Bizi Takip Edin

DİPLOMASİ

Global Times: Orban’ın ‘mekik diplomasisi’ Avrupa’da ‘pragmatik’ seslerin yükselmesine yardımcı oluyor

Yayınlanma

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping pazartesi günü Pekin’i ziyaret eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya geldi ve devlet medyasına göre iki lider Ukrayna krizi konusunda derinlemesine görüş alışverişinde bulundu.

Orban’ın Pekin’e yaptığı “sürpriz” olarak nitelendirilen ziyaret, geçtiğimiz hafta Moskova ve Kiev’e yaptığı ziyaretlerin hemen ardından geldi. Orban bu gezileri bir “barış misyonu” olarak tanımladı.

Çinli uzmanlar Orban’ın “mekik diplomasisinin” AB içindeki bazı “pragmatik seslerin” yükselmesine yardımcı olabileceği görüşünde.

Orban’ın Çin ziyareti Macaristan’ın AB dönem başkanlığını üstlenmesinin ardından gerçekleşti. Uzmanlar, elektrikli araçlar gibi alanlarda Çin ve AB arasındaki mevcut farklılıkların ortasında, bu ziyaretin Avrupa’da rasyonel ve pragmatik bir sesi yansıttığını belirtti.

Orban, Xi’ye Ukrayna ve Rusya’ya yaptığı son ziyaretler hakkında bilgi verdi. Xi, Orban’ın Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulunmasına yönelik çabalarını takdirle karşıladığını ifade ederek Çin’in konuyla ilgili görüş ve önerilerini açıkladı.

Xi, erken bir ateşkes ve siyasi çözümün tüm tarafların çıkarına olduğunu vurgulayarak, önceliğin savaş alanının genişletilmemesi, çatışmaların tırmandırılmaması ve herhangi bir tarafın alevleri körüklememesi şeklindeki üç ilkeye uyarak durumu yatıştırmak olduğunu söyledi.

Uluslararası toplumu iki taraf arasında doğrudan diyalog ve müzakerelerin yeniden başlaması için koşullar yaratmaya ve destek sağlamaya çağıran Çin lideri, tüm büyük ülkelerin negatif değil pozitif enerji getirmesi halinde bu çatışmada mümkün olan en kısa sürede ateşkes sağlanabileceğini söyledi.

Çin ve Macaristan’ın temel önerilerinin ve çabalarının yönünün aynı olduğunu ve Çin’in Macaristan ve ilgili tüm taraflarla iletişim halinde kalmaya istekli olduğunu sözlerine ekleyen Xi, “Çin, barış görüşmelerini kendi yöntemleriyle aktif bir şekilde teşvik etmekte ve krizin barışçıl bir şekilde çözülmesine yardımcı olan tüm çabaları teşvik etmekte ve desteklemektedir” dedi.

Mekik diplomasisi

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Avrupa Çalışmaları Enstitüsü Orta ve Doğu Avrupa Ofisi Direktör Yardımcısı Ju Weiwei pazartesi günü Global Times’a verdiği demeçte, “Rusya-Ukrayna çatışması, özellikle de Avrupa’nın güvenliği konusunda Orban, AB içindeki azınlığın bir parçası ve çatışmanın barışçıl ve siyasi yollarla çözülmesini savunuyor” dedi.

Macaristan’ın hem AB hem de NATO’ya çifte üyeliğine rağmen Orban’ın Ukrayna’ya askeri yardım sağlanmasına karşı çıktığını ve Avrupa’nın güvenliğine zarar vereceğine inandığı için Ukrayna’nın NATO ve AB’ye hızla dâhil edilmesine açıkça karşı olduğunu belirten Ju, Orban’ın aynı zamanda çatışmanın çözümü için AB ve Rusya arasında siyasi iletişimi desteklediğini kaydetti.

Reuters’ın cuma günü bildirdiğine göre Orban’ın Moskova’ya yaptığı son ziyaret bazı Avrupa Birliği liderlerini de kızdırdı ve Orban’ın AB adına konuşmadığını söylediler. Haberde ismi verilmeyen bir AB diplomatının, Orban’ın gezisinin, Macaristan’ın dönem başkanlığına ilişkin blok içindeki şüpheciliğin “ne yazık ki haklı olduğu anlamına geldiğini – her şeyin Budapeşte’nin çıkarlarını desteklemekle ilgili olduğunu” söylediği aktarıldı.

Pekin Dış Araştırmalar Üniversitesi Bölgesel ve Küresel Yönetişim Akademisi profesörlerinden Cui Hongjian Global Times’a verdiği demeçte, Orban’ın son mekik diplomasisinin pratikteki etkisine ilişkin olarak, AB dönem başkanlığı ile AB kurumları arasında her zaman bir denge olduğunu ve birincisinin rolünün altı aylık görev süresi boyunca ana gündemini öncelikle iç meselelere odaklanarak yürütmek olduğunu söyledi.

“AB şu anda iç ve dış politikalar arasındaki sınırların bulanıklaştığı özel bir dönemden geçiyor. Orban bu özel koşullar altında dönem başkanlığının yetkilerini daha da genişletmek için bu fırsatı değerlendirdi” dedi.

Macaristan’ın uzun zamandır AB kurumlarıyla anlaşmazlıklar yaşadığını belirten Cui, Orban’ın dönem başkanlığı görevini devraldıktan hemen sonra ani bir mekik diplomasisi başlattığını, bunun da AB içinde önemli bir muhalefete yol açtığını ve bazı AB siyasetçilerinin Orban’ın eylemlerinin AB’yi temsil etmediğini vurguladığını kaydetti.

“Bu, Macaristan’ın diplomasisinin etkisini zayıflatmayı amaçlıyor” diyen uzman, Macaristan’ın ve bu ziyaretin etkisini azaltmak için AB içinde bir “dezenfeksiyon” süreci yaşanmasının muhtemel olduğunu kaydetti.

Uzman, AB’nin Ukrayna meselesine ilişkin gelecekteki tutumuna gelince, bunun büyük ölçüde NATO zirvesine bağlı olacağını, zirvenin güvenlik tonunu belirleyeceğini ve daha sonra AB politikalarına yansıyacağını sözlerine ekledi.

Çin-AB ilişkileri için olumlu

Pazartesi günü yapılan görüşmede Xi, Macaristan’ı AB başkanlığını üstlenmesinden dolayı kutlayarak Çin ve AB arasında jeopolitik çatışmalar veya temel çıkar çatışmaları olmadığını vurguladı.

Xi, Çin ve AB arasındaki ilişkinin stratejik öneme ve küresel etkiye sahip olduğunu ve küresel zorlukları ortaklaşa ele almak için istikrarlı ve sağlıklı bir gelişme sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca AB dönem başkanlığını yürüten Macaristan’ın Çin-AB ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesinde ve olumlu etkileşimlerin sağlanmasında aktif bir rol oynamasını umduğunu belirtti.

Orban, mevcut çalkantılı uluslararası durum karşısında Çin’in sadece barışı sevmekle kalmayıp aynı zamanda bir dizi yapıcı inisiyatif ortaya koyduğunu ve eylemleriyle dünya barışını teşvik etmek için önemli bir dengeleyici güç olduğunu kanıtladığını söyledi.

“Macaristan, Çin’in rolünü ve etkisini son derece takdir etmekte ve değer vermektedir ve Çin ile stratejik iletişim ve işbirliği içinde olmaya isteklidir” ifadelerini kullanan Macar lider ayrıca Çin ile işbirliğinin güçlendirilmesini savunduğunu, “küçük çemberler” oluşturulmasına ve blok çatışmalarına karşı çıktığını ve AB dönem başkanlığı görevini AB-Çin ilişkilerinin sağlıklı gelişimini aktif bir şekilde teşvik etmek için kullanmaya istekli olduğunu söyledi.

DİPLOMASİ

Güney Kore, Çinli öğrencileri ABD uçak gemisinin yasadışı videosunu çekmekle suçluyor

Yayınlanma

Kore medyasının çarşamba günü bildirdiğine göre, üç Çinli öğrenci, ülkeyi ziyaret eden bir ABD uçak gemisinin yasadışı fotoğraflarını çektikleri iddiasıyla Güney Kore polisi tarafından soruşturuluyor.

Korea JoongAng gazetesi, Çin vatandaşlarının 25 Haziran’da güneydoğu Busan kentindeki Deniz Operasyonları Komutanlığı’na (NOC) doğru bir drone uçururken yakalandıklarını ve üsse yanaşmış olan uçak gemisi USS Theodore Roosevelt’in (CVN 71) yasadışı fotoğraflarını çektiklerinin iddia edildiğini belirtti.

Carrier Strike Group 9’un nükleer güçle çalışan uçak gemisi CVN 71, Güney Kore, ABD ve Japonya’nın katıldığı üçlü bir deniz tatbikatı için Aegis donanımlı destroyer USS Halsey ve USS Daniel Inouye ile birlikte 22 Haziran’da Busan Deniz Üssü’ne girmişti.

Busan polisi şüphelilerin, askeri üs ve tesislerin izinsiz fotoğrafını çekerken yakalanan kişilerin üç yıl hapis ya da 30 milyon won (21.700 ABD Doları) para cezasına çarptırılmasını öngören Askeri Üs ve Tesislerin Korunması Yasası Uygulama Kararnamesini ihlal etmekle suçlandıklarını açıkladı.

Yonhap Haber Ajansı’nın Çince internet sitesinde yer alan bir başka habere göre, yaşları 30 ila 49 arasında değişen üç Çin vatandaşı, eylemlerinin meraktan kaynaklandığını söyledi. Busan polisi ve yerel medya kuruluşları bu kişileri öğrenci olarak tanımladı.

Haberde, drone’un uçak gemisi ve NOC üssünün beş dakikadan fazla görüntüsünü çektiği belirtildi.

Habere göre izinsiz çekilen fotoğraflar Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un uçak gemisinin uçuş güvertesini denetlemek üzere ziyaret ettiği gün çekildi.

Yonhap’ın geçen ay bildirdiğine göre Yoon, uçak gemisi ziyaretinin ABD’nin Güney Kore’ye olan sıkı güvenlik taahhüdünü sembolize ettiğini söyledi.

USS Theodore Roosevelt ilk kez Güney Kore’de bir liman ziyareti gerçekleştirdi ve yedi ay sonra bir ABD uçak gemisinin ülkeye ilk gelişi oldu.

Soruşturma Pekin ve Seul arasında güven eksikliğinin yaşandığı, Çin’in Güney Kore’nin artan ortak askeri tatbikatlar yoluyla ABD ve Japonya ile güvenlik bağlarını derinleştirmesine temkinli yaklaştığı bir ortamda gerçekleşti.

Pekin’i kızdıracak bir hamle olarak Güney Kore bu yılın başlarında, Japonya’nın benzer bir hamlesini takiben ABD liderliğindeki güvenlik paktı Aukus’a katılmak için görüşmeler yaptığını doğruladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi mayıs ayında Güney Koreli mevkidaşına Çin-Güney Kore ilişkilerinin “zorluklar ve güçlüklerle” karşı karşıya olduğunu söylemiş ve ilişkilere dışarıdan müdahaleye son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Son yıllarda Çin, askeri tesislerini korumayı amaçlayan önlemler de dahil olmak üzere casuslukla mücadele çabalarını da yoğunlaştırdı.

Çinli güvenlik yetkilileri geçtiğimiz yıl yabancı uyruklu bir kişinin yasadışı olarak bir deniz üssünün fotoğrafını çektiği bir olayı rapor etmiş ve askeri meraklıları, Çin uçak gemilerinin inşasıyla ilgili hassas bilgilerin ifşa edilmesi de dahil olmak üzere izinsiz fotoğraf çekmeye karşı uyarmıştı.

Okumaya Devam Et

ASYA

Filipinler Batı’nın Hint-Pasifik çıkarları için bir geçit mi oluyor?

Yayınlanma

İmzalanan bir savunma anlaşması, iki uçak misyonu ve masada olan daha fazla erişim anlaşmasıyla Filipinler’in büyüyen diplomatik ağı, onu diğer ülkelerin Hint-Pasifik stratejileri için kilit bir ülke konumuna getiriyor.

South China Morning Post’a konuşan gözlemciler son gelişmelerin Manila’nın “yavaş ve istikrarlı bir şekilde” “ Güney Çin Denizi’ndeki güvenlik endişelerine” odaklanan bir savunma ağı oluşturduğunu gösterdiğini söylüyor.

Tokyo ve Manila arasında asker konuşlandırma anlaşmasının imzalanmasının ardından Fransa, Hint-Pasifik’teki yıllık Pegase hava kuvvetleri misyonunun ilk kez Filipinler’de mola vereceğini, İtalya’nın taşıyıcı saldırı grubunun ise Avustralya’nın savaş oyunlarına katıldıktan sonra “insani bir görev” için Filipinler’e uçacağını duyurdu.

Filipinler Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ve jeopolitik analist olan Matteo Piasentini The Post’a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi “[Bu hamleler] Filipinler’e, en azından güvenlik söz konusu olduğu sürece, bölgesel meselelerde önemli bir aktör olarak kesinlikle önemli bir rol veriyor. Bununla birlikte, Filipinler’in ABD ve bölgedeki müttefikleriyle aynı çizgide olduğuna dair güçlü bir sinyal de gönderiyor.”

Pazartesi günü Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jnr, Kanada, Yeni Zelanda ve Fransa ile gelecek yıl için üç karşılıklı anlaşmanın daha hazırlandığını söyledi.

Uluslararası Kalkınma ve Güvenlik İşbirliği Başkanı Chester Cabalza, This Week in Asia’ya verdiği demeçte Yeni Zelanda’nın Manila ile bağlarını güçlendirme arzusunun Batı’nın “gergin bölgede kurallara dayalı düzen konusundaki güçlü pozisyonuyla” örtüştüğünü söyledi.

Cabalza, Çin ile olan deniz anlaşmazlığında Manila lehine karar veren uluslararası mahkemeye atıfta bulunarak “Yeni Zelanda, Filipinler’in Lahey kararını destekleme konusunda aynı hedefi paylaşıyor” dedi.

“Wellington, diğer 13 ülkeyle birlikte Manila’nın geçmiş Balikatan tatbikatlarında gözlemci olarak yer almıştı. Bu stratejik yön göz önüne alındığında, Filipinler’in stratejik bir ortağı olarak Yeni Zelanda’nın önünde hiçbir engel kalmıyor,” dedi Cabalza.

Filipinler’in Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri’nin hava gücü projeksiyonunu göstermek üzere her yıl Hint-Pasifik bölgesine düzenlediği Pegase 24’e dâhil edilmesi, askeri işbirliği görüşmelerinin başladığı aralık ayından bu yana Paris’in Manila ile daha yakın güvenlik bağları kurmak üzere attığı adımların sonuncusu.

Cabalza, “Paris’in Manila’nın askeri modernizasyonuna olan ilgisi, denizaltı programı konusunda yardım teklif ettiğinde ve bir Hint-Pasifik gücü olarak denizcilik kurallarına dayalı savunuculuğunu desteklediğinde arttı” dedi.

Bu yıl Fransız uçaklarından oluşan bir birlik Manila’nın 93 km kuzeybatısındaki eski bir ABD askeri üssü olan Clark Hava Üssüne inecek.

Fransa’nın Filipinler Büyükelçisi Marie Fontanel 12 Temmuz’da yaptığı açıklamada misyonun, ülkenin “açık ve kapsayıcı bir Hint-Pasifik bölgesini korumak için gerekli olan” seyrüsefer özgürlüğünü koruma konusundaki kararlılığını göstermeyi amaçladığını söyledi.

Cabalza’ya göre, İtalya’nın Filipinler’i Hint-Pasifik güzergahına dahil etme kararı, “Batılı büyük güçlerin Filipinler’in denizde demokratik değerleri korumaya yönelik büyüyen diplomatik ağını tanıma dizilerine yeni bir ek” oldu.

Asya-Pasifik İlerleme Yolları Vakfı’nda araştırma görevlisi olan Lucio Blanco Pitlo III’e göre Asya, Avrupa için önemli bir ticaret yolu olmaya devam ederken (dış ticaretinin yüzde 40’ı Güney Çin Denizi’nden geçiyor), Batı’daki ülkeler denizdeki iletişim hatlarında ve bölgedeki çatışma noktalarında yaşanabilecek olası aksaklıklar konusunda endişelerini paylaşacaktır.

Pitlo, “Avrupa’nın bölgenin güvenliği ve refahı konusunda büyük çıkarları var ve kritik su yollarına sınırsız erişim ve anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesini istiyor” dedi.

“Bu yılki G7 zirvesine ev sahipliği yapan İtalya, zengin ülkeler kulübünün bölgeye yönelik kendi stratejisini ortaya koyan tek üyesi” diye ekledi.

Ancak Piasentini, Çin’in Roma için önemli bir ekonomik ortak olmaya devam etmesi nedeniyle İtalya’nın Filipinler ile yakın zamanda karşılıklı bir erişim anlaşmasına öncelik vermesinin pek olası olmadığını söyledi.

“2023‘ün sonuna kadar Roma hala Kuşak ve Yol Girişimi’nin bir üyesidir ve Pekin’i açıkça karşısına alma niyetinde değildir. Daha gerçekçi bir sonuç, bilgi paylaşımı, eğitim ve silah transferini kolaylaştıracak bir askeri, teknik ve endüstriyel işbirliği anlaşması olabilir” diyen Piasentini, İtalya’nın Filipinler’in modernizasyon çabalarında maliyet tasarrufu sağlamak için ikinci el askeri teçhizat satın almasına olanak tanıyan yeni tedarik yasasından yararlanabileceğini de sözlerine ekledi.

Piasentini, Hint-Pasifik bölgesinde bölgesel çıkarları olan ve denizaşırı toprakları aracılığıyla bölgesel bir varlık oluşturabilen Fransa’nın aksine, İtalya’nın bu ilgi ya da kabiliyeti paylaşmadığını açıkladı.

“Ortak askeri tatbikatlara katılım, kilit ortaklarla ikili ilişkilerin derinleşmesine yardımcı olur. İtalya için Avustralya ve Japonya ekonomik açıdan ve savunma teknolojisi paylaşımı açısından çok önemli ortaklardır. Ancak bu durum Hint-Pasifik bölgesine yönelik stratejik bir vizyona işaret etmiyor” dedi.

Piasentini, “Bazı Batılı ülkeler savunma bağlarını güçlendirirken, ilgi ve taahhüt düzeyleri büyük farklılıklar gösteriyor” dedi.

Okumaya Devam Et

DİPLOMASİ

Gürcistan Başbakanı: Muhalefetin zaferi ülkeyi Rusya’ya karşı ikinci bir cepheye dönüştürecek

Yayınlanma

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, ekim ayında düzenlenecek olan parlamento seçimlerini muhalefetin kazanması halinde ülkenin Rusya ile ikinci bir savaş cephesine dönüşeceğini söyledi.

Rustavi 2 televizyonuna mülakat veren Kobahidze, 24 Şubat 2022’den sonra Gürcistan muhalefetinin Ukrayna’daki savaş bölgesine ordu gönderilmesi çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Kobahidze, “Eğer teorik olarak Birleşik Ulusal Hareket’in iktidara geleceğini hayal edebilirsek (Tanrı korusun, pratikte bu olmayacak, zira Gürcü Rüyası her şeyden önce ülkenin çıkarlarını savunuyor), seçimlerden sonra, sizi temin ederim ki iki ya da üç ay içinde Gürcistan ikinci bir cephe haline gelecektir,” dedi.

Başbakan, “Bunu sahip olduğum bilgiler ve geçmiş tecrübelerime dayanarak garanti ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinden bir gün sonra Gürcistan makamları, Batılı ülkelerin yaptırımlarına riayet etmeyeceğini bildirmişti.

Bunun ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Büyükelçi İgor Dolgov’u Tiflis’ten geri çağırmıştı.

Kobahidze, bunun nedeninin sadece yaptırımların reddedilmesi değil, aynı zamanda Gürcistan’ın Ukrayna’ya asker gönderme konusundaki isteksizliği olduğunu belirtti.

Gürcistan, Ukrayna safında savaşan vatandaşları sorgulamak üzere çağırmaya başladı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English