İstihdam ve üretim kapasitesinde planlanan kesintilerin olağanüstü bir zararla sonuçlanmasını bekleyen analistlere göre, Nissan Motor’un önümüzdeki ay sona erecek yıl için net kar bildirme şansı giderek azalıyor.
Otomobil üreticisi perşembe günü aralık ayına kadar olan dokuz aylık kazançlarını açıklayacak.
QUICK Consensus’un 28 Ocak itibariyle piyasa tahminlerinin ortalaması, Nissan’ın bu mali yıl için 225,9 milyar yen (1,5 milyar dolar) net zarar kaydedeceğini öngörüyor. Bu, COVID-19 pandemisinin etkisi nedeniyle 448,7 milyar yen net zarar bildirdiği 2020 mali yılından bu yana ilk zarar olacak. QUICK’e göre, cari yıl için faaliyet kârının 2023 mali yılına kıyasla %75 düşüşle 140,3 milyar yen olması bekleniyor.
Kasım ayında şirket, mali yıl için 300 milyar yen olan net kâr beklentisini geri çekmiş ve bunun yerine daha sonra belirleneceğini söyleyen açıklama yapmıştı. Ayrıca faaliyet kârı tahminini de %70 oranında düşürdü. Honda Motor ile birleşme planlarının çözülmesi ve ABD’nin gümrük vergisi politikaları şirketin ticari zorluklarını artırdı.
Japon Okasan Securities’in kıdemli analisti Shinya Naruse, Nissan’ın yıllık 450 milyar yen net zarar açıklayacağını tahmin ediyor. Nikkei Asia’ya konuşan Naruse’ye göre, Nissan’ın küresel çapta 9.000 kişiyi işten çıkarma ve üretim kapasitesini %20 azaltma şeklindeki “geri dönüş” önlemleri, 2019 mali yılı ile karşılaştırılabilir bir rakam olan 600 milyar yen civarında yıllık olağanüstü bir kayıpla sonuçlanacak. O yıl Nissan, 12.500 kişinin işten çıkarılmasını ve üretim kapasitesinin %10 azaltılmasını içeren büyük maliyet tasarrufu önlemlerini açıklamıştı. Şirket 669,4 milyar yen özel zarar ve 671,2 milyar yen yıllık net zarar bildirdi.
QUICK’in anketine katılan analistler Nissan’ın nisan ayında başlayacak mali yılda kara geçmesini bekliyorlar, ancak tahmin edilen yıllık net gelir 2023 mali yılında bildirilen rakamın sadece %30’una denk geliyor.
Bazı analistler, yeniden yapılandırma önlemlerinin sürmesi halinde Nissan’ın performansındaki kötüleşmenin 2025 mali yılında da devam edebileceği uyarısında bulunuyor.
Naruse, “Honda ile birleşme planlarını açıkladıktan sonra şirketin önümüzdeki dönemde kara geçmesini bekliyordum,” dedi ve ekledi: “Eğer geri dönüşü kendi başına gerçekleştirmeye çalışacaksa, bu farklı bir hikaye.”
Nissan’ın geleceğine ilişkin beklentiler, aralık ayında şirketin Honda ile birleşme planlarını açıklamasıyla geçici olarak artmış, bu da elektrifikasyon ve yazılım teknolojilerini geliştirmek için gereken büyük yatırımların etkisini yumuşatmak için daha büyük bir ölçeğe izin verecekti. Otomobil üreticilerinin birleşme görüşmelerini askıya almasının ardından geçtiğimiz hafta iyimserlik azaldı.
Fitch Ratings Japonya kıdemli direktörü Satoru Aoyama, Nikkei’ye verdiği demeçte, “Birleşme görüşmeleri Nissan’ın reytingleri için ek bir rahatlıktı ve bu olmadan geleceği için belirsizlik artıyor” dedi. Fitch ve Moody’s, otomobil üreticilerinin açıklamasından önce kasım ayında Nissan’a ilişkin görünümlerini durağandan negatife indirdi.
Aoyama, “Daha önce ne zaman ‘durağan’a döneceğimizi düşünüyorduk, ancak şimdi şirketin gerçekten aşağı yönlü [riskleri] olup olmadığını merak ediyoruz,” dedi ve ekledi: “Mevcut yönetim kritik durumu doğru bir şekilde ele alıyor gibi görünmüyor.” Aoyama ayrıca, yeniden yapılandırma maliyetleri nedeniyle Nissan’ın bu mali yılda net kâr açıklamasının mümkün olmadığına inanıyor.
Trump’ın vergi tehdidinin gölgesi…
Nissan’ın finansman ortamı giderek zorlaşıyor. Şirket verileri, serbest nakit akışında ya da işletme giderleri ve sermaye harcamaları ödendikten sonra kalan nakit miktarında bir düşüş olduğunu gösteriyor. Eylül ayına kadarki altı aylık dönemde otomobil sektöründeki serbest nakit akışı, düşük üretim hacminin gelirleri ve işletme sermayesini aşağı çekmesi nedeniyle geçen yılın aynı dönemindeki 193,9 milyar yene kıyasla eksi 448,3 milyar yen oldu.
Şirket satışlarının %90’ını otomobil satışından, kalan %10’unu ise oto satış finansmanı faaliyetlerinden elde ediyor.
Nissan’ın geleceği, ABD Başkanı Donald Trump’ın Meksika’dan yapılan ithalata%25 gümrük vergisi uygulama tehdidinin de gölgesinde. ABD’de sattığı otomobillerin üçte birini Meksika’daki tesislerinden ithal eden şirketin, planın hayata geçmesi halinde Japon otomobil üreticileri arasında en büyük darbeyi alması bekleniyor.
SBI Securities kıdemli analisti Koji Endo, “Şirket, ABD dışındaki bölgelere ihracatını artırarak Meksika’daki tesislerini işletmeye devam edebilir, ancak ABD pazarı için otomobilleri aynı ülkede üreterek tamamlaması pek olası değil, çünkü ABD’deki tesisleri şu anda Meksika’da üretilenlerden çok farklı modeller üretiyor” dedi ve “Tarifeler uzun süre devam edecekse Nissan’ın üretim kapasitesini yeniden gözden geçirmesi gerekecektir” diye ekledi.
Endo, “Artan maliyetlerin tamamını tüketicilere yansıtmak mümkün değil, bu nedenle şirket içi çabalar gerekli” değerlendirmesinde bulundu.