçüde sıkılaştırdı.

Izvestiya gazetesine konuşan Rus iş dünyası temsilcileri, bu durumun teslimat sürelerinde ciddi artışlara neden olduğunu belirtirken, şu anda sadece Belarus üzerinden yapılan sevkiyatlarda gecikme yaşanmadığını bildirdi.

Anderida Financial Group’un kurucusu Aleksey Tarapovskiy, özellikle Kazakistan üzerinden yapılan teslimat sürelerinin ciddi şekilde uzadığına dikkat çekti.

Tarapovskiy, daha önce 10 ila 30 gün arasında süren teslimatların artık bir buçuk ayı bulduğunu ifade etti.

Elektronik ve çift kullanımlı ürünler mercek altında

Gecikmelerin öncelikli olarak elektronik tedarikini etkilediği, ancak otomotiv parçaları ve bileşenleri de dahil olmak üzere diğer ürün kategorilerini de seçici olarak kapsadığı belirtildi.

Alyans Traks şirketinin sahibi Aleksey İvanov, bu durumu doğrularken, Novasmart Ticari Direktörü Olga Şoall, sıkılaştırılmış kontrolün çift kullanımlı ürünleri de kapsadığını ekledi.

İmpaya Rus Ticari Direktörü Aleksey Razumovskiy, “Şu anda teknolojik ürünlere özel bir önem veriliyor. Sunucu ve bilişim altyapısı açığı koşullarında bu tür ürünler hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanılabilir. Bu yüzden özellikle takip ediliyorlar. Ancak Gucci veya Louis Vuitton çantaları gibi markalı ürünler eskisi gibi geçmeye devam ediyor,” dedi.

Fiyatlar artacak, alternatif güzergahlar aranıyor

“Dost” ülkelerin gümrüklerinde yaşanan gecikmelerin, özellikle elektronik ve otomotiv bileşenleri segmentlerinde geçici kıtlıklara yol açabileceği öngörülüyor.

İvanov’a göre bu durum, tüketiciler için yaklaşık yüzde 10’luk bir fiyat artışına neden olacak. PEK şirketinin ortak sahibi ve direktör yardımcısı Vadim Filatov ise nakliyecilerin sınırdaki beklemeler nedeniyle günde 20 bin rubleye kadar kayıp yaşadığını belirtti.

Filatov, bu yılın ilk beş ayında lojistik maliyetlerinin yıllık bazda yüzde 25 arttığını da sözlerine ekledi.

Rus iş dünyası, bu gelişmeler üzerine alternatif tedarik kanallarını değerlendirmeye başladı. Ancak uzmanlar, tüm bu kanalların yeni lojistik ve yasal maliyetler içerdiğini vurguluyor.

Potansiyel transit merkezleri olarak Özbekistan ve Türkmenistan öne çıkarken, G.V. Plehanov Rusya Ekonomi Üniversitesi’nden Doçent Anastasiya Prikladova, gerekirse Moğolistan üzerinden de mal tedarikinin mümkün olabileceğini belirtti.

Batı baskısı ve gri ithalatla mücadele

Olga Şoall, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri tarafından gümrük kontrolünün sıkılaştırılmasının, Batı yaptırımlarının baskısı, 2024’te ortalama yüzde 30 artan transit akışları ve gri ithalat yöntemleriyle mücadele gibi faktörlerden kaynaklandığını kaydetti.

Prikladova, “dost” ülkeler üzerinden transit geçişle ilgili benzer sorunların 2022’de de yaşandığını ancak hızla çözüldüğünü hatırlattı.

Prikladova, bu kez de durumun benzer bir senaryoyla istikrara kavuşacağına dair umudunu dile getirdi.

Okumaya Devam Et

Rusya

Rusya Maliye Bakanı: Ekonomide durgunluk değil, soğuma yaşanıyor

Yayınlanma

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülke ekonomisinde bir durgunluk olmadığını, bunun yerine ‘planlı bir soğuma’ yaşandığını belirtti. Siluanov, Rusya’nın G20 ülkeleri arasında en iyi borç ve bütçe açığı göstergelerinden bazılarına sahip olduğunu ve ekonomik büyümenin birçok ülkeyi aştığını vurguladı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülke ekonomisinde bir durgunluk olmadığını, mevcut durumun “planlı bir soğuma” olduğunu açıkladı.

Siluanov, Rusya’nın ekonomik büyüme hızının son iki yılda birçok ülkeyi geride bıraktığını da sözlerine ekledi.

RT sunucusu Rick Sanchez’e verdiği röportajda konuşan Siluanov, Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) oranla yüzde 15’lik borç seviyesiyle G20 ülkeleri arasında en iyi göstergelerden birine sahip olduğunu belirtti.

Bakan, geçen yılki bütçe açığının GSYİH’nin yüzde 1,7’si ile en düşük seviyelerden biri olduğunu ifade ederek, “Sorumlu maliye politikası işliyor,” dedi.

Bakan Siluanov, Rusya ekonomisinin büyüme oranının son iki yılda yüzde 4’ü aştığını ve bu rakamın çoğu ülkenin göstergesinden daha yüksek olduğunu vurguladı.

Ayrıca, halkın reel gelirlerinin 2024 yılında yüzde 7’den fazla arttığını kaydetti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: Merkez Bankası faiz indirimine gitmeli

Bakanlar arasında görüş ayrılığı

Öte yandan İktisadi Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, 19 Haziran’da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda düzenlenen bir oturumda, iş dünyasının hissiyatına göre Rusya’nın durgunluğun “eşiğinde” olduğunu söylemişti.

Siluanov ise o dönemde ekonominin durumunu “soğuma” olarak değerlendirmiş ve “bunun ardından her zaman yaz gelir” yorumunu yapmıştı.

Merkez Bankası da ‘soğuma’ diyor

Rusya Merkez Bankası Para Politikası Dairesi Başkanı Andrey Gangan da Rusya’da şu anda bir durgunluk olmadığını, sadece ekonomik büyüme hızında kademeli bir yavaşlama gözlemlendiğini belirtmişti.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise 19 Haziran’da yaptığı açıklamada, ekonominin “aşırı ısınmadan çıkış” durumunda olduğunu ifade etmişti.

‘Rusya’yı yeni bir durgunluk dönemi bekliyor’

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English