Bizi Takip Edin

RUSYA

Milyarder Roman Avdeyev Rusya’daki tüm varlıklarını sattı

Yayınlanma

Rus milyarder Roman Avdeyev, tüm Rusya varlıklarını ortağı Sergey Sudarikov’un şirketlerine satarak ülkedeki iş projelerinden tamamen ayrıldığını duyurdu.

Rus milyarder Roman Avdeyev, Rusya’daki tüm varlıklarını satarak, Rossium şirketindeki hisselerini iş ortağı Sergey Sudarikov’un yapılarına devretti.

Avdeyev, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “Hayatımda önemli bir dönemi sizlerle paylaşmak istiyorum: Bugün, Rossium’daki hissemi Sergey Sudarikov’un şirketlerine devretme anlaşmasını tamamladık. Bu işlemle birlikte Rusya’da herhangi bir varlığım ya da iş projem kalmadı,” diye yazdı.

Avdeyev’in açıklamasına göre, bu satış, 2019 yılında Sudarikov’un Region grubuyla başlattıkları ve varlıkları birleştirmeye dayanan çok yıllı ortaklık sürecinin doğal bir tamamlanışı niteliğindeydi.

2006 yılında Avdeyev tarafından kurulan Rossium’un en önemli varlıkları arasında, Rusya’nın en büyük 10 bankasından biri olan Moscow Credit Bank ile ekim ayında geliştirici Sminex’e satılan Moskova oblastındaki önde gelen konut geliştiricilerinden İngrad bulunuyor.

Rossium bünyesinde ayrıca Yugoriya Sigorta Şirketi, NPF Evolution ve varlık yönetimi şirketi Region gibi önde gelen finansal varlıklar yer alıyor.

Avdeyev, “Bu karar, çocuklarım ve sevdiklerimle birlikte hayatımın işle ilgisi olmayan diğer önemli alanlarına odaklanmamı sağlayacak,” diye ekledi. Avdeyev’in ailesi, 17’si evlatlık olmak üzere 23 çocuktan oluşuyor.

Roman Avdeyev, 1,2 milyar dolarlık servetiyle Rus Forbes 2024 sıralamasında 108. sırada yer alıyor.

RUSYA

Rusya’ya uygulanan petrol yaptırımları dünya ekonomisini nasıl etkiliyor?

Yayınlanma

Le Monde’a göre, Batı’nın Rus petrolüne yönelik yaptırımları sıkılaştırma kararı, küresel ekonomiye zarar verme riski taşıyor. Uzmanlar, fiyat artışlarının özellikle yoksul ülkeler üzerinde derin etkiler yaratacağını ve küresel Güney’in Rusya ile işbirliğini artırabileceğini belirtiyor.

Le Monde, Batı’nın Rus petrolüne yönelik yaptırımlarının güçlendirilmesinin küresel ekonomi için bir risk taşıdığını bildirdi.

Gazete, Ukrayna’daki çatışmaların başlangıcından itibaren Moskova’ya uygulanan yaptırımların etkinliğinde azalma olduğuna ve Rusya Federasyonu’ndan gelen petrol fiyatlarının bu durumu yansıttığına dikkat çekiyor.

Amerikalı ekonomist Catherine Wolfram, “Petrol fiyatlarının yükselmesi, en yoksul ülkeleri orantısız biçimde etkileyerek insani bir kriz yaratacaktır,” ifadelerini kullandı.

Wolfram’a göre bu durum, küresel Güney’in Rusya ile daha fazla iş birliğine yönelmesine neden olabilir.

ClearView Energy Partners CEO’su Kevin Book ise petrol taşımacılığı sigortalarının çoğunlukla Batı merkezli olmasının kısıtlayıcı önlemleri etkili kılabileceğini belirtti, ancak şu anda durumun bu şekilde işlemediğini ekledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinden bu yana Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya yönelik 14 yaptırım paketi kabul etti.

Söz konusu yaptırımlar, enerji, yüksek teknoloji, havacılık, bankacılık ve otomotiv sektörleri dahil olmak üzere geniş bir alanı kapsıyor. Moskova, bu yaptırımların uluslararası hukuku ihlal ettiğini defalarca vurguladı.

Ekim ayında AB Konseyi, Rusya’ya yönelik yaptırımları bir yıl süreyle, 9 Ekim 2025 tarihine kadar uzatma kararı aldı.

Konseyin kararı, Rus varlıklarının dondurulmasını ve bazı gerçek ve tüzel kişilere yönelik yaptırımların devamını da içeriyor.

Hedefte ‘gölge filo’ var: ABD, Rusya’nın petrol endüstrisine yeni yaptırımlar getirecek

Okumaya Devam Et

RUSYA

Kremlin: Alman Rheinmetall’in Ukrayna’daki fabrikaları bizim için meşru hedef

Yayınlanma

Kremlin, Alman silah üreticisi Rheinmetall’in Ukrayna’daki tesislerinin Rus ordusu için meşru hedef olduğunu açıkladı; şirket ise Ukrayna’ya mühimmat ve askeri araç desteğini sürdürüyor.

Kremlin, yaptığı açıklamada, Alman savunma sanayi devi Rheinmetall’in Ukrayna’daki silah fabrikalarının, Rusya ordusu için meşru bir hedef olduğunu duyurdu.

Sözcü Dmitriy Peskov, TASS ajansına verdiği demeçte, Rheinmetall tarafından Ukrayna’da kısa süre önce açılan bir araç bakım tesisinin “meşru bir hedef olup olmadığı” sorusuna “Kesinlikle öyle,” yanıtını verdi.

Yılın başlarında, Avrupa’nın en güçlü silah üreticilerinden biri olan Rheinmetall CEO’su Armin Papperger’in Rusya tarafından düzenlenen ve ABD ile Almanya’nın müdahalesiyle engellenen bir suikast girişiminin hedefi olduğu iddia edilmişti.

Düsseldorf merkezli firma, Ukrayna’da topçu mühimmatından barut ve hava savunma sistemlerine kadar çeşitli askeri ekipmanların üretileceği dört fabrika kurmayı, ayrıca araç bakım ve onarım tesisi işletmeyi planlıyor.

Rheinmetall, bu ayın başlarında Ukrayna’ya 200 adet Marder piyade savaş aracı gönderdiğini duyurdu; ayrıca, Alman hükümeti de binlerce mühimmat ile şirketin hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya bağışladı.

Papperger, Welt gazetesine verdiği son mülakatta, Ukrayna’daki üretim tesislerine yapılan yatırımların gerekçesini açıklayarak, Kiev’in dört milyon topçu mühimmatına ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Alman sanayisine savaş dopingi: Rheinmetall gücünü artırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

The Economist: Rus generaller Putin’i yeni seferberlik ilan etmeye zorluyor

Yayınlanma

The Economist dergisinin iddiasına göre Rusya Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki savaşta yeni bir seferberlik ilanı için Moskova’ya yoğun baskı yapıyor.

Avrupalı yetkililer, Rusya Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı’nın, Ukrayna’daki birlikleri takviye etmek amacıyla Kremlin’e yeni bir seferberlik ilan etmesi için ciddi baskı yaptığını öne sürdü.

Bu baskının detaylarını The Economist ile paylaşan kaynaklar, Rusya’nın mevcut insan gücünün yetersiz olduğunu iddia etti.

Bir NATO yetkilisi, “Rusya şu anda yeterli güce sahip değil. İlerleme kaydetseler bile bunu sürdürebilecek durumda değiller,” açıklamasında bulundu.

Kaynaklar, Rusya ordusunun hâlâ savaş alanında büyük kayıplara neden olan eski taktiklere bel bağladığını ve bu durumun cephede Rus birlikleri için ciddi zorluklara yol açtığını ifade etti.

Öte yandan uzmanlara göre, Rusya’nın savunma sanayi kapasitesi Batı’daki üretim hatlarını geride bırakmış durumda.

Avrupa Birliği yılda bir milyondan fazla mermi ürettiğini iddia ederken, Rusya’nın bu miktarın üç katını ürettiği ve ayrıca Kuzey Kore ve İran’dan destek aldığı bildiriliyor.

ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı askeri yardımlara dair bilgi sahibi bir kaynak, The Economist‘e verdiği demeçte, “Başka bir cephede ciddi risk almadan Ukrayna’ya yardıma devam etme kapasitemiz kalmadı,” diyerek, Amerika’nın bu konuda sınırlarına ulaştığını ima etti.

Bir NATO kaynağına göre, Moskova her ay yaklaşık 30 bin asker topluyor. Bu sayı tüm cephe hedefleri için yeterli değil; fakat büyük kayıpların telafi edilmesine olanak tanıyor.

Birleşik Krallık Savunma Araştırmaları Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan Jack Watling, “Rusya sonsuza kadar savaşamayacak olsa da, cephedeki mevcut eğilim devam ederse Ukrayna’nın ‘kırılma noktasına’ daha önce ulaşacağı öngörülüyor,” ifadelerini kullandı.

Watling’e göre, Moskova’nın önümüzdeki yıl Donbass’ta hedeflerine ulaşma ve Ukrayna ordusuna engel olamayacağı kadar büyük kayıplar verme ihtimali üzerine “bahis oynadığı” düşünülüyor. Bu durumun, Rusya’ya gelecekteki müzakerelerde avantaj sağlayacağı tahmin ediliyor.

FT: Ukrayna ve Rusya, Katar’ın arabuluculuğunda masada

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English