Rusya
Putin: Arktik’te işbirliğine hazırız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Murmansk’taki Uluslararası Arktik Forumu’nda yaptığı konuşmada, ülkesinin Arktik’te hem dost hem de Batılı ülkelerle işbirliğine hazır olduğunu belirtti. Putin, Arktik Konseyi’nin zayıfladığını ifade ederken, NATO’nun bölgedeki artan faaliyetlerinden duyduğu endişeyi dile getirdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 27 Mart’ta Murmansk’ta düzenlenen Uluslararası Arktik Forumu’nun genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, Rusya’nın Arktik’te hem dost ülkelerle hem de ilgi göstermeleri halinde Batılı ülkelerle işbirliğine hazır olduğunu belirtti.
Putin, Arktik’teki uluslararası etkileşimin şu anda en iyi dönemini yaşamadığını kaydetti.
Devlet Başkanı, daha önce işbirliği için Arktik Konseyi’nin kurulduğunu ancak bu mekanizmanın “bugün zayıfladığını” söyledi.
Putin, “Böyle durumlarda dedikleri gibi: İstemiyorsanız, siz bilirsiniz,” diye ekledi.
Vedomosti gazetesinin aktardığına göre Putin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’ı Danimarka’dan satın alma fikrine de değindi.
Putin’e göre, “bu yalnızca ilk bakışta şaşırtıcı görünebilir”. Bunun sıra dışı konuşmalar olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu belirten Putin, “Aslında ABD’nin bu tür planları 19. yüzyılın 60’lı yıllarında ortaya çıkmıştı. O zamanlar Amerikan yönetimi Grönland ve İzlanda’yı ilhak etme olasılığını değerlendiriyordu, ancak bu fikir o dönemde Kongre’den destek görmedi,” dedi.
Putin, daha sonra İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD’nin adada askeri üsler kurması ve savaşın bitiminden sonra Danimarka’ya Grönland’ı satın alma teklifinde bulunması da dahil olmak üzere konunun tarihçesini anlattı.
Devlet Başkanı’na göre, bu konu genel olarak iki ülke arasındaki ilişkilere dair ve Rusya’yı ilgilendirmiyor, ancak “bizi elbette endişelendiren tek gerçek, NATO ülkelerinin genel olarak Uzak Kuzey’i giderek daha fazla olası çatışmalar için bir sıçrama tahtası olarak belirlemesi ve bu koşullarda asker kullanımını tatbik etmesi”.
Bunun yanı sıra Putin, Rusya’nın Arktik’te kimseyi tehdit etmediğini ancak bir müdahale hattı oluşturduğunu söyledi.
Putin, Arktik bölgesinin Rusya topraklarının dörtte birinden fazlasını oluşturduğunu, burada yaklaşık 2,5 milyon Rusya vatandaşının yaşadığını, ülkenin GSYİH’sinin yüzde 7’sinin ve ihracatının yaklaşık yüzde 11’inin buradan sağlandığını sıraladı.
Devlet Başkanı, son 10 yılda Kuzey Deniz Yolu’ndaki kargo akışının on kat arttığını belirtti: 2014’te 4 milyon ton iken 2024’te bu rakam yaklaşık 38 milyon tona ulaştı. 2030 yılına kadar kargo akışının 70-100 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Putin, ana görevlerin, Kuzey Deniz Yolu’nu St. Petersburg’dan Murmansk üzerinden Vladivostok’a uzanacak Trans-Arktik Ulaşım Koridoru’nun kilit bir bölümü haline getirmekle ilgili olduğunu söyledi.
Putin’e göre, bu güzergâh “dünya sanayi, tarım, enerji merkezlerini ve tüketici pazarlarını daha kısa, güvenli ve ekonomik olarak kârlı bir güzergâhla birbirine bağlamalıdır”.
Putin, Trans-Arktik Koridoru’nun geliştirilmesi için birkaç görev belirledi. Rusya’nın şu anda dünyanın en büyük buzkıran filosuna sahip olduğunu kaydeden Putin, bu pozisyonları güçlendirmek ve şu anda yalnızca Rusya’da bulunan nükleer olanlar da dahil olmak üzere yeni nesil buzkıranları hizmete sokmak gerektiğini vurguladı.
Putin, “Bunlardan dördü -en yeni 22220 serisi- halihazırda Arktik’te görev yapıyor. Bu seriden üç atomlu buzkıran daha inşa ediliyor -Çukotka, Leningrad ve Stalingrad- ayrıca süper güçlü 120 megavatlık Rossiya buzkıranı da yapılıyor,” diye konuştu.
Putin ayrıca, Rusya’nın Arktik’te taşımacılığı sağlayacak kargo ve acil durum kurtarma gemileri de dahil olmak üzere kendi ticaret filosuna ihtiyacı olduğunu belirtti.
Mevcut kapasitenin bunun için yetersiz olduğunu kaydeden Putin, “Tüm yönlerde hareket etmek; hazır gemileri satın almak ve sipariş etmek, dünya üreticileriyle işbirliği kurmak ve genel olarak tüm Rus gemi inşa sistemini önümüzdeki stratejik görevlere göre inşa etmek gerekiyor,” dedi.
Hükümetin ise Rus gemi inşa ve onarım işletmelerini desteklemesi, tersane inşaatı konusunu çalışması gerektiğini ifade etti.
Diğer yandan Putin, Rusya’da Arktik üzerinden yük taşımacılığı yapacak yerli operatörler için koşullar yaratılması gerektiğini ve Rusya’nın burada ortak girişimler kurmaya hazır olduğunu söyledi.
Putin, “Uluslararası lojistik operatörleri bu tür şirketlere sadece sermaye ve teknolojiyle değil, aynı zamanda ticaret gemileri filolarının bir kısmıyla da kârlı bir şekilde yatırım yapabilir,” değerlendirmesini yaptı.
Rusya’nın kuzey limanlarının kapasitesini ve cirosunu artıracağını belirten Putin, Belarus, Çin, BAE ve diğer ülkelerin Arktik’in ulaşım altyapısının geliştirilmesine ilgi gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Trans-Arktik Koridoru çerçevesinde çok modlu merkezler oluşturulacağını ifade eden Putin, hükümete Arktik’teki deniz limanlarının kapasitesini genişletme planlarını belirleme ve yenilerinin nerede ortaya çıkması gerektiğini tespit etme talimatı verdi.
Putin, Rusya’nın Arktik Demiryolu Poligonu geliştirme projesini de uygulayacağını söyledi: “Bugün RJD’nin (Rusya Demiryolları) gelişimi meselesini biliyoruz… Ancak bunun hakkında -şimdi söylediğim şey hakkında, Kuzey Demiryolu’nun geliştirilmesi hakkında- şimdiden düşünmek gerekiyor.”
Rusya
Dağıstan’da polis devriyesine silahlı saldırı: Üç ölü

Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de trafik polisi devriyesine düzenlenen silahlı saldırıda üç polis memuru hayatını kaybetti, yaralılar olduğu bildirildi. Saldırganlar, polis aracını çalarak olay yerinden kaçarken, kentte şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.
Dağıstan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Mahaçkale’de kimliği belirsiz kişilerce trafik polisi devriyesine düzenlenen silahlı saldırıda üç polis memuru hayatını kaybetti, yaralılar olduğu bildirildi.
Saldırganların, olay yerinden çaldıkları polis aracıyla kaçtıkları ve kentte operasyon başlatıldığı bildirildi.
RIA Dağıstan haber ajansı, saldırı sonucu üç polisin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Mahaçkale şehir yönetimi de RT‘ye yaptığı açıklamada üç polisin öldüğü bilgisini teyit etti.
Bu bilgi daha sonra Dağıstan İçişleri Bakanlığı tarafından da doğrulandı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Bugün saat 14.20 civarında Mahaçkale şehrinde kimliği belirsiz kişiler Dağıstan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı trafik polisi ekibine saldırmıştır. Saldırganların aranması ve yakalanması için çalışmalar yürütülmektedir,” denildi.
Saldırganların sayısına ilişkin çelişkili bilgiler bulunuyor. 112 Telegram kanalı, kaynağına dayandırdığı haberinde ilk belirlemelere göre saldırgan sayısının iki olduğunu iddia etti.
Baza Telegram kanalı ise şüphelilerin dört kişi olduğunu yazdı. Şüphelilerin, çaldıkları polis hizmet aracıyla olay yerinden kaçtıkları belirtildi.
Dağıstan Başkanı Sergey Melikov, saldırganların polisin dur ihtarına uymayarak ateş açtığını duyurdu.
Çıkan çatışmada yaralananların da olduğunu belirten Melikov, RT‘nin kaynağına dayandırdığı habere göre, bir trafik polisi memuru ile 17 yaşında bir gencin hastaneye kaldırıldığını yazdı.
Şehir yönetimi, olayın Kerimov ve Magomedtagirov caddelerinin kesişiminde meydana geldiğini açıkladı.
Melikov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, “Mahaçkale sakinleri ve başkentin misafirlerinden sakin olmalarını ve temel güvenlik önlemlerine uymalarını rica ediyorum,” ifadelerini kullandı.
Rus generale yönelik suikastın zanlısı İstanbul’da yakalandı
Rusya
Çubays, Rosnano davasında mal varlığına konulan haczin kaldırılmasını istedi

Rusya’da Rosnano’nun eski başkanı Anatoliy Çubays, şirketin kendisine ve yedi eski çalışanına karşı açtığı 5,6 milyar rublelik tazminat davası kapsamında mal varlığına konulan haczin kaldırılmasını talep etti. Çubays, Moskova Tahkim Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda davanın ‘bariz biçimde mesnetsiz’ olduğunu savundu. Dava, okullar için esnek tabletler geliştirme projesindeki zararlarla ilgili.
Rusya’da devlete ait nanoteknoloji start-up’ı Rosnano’nun eski başkanı Anatoliy Çubays, şirketin kendisine ve yedi eski çalışanına karşı açtığı 5,6 milyar rublelik (yaklaşık 62 milyon dolar) tazminat davası kapsamında mal varlığına konulan haczin kaldırılması için Moskova Tahkim Mahkemesi’ne müracaat etti.
RBK gazetesinin mahkeme kayıtlarına dayandırdığı haberine göre, Çubays, Rosnano’nun okullar için esnek tabletler geliştirme projesinden kaynaklanan zararlar nedeniyle açtığı davanın “bariz biçimde mesnetsiz” olduğunu savundu.
Rosnano, 31 Mart’ta Moskova Tahkim Mahkemesi’ne başvurarak, Plastic Logic projesindeki zararların tazminini talep etmişti.
Mahkeme, 6 Nisan’da ihtiyati tedbir kararı alarak Çubays ve diğer davalıların 5,6 milyar ruble değerindeki para ve mal varlıklarına el koymuştu.
Dava dosyasına aşina bir kaynak, Çubays’ın mahkemeye sunduğu dilekçede Rosnano’nun iddialarının temelsiz olduğunu ve olası bir hacizden mal kaçırma niyetinde olduğuna dair kanıt bulunmadığını vurguladığını aktardı.
Çubays’ın başvurusunun mahkemede ne zaman görüşüleceği henüz belirlenmedi.
Eski devlet şirketi başkanının avukatı Pavel Hlyustov ise konuyla ilgili yorum yapmadı..
Anatoliy Çubays, 2008-2020 yılları arasında Rosnano’nun başkanlığını yürütmüştü.
Rusya’da trilyon rublelik nano-endüstri kurma vaadiyle kurulan şirkete devlet bütçesinden 405 milyar rubleden fazla kaynak aktarılmıştı.
Ancak şirket, yaklaşık 100 milyar ruble birikmiş zararla iflasın eşiğine geldi. Çubays, projeleri arasında, 12 bin ruble maliyetle “tüm derslerdeki bütün ders kitaplarının yerini alabilecek” benzersiz esnek tablet üretme sözü vermişti.
Bu kapsamda Zelenograd’da yılda 100 bin adet ekran üretim kapasiteli fabrika kurulması ve araştırma-geliştirme merkezi açılması planlanıyordu.
Çubays, 2015 yılında bu fikrin başarısız olduğunu kabul etmiş ancak projeyi sonlandırmayı reddederek geliştirilen teknolojiye “başka uygulama alanları” bulma sözü vermişti.
Çubays, Rusya’nın 2022’de Ukrayna’ya askeri müdahalesinin başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı özel temsilciliği görevinden ayrılarak ülkeyi terk etmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çubays’ın yurt dışına kaçışının Rosnano’daki “mali sorunlar” nedeniyle hakkında açılabilecek ceza davası tehdidinden kaynaklanmış olabileceğini ima etmişti.
Denetçiler, şirketteki usulsüz işlemlerden kaynaklanan zararın 200 milyar ruble olduğunu tahmin ediyor. Ondan fazla eski üst düzey yönetici hakkında ceza davası açılmıştı.
Rusya’da Çubays’ın kurduğu devlet şirketi Rosnano temerrüde düştü
Rusya
Moskova’ya İHA saldırısı: Domodedovo Havalimanı uçuşları durdurdu

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkente doğru ilerleyen dört insansız hava aracının Podolsk bölgesi üzerinde düşürüldüğünü açıkladı. Olay yerinde ilk belirlemelere göre hasar veya can kaybı yaşanmazken, Domodedovo Havalimanı’nda uçuşlar geçici olarak durduruldu.
Rusya’da Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, başkente doğru ilerleyen dört insansız hava aracının (İHA) Podolsk bölgesi üzerinde düşürülerek saldırının püskürtüldüğünü bildirdi.
Sobyanin, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, “Enkazın düştüğü yerde, ilk belirlemelere göre herhangi bir hasar veya can kaybı bulunmuyor,” ifadelerini kullandı.
Federal Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) temsilcisi Artyom Korenyako, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Domodedovo Havalimanı’nın yerel saatle 02.38’den itibaren geçici olarak uçuş kabul etmediğini ve göndermediğini belirtti.
Başkent bölgesi, son bir hafta içinde ikinci kez İHA saldırısına hedef oldu. Moskova Oblastı Valisi Andrey Vorobyov’un açıklamasına göre, 14 Mart sabahı iki İHA Balaşiha üzerinde, bir diğeri ise Yujnaya Bittsa mikro bölgesinde düşürülmüştü.
Sobyanin de Moskova’ya doğru ilerleyen dört İHA’nın imha edildiğini bildirmişti.
TASS haber ajansının aktardığına göre, bu saldırı sonucunda Kutuzovskiy Prospekt yakınlarındaki Rezervnıy Proyezd’de bulunan konut binasının çatısı hasar görmüştü.
11 Mart gecesi Moskova oblastında 91 İHA düşürülmüş, bu saldırı Ukrayna’daki çatışmaların başlangıcından bu yana en büyük çaplı saldırı olarak kayıtlara geçmişti.
Söz konusu saldırıda üç kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi de yaralanmıştı.
Saldırı nedeniyle Domodedovo, Şeremetyevo, Vnukovo ve Jukovskiy havalimanlarında uçuşlar geçici olarak durdurulmuştu.
-
Avrupa2 hafta önce
Almanya’da tren fabrikası tank üretimine başlıyor
-
Dünya Basını2 hafta önce
Şin-Bet Direktörü’nün yeminli beyanı ne anlama geliyor?
-
Amerika2 hafta önce
ABD’de çöküş sürüyor: Dow, 1932’den bu yana en kötü nisan ayını yaşıyor
-
Diplomasi2 hafta önce
Çin’in ABD’den enerji ithalatındaki düşüş Rusya’ya kapı açtı
-
Avrupa2 hafta önce
Alman eyaletleri silahlanma yarışına son sürat dahil oluyor
-
Ortadoğu2 hafta önce
ABD’den Suriye’ye “İran” baskısı: DMO terör örgütü ilan edilsin
-
Avrupa2 hafta önce
Orbán’ın vetoları AB’yi 7. maddeye itiyor
-
Görüş2 hafta önce
Hindistan ticaret savaşının kazananı olabilir mi?