Financial Times’ta (FT) dün yayınlanan başyazıda, İsrail ve Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki “askeri zaferlerin” ardından Orta Doğu’nun yeniden şekillendirildiği ileri sürüldü.
“Yıl sona ererken, Orta Doğu’daki dinamikler tartışmasız bir şekilde İsrail’in lehine değişti,” değişti diyen FT, İsrail ordusunun “Hizbullah’ı durmaksızın vurması”nın, örgütü ateşkes anlaşmasına zorladığını ve aslında bunun da İsrail’e Lübnan’a saldırmaya devam etme hakkı verdiğini savundu.
İran’ın, Beşar Esad’ın devrilmesiyle “yıkıcı bir gerileme” daha yaşadığını belirten İngiliz gazetesi, “İran, Orta Doğu’daki kritik bir müttefikini ve en önemli vekili olan Hizbullah’a ikmal sağlayan hayati bir kara bağlantısını kaybederken yaklaşık 4.000 İranlı ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. İsrail’in Esad’ın göz alıcı çöküşünde doğrudan bir parmağı olmayabilir, fakat Suriye’deki İran hedeflerini ve rejimi desteklemeye yardımcı olan Hizbullah’ı vurması, isyancıların Şam’a giden yolunu yumuşattı,” diye yazdı.
7 Ekim Aksa Tufanı operasyonundaki istihbarat zaafına rağmen, İsrail’in düşmanlarına karşı askeri üstünlüğünün derecesinin “açık bir şekilde ortaya çıktığını” savunan FT, Netanyahu’nun siyasi şansının da buna paralel olarak toparlandığını vurguladı.
Hamas saldırısından sonra pek çok kişinin İsrail siyasetindeki Netanyahu hakimiyetinin sona ereceğini tahmin ettiğini hatırlatan FT, buna rağmen Netanyahu’nun, “aşırı sağcı” koalisyonuna bir partinin daha eklenmesiyle güçlenmiş ve anketlerde 7 Ekim öncesi seviyelerine geri dönmüş olarak her zamankinden daha sağlam göründüğünü savundu.
Hiç kimsemin “Esad’ın zalim rejiminin sona ermesine” ya da “İran ve vekillerinin kötücül etkisinin zayıflamasına” üzülmemesi gerektiğini savunan FT, “Fakat İsrail’in askeri başarıları, saldırılarının Gazze ve Lübnan’da milyonlarca insana yaşattığı tarifsiz acılarla sonsuza dek lekelenecektir,” iddiasında bulundu.
İsrail’in, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere Arap devletleri arasında Gazze’de soykırım suçu işlediğine dair artan suçlamalarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan İngiliz gazete, “Filistinli yetkililere göre 45.000’den fazla olan korkunç ölü sayısının yanı sıra İsrail’in 2,3 milyon nüfuslu Gazze’ye uyguladığı kuşatma, yardım ve suya getirilen kısıtlamalar ve sivil altyapının tahrip edilerek şeridin büyük bölümünün yaşanmaz hale getirilmesi de bu iddiaları güçlendiriyor,” dedi.
Netanyahu hakkında tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, “bir savaş yöntemi olarak aç bırakma savaş suçu … ve diğer insanlık dışı eylemler” konusunda cezai sorumluluk taşıdığına inanmak için “makul gerekçeler” olduğunu söylediğini hatırlatan FT’nin, “İsrail’in savaşı ve kuşatması sadece İsrail için değil, Netanyahu’nun cezasız kalmasına izin veren ABD için de bir lekedir,” diye yazması dikkat çekti.
Hamas’ın askeri kapasitesini yok ettikten ve İsrail’e yönelik bölgesel tehditleri etkisiz hale getirdikten sonra Netanyahu’nun çatışmayı sona erdirmemek ve kalan rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşma yapmamak için hiçbir gerekçesi olmadığını öne süren FT, “Fakat o ve aşırı sağcı müttefikleri bunun yerine çeşitli cephelerde daha fazla toprak işgal etmeye ve İsrail’i sürekli bir çatışma halinde tutmaya kararlı görünüyor,” diye yazdı.
FT başyazısı şöyle sona erdi:
“Nihayetinde İsrail’in güvenliği ancak barışla garanti altına alınabilir ve İsrail bunu başarmak için hiç bu kadar güçlü bir konumda olmamıştı – keşke Netanyahu bunu görebilseydi.”