Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Lukaşenko’dan Ukrayna’ya barış mesajı: ‘Her türlü çabayı göstereceğiz’

Yayınlanma

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna ile barış içinde yaşama arzusunu vurgularken, olası tehditlere karşı da hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Parohonsk kasaba sakinleriyle yaptığı görüşmede, ülkesinin Ukrayna ile barış içinde bir arada yaşamak için elinden gelen her şeyi yapacağını vurguladı. Belarus resmi haber ajansı BelTA‘nın aktardığına göre, Lukaşenko özellikle Ukrayna sınırındaki duruma dikkat çekti.

Lukaşenko, “Hazırlıklı olmak zorundayız. Buna karşılık elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Biz hiçbir zaman bir çatışma başlatmadık,” diyerek Belarus’un barışçıl tutumunu vurguladı.

Ayrıca, “Endişelenmeyin, Ukraynalılarla savaşa girmeyeceğiz. Onlar da bizimle savaşmak istemiyor. Ukrayna ile barış içinde bir arada yaşamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız, eğer istedikleri buysa. Halk bunu istiyor,” sözleriyle halkın beklentilerine de değindi.

Devlet Başkanı, geçmişteki hataların tekrarlanmaması gerektiğini belirterek, Büyük Vatan Savaşı’nın başlangıcında Sovyetler Birliği’nin yaşadığı beklenmedik saldırıyı örnek gösterdi. Bu bağlamda, ülkenin savunma hazırlıklarının önemini vurguladı.

Öte yandan, önceki hafta Belarus Dışişleri Bakanı Maksim Rıjenkov, Ukrayna ordusunun insansız hava araçlarını Belarus topraklarında kasıtlı olarak kullandığının tespit edilmesi durumunda, ülkesinin “derhal karşılık” vereceğini açıklamıştı.

Rıjenkov, konunun uluslararası platformlarda tartışılmasının olumlu sonuçlar vermediğini, bunun nedeninin de Minsk’in olayın temel sebebi olarak Rusya’nın Ukrayna’daki özel operasyonunu göstermesi olduğunu belirtmişti.

Ağustos ayında Belarus hava sahasında 13 Ukrayna insansız hava aracının düşürüldüğü bildirilmişti. Bu olayın ardından Belarus, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) başkanlarına bir çağrıda bulunmuştu.

DİPLOMASİ

Polonya yıl sonuna kadar Rusya ve Belarus sınırına çit inşa etmeye başlayacak

Yayınlanma

Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Cezary Tomczyk, ülkesinin bu yılın sonuna kadar Rusya ve Belarus sınırlarında tahkimat inşasına başlayacağını açıkladı.

Reuters’in aktardığına göre basın toplantısında konuşan Tomczyk, “Önümüzdeki üç hafta içinde Polonya askeri eğitim alanlarında ‘Doğu Kalkanı’ sisteminin ilk testlerini gerçekleştireceğiz. Bu yıl içinde de kuzey ve doğu sınırlarımızda ilk unsurları inşa etmeye başlayacağız,” dedi.

Tomczyk, projenin Litvanya, Letonya ve Estonya’nın yanı sıra İngiliz ve Amerikan askeri güçlerini de kapsayacağını belirtti.

Ukrayna’daki savaş, Polonya’nın savunma harcamalarında ciddi bir artışa neden oldu. Bu harcamaların 2024 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 4,2’sine, 2025 yılında ise yüzde 4,7’sine ulaşması öngörülüyor.

Polonya Savunma Bakanı Władysław Kosiniak-Kamysz, bu artış eğiliminin önümüzdeki yıllarda da süreceğini vurguladı.

Bakan ayrıca, Orta Doğu’daki gerginliğin tırmanmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Bu durumun, ABD de dahil olmak üzere uluslararası toplumun dikkatini Ukrayna’dan başka yöne çekmesinden kaygı duyduğunu ifade ederek, “Bu bizim için olumlu bir gelişme değil,” diye ekledi.

Kosiniak-Kamysz daha önce de Varşova’nın, Ukrayna’daki savaş sona erse bile Rusya’dan gelebilecek olası bir saldırıyı göz ardı etmediğini belirtmişti.

Bakana göre, Polonya Savunma Bakanlığı bu konuda şimdiden somut adımlar atarak ordunun donanımındaki eksiklikleri gideriyor. Bu kapsamda, 4 milyar avroyu aşan değerde silah tedariki için sözleşmeler imzalandı.

Geçtiğimiz mayıs ayında Polonyalı yetkililer, kuzey ve doğu sınırlarını güçlendirmek için yaklaşık 2,3 milyar avro yatırım yapma niyetinde olduklarını açıklamışlardı.

Bu arada, Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaite, Rusya sınırında bir “insansız hava aracı duvarı” oluşturma planlarını duyurdu. Proje, Baltık Ülkeleri, Norveç, Finlandiya ve Polonya’yı kapsayacak.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD, Rusya’nın nükleer doktrinini değiştirmesi sonrası Avrupa’da füze kapasitesini artırıyor

Yayınlanma

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesinin nükleer doktrinini değiştirme kararının ardından Avrupa’daki füze savunma sistemini güçlendirmeye devam ediyor.

Military Times‘ın haberine göre, ABD Donanması beşinci füze savunma destroyeri USS Oscar Austin’i İspanya’nın Rota kentindeki üsse kalıcı olarak konuşlandırmak üzere gönderdi.

Haberde, ABD Donanması’nın 2026 yılında altıncı füze savunma destroyerini de İspanya’ya göndereceği belirtiliyor. Şu anda Avrupa’da daimî olarak görev yapan USS Arleigh Burke, USS Roosevelt, USS Paul Ignatius ve USS Bulkeley olmak üzere dört Amerikan Aegis destroyeri bulunuyor.

Bu gemiler, Polonya ve Romanya’daki kara konuşlu Aegis füze savunma üsleriyle birlikte, NATO’nun Avrupa’daki füze savunma sisteminin omurgasını oluşturuyor.

Bu hamle, 25 Eylül’de Putin’in Rusya’nın nükleer doktrininde önemli değişiklikler yapıldığını açıklamasının ardından geldi. Yeni doktrine göre, bir nükleer güç tarafından desteklenen herhangi bir devletin “saldırganlığı”, Rusya’ya karşı ortak bir saldırı olarak kabul edilecek.

Ayrıca, Rus hedeflerine karşı seyir füzeleri ve insansız hava araçlarının fırlatılacağına dair “güvenilir bilgi” olması halinde nükleer silahların kullanılmasına izin veren bir madde de eklendi.

Bu değişiklikler, Ukrayna’nın Batılı füzeleri kullanarak Rusya topraklarına saldırma olasılığı üzerine geldi. Kremlin, bu adımın Kiev’in müttefiklerine, Rusya Federasyonu’na yönelik bir “saldırıya” katılmalarının olası sonuçlarını gösterdiğini, ancak bunun için nükleer silah kullanmalarının gerekmediğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, doktrin değişikliklerini “sorumsuzluk” olarak nitelendirerek Putin’in “nükleer retoriğini” kınama çağrısında bulundu. AB dış politika sözcüsü Peter Stano da Blinken’ı destekleyerek, sık sık nükleer tehditlere başvuran Rusya Devlet Başkanı’nın eylemlerinin “tüm dünyaya onun gerçek yüzünü gösterdiğini” ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 29 Eylül’de yaptığı açıklamada, Rusya’nın nükleer silah kullanma ihtiyacının Savunma Bakanlığı tarafından değerlendirileceğini belirtti. Peskov, nükleer caydırıcılık alanında güncellenen devlet politikasına göre, bu tür eylemler için koşulların oluşup oluşmadığına bu kurumun karar vermesi gerektiğini söyledi.

Lavrov: Batı’nın Rusya’yı yenme girişimleri, 1945’in ‘Düşünülemez Harekâtını’ hatırlatıyor

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

NATO her biri 5 bin askerden oluşan 49 yeni savaşa hazır tugay kurmayı planlıyor

Yayınlanma

NATO, Rusya’ya karşı savunma kapasitesini genişletmeye hazırlanıyor. İttifak, her biri yaklaşık 5 bin askerden oluşan 49 yeni savaşa hazır tugay kurmayı planlıyor.

NATO, savunma kapasitesini önemli ölçüde artırmaya hazırlanıyor. Welt am Sonntag gazetesinin haberine göre, ittifak her biri yaklaşık 5 bin askerden oluşacak 49 yeni savaşa hazır tugay kurmayı planlıyor.

Gazete, “2021 yılında 82 muharip tugay yeterli görülürken, bu sayının gelecekte 131’e çıkması öngörülüyor. Bu da bu tür birliklerde 49 tugaylık bir artış anlamına geliyor,” diye vurguluyor.

NATO’nun 2022’den bu yana Rusya’yı, üye ülkelerin güvenliği için ciddi bir tehdit olarak gördüğü belirtiliyor. Bu algılanan tehdide karşı koymak için NATO’nun askeri gücünü artırması gerekiyor. “Asgari kabiliyet gereksinimleri” olarak adlandırılan bu planlar, ABD’li General Christopher Cavoli ve Fransız Amiral Pierre Vandieu tarafından hazırlandı. Bu planlar, ittifak üyeleri için bir dizi ek talep içeriyor.

Habere göre, “muharip kolordu” sayısının altıdan 15’e, tümen karargahlarının ise 24’ten 38’e çıkarılması bekleniyor. Birliklerin donatılması için de önlemler alınacak. Gazeteye göre hava savunma unsurlarının sayısı 293’ten 1467’ye, helikopter birliklerinin sayısı da 90’dan 104’e yükseltilecek.

4 Ekim’de NATO eski Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupalı NATO üyelerinin askeri potansiyelleri bakımından Rusya’nın gerisinde olduğunu açıklamıştı.

Stoltenberg, Avrupa ülkelerinin şu anda yeterli silah, teçhizat ve olası bir çatışma için yüksek hazırlık durumunda olan ordulara sahip olmadığını itiraf etmişti.

Bu planlar, NATO’nun değişen güvenlik ortamına adaptasyonunu ve caydırıcılığını artırma çabalarını yansıtıyor. Ancak bu genişleme planlarının nasıl finanse edileceği ve ne kadar sürede gerçekleştirileceği henüz netlik kazanmadı.

Eski NATO Genel Sekreteri’nden Ukrayna için ‘Batı Almanya modeli’ önerisi

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English