Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Meloni Pekin’de: 3 yıllık eylem planı anlaşması imzalandı

Yayınlanma

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 28 Temmuz Pazar günü göreve geldiğinden bu yana Pekin’e yaptığı ilk resmi ziyarette üç yıllık bir eylem planı imzalayarak Çin ile işbirliğini “yeniden başlatma” sözü verdi.

2022’den bu yana sağcı hükümete liderlik eden Meloni, Çin Başbakanı Li Qiang ile görüşmesi sırasında yaptığı açıklamada, Roma’nın geçen yıl Kuşak ve Yol Girişimi (KYG) yatırım programından çıkmasının ardından Pekin ile ticari bağlarını geliştirmeye çalıştığını söyledi.

İtalyan lider beş günlük ziyaretinin “ikili işbirliğini yeniden başlatmak üzere yeni bir aşamaya geçme iradesinin bir göstergesi” olduğunu söyledi. Eylem planının yeni işbirliği biçimlerini denemeyi amaçladığını da sözlerine ekledi.

Günün ilerleyen saatlerinde Meloni, İtalya ve Çin tarafından imzalanan bir endüstriyel işbirliği mutabakatının elektrikli mobilite ve yenilenebilir enerji gibi stratejik endüstriyel sektörleri içerdiğini söyledi.

Meloni Xi ve Zhao Leji ile de görüşecek

Li Qiang ofisinden yapılan açıklamada “gemi inşa, havacılık, yeni enerji, yapay zeka alanlarında küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında karşılıklı fayda sağlayan işbirliğine” işaret etti.

Çin yatırımlarını İtalya’nın ekonomik büyümesini canlandırmanın bir yolu olarak gören Meloni, Xi ve Zhao Leji ile de görüşecek.

Pazar günü Meloni, İtalyan lastik üreticisi Pirelli, enerji grubu ENI, savunma grubu Leonardo, şarap üreticileri ve Dolce & Gabbana gibi bazı İtalyan lüks moda gruplarının da aralarında bulunduğu şirketlerin davet edildiği bir İtalya-Çin iş forumuna katıldı.

Meloni’nin Çinli yetkililerle Çin’in “kapasite fazlası” konusunu ve Çin’in Ukrayna ile savaşında Rusya’ya verdiği ekonomik desteği gündeme getirmesi bekleniyor.

Çin medyasına göre Meloni “bazı yanlış anlamaları” açıklığa kavuşturmak istiyor

Meloni’nin ofisi tarafından paylaşılan bir videoya göre Li forumun açılışında “Çin ve İtalya kazan-kazan zihniyetini benimsemeli ve ticaret ve yatırım işbirliğini artırarak işbirliğini daha da dinamik ve sürdürülebilir hale getirmelidir,” dedi.

Çin devlet medyası gezinin İtalya’nın KYG’den çekilmesiyle ilgili “bazı yanlış anlamaları açıklığa kavuşturmayı” ve ekonomik bağların önemini vurgulamayı amaçladığını söyledi.

İtalyan hükümeti, Stellantis’in yanı sıra bir başka büyük üreticiyi daha ülkeye çekme çabalarının bir parçası olarak Çinli otomobil üreticileriyle görüşmeler yürütüyor.

İş Forumu’nda konuşan Meloni, İtalya ve Çin arasında imzalanan endüstriyel işbirliği mutabakatının “elektrikli mobilite ve yenilenebilir enerji gibi stratejik endüstriyel sektörleri içerdiğini” söyledi ve Pekin’i “bilginin yeni sınırlarını ortaklarıyla” paylaşmaya çağırdı.

Coğrafi işaretlerin korunması, gıda güvenliği, çevre ve eğitim diğer çerçeve anlaşmaların odak noktasını oluşturdu.

Roma, Pekin’e yönelik gümrük vergilerini desteklemişti

İtalya’nın Çin’deki doğrudan yabancı yatırımı 15 milyar avroyu bulurken, 1.600’den fazla İtalyan şirketi özellikle tekstil, makine mühendisliği, ilaç, enerji ve ağır sanayi alanlarında faaliyet gösteriyor.

Fakat İtalya, Avrupa Komisyonu’nun Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara %37,6’ya varan geçici gümrük vergisi uygulama kararını destekledi. Pekin öfkeyle tepki gösterdi ve Avrupa konyağı ve domuz etine yönelik misilleme soruşturmaları başlattı.

Aralarında İtalya’nın da bulunduğu G7 üyeleri geçtiğimiz ay, işletmelerini Çin’in “adil olmayan ticaret uygulamalarına” karşı korumaya devam edecekleri sözünü vermişlerdi.

DİPLOMASİ

Putin ve Lula da Silva, Brezilya’nın barış girişimini görüştü

Yayınlanma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Brezilyalı mevkidaşı Luiz Inacio Lula da Silva telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede ikili iş birliği, ekim ayında yapılacak BRICS zirvesi ve Rusya-Ukrayna ihtilafının barışçıl yollardan çözümüne yönelik öneriler ele alındı.

Kremlin’in açıklamasına göre, Brezilya’nın çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunmasına yönelik ilgisi nedeniyle Putin, Lula da Silva’ya “Rusya’nın bu konudaki temel yaklaşımını” özetledi. Lula da Silva’nın ofisinden yapılan açıklamada ise devlet başkanlarının Brezilya ve Çin’in konuya ilişkin önerilerini değerlendirdikleri belirtildi.

Görüşmede Putin, Brezilya’daki orman yangınlarıyla mücadelede Rusya’nın yardım teklifinde bulundu. Liderler ayrıca stratejik ortaklık, ticaret, tarım, enerji ve sanayi alanlarındaki iş birliğini de masaya yatırdı:

“Her iki taraf da finans sektörü dahil olmak üzere BRICS’teki temel iş birliği alanlarında ortak çalışmaya devam etme kararlılığını vurguladı. Ayrıca hem Brezilya’nın bu yıl dönem başkanlığını yürüttüğü G20’de hem de diğer çok taraflı platformlarda koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduklarını ifade ettiler.”

Mayıs ayında Çin ve Brezilya, Rusya-Ukrayna çatışmasını çözmenin tek yolunun müzakereler olduğunu belirten bir mutabakat zaptı yayımlamıştı.

Ülkeler, Rusya ve Ukrayna tarafından kabul edilecek şartlarda uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulunmuş, Lula da Silva, Brezilya’nın bu çatışmada tarafsız kalacağını vurgulamıştı.

BRICS tam gaz

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

ABD ve Hindistan, Hint Okyanusu konusunda ilk diyaloğu gerçekleştirecek

Yayınlanma

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell çarşamba günü Kongre’de yaptığı açıklamada, ABD ve Hindistan’ın Hint Okyanusu konusunda ilk kez bir diyalog düzenleyeceğini söyledi.

Campbell, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde Hint-Pasifik’teki güç rekabetine ilişkin bir oturumda yaptığı açıklamada, katılımcıların “karşılıklı endişelerimizin neler olduğunu ve nasıl birlikte çalışabileceğimizi konuşacaklarını” söyledi.

Campbell Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın da diyaloğa dahil olacağını sözlerine ekledi. “Bu, Hint Okyanusu’nda Hindistan gibi bir ortakla daha yakın çalışmanın yeni sınırıdır” dedi.

Nikkei Asia’ya konuşan bir kaynak diyaloğun bu sonbaharda, büyük olasılıkla Hindistan’da yapılmasının planlandığını söyledi.

Campbell ayrıca Asya, Afrika ve Avustralya’yı birbirine bağlayan bu büyük okyanus bölgesinin idaresi konusunda ABD hükümeti ve ordusu arasında kopuk bir koordinasyon olduğunu da ima etti.

Campbell, Hint Okyanusu’nun muharip komutanlıkların “çatlakları arasında kaldığını” ancak Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Hint-Pasifik Komutanlığı Komutanı Amiral Samuel Paparo’dan askeri ve güvenlik yaklaşımını “bir araya getirmeye” yardımcı olmasını istediğini söyledi.

Diyalog, Çin’le rekabetin arttığı Hint Okyanusu bölgesindeki politikaları koordine etmeye çalışacak. Hint Okyanusu uzmanı Darshana Baruah, Nisan 2023’te Temsilciler Meclisi Hint-Pasifik Alt Komitesi’nde verdiği ifadede Çin’in Hint Okyanusu’ndaki altı adanın (Sri Lanka, Maldivler, Mauritius, Seyşeller, Madagaskar ve Komor Adaları) her birinde büyükelçiliği olan tek ülke olduğunu söyledi.

Baruah ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın Hint Okyanusu’na dört farklı departman aracılığıyla baktığını vurguladı: Afrika işleri; Doğu Asya ve Pasifik işleri; Yakın Doğu işleri; ve Güney ve Orta Asya işleri büroları.

ABD ordusunda Hint Okyanusu, Hint-Pasifik Komutanlığı, Merkez Komutanlığı ve Afrika Komutanlığı olmak üzere üç muharip komutanlığa bölünmüş durumda. Baruah, merkezi Hawaii’de bulunan Hint-Pasifik Komutanlığı’nın Hint Okyanusu’ndaki denizcilik gelişmelerini anlamak ve bunlara yanıt vermek için en büyük donanma kaynaklarına ve kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Baruah geçen yıl verdiği ifadede “Ancak INDOPACOM’un sorumluluk alanı Hindistan’la sona eriyor ve Hint Okyanusu’nun büyük bir bölümünü Washington’un Hint-Pasifik stratejik alanının dışında bırakıyor” demişti.

“Eğer gerçekten Çin ile bir rekabet söz konusuysa, ABD Çin’in Hint Okyanusu’ndaki çıkarlarına, zayıflıklarına ve fırsatlarına özel bir dikkat göstermiyor demektir” diye ekledi.

Hint Okyanusu diyaloğu fikri, ABD Başkanı Joe Biden ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Haziran 2023’te ABD’ye yaptığı resmi devlet ziyareti sırasında yayınladıkları ortak bildiride gündeme getirilmişti.

Hayati bir ticaret rotası olan Hint Okyanusu, petrol zengini Basra Körfezi’nin ağzında yer alan Hürmüz Boğazı, Süveyş Kanalı’nda seyreden tüm gemilerin geçtiği Bab-el-Mendeb ve Güney Çin Denizi ile Hint Okyanusu’nu birbirine bağlayan Malakka Boğazı da dahil olmak üzere dünyanın stratejik açıdan en önemli boğaz noktalarından bazılarını içermektedir.

Campbell çarşamba günü yaptığı açıklamada Hindistan ile ilişkilerini “son derece önemli” ve “21. yüzyıla girerken belki de en önemli ilişkimiz” olarak nitelendirdi.

ABD ve Hindistan, Japonya ve Avustralya ile birlikte Dörtlü Grubun bir parçası ve dört ülkenin liderleri cumartesi günü Delaware’de bir araya gelecek.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Rusya, Norveç’in sınır yakınında radyoaktif sezyum bulunduğu iddiasına yanıt verdi

Yayınlanma

Rusya’nın devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom, Norveç’in Rusya sınırına yakın iki bölgede sezyum-137 izlerine rastlandığı iddiasıyla ilgili raporuna cevaben, radyasyon seviyesinin doğal sınırlar içinde olduğunu açıkladı.

Devlet şirketi, RBK gazetesine yaptığı açıklamada şunları belirtti: “Murmansk oblastındaki Kola nükleer santralindeki ve Atomflot buzkıran gemilerindeki ekipmanlar normal şekilde çalışmaya devam ediyor.”

Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik Kurumu (DSA), Rusya sınırına yakın Vikshefjell ve Svanhovdd’aki iki istasyonun hava filtrelerinde radyoaktif sezyum-137 izlerine rastlandığını bildirdi.

DSA’nın Svanhovd’daki acil durum hazırlık biriminden Bredo Møller, Norveç’in Barents Observer gazetesine verdiği demeçte, kirlilik seviyelerinin belirgin şekilde yükseldiğini, ancak insanlar veya çevre için herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade etti.

Møller ayrıca, DSA’nın önümüzdeki günlerde ek analizler yapacağını da sözlerine ekledi. Kirlilik izlerinin 9 ile 12 Eylül tarihleri arasında tespit edildiğini belirtti.

DSA, incelenen filtrelerde başka hiçbir radyoaktif izotopa rastlanmadığını da açıkladı.

7 Avrupa ülkesi Norveç enerji sektörünü “Rus tehdidine” karşı uyardı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English